Zuid-Oost Australië 2016
Per camper door afwisselend gebied tussen Sydney en Adelaide
Australië, het grootste eiland ter wereld is even groot als Europa en enorm divers. Naast bruisende steden zoals Sydney en Melbourne, vind je hier prachtige berggebieden, weelderige nationale parken, ruige kustroutes, zonovergoten stranden, zoutmeren, wijngaarden, uitgestrekte en soms bijna verlaten “outback” en unieke dieren zoals de kangoeroe en koala’s.
Onze keuze viel uiteindelijk op zuidoosten van Australië, een mooi gebied om in relatief korte tijd kennis te maken met de vele gezichten van dit enorme land. In vier weken tijd, gaan we per camper op een ontdekkingsreis in Down Under!
26 januari Sydney
Na een goede vlucht via Singapore, landen we aan het eind van de middag in Sydney. Sydney is niet de hoofdstaat van Australië (dat is Canberra), maar het is de grootste stad met de meeste inwoners.
Mede door de nationale feestdag, worden vandaag in het hele land evenementen georganiseerd. In Sydney zijn vanavond op verschillende plekken vuurwerk shows. We kijken bij het uitzichtpunt tegen over Opera House. Dit is wel binnen komen in Australië, een feestelijk onthaald. Op Australia Day vieren de Australiërs de aankomst van het eerste Britse schip in 1788. Aan boord bevonden zich de eerste 750 “overtollige” gevangenen (waaronder ong. 150 vrouwen) en hun bewakers met hun vrouwen en kinderen. Zij stichtten de eerste nederzetting van de Europeanen in Australië, The Rocks.Hoewel Australiërs zich bewust zijn van hun geschiedenis, vieren ze Australia Day uitbundig.
27 januari Sydney
Met het uitgebreide openbaar vervoer zijn de verschillende stranden rondom Sydney heel gemakkelijk te bereiken. We beginnen met het bekendste surfstrand van Sydney, The Bondi Beach. Hier lopen we een kustwandeling “ de Bondi to Coogee Walk”. Deze 6 km lange wandeling brengt ons mee langs Clovelly en Bronte Beach. Onderweg genieten we van prachtige uitzichten, kliffen, baaien en rotspoelen.
In de middag nemen we de ferry naar Manly, een gezellige badplaats met een promenade, winkeltjes en vele restaurantjes.
In de Sydney Harbour Nationaal Park lopen we prachtige Manly Scenic Walking Way. Onderweg zien we verschillende vogels en waterdragons. Als je hier wandelt, vergeet je bijna dat je in Sydney bent. Stilte en het uitzicht op de hoge kliffen en de woeste zee zijn onvergetelijk.
Vlak voor we op de ferry stappen, eten we nog een hapje bij een Mexicaan.
Vandaag hebben we ong. 18 km gelopen. Moe, maar voldaan keren we terug naar onze Lodge.
28 januari Sydney
Sydney, de veelzijdige metropool, is een plezierige stad. Hoge glinsterende wolkenkrabbers en lange winkelstraten met mooie winkels bepalen het straatbeeld en de economie draait hier 24 uur per dag door. We beginnen de dag met een bezoek aan het Opera House. We zijn er helemaal omheen gelopen en elke keer was het gebouw weer anders, heel apart.
Bijna naast het Opera House ligt the Botanic Garden, waar je een aparte flora en veel verschillende vogels kunt zien. Bij het Mrs. Macguarie’s Chair, hebt je die ene uitzicht waar Sydney om bekend staat: de skyline met wolkenkrabbers, het Opera House en de 134 meter hoge Harbour Bridge.Een ander bouwwerk dat opvalt in Sydney is de Sydney Tower. Een hoge toren, waar je kunt genieten van een mooi uitzicht over de stad.
Verder zijn we bij St. Mary’s Cathedral, Hyde Park en Queen Victoria Building geweest. Een prachtig Victoriaans gebouw met allemaal kleine winkeltjes. Vroeger was dit een markt en rond 1950 werd erover gedacht het te slopen, maar gelukkig werd het gerestaureerd en is het sinds de jaren 80 een winkelcentrum. Hoog in het gebouw hangen de Royals Clocks, op de vloer liggen verschillende mozaïeken, in de ramen zie je gekleurde vitrage… Nog nooit zo’n mooie winkelcentrum gezien! Sydney heeft twee belangrijke havens: Circular Quay en Darling Harbour.

