Australië Oost

Oost Australië 2023

Waanzinnige natuur van Queensland
(het eerste deel van onze reis)

Dit keer was het anders dan anders. Voor het eerst gingen we voor een lange reis (2,5 maand), een reis waar we al lang van droomden.
De waanzinnige mooie natuur van Australië heeft me al jaren geleden betovert en sindsdien stond de terugkomst in een land van kangoeroes bovenaan mijn lijstje.

De ruimte, prachtige nationale parken, bijzondere flora en fauna, het grootste koraalrif ter wereld, tropische stranden en niet te vergeten de super vriendelijke Aussies. Ik ben een absolute fan van Australië.
De eerste etappe van onze reis was Queensland. Ga je mee?

22-25 september Sweetwater lodge Julatten
Na drie nachten in Singapore kwamen we eindelijk in Cairns aan. Meteen buiten het vliegveld werden we verwelkom door de aanstekelijke lach van de kookaburra, de grootste vogel uit de ijsvogelfamilie.
In het donker reden we naar onze eerste accommodatie.
De volgende dag hebben we de Captain Cook Higway gereden, die zich uit strekt vanuit Cairns tot Port Douglas. 75 km langs de kust met fantastisch uitzicht. Het ene moment rijd je door de haag van tropische begroeiing, dan weer kijk je uit over de eindeloze oceaan met prachtige strandjes.

We bezochten ook Granite Gorge, die bekend staat om z’n schattige rots wallaby’s (kleine kangoeroetjes) en natuurlijk gingen we snorkelen in Great Barrier Reef, waar we meteen ondersteboven waren van de prachtige kleuren van het koraal en rijke zeeleven. Hier heeft Kees-Jan zijn eerste haai gespot.

25-27 september Daintree Wilderness lodge
Onderweg naar Daintree bezochten we de Mossman Gorge. Een kloof waar kristalhelder water over gladde rotsblokken gutst. Een prachtige groene plek, waar je via hangbruggen en boardwalks dwars door het regenwoud wandelt.
Aangekomen in Daintree lodge keken we onze ogen uit. Ons huisje staat midden in de jungle en is te bereiken via houten bruggen. We voelden ons meteen ondergedompeld in prachtige natuur, geluiden en geuren van het regenwoud.

Het Daintree National Park staat vanaf 1987 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is één van de meest complexe ecosystemen op aarde. Het is naar schatting 180 miljoen jaar oud, tientallen miljoenen jaren ouder dan de Amazone en bevat levende voorbeelden van zeldzame dieren, bloemen en planten.
De wilde, oude omgeving heeft iets van Jurassic Park, zeker toen plotseling uit het weelderige kreupelhout twee cassowaries tevoorschijn kwamen. Een reusachtige loopvogel met een helm op zijn hoofd, die beschouwt wordt als de meest gevaarlijk vogel ter wereld. Zijn uiterlijk, sterke snavel en gevaarlijke blik vragen om respect, maar het zijn de klauwen die de mensen kunnen doden.
Zelf als je hier tijdens tropische regenbuien rondwandelt is het een feestje. De natuur, de geluiden, de frisse lucht en de vergezichten maakten ons sprakeloos. Het is een waar paradijs voor de natuurliefhebber.

27-30 september Crater Lakes Rainforest Cottages
De natuur van Noord Queensland is adembenemend. Onderweg naar onze lodge, in één van de kreekjes bij Yungaburra spotten we een vogelbekdier! Een bijzondere ervaring!

Dit gebied staat bekend om zijn rijke flora en fauna. Tijdens de begeleide nachtsafari spotten we possum’s, boomkangoeroe’s (wist ik niet dat ze bestonden), bij Peterson’s Creek nogmaals het vogelbekdier en vele soorten vogels. Ook vanuit onze veranda spotten we vele vogels, sommige voerden zelfs de paringsdans voor onze ogen.

Alle dagen brengen we door in de natuur. We gingen op ontdekking in Atherton Tablelands. Een prachtig, bergachtig gebied met watervallen, vulkanische kratermeren en een weelderige groen regenwoud. We kregen maar geen genoegen van de dichtbeboste regenwouden, mysterieuze geluiden, exotische geuren en prachtige flora en fauna.

30 september- 3 oktober Magnetic Island
De volgende stop was Magnetic Island. Het tropisch eiland ligt 12 km van de kust en is de zonnigste plek aan het noordkust van Queensland. Met palmen omzoomde zandstranden, azuurblauwe water, granieten rotsblokken, rotswallaby’s, schattige koala’s, vele vogels en mooie wandelroutes was het voor ons een buitengewone ervaring om hier te mogen zijn.

Elke avond als de zon onderging, kwamen de rotswallaby’s tevoorschijn om te spelen op de rotsblokken die uitkijken over Geoffrey Bay.
Met meer dan een 30 kilometer lang netwerk aan wandelpaden, meer dan 20 baaien en spectaculaire stranden was hier genoeg te doen en te zien. Op dit paradijselijke eiland vonden we een perfecte mix van de Australische natuur en stranden.

3-5 oktober Airlie Beach
Toen kwamen we in Airlie Beach, een relaxte badplaats, die de toegangspoort is tot de Whitsunday Islands.
Alle toeristen die hier komen hebben één doel voor ogen, een bezoek aan Whitsunday Islands met misschien het mooiste strand van Australië: Whitehaven Beach.

