Alpen

Roadtrip door de Alpen 2020

Zwitserse Alpen, Comomeer, Dolomieten en Duitse Alpen

Het jaar 2020 zullen we nooit meer vergeten. Gezondheid, economie en de reiswereld liggen door Corona al maanden lang ondersteboven. Onze geplande reis naar Zuid Amerika kan niet doorgaan dus we pakken onze auto in en gaan drie weken lang rondtoeren door Europa.
We kunnen niets vooruit plannen want de situatie kan zomaar weer veranderen. We houden rekening mee met het Corona beleid, maar ook een beetje met het weer. Van te voren weten we niet, waar we terecht zullen komen. We bekijken het per dag. Één ding is zeker, we beginnen in Zwitserland.

17 september Onderweg naar Zwitserland
Met de auto op vakantie is best een luxe. We kunnen alles meenemen en hoeven er geen rekening mee te houden dat onze koffers te zwaar worden.
Het is prima weer om te rijden dus proberen we zoveel mogelijk kilometers af te leggen. We rijden tot Basel, waar we een nachtje slapen om vervolgens door te rijden richting de bergen.
18 september Naar de “Top of Europe”
Vanaf Basel is het nog een klein drie uurtjes rijden naar de Berner Alpen. Buiten schijnt volop de zon en dat komt ons goed uit want we willen naar de Jungfraujoch, één van de bekendste bergen in Zwitserse Alpen, gelegen op 3454 meter.

Jungfraujoch


In Lauterbrunnen stappen we op de trein richting Kleine Scheidegg. Alleen al de treinreis is een belevenis op zich. We zitten aan de rechterkant en kunnen optimaal genieten van een mooi berglandschap. Vanaf Kleine Scheidegg reizen we verder naar boven, maar voordat de trein het hoogste station van Europa heeft bereikt, maken we een korte stop bij Eismeer. We mogen uitstappen om even van het uitzicht te genieten.

Eismeer

Éénmaal boven worden we verpletterd door een waanzinnig uitzicht over de Aletschgletsjer. We nemen genoeg tijd om van de omgeving en eeuwige sneeuw te genieten. Niet voor niets staat dit gebied op het werelderfgoed van UNESCO. Nog voor we naar beneden gaan, nemen we een kijkje in het IJspaleis, maximaal genieten. Deze dagtocht is niet goedkoop, maar zeker iedere cent meer dan waard!
We logeren in Interlaken, een stadje ingeklemd tussen twee meren met een prachtig uitzicht over de Berner Alpen.
19 september Wandeling naar Oeschienensee
Bij Kandersteg gelegen Oeschienensee is volgens velen het mooiste meer van Zwitserland. Het felblauwe meer ligt op 1587 meter en is te bereiken via twee wandelroutes. We kiezen voor een route die ons eerst naar boven breng langs de mooiste uitzichten over het meer en omliggende bergen. Het pad slingert tussen de rotsen en geeft om elke hoek een ander uitzicht. In een kleine drie uur lopen we weer benden om het meer van dichtbij te kunnen bewonderen. Jammer genoeg begint het net te regen.

Oeschienensee


We twijfelen nog even of we met de lift naar boven zouden gaan, maar toen we in Grindelwald aankwamen, lijkt het weer op te knappen. Vanaf hier nemen we een kabelbaan naar First om een klifwandeling te maken. Het pad gebouwd aan de rand van de steile bergwand, biedt enkele prachtige uitzichten over Alpenlandschap.