Darling Harbour
In het gebied rond deze havens is goed te toeven. Veel mensen beschouwen Circulair Quay als de geboorteplaats van Australië en het is dan ook het oudste deel van de stad.
De laatste wijk die we bezoeken is “the Rocks”, een historisch centrum van Sydney. Er zijn nauwe straatjes en langs het water staan oude pakhuizen.We sluiten de dag in een Ierse Pub.
29 januari Sydney – Blue Mountains
Vanmorgen halen we de camper op en rijden richting de Ku-ring-gai Chase Nationaal Park. Het park ligt prachtig verscholen tussen de twee fjorden. We rijden naar het uitzichtpunt West Head en maken een korte wandeling naar de rotstekeningen van Aboriginals. We komen net bij de auto en het begint te regenen en onweren. Binnen kortste tijd valt enorm hoeveelheid regen en straten staan blank.
Het zou toch niet waar zijn, dat we straks in de Blue Mountains Three Sisters niet te zien krijgen?
Het natuurgebied, dat op de lijst van UNESCO staat is zo groot als de noordelijke provincies van Nederland bij elkaar en ouder dan de Grand Canyon. Het is één van de makkelijkst bereikbare wildernissen van Australië. In dit gebied vind je steile rotswanden en ravijnen, regenwouden, dichte eucalyptusbossen en watervallen. Door de eucalyptuswalm van de bommen hangt er continu een blauwachtig waas boven het gebied, vandaar de naam Blue Mountains. Blue Mountains is echter geen gebergte, wat de naam doet vermoeden, maar een uitgesleten hoogvlakte met spectaculaire kliffen en kloven.
De beroemde rotsformatie die boven de Jamison Valley uittoornt wordt liefkozend Three Sisters genoemd. Volgens een Aboriginaal legende zijn de drie vrijstaande zandsteenpieken de drie betoverde zussen Gunnedo, Meenhi en Weemala, die, toen zij met drie vrijers flirtten, door hun vader voor straf in rotsen werden veranderd.
We komen aan rijden en werden gelijk “zwaaiend verwelkomd” door het drietal. We hebben veel geluk, het is prachtig en zonnig weer!

Blue Mountains
30 januari Blue Mountains
Vroeg opgestaan vandaag. Voor we de richting de Wentworth Falls gaan lopen, komen we bij Echo Point aan. De zusters waren nog in diepe slaap, maar het uitzicht over de Jamison Valley was spectaculair!
We bezoeken verschillende punten met een prachtig uitzicht over de wildernis. We maken verschillende korte wandelingen door de dichte bossen, langs hoge kliffen en ravijnen.
Met de Scenic Railway, een kabeltreintje worden we binnen paar minuten naar de bodem van het dal gebracht. We maken een prachtige wandeling in het prehistorische regenwoud met veel bomen en varens.
Met de kabelbaan worden we gebracht van het ene klif naar de andere. Metershoog boven de grond bungelend met een fantastisch uitzicht over de Katoomba waterval, die driehonderd meter naar beneden stort.
De Blue Mountains zijn een absolute must see, wanneer je in Australië bent!
31 januari Blue Mountains – Canberra
We rijden een stuk terug richting Sydney en een paar uur later komen we in Canberra aan. Onderweg passeren we Kangaroo Valley, een compleet andere landschap. Glooiende heuvels met groene weiden met koeien, doen ons beetje aan Schotland denken. Alleen de eerste huppende kangoeroe, verraad, dat we in Australië zitten.
In Canberra gaan we op bezoek bij Stephen en Erica. Het is hier beregezellig en we blijven slapen!
01 februari Canberra – Snowy Mountains
Vandaag rijden we richting de Australische Alpen. In de winter kan hier geskied worden en in de zomer is deze regio heel populair bij wandelaars.
Mount Kosciuszko met zijn 2229 m is de hoogste berg van Australië. We hebben pech. Het weer zit vandaag niet mee. Hoe hoger we gaan, hoe donkerder en natter het wordt.
We rijden richting de Charlotte Pass, waar je een uitzicht hebt op Mt. Kościuszko en andere bergen. Onderweg zien we een paar dode woombats en springende kangoeroes. De omgeving is prachtig. Spierwitte eucalyptusbossen zorgen voor een exotisch landschap.