Geloof me, pas als je zelf je voet op het strand zet, beseft je hoe bijzonder dit plekje is. De pure ongerepte omgeving, het water blauwer dan blauw en het hagelwitte zand maakte een verpletterende indruk op ons. Het was zelfs zo erg, dat we ter plekken hebben besloten om de volgende dag een Scenic flight te maken boven dit bijzondere gebied.

Wat ben ik blij dat we dit gedaan hebben. Van boven af hebben we niet alleen de Whitsunday Islands gezien, maar ook de enorme omvang van The Great Barrier Reef. Deze ervaring had ik voor geen goud willen missen!

6-9 oktober Agnes Water
Inmiddels hebben we de dicht begroeide jungle verlaten en zijn aan de kust gearriveerd. Ten noorden van Bundaberg liggen gehuchten Agnes Water en Town 1770. Hier zette Captain Cook in 1770 voor het eerst een voet aan land.

Het is een gebied met stukken mangroves, mooie kust, waaierpalmen en grasbomen. We verkennen de omgeving middels korte wandelingen, maar genieten ook van ons huisje met veranda. Dit huisje ligt in een prachtige groene omgeving op een soort vakantie park. De buren zijn ver te zoeken, maar een bezoek van Japie de leguaan en Johnny de kangoeroe is een dagelijkse kost.
Vanaf hier makten we ook een excursie naar Lady Elliot, een piepklein eilandje voor de kust, die enkel met een vliegtuigje te bereiken is.

Na een korte vlucht kwamen we aan op dit tropische koraaleiland in het zuidelijkste puntje van het Great Barrier Reef.

Het eiland zelf is niet zo interessant, maar omringd door prachtige riffen, die vanuit het strand makkelijk te bereiken zijn, is het een waar paradijs voor snorkellaars en duikers. 

Het gebied wordt goed beschermd en is daardoor vrij onaangetast. Naast de kleurrijke vissen kwamen we zomaar tijdens het snorkelen schildpadden en haaien tegen. Maar vooral de majestueuze mantarog leeft in grote aantallen rondom het eiland. Helaas zaten we aan het eind van het seizoen en is het ons niet gelukt om ze te zien.

9-11 oktober Hervey Bay
Vanuit de Hervey Bay brachten we een bezoek aan Fraser Island, ‘s werelds grootste zandeiland. Een dag vol indrukken en avontuur.

Het eiland is ongeveer 120 km lang en 25 km breed en staat met recht op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Wat een unieke plek is dit. De mooie natuur wisselt elkaar af, van witte zandstranden tot dichte bossen, van kraakheldere beekjes, die geruisloos door het regenwoud stromen tot het blauwe water van zoetwatermeren, van hoge zandduinen tot bijzondere rotsformaties. De Aboriginals noemden deze plek niet voor niets K’Gari, wat “paradijs” betekent.
Rijden met een 4×4 wagen langs de golven van de oceaan op 75 Miles Beach, die hier als een autosnelweg en vliegveldje fungeert was echt kikken. Zeker toen we twee keer de dingo, de wilde Australische hond, voorbij zagen rennen. Interessant was om verwoeste scheepswrakken, zoals de Maheno in het water zien liggen, maar betoverend was zeker het zoetwatermeer Lake McKenzie.

11-14 Lake Weyba Cottages
Toen we in Noosa aankwamen, was het meteen duidelijk dat Zuid Queensland veel drukker is dan het ongerepte noorden. Gelukkig lag onze cottage in een mooie, groene omgeving, ver van het toeristische hart van Noosa. Begrijp me niet verkeerd, ook ik ben verliefd geworden op Noosa.

Noosa is een aangenaam badplaatsje met de mooiste stranden, de prachtige ligging en een gezellige sfeer. In het aangrenzend natuurgebied kan je prachtig wandelen. Ik zou je zeker een bezoek aan Noosa National Park aanraden. We hebben de Noosa Heads Coastal Track gelopen met prachtige weergezichten langs de kust en migrerende walvissen. We hebben ze zelfs horen zingen!
Het park omvat ook de gebieden rond Lake Weyba en Emu Mountain, waar we ook verschillende korte wandelingen hebben gemaakt.

14-17 oktober Montville Misty View Cottages
De laatste accommodatie op onze Queensland reis lag in Montville, een klein stadje landinwaarts langs de Sunshine Coast. Een knusse cottage met uitzicht over Lake Baroon was een ware pareltje met het de gastvrouw die je kan wensen. De vers gebakken warme croissantjes waren één van haar kenmerken.
Het binnenland voelde meteen anders dan de kust.

Kleine stadjes: Maleny en Montville, gelegen in de heuvelachtige groene omgeving straalde gezelligheid en veel rust. De Glass House Mountains overweldigde ons met zijn opmerkelijke landschap. Met meer dan 10 rotsachtige verticale toppen, die het resultaat was van vulkanische activiteit van miljoenen jaren geleden, waren genoeg epische uitzichten in deze omgeving.

Met een weelderige bos van Mary Cairncross Reserve en serene omgeving van Kondalilla National Park waren we in een groen sprookje beland.

In vier weken tijd hebben we in Queensland 4000 km afgelegd per auto. We hebben verschillende paden doorkruist in een wanzinnig mooi natuur, veel gesnorkeld in de blauwe wateren van het Great Barrier Reef, maar vooral een fantastisch avontuur beleeft.
Wat me het meest zou bij blijven, zijn de geluiden van het regenwoud en haar inwoners en de bijzondere onderwaterwereld.

Voor meer foto’s, klik op deze link.