First (Grindelwald)

Mocht je adrenaline nog niet genoeg te zijn gestegen, huur een step of driewieler om naar benden te sjezen.
Genoeg indrukken voor vandaag, zou je denken… Nee, aan het eind van de dag gaan we nog richting Harder Kulm voor een spectaculair uitzicht over de stad en twee aangrenzende meren.
20 september In de voetsporen van James Bond
Al in de vroege ochtend schijnt volop de zon. Mijn hart maakt een sprongetje want we kunnen weer naar boven. Deze keer gaan we naar het uitkijkpunt Schilthorn, de bekende naam in de Alpen en één van de beste plaatsen om het Jungfraumassief te bekijken.
Bij tussen station Birg stoppen we voor de Skyline Walk. Dit is het stalen pad aan de rotswand met een spectaculair uitzicht over de bergen, diepe afgronden en meertjes. Normaal gesproken is deze plek alleen bereikbaar voor bergbeklimmers, maar dankzij stalen brug kunnen ook wij genieten van deze bijzondere plek.
Daarna pakken we de lift naar boven. Op de bergkam van 2970 m hoog is een draaiend restaurant gebouwd, die voor de gelegenheid van James Bond film “On Her Majesty’s Secret Service”, Piz Gloria is genaamd. Hier heb je een bijzonder uitzicht over de Jungfrau, Monch en Eiger, maar ook vanaf het immens uitkijkplatform kun je de bergen goed zien. Machtig mooi uitzicht!

Piz Gloria


Onderweg naar huis, in Lauterbrunnen bewonderen we een grote waterval, die langs de bergwand naar benden stort. Het dal van Lauterbrunnen ligt aan de voet van het Jungfrau-massief , waarvan het smeltwater de weg naar beneden vindt. Dat levert veel watervallen op in deze vallei.
Iets verder op ligt de Trümmelbach waterval. Deze wonderlijke waterval gaat via de binnenkant van de berg naar beneden, wat resulteert in uitgesleten grottenstelsels in de berg. Via een aangelegde pad kunnen we op verschillende plekken heel dichtbij het water komen. Een mooi schouwspel.
21 september Onderweg naar Zermatt
Vroeg in de ochtend verlaten we Interlaken en via kronkelwegen van de Grimselpas rijden we richting de Rhônegletsjer, gelegen aan de Furkapas.
Net om de hoek van het verlaten hotel Belvedère ligt een gletsjer die in de jaren 70 en 80, elke zomerdag door de colonnes toeristen werd bezocht. Elke voorjaar opnieuw wordt er in de gletsjer een grot uitgegraven die te bezoeken is. De Rhônegletsjer met kwelbeekjes van koud en warm water in het brongebied van de Rhône behoort continentaal tot de Europese getemperde valleigletsjers. Deskundigen gaan ervan uit dat hij rond het jaar 2100 verdwenen zal zijn, wat niet te begrijpen is als je daar staat en ijs massa bewonderd.

Rhônegletsjer


Onderweg stoppen we nog bij een andere bijzondere attractie.
Met de kabelbaan gaan we naar de Bettmerhorn. Dit is één van de beste plekken om de enorme Aletschgletsjer te bewonderen, die op de lijst van UNESCO staat vermeld.
Dit is de grootste gletsjer van de Alpengebied en één van de weinig gletsjers ter wereld die je van bovenaf kunt bezichtigen. De meeste gletsjers liggen in onherbergzaam gebied op plekken waar je als toerist moeilijk kunt komen, maar niet hier in Fiesch. Met een kabelbaan kun je vanuit het centrum van het dorp vanaf 1049 meter in twee etappes in een halfuurtje naar het bergstation Eggishorn op 2869 meter hoogte komen, vanwaar je bij helder weer een panoramisch uitzicht hebt op de majestueuze gletsjertong. Een verbazingwekkend plek!

Aletschgletsjer


22 september Bezoek aan Matterhorn
Vanuit ons logeeradres (Grächen ) rijden we naar Täsch. Daar laten we onze auto achter en stappen op de trein richting Zermatt, een traditioneel autoloos bergdorp.
Bij Zermatt denken de meeste mensen aan één ding: de Matterhorn (4478 m). Dit ultieme Zwitserse icoon torent hoog boven Zermatt uit, trekt jaarlijks veel bezoekers en ook wij zijn nieuwsgierig naar deze reus, die als een sfinx ligt in dit berglandschap.
Een bergtrein brengt ons weer omhoog naar Gornergrat, waar we kunnen genieten van dichtbijgelegen bergtoppen en gletsjers. Al is het weer vandaag niet optimaal, zien we soms bergtoppen boven de wolken uittoornen wat een prachtig gezicht is.