Snowy Mountains
Het uitzicht boven op de Pass is minimaal wegens regen. Het is ook best koud!
We besluiten terug te rijden, jammer!
Zodra we gaan dalen, wordt het weer ook beter. Lekker warm en zonnig.
We rijden door enorme eucalyptusbossen, die heerlijke kruidige geur verspreiden door de hele omgeving. Aan de rivier in de vallei zien we tientallen kangoeroes, een mooi gezicht. Nu nog op zoek naar de koala’s!
02 februari Snowy Mountain – Paynesville
Voor vandaag is er een lange reisdag gepland. We gaan richting het zuiden van Australië.
In de ochtend rijden we naar Beechworth, een goed bewaard stadje uit de tijd van de goudzoekers. Verder rijden we door de Alpen regio van de staat Victoria. De regio wordt gekenmerkt door het vruchtbare dal van de Murray rivier, grote eucalyptusbossen en mooie berglandschappen met een rijke alpine vegetatie.
Het is best een lange reisdag, maar het is genoeg te zien onder weg.

Koala beertje
03 februari Raymond Island – Wilsons Promontory N.P.
In de ochtend maken we een korte overtocht naar Raymond Island.
Meer dan de helft van het eiland bestaat uit eucalyptusbossen. Een prachtige plek, een klein verborgen juweeltje, waar je tijdens een koala walk tientallen koala’s tegenkomt in hun natuurlijke leefomgeving. We hebben kangoeroes gezien, veel vogels en 20 koala beertjes, zelfs met de kleine er bij, zo schattig! De regen heeft ons weg gejaagd, anders hebben we zeker daar de hele dag gelopen.
In namiddag komen we aan op onze volgende bestemming -Wilsons Promontory, in de volksmond ook bekent als “the Prom”.
04 februari Wilsons Promontory N.P. – Philip Island
Wilsons Promontory is een natuurgebied met het grillige, grijze granietmassief, door wind gevormde struikgewas, ongerepte stranden en rennende emoes. Het is een kustwildernis op het meest zuidelijke punt op het vasteland van Australië.
Ruige rotsformatie, verborgen stranden en veel wildlife, trekt veel mensen. “The Prom” is het meest bezochte nationale park in Victoria.
The Prom vormde ooit onderdeel van een landbrug waarover mensen naar Tasmanie konden lopen. De rotsen blijken het uitstulpingen te zijn van een groot lava brok, dat The Prom onder de zeespiegel nog steeds met Tasmanie verbindt.
We maken een paar wandelingen in het park, maar de trekking richting Mt. Oberon, steekt met kop en schouder boven alles. Eens boven heb je prachtig uitzicht over heuvellandschap dat bezaaid is met groene bomen, rotsen, witte stranden en azuurblauwe zee, waar ook nog wat rotseilandjes in liggen. Van boven af, zie je alles wat the Prom je te bieden heeft.
Ook de Squeaky Beach is de moeite waard om te bezoeken. Het is een prachtig strand, waar het brandschone zand piept onder je voeten.
Na de lunch gaan we richting Philips Island die bekend staat om zijn “Pinguïns Parade”.
Tegen de zonsondergang komen duizenden pinguïns vanuit de zee aan land.
Tijdens een korte wandelingen op het eiland zien we paar pinguïns dus de commerciële parade slaan we over. Hier op het eiland kan je veel dieren zien van heel dichtbij, waaronder walabi’s.

