Bali

Bali 2008

Paradijs op Aarde

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de vakantiebestemming voor dit jaar hoefden we niet lang na te denken. Het wordt Bali, door velen een paradijseiland genoemd. Wie droomt er niet van?
We huren een luxe villa met alles er op en er aan en de rest zien we daar wel.
We vliegen via Singapore, waar we nog drie dagen blijven.
Singapore is een groene, super schone stad met een mix van cultuur. Zeker een bezoek waard.

Op het vliegveld van Denpasar werden we opgewacht door onze chauffeur Jaya. Er stond een lange rit op ons te wachten, richting het noorden van het eiland.
Buiten is het al donker dus we zien niet erg veel. Wat ons wel direct opvalt, is een hectisch straatbeeld met ontelbare brommertjes!
Na drie uur rijden komen we aan in Sererit.
In Balinese stijl worden we verwelkomd door Ans en Jan, de eigenaren van de villa. In het donker ziet ons huisje er mooi uit! Alles is prachtig verlicht, op de achtergrond horen we het geluid van de bruisende zee… “ hier kan ik wel een maand blijven”, zei Joris.

BAL-2008-P1010451

Villa Frangipani

De volgende ochtend zijn we al vroeg wakker. Buiten is het nog donker.
We besluiten toch in de tuin te gaan liggen. Heerlijk vanuit de longue (bale benong) in de tuin zien we de eerste zonsopkomst. In de verte op zee, zien we terugkomende vissersbootjes. Op het strand lopen de eerste mensen. Het wordt steeds lichter en lichter. Bali ontwaakt!
Om 8 uur komen twee tuinmannen met ons kennis maken. Het zijn Gusti en Komang. Een uur later komt ook Sinta zich voorstellen: een jonge, frisse meid die zal zorgen voor het eten, het huishouden en de was tijdens deze vakantie! Wat heeft Ans dat goed geregeld!

Één van onze eerste uitstapjes is dolfijnen spotten. Je zou het niet geloven maar op de Javazee, aan de andere kant van de wereld kom ik mijn collega van Icare tegen… Wat is de wereld dan klein!
De dagen daarna gaan we vaak op pad met de taxi. Het kost maar 35 euro voor de hele dag! De chauffeur, tevens gids, brengt je op de mooiste plekken van het eiland. Onderweg genieten we