Riffelsee


Dit is een mooi gebied om te wandelen. Vanaf Rotenboden station lopen we richting Riffelsee, een klein bergmeer dat ligt op een hoogte van 2770 m aan de voet van de Rifferhorn. Jammer genoeg kunnen we een spiegeling van Matterhorn niet beamen, maar het maakt de omgeving niet minder mooi. We besluiten door te lopen naar het Riffelberg station en verder met de trein naar beneden te reizen.
Beneden in het dorp worden we getrakteerd op een heerlijk zonnetje dus hoeven we niet lang over na te denken, we pakken een terrasje voor een lekker kopje koffie.
23 september Naar de “Glacier Paradise”
Klein Matterhorn is het hoogste punt dat in Zwitserland met de kabelbaan bereikbaar is. De hele regio heet “Glacier Paradise” want er ligt hier altijd sneeuw en je kunt het hele jaar door skiën.
Eenmaal boven genieten we van een werkelijk imposant uitzicht dat nauwelijks vast te leggen is op mijn camera. Vele gletsjers komen hier samen en in alle richtingen kijken we uit over de witte bergwereld van vele vierduizenders! Vanaf het uitzichtdek met 360 graden zicht zien we hier en daar een groepje durfals grote massa sneeuw bedwingen. We laten dit geweldige landschap op ons inwerken.

Breithorn


Deze plek verbergt nog een ander pareltje. Een wonderland van ijs onder de gletsjer!
Via uit ijs uitgehouwen lange gangen lopen we langs verschillende “kamertjes” waar ijsculpturen staan tentongesteld. Een bijzondere plek!

IJspaleis


Halverwege de kabelbaan stappen we over richting Swartsee. Een bergplateau waar je mooie wandelingen kunt maken met de mooiste uitzichten.

Voor meer foto’s uit Zwitserland volg deze link

24 september Op naar Italië
Het lijkt er op dat het voorbij is met het mooie weer in de Zwitserse Alpen. Via je de Simplon pass rijden we naar Italië. Het Comomeer is onze volgende bestemming. Het meer ligt in het noorden van Italië en staat te boek als het diepste meer van het land.
Dit is een plek waar ik altijd al naar toe wilde, als ik de foto’s voorbij zag komen. Het ziet er zo schilderachtig uit. Rond het helderblauwe meer liggen gekleurde huisjes verstopt tussen de grote bergkloven. Het uitzicht over het meer is zo innemend dat ik er helemaal van ontspan.

Comomeer


We logeren in Colico, gelegen langs de oostelijke oever van het Comomeer. Achter het dorp ligt de berg Legnone, de hoogste berg van het Comomeer.
25 septmeber Regen gooit roet in het eten
Ik kan niet wachten om verder deze regio te gaan ontdekken, maar de voorspelingen van het weer, beloven niet veel goeds. We besluiten in het dorp te blijven en lopen richting het meer naar het dorpsplein, waar veel historische huizen te vinden zijn.
De rest van de dag regent het zo hard dat we maar binnen zijn gebleven in afwachting van een paar mooie en zonnige dagen.
26 september Bellagio en Menaggio
Langs het Comomeer liggen de meest fabelachtige dorpjes en stadjes. We zijn niet van plan om ze allemaal langs te rijden, maar Bellagio en Menaggio staan op mijn lijstje.
Vanuit Varenna nemen we de boot naar Bellagio, een plaatsje waar het meer zich in tweeën splits, waardoor we het gevoel krijgen op een rots midden in het meer te staan.
Het oude stadcentrum met zijn gekleurde huisjes, geplaveide smalle straatjes en chique winkeltjes is zeer pittoresk, maar best druk en daarom slaan we de grootste attractie: de tuinen van “Villa Melzi’’ over.