Walabi’s
05 februari Philip Island – The Great Ocean Road
Er zijn twee manieren om bij Great Ocean Road te komen. Gewoon op de snelweg blijven en langs Melbourne rijden door alle druk verkeer of via de ferry, vanuit Sorento naar Queenscliff.
We kiezen de ferry, lekker relax! We stoppen in Torquay om heerlijk visje te eten. Het plaatsje is bekend om de meters hoge golven, waar surf-acrobaten zijn kunstjes op de planken verrichten.
Langs dit gedeelte van de kust begint één van de mooiste kustroutes Van Australië, The Great Ocean Road.
De kustroute van 243 km laat je genieten van al het moois om je heen: woeste golven, hoge kliffen en adembenemende uitzichten die worden afgewisseld door stranden en vissersdorpjes.
De snelheidslimiet van 100 km/uur, wil je hier niet halen!
De bosrijke omgeving ziet er af en toe troosteloos uit door enorme bosbranden.
Bij Cape Otway Nationaal Park zoeken we een plekje op de camping. Een mooie plek, midden in de natuur, tussen de slapende koala’s.
06 februari The Great Ocean Road
Verder naar het westen verandert de bosrijke omgeving in het droge en kale landschap.
De indrukwekkende kustlijn van Nationaal Park Port Campbell staat vooral bekend om haar grillige kalksteenrotsen, die ook wel The Twelve Apostels genoemd worden. Een groep gigantische rotsen in de golven, vlak onder de kust. Acht overgebleven grillige rotsen zijn het overblijfselen van een terugtrekkende kustlijn.
We zijn hier vroeg, noch voor de bussen vol Aziaten vanuit Melbourne arriveren en kunnen in alle rust genieten van één van de mooiste uitzichten! Hier moet je geweest zijn.

Twaalf Apostelen
Behalve de “Twaalf Apostelen”, zijn de moeite waard om te bezoeken nog: ”The Arch”, “London Bridge”, “The Grotto”en Bay of Island. Tal van uitzichtplatforms bieden een spectaculair zicht op de rotsformatie, onder het constante gebeuk van de zuidelijke oceaan op de rotsen.
In de schemering gaan we nog naar Hill Tower Reservaat. Het lijkt de Afrikaanse safari wel. We zien de kangoeroes, emoes en een koala. De grote drie van Australië!
Het reservaat ligt in de oude krater. Wat ons ook deed denken aan de Ngorongoro krater in Tanzania.
Mooi herinnering!
07 februari Grampians N. P.
Nog voor de middag komen we aan in Grampians N.P.
Het ruige gebergte bestaat uit een aantal soms bizar gevormde rotsmuren rijzend uit dicht begroeide dalen. Het park is goed toegankelijk met de auto, verschillende mooie routes slingeren door het fraaie landschap naar de mooie uitzichtpunten.
We beginnen met de Boroka Lokout met het prachtige uitzicht over het dichtbegroeide dal, blauwe meren en prachtige vergezichten over The Grampians.
Bij “The Balconies” zien we hoe de verschillende waaghalzen, een grote overhangende rots beklimmen voor de mooiste foto’s.
Via de steile trap lopen we naar Mc. Kenzie waterval, die 25 meter hoog is en 20 meter breed, de spectaculairste watervallen van het park.
De eerste kennismaking met het park, was een geslaagde dag!

The Balconies
08 februari Grampians N.P.
Vroeg in de ochtend vertrekken we voor het hoogtepunt van Grampians N.P.
Via Wonderland lopen we de mooiste wandeltocht. We lopen door zeer afwisselende landschap. Onderweg passeren we enkele bizarre rotsformaties, groene landschap en een kloof, nauwelijks schouderbrede tussen de twee hoge rotsen, die terecht de naam Street of Silence draagt. Alle geluiden van buiten wereld worden hier tegen gehouden.
Boven aan bereiken we een rotsplateau, The Pinnacle en worden we beloond met een prachtig uitzicht op Lake Belefield en het dal rondom Halls Gap.
Op de terugweg lopen we nog door de Grand Canyon, een rotsachtig ravijn in een kaal landschap.
Het is zeker een inspannende wandeling geweest met veel klimmen en klauteren, maar zeker de moeite waard!
Vanmiddag nemen we een rust momentje, lekker aan het zwembad.
09 februari Halls Gap – Mildura
Naar Mildura is het nog een stukje rijden, zo’n kleine 400 km.
We rijden door grote landbouw gebieden, waar hoofdzakelijk citrusvruchten en wijndruiven worden verbouwd.
We merken al snel dat we door een droog gebied van Australië rijden. De grond kleurt van zacht geel naar licht oranje en temperatuur gaat ook al flink omhoog.
Onze doel voor vandaag is Mungo N.P., waar we per 4-wheeldrive een excursie maken.
Mungo N.P. is een fascinerend park dat bekend staat om de Wall of China, de bizarre constructies in zandsteen en zachte zandduinen. Bij een zonsondergang zijn we de getuigen van een bijzonder kleur spektakel.
Op de terugweg stoppen we nog even om van de sterrenhemel te genieten. We zien de Milky Way, Zuider Kruis, nevels sterrenstelsels en duizenden andere sterren.

