Algarve

Algarve 2016
Meer dan okerkleurige kliffen en idyllische zandstranden

alg-2016-img_7055

Praia da Marinha

We gaan naar Portugal. Ja, al weer naar Portugal.
Eigenlijk vreemd, want we bezoeken nooit achter elkaar hetzelfde land en zeker niet dezelfde plek. Algarve hebben we jaaaren geleden bezocht en toen wisten we het al: hier komen we terug!
Regio Algarve is het meest zonnige en warme deel van het land dus een ideale bestemming voor een korte break in het najaar.

Al vroeg in de ochtend komen we aan op het vliegveld Faro. Aangezien we veel van de omgeving willen zien, hebben we een auto gehuurd. Ons programma voor vijf dagen is toeren langs de kust, wandelen in de natuur en wat stadjes te bezoeken. Hiervoor hebben we een charmante Nissan Note tot onze beschikking. Een klein autootje, maar wel zo handig als je door de smalle straatjes van de kustplaatsjes rijdt.

Vanaf het vliegveld rijden we richting het oosten van Algarve. De kuststrook vanaf Faro tot aan de Spaanse grens is vrijwel geheel beschermd gebied. Parque Natural de Ria Formosa is een paradijs voor vele vogelsoorten en een schat aan natuurschoon met veel lagunes, uitgestrekte zandstranden en bijna verlaten zanderige eilandjes. Nabij Centros de Educacão Ambiental de Marim maken we een wandeling door een labyrint van lagunes en kanalen. Hier hebben veel soorten vogels zich genesteld. We lopen door het bos van parasoldennen, langs de duinen, de getijdenmolen en verschillende observatiehutten. De Algarve is van groot belang als doortrekgebied en overwinterplaats voor veel vogels. De lepelaars, zilverreigers, noordse sterren, steltlopers, kluten, europese kanarie, meeuwen en vele eendensoorten hebben zich gemakkelijk aan ons laten zien. Ook de ooievaars waren in grote aantallen aanwezig. Jammer genoeg waren de flamingo’s nergens te ontdekken.
Het gebied van Ria Formosa is ook te verkennen per boot of per fiets.

Costa Vincentina

Costa Vincentina

Het tweede beschermde gebied van Algarve is Costa Vincentina, gelegen langs de westkust.
We volgen het Visserspad dat langs het Natuurpark van het Zuidwesten van de Alentjejo en de Vincentinakust loopt. De kuststreek tussen de Odeceixe en Sagres is niet te vergelijken met zuiden van Algarve. Zo is deze streek minder toeristisch, er heerst hier nog de typisch Portugese ontspannen levensstijl. De omgeving is wat ongerepter en groener. Het landschap is ruiger en wordt gekenmerkt door indrukwekkende kliffen, waarachter verscholen strandjes liggen zoals Praia Arrafina of Praia de Carrapeteria.
We rijden langs een aantal mooie plekjes en strandjes, die voornamelijk worden bezocht door surfers. De variatie is enorm. Het mooiste vinden we toch het strand van Zambujeira do Mar, omgeven door kliffen, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de oceaan. Ook het idyllisch strand van Odeceixe, gelegen in een baai en aan de monding van het riviertje Ribeira de Seixe, het uitgestrekte zandstrand Praia da Bordeira en de hoge rode kliffen bij Pontal Carrapateria zijn prachtig.

Praia da Zambujeira do Mar

Praia da Zambujeira do Mar

Hoewel ik geen strandmeisje ben en onrustig word bij het idee aan al het zand tussen mijn tenen, bezoeken we nog meer stranden… als je aan Algarve denkt, denk je aan zon, zee en prachtige stranden. Die zijn hier in overvloed, de één nog mooier dan de andere. Hier, in de zuidelijkste regio van Algarve hebben de wateren van de oceaan, ongelooflijke mooie vormen in kalksteen rotsen gesneden. De kustlijn is rijk aan holen, grotten en rotsachtige kliflandschappen in verschillende kleuren: van geel, zacht oranje tot diep rood. Het water, zout en wind hebben gezorgd voor een magisch landschap. Kleine ingesloten baaitjes en idyllische zandstranden van Algarve zijn een populaire strandbestemming voor vele toeristen. Nu, het buiten seizoen, wandelen we ongestoord langs verlaten strandjes en maken veel foto’s.
Inmiddels kunnen we een paar van onze favorieten noemen: Praia de Falesia met zijn prachtige rode zandsteenrotsen en met pijnbomen begroeide kuststrook, Praia da Rocha met indrukwekkende rotsformaties op en langs het strand, die ons doet denken aan Twaalf Apostels in Australië, Praia da Marinha met een prachtige rotspartij en niet te missen strand is Ponta da Piedade bij Lagos, met één van de meest spectaculaire uitzichten over de holen en rotsformaties.

Praia da Rocha

Praia da Rocha

De Portugese kuststreek Algarve heeft nog meer te bieden dan zon, zee en strand.
Een goed alternatief is het binnenland. Via een geasfalteerde weg rijden we naar de hoogste berg van Algarve- Foja, gelegen op 902 m. Bij helder weer heb je een mooi uitzicht over de Algarve en de Atlantische Oceaan.
De begroeiing van de bergketen Serra de Monchique is prachtig. De omgeving bestaat uit de restanten kurkeikbossen, walnootbomen en de pijnbomen. Verder komen we veel aangeplante eucalyptusbossen tegen en vele vruchtbomen. Dit heuvelachtige gebied is dun bevolkt. Op de steile terrassen, tussen de vele vruchtenbomen ligt Monchique, het gelijknamige bergstadje. De huizen hebben typerende architectonische eigenschappen voor de Algarve, met traditionele witte muren met gekleurde deuren en ramen en vormen mooi contrast met het groene gebergte.

Serra de Monchique

Serra de Monchique

Niet ver van die zonnige kust hebben we nog gewandeld door historische stadjes als Tavira, Silves en Faro met hun monumenten en andere bezienswaardigheden als kerken, kastelen en vestigingsmuren.
We hebben ook traditionele vissersdorpen bezocht: Zambujeira do Mar en Ferragudo, waar de traditionele lage vissershuisjes en smalle steegjes, geplaveid met kinderkopjes nog te bewonderen zijn.
We zijn naar Cabo de São Vicente geweest, het meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Europa, waar de enorme kliffen, woeste water, harde wind en eindeloze uitzicht bijdragen aan de gedachten dat je zowat aan “het einde van de wereld” staat.

Tijdens ons verblijf crosten we Algarve door, bewonderen we de ruige en indrukwekkende natuur, ontdekten we nog authentieke dorpjes, bezochten we een aantal mooie stranden en proefde we de Portugese keuken.
Vijf dagen betekende voor ons een reis door het zuidelijke deel van Portugal. Vijf dagen die we ongetwijfeld hebben we willen omzetten in het langere verblijf.

Meer foto’s kunt u zien via deze link