Bellagio


Vanaf Bellagio varen we naar Cadenabia om verder richting Menaggio te rijden. Vanaf het meer is het uitzicht op deze schilderachtige stadjes nog veel en veel mooier.
Het hart van Menaggio is het historische centrum met in het midden een sfeervol pleintje vol terrasjes. De sfeer is hier ontspannen en gezellig en daardoor vond ik dit stadje veel leuker dan het druk bezochte Bellaggio.
Vanuit Menaggio rijden we aan het eind van de middag langs het westkust richting het noorden naar Colico. Onderweg genieten we niet alleen van de prachtige uitzichten over de bergen, maar ook van de kleine dorpjes onderweg.

Menaggio


27 september Toeren langs de mooiste villa’s
Al jaren is het Comomeer een populaire plek voor welgestelde burgers. Behalve mooie stadjes zijn hier ook prachtige villa’s en rijke huizen te bewonderen.
We beginnen in Tremezzo bij “Villa Carlotta”. Gelegen direct aan de oever, biedt deze villa een prachtig uitzicht over het meer en Bellagio. Verder heeft deze villa een grote botanische tuin en een kleine kunstcollectie.
In Tremezzo wachtte ons een verassing. Toen we langs het Grand Hotel liepen, zagen we het pas getrouwde stel Afrojack met zijn bruid Elettra Lamborghini. Dit rijke hotel was een slaapplek van het bruidspaar en hun gasten. Deze omgeving met veel bloemen, romantische tuinen en idyllische villa’s is zo betoverend dat het geen wonder is dat de rijken hier komen om te trouwen.
We rijden nog een paar kilometer verder op naar Tremezzina, waar we een bezoekje brengen aan “Villa Balbianello” met haar romantische tuin, vol statige beelden.

Villa Balbianello


Ik geloof dat hier rondom het meer de mooiste tuinen van Italië vindt. Stuk voor stuk groene oases waar je uren kunt wandelen, genietend van sublieme weidse vergezichten, kleurrijke bloemen, planten en klaterende fonteinen.
Als laatste rijden we langs de “Villa Oleandra”, een optrekje van George Clooney.
28 september La Bella Varenna
Een fleurige oever met kiezelstrand, dit is Varenna vanuit de ferry gezien. Voor mij persoonlijk is het het mooiste dorpje aan het Comomeer. Schilderachtige huisjes op verschillende hoogtes, de nauwe steegjes, gezellige boetiekjes en de promenade langs het water maken het helemaal af.
Via steile oude steegjes wandelen we richting de San Giorgio kerk, bekend om zijn muurschilderingen en fresco’s om vervolgens neer te strijken aan het water om te genieten van de charme van dit prachtige juweel aan het Comomeer.
Dit vissersdorp dateert uit de elfde eeuw en is na Bellaggio de meest bekende plaats. Het mooiste uitzicht over het dorpje is vanuit de ferry aan het eind van de middag, wanneer de kleurrijke huisjes door de zon in brand lijken staan en zorgen voor een prachtig plaatje!

Varenna


Ondanks al het moois wat we hier hebben gezien, zijn we een beetje uitgekeken en besluiten morgen richting Dolomieten te gaan.

Voor meer foto’s van het Comomeer volg deze link

29 september Lago di Carezza en Passo di Pordoi
Aankomende drie dagen word het zonnig in Dolomieten en we willen er zo lang mogelijk van genieten. Het is ongeveer 5 uur rijden dus het zit niets anders op, dan vroeg in de auto te springen.
Rond het middaguur komen we aan en richten onze pijlen op de eerste attractie die op ons lijstje staat.
Lago di Carezza is een kristalhelder bergmeer gelegen aan de voet van imposante Latemarmassief.