Wall of China
10 februari Mildura – Wilpena Pound
Wilpena Pound ligt in Flinders Rangers N.P., die wel de poort tot het “rode hart” van Australië wordt genoemd.
Één rechte weg voert door droge savannes van moordende hitte, ontelbare vliegen en stof zo fijn als poedersuiker. Hier krijgen we een goede indruk van leegte en uitgestrektheid van het vijfde continent.
De toppen van een schitterend natuurgebied Flinders Rangers, die uit harde, erosiebestendige kwartsiet bestaan, zijn niet bijzonder hoog, maar ze onderscheiden zich zowel door hun ruige vormen als intense kleuren. De bergen zijn al miljoenen jaren oud en vormen ruig en afgelegen landschap.
De Flinders Rangers is oud en uniek deel van de wereld!
11 februari Flinders Rangers N.P.
Het Nationaal Park heeft een net van zeer oneffen natuurlijke en gravelwegen, die na hevige regen, onbegaanbaar kunnen zijn. Om het beste van deze regio te zien en te ervaren zijn we genoodzaakt om een excursie te boeken per 4-wheeldrive.
Flinders Rangers N.P. heeft een oppervlakte 912 km² en is van noord naar zuid ongeveer 430 km lang.
Wilpena Pound, een natuurlijk amfitheater wordt omringd door een schitterende natuur en gevarieerd dierenrijk. De begroeiing bestaat voornamelijk uit de rode gom-boom, één van prominente vertegenwoordiger van de lokale flora. Dikke, knoestige gombommen groeien vaak langs stenen stroompjes.
We bezoeken de Bunyeroo en Brachina kloven, die als bijnaam de “passages door de tijd” hebben. Hier, in de steile krijtrotsen zijn zelfs 600 miljoen jaar oude fossielen gevonden.
We spotten veel kangoeroes, in het bijzonder de yellow footed rock wallaby (geelvoetswallaby), die hier slechts in zeer kleine getale voorkomen. We zien ook emu’s en wigstaartarenden, de grootste roofvogel van Australië.
Via het panorama route “Moralana”, langs de zuidwestelijke wand van Wilpena Pound, rijden we terug naar onze camping.

Flinders Rangers
12 februari Flinders Rangers N.P.
Vandaag gaan we weer op pad met 4-wheeldrive in de oudste berg formaties ter wereld.
We kiezen voor een gebied, waar de gravelwegen ver te zoeken zijn. Avontuurlijk crossen door de steile zandpaden en genieten van de ruige en afgelegen omgeving.
We rijden de Arkapena Track die alleen bedoeld is voor zeer ervaren terreinrijders, maar met de ranger achter het stuur maken we ons geen zorgen.
Op de Prellina Lokout hebben we een prachtig uitzicht over de Wilpena Pound en omringende bergen van Flinders Rangers N.P.
Vanmiddag hebben we een rust momentje me af en toe een duik in het zwembadje van de camping.
13 februari Wilpena Pound – Cowell
Het meest karakteristieke punt in Flinders Rangers is Wilpena Pound met in het midden de hoogste berg van Flinders Rangers, St. Mary Peak (1170 m). Bijna cirkelvormige rotsformatie dat lijkt op een door de natuur gevormd “amfitheater” is 16 km lang en 10 km breed en is omcirkel door de 1000 m hoog rotswand.
De beste manier om het goed te kunnen aanschouwen is vanuit de lucht dus we gaan vliegen!
Tijdens de vlucht genieten we van de mooie uitzichten op de droge, rode gebied en enorme amfitheater. Vanaf boven zie je pas hoe groot en onbegaanbaar het hele gebied is. Spectaculair!