Lago di Carezza


Het meer wordt gevoed door ondergrondse bronnen waardoor het water zo’n intense smaragdgroene kleur heeft, dat het onwerkelijk lijkt. We maken een korte wandeling rondom meertje en beschouwen dit natuurwonder van alle kanten. Echter, het mooiste uitzicht heb je vanuit het uitkijkplatform, waar je de granieten berg ziet reflecteren in det oppervlak van het meer.
Rijden in de Dolomieten is beslist geen straf. Overal uit het niets, doemen de enorme rotsformatie op. Grillige bergen en met bloemen bezaaide alpenweiden sieren het landschap.
Aangezien het nog vroeg is, besluiten we nog de Pordoipas te rijden. Één van de vier passen op de Strada delle Dolomiti, die begin 1900 werd aangelegd tussen Bolzano en Cortina om het toerisme in de vallei van de ladino bewolking te bevorderen. Het is een waar haarspeldbochtenfestival en ik ben absoluut geen fan van dit soort weggetjes, maar hier in Dolomieten kan je me niet blijer maken. De uitzichten zijn super mooi!
Éénmaal boven nemen we een moderne kabelbaan naar Sass Pordoi. Ik werd er stil van…Wat een decor! Aan de rechterzijde passeren we imposante rotsen, in de verte zien we de Marmolada, ik kan mijn blik over de hele Alpenboog laten dwalen. De uitzichten zijn fenomenaal! Dit is de indrukwekkende natuur in haar pure vorm.

Sass Pordoi


30 september Lago di Sorapis en Lagazoui
Gisteren hebben we een prachtige dag gehad en het smaakt naar meer
We maken ons klaar voor een wandeling naar Lago di Sorapis. Het meer gelegen boven de 1900 meter, is niet makkelijk te bereiken. We nemen route 215, een wandeling van ruim 10 km. Het eerste deel van de route is meer een boswandeling. Ongeveer halverwege het pad begint het echte werk. Een schaduwrijk bospad verandert in een grind bergpad, soms zelfs beveiligd met een ijzeren kabel. We lopen langs de richels, maar de mooie uitzichten maken veel goed. Niet voor niets wordt deze wandeling als één van de mooiste in Dolomieten genoemd. Het laatste stuk is bijna continu klimmen, eerst over stalen trappen en dan over stenen en boomstammen. Onderweg komen we voornamelijk  jongelui tegen.
Na 2,5 uur komen we aan bij de Sorapissee. Het turkooisblauwe gletsjerwater van het Sorapismeer staat mooi in contrast met de ruige rotsen en groene heuvels en doet me denken aan het Canadese landschap.

Lago di Sorapis


De terugweg gaat veel sneller en binnen 1,5 uur staan we weer bij onze auto.
Daarna rijden we door richting Lagazoui. Dit is een plek in Dolomieten, die altijd een grote indruk op me maakte als we hier aan het skiën waren. Vanaf hier heb je de mooiste afdaling uit dit skigebied.
Ik herinner me nog die eerste keer, dat ik uit de lift kwam…Woow! Wat een uitzicht! Liefde op het eerste gezicht!
We nemen de lift en gaan naar 2800 meter. Eens boven werd ik sprakeloos. Daar staan we dan tussen de reuzen van Dolomieten, met een breed uitzicht over de bergen, waaronder de Marmolada. Enorme granieten rotsen zijn licht bedekt met sneeuw, donkere en lichten wolken wisselen met de zon elkaar af en maken een landschapschilderij die per minuut van kleur verandert. Ik schiet tientallen foto’s van het zelfde plaatje.
Dan lopen we door naar rifugio met net zo’n waanzinnig uitzicht als net.

Lagazoui

We maken nog een korte wandeling over de ijzeren brug richting een andere kant van de berg…Wat een plek! Ik weet het zeker, als ik hier nog een keer in de zomer terug kom, dan zorg ik ervoor dat ik een nachtje op de berg, ik bedoel in de rifugio ga slapen. Dan hoef ik de zonsondergang en zonsopkomst niet te missen want mijn liefde voor Lagazoui is alleen maar sterker geworden!
01 oktober Drie Zinnen en Lago di Braies
De Dolomieten zijn uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO en dat is niet voor niets. Het decor is echt bizar! Neem nou de Drei Zinnen, die ver boven het landschap uit steken en het symbool zijn geworden in dit schitterende gebergte. “Een wandeling rondom deze beroemde rotspieken, is er eentje om nooit te vergeten”. Deze woorden kwam ik ooit tegen en nu we er toch zijn, wil ik het ervaren.
Vroeg in de ochtend komen we aan bij de parkeerplaats en het is gelijk duidelijk dat deze wandeltocht op het lijstje van menigte bergliefhebbers staan. Gelukkig hebben we nog gisteren wat speurwerk verricht en kwamen we er achter dat voor deze legendarische wandeltocht, verschillende mogelijkheden zijn.