Wilpena Pound
Dit is één van de mooiste plekken tijdens onze rit door zuidoost Australië.
Na de vlucht rijden we door naar Quorn, waar het spoor voor de oorspronkelijke Ghan trein begon. Via de mooie Pichi Richi Pass rijden we verder richting Peninsula Eyre in het zuiden van Australië.
14 februari Cowell – Tumby Bay
Het doel voor vandaag is Coffin Bay National Park, gelegen op het schiereiland Eyre.
Het eerste deel tot aan Port Lincoln is nogal saai. Ten zuiden van Port Lincoln willen we de Whales Road rijden, maar omdat we dan 100 km over een gravelweg moeten hobbelen, doen we het maar niet. Verder onderweg bij het Nationale Park zien we unieke kustlandschap met winderige kliffen, mooie, lange stranden en hoge duinen. Erg mooi om te zien.
Morgen moeten we weer terug richting Adelaide om overmorgen de ferry naar Kangaroo Island te nemen. Dat is nog 800 km rijden dus besluiten we de eerste 100 km nu alvast te pakken.
We overnachten daarom in Tumby Bay, een kleine badplaats met een strand vol pelikanen.
15 februari Tumby Bay – Adelaide
We hebben een lange dag voor de boeg, maar hier in Australië is er altijd iets te zien en te doen onderweg.
We stoppen in Port Germein, die ooit bekend was om z’n langste pier van het zuidelijke halfrond. Het water was zo laag dat de steiger van ruim 1600 meter werd gebouwd om tegemoet te komen aan de schepen die naar de haven kwamen om de tarweoogst te verzamelen. De steiger in zijn huidige staat is 1542 meter lang.
We maken ook een leuke stop bij het zoutmeer Bumbunga. Bij het goede licht is het bijna uitgedroogde zoutmeer vaak, roze gekleurd. Vandaag is dat wit, maar toch erg leuk om te zien en er overheen te lopen.
We slapen bij een kennis in Adelaide.

Fleurieu Higway
16 februari Adelaide – Cape Jervis
Marek woont al ruim 30 jaar in Adelaide en kent de omgeving heel goed.
Zijn idee is om samen richting de pont naar Kangaroo Island te rijden, hij op een motor vooruit en wij er achteraan met onze camper.
Hij laat ons veel mooie plekjes zien op het schiereiland Fleurieu, het vakantiegebied van vele Australiërs. We volgen de prachtige route- Fleurieu Higway met een rotsachtige kustlijn, prachtige stranden en mooie baaitjes met azuurblauw water van de oceaan.
Tegen de avond nemen we de pont naar Kangaroo Island, waar we de komende vier dagen verblijven.
17 februari Kangaroo Island
Vandaag verkennen we het zuiden van het eiland.
We stoppen bij Seal Bay, waar we met de gids het strand van Seal Bay bezoeken, waar een grote groep Australische zeeleeuwen te zien is. De kolonie bestaat uit ca. 1000 van deze zeldzame dieren, waar van er doorgaans wel 100 of meer liggen te relaxen op het strand.
We kunnen ze van dichtbij benaderen. We vinden het fantastisch, maar volgens mij vinden de sommige dieren het ook wel leuk, ze poseren heel graag. Onvergetelijke ervaring!

Seal Bay
Onderweg stoppen we even bij “Little Sahara”, enorme zandduinen, waar veel jongelui aan het zandborden is. Grappig om te zien.
Vivonne Bay is de volgende bestemming. Helaas zit het weer niet mee en over prachtige uitzichten over een beschutten baai is geen sprake.
Bij Hanson Bay zien we diversen soorten kangoeroes en een koala. Het blijft altijd leuk en we krijgen er geen genoeg van. In de avond maken we een safari met de gids en zien onder andere een possum.
18 februari Kangaroo Island
Cape du Couedic ligt aan één van de westelijke punten van het eiland. Deze kaap is bekend om zijn Remarkable Rocks en Admirals Arch.
Remarkable Rocks zijn enorme granieten rotsen die door wind, water, zout en duizenden voetstappen in allerlei rare vormen zijn uitgeslepen.
Admirals Arch is een prachtige, natuurlijke kalksteenboog. In de omgeving zie je indrukwekkende kalkklippen en enorme kolonie pelsrobben, genietend van de zon of dartelend in de zee.
Flinders Chase N.P. is een prachtig natuurgebied. We lopen de Platypus Waterholes Walk met de gedachte een vogelbekdier te zien, maar helaas zonder resultaat. We zien veel vogels, een varaan en walabies.
Bij onze camping lopen we nog een koala walk, waar we paar slaperige beestjes spotten.
Tijdens de lagune walk zien we veel verschillende vogels, mierenegel en een paar kangoeroes.