Drei Zinnen


We kiezen voor een kleine ronde, die begint net als alle andere bij de grote parkeerplek van Auronzohütte, maar in plaats om rechtsom te lopen, wat de meeste wandelaars doen, lopen we linksom. Geruime tijd lopen we helemaal alleen op de route, pas bij de “meertjes”(tijdens ons bezoek waren ze met ijs bedekt) komen we een handje vol mensen tegen. Heerlijk om het landschap alleen voor je zelf te hebben. Vanaf hier hebben we een onvergetelijk uitzicht op het beroemde rotspieken van de Drei Zinnen. Deze drie kolossen van bijna 3000 m lijken zoveel op het Patagonische landschap, dat ik me even buiten Europa waande. Onderweg komen we telkens buitenaardse uitzichten tegen, alsof we op een andere planeet zijn belandt. De Dolomieten bewijzen maar weer eens waarom ze het mooiste deel van de Alpen zijn.
Tijdens ons verblijf in de Dolomieten mag een bezoek aan Lago di Braies, de onbetwiste nummer 1, zeker niet ontbreken. Het is zo’n typische bucket-list bestemming, dat ik met mijn eigen ogen ook wil aanschouwen. Als je het internet mag geloven, kan het hier behoorlijk druk zijn, wat helemaal niet vreemd is. De turquoise kleur van het water in combinatie met de ruige rotsen vormen een adembenemend landschap. Vanaf het boothuisje vertrekken roeibootjes wat zeker bijdraagt aan het idyllische plaatje.
We kiezen voor een wandeling langs de oever, waar we in alle rust genieten van deze mooie omgeving. De bergmeren zijn echt de verborgen pareltjes in Dolomieten!

Lago di Braies

Voor meer foto’s van de Dolomieten, volg deze link

02 oktober Onderweg naar Duitsland
We hebben nog een weekje en zouden het liefst in Dolomieten willen blijven, maar er wordt hier aankomende dagen veel regen verwacht dus er zit niets anders op dan verder te gaan reizen.
De maand oktober is aangebroken en de kans op mooi weer wordt steeds kleiner.
De weerkaart geeft aan dat aan de andere kant van de Alpen, in het zuiden van Duitsland, we nog paar dagen lekker kunnen nazomeren. Het is wel een flinke rit, maar dat nemen we voor lief. Tenslotte komen we zo steeds dichter bij huis.
Net naar de middag arriveren bij ons hotelletje in Inzell. Heerlijk, met zwembadje en sauna. We twijfelen geen moment en boeken voor de komende uurtjes privé bezoek. Dit is luxe tijdens de corona tijd, aangezien er rekening gehouden moet worden met het aantal bezoekers.
Een middagje wellness doet ons goed.
03 oktober Bezoek aan Salzburg
Oorspronkelijk wilde we gaan varen over de Königssee, maar te veel wind gooit het roet in het eten. Bij de kassa werd ons duidelijk gemaakt, dat de bootjes vandaag aan de kant zullen blijven.
We kiezen er voor om de Panorama Route te rijden, die dwars door de Berchtesgaden N.P. loopt. Onderweg stoppen we voor mooie uitzichten over het Alpine landschap, die gedomineerd wordt door de op één na grootste berg van het land, de Watzmann en een uitgestrekt panorama van Salzburg.
Daarna besluiten we om een bezoek aan Salzburg te brengen, die vooral bekend staat als de geboortestad van de wereldberoemde componist Wolfgang Amadeus Mozart. Maar Salzburg wordt ook wel de kleinste wereldstad genoemd. Het historisch centrum behoort tot het werelderfgoed van UNESCO. In de binnenstad vind je een grote schat aan gebouwen in barok bouwstijl, die tot de dag van vandaag de rijkdom uit het verleden stralen.

Salzburg


Één van de letterlijke hoogtepunten in de stad is een bezoek aan de vesting Hohensalzburg, dat binnen een paar minuten per treintje te bereiken is. Vanaf hier genieten we van een magnifiek uitzicht over de stad.
Salzburg is in één dag te bezoeken, maar je kunt er ook gemakkelijk meerdere dagen doorbrengen.
Het barokke imago is misschien wel overheersend, maar doet zeker te kort aan de diversiteit van de stad.
04 oktober Berchtesgaden Nationaal Park
Dit park is één van de oudste beschermde gebieden van de Alpen en als we er doorheen rijden begrijpen we waarom. Onderweg komen we niet alleen het mooie panoramische berglandschap tegen, maar ook kabbelende riviertjes, donkere bossen en schilderachtige meren.
De grootste publiekstrekker is toch de Königssee. Dit kraakheldere meer, omringd door de steile rotswanden, heeft veel van een Noorse fjord en daroom stond een rondvaart over het meer, hoog op mijn verlanglijstje. Gisteren is ons niet gelukt, maar vandaag gaat het zeker lukken.
We lopen richting de kade en merken dat het al behoorlijk druk is, maar er zijn genoeg boten dus binnen een paar minuten stappen we aan boord en varen tussen hoog oprijzende rotswanden, groene berghellingen en watervallen. Waar we ook kijken, zijn we omgeven door indrukwekkende natuur. We genieten van de schoonheid en rust.
Halverwege de route wordt de elektrische boot uitgezet, dak geopend en de bootsman begint de trompet te spelen. We staan voor de echowand en muziek komt met vertraging terug. De bijzondere akoestiek op de Königssee tussen de imposante rotspartijen is verbluffend mooi en bezorgd me een kippenvel momentje!

Königssee


De meeste mensen stappen uit bij het bedevaartkerkje St. Bartholomä, maar we varen door richting het eindpunt. Vanaf hier maken we een wandeling richting de Obersee. We lopen door het prachtig stukje natuur van Berchtesgaden Nationaal Park met telkens een ander uitzicht op de Obersee, het natuurlijke bergmeer, fraai gelegen tussen de bergen.
Later rijden we nog naar Ramsau bei Berchtesgaden met zijn opvallende St. Sebastiaankerk, die voor een schilderachtig plaatje zorgt.

Ramsau bei Berchtesgaden

De bergachtige omgeving is zo mooi, dat we besluiten verder op onderzoek te gaan. Wat je ook zeker moet bezoeken is de Hintersee, prachtig omgeven door bossen, alpenweiden en rotsachtige hellingen.

Voor meer foto’s van Berchtesgaden NP, volg deze link


05 oktober Alweer naar huis
Ik zou hier nog zeker langer kunnen blijven. In deze regio, aan prachtige uitzichten geen gebrek, maar er is weer regen voorspeelt en vluchten kunnen we eigenlijk niet meer. Steeds meer regio’s worden op oranje gezet en dat risico willen we niet lopen.

Tijdens deze autoreis hebben we een prachtig deel van Europa gezien. We hebben gereden langs de mooiste plekjes van Zwitserland, Italië en Duitsland. Onderweg passeerde we de meest uitdagende bergpassen en spiegelgladde bergmeren. We hebben onze eigen avonturen beleefd in het steeds weer veranderende landschap, maar vooral genoten van het heerlijk eten, buitenlucht en ruimte. Wegens Covid was het overal vrij rustig en het zonnetje liet zich regelmatig zien. Zonnebril op, muziekje aan en lekker toeren op zoek naar de mooiste plekjes!