Admirals Arch
19 februari Kangaroo Island – Victor Harbor
Het regent al de hele tijd en het ziet er niet naar uit dat het beter wordt.
En ook al is Kangaroo Island een prachtige plek voor dieren liefhebbers, een plek met veel ongerepte natuur, we willen weg! Zo snel mogelijk!
Gelukkig is de ferryreis makkelijk te verzeten en vanmiddag om 14.30 kunnen we mee.
We overnachten in een klein havenstadje -Victor Harbor, aan de zuidkant van het schiereiland.
Een mooie camping aan het strand, maar het is hier ook koud en bewolkt!
20 februari Port Harbor – Adelaide
Vroeg in de ochtend bellen we Marek op… Het is prachtig weer in Adelaide.
We willen zo snel mogelijk naar de warmte om van de laatste stralen zon te genieten.
Marek komt onze kant op en samen rijden we door het binnenland van het schiereiland richting Adelaide.
We rijden door smalle weggetjes, waar de witte eucalyptus bomen staan, net de bewakers langs de kant van de weg, in de heuvels zien we veel kangoeroes en bij Mc Laren Vale, bekend om zijn druiven plantages en wijnproeverijen, stoppen we voor een picknick.
Bij Mt Lofty hebben we een prachtig uitzicht over de stad. Vanaf boven zien we dat Adelaide eigenlijk een stad is die voornamelijk uit de laagbouw bestaat, heel anders dan Sydney.
De avond brengen we door in de tuin. Het is hier lekker, zonnig weer!
21 februari Adelaide
We gaan de stad bezoeken.
Adelaide is een gezellige en groene stad. We wandelen door de parken, waar vooral veel papegaaien te zien en te horen zijn. In het centrum van de stad zien we paar koloniale gebouwen en een mooie winkelgalerij “The Arcade”.
‘s Avonds gaan we lekker uit eten langs het strand met een idee om een mooie zonsondergang te zien.
22 februari Adelaide
Het is al weer de laatste dag aangebroken. Wat is die tijd omgevlogen en we willen nog niet naar huis.
De laatste dagen in Adelaide hebben we een zomers weertje en alleen de gedachten aan het koude en winterachtig weer in Nederland, de overgang van korte broeken naar de winterjassen, maakt ons niet echt blij.
We brengen de camper weg en gaan richting hotel, gelegen in Glenelg, het oudste deel van de stad.
In de haven ligt te midden van talloze zeiljachten de Buffalo, een reproductie van de schoener, waarmee de kolonisten naar Zuid Australië kwamen.
Rond Glengelg strekken zich prachtige stranden met het fijn zand, die tot de veiligste van Australië behoren.
Morgen gaan we naar huis.
In de vier weken tijd hebben we een klein stukje Australië mogen zien en ervaren.
We zijn in grote metropol Sydney begonnen en via de Blue Mountain en Snowy Mountain richting de hoofdstad Canberra gereden en verder naar het zuiden. Op Raymond Island hebben we genoten van slaperige koala beertjes. Over de Great Ocean Road langs ruige rotskusten naar de bergen van Grampians en de zoutmeren en duinen van Mungo N.P. gereden. In het Flinders Rangers N.P. mochten we via de verlaten en soms onbegaanbare wegen het “Rode Hart” van Australië ervaren. Via de kustroutes kwamen we in Kangaroo Island terecht en via de wijngaarden van Mc Laren Vale kwamen we in Adelaide terecht.
We hebben 6000 km afgelegd, veel gedaan, gezien en een onvergetelijke ervaringen beleeft.
Australië ademt een relaxte sfeertje uit, de mensen zijn vriendelijk en het is daarbij een makkelijk land om in te reizen. Je voelt je snel thuis.
En al was het weer iets minder dat we verwacht hadden, we hebben enorm genoten.
Een rondreis door Australië is een aanrader voor iedereen die van natuur, wilde dieren en van veel doen houdt!
Meer foto’s kunt u zien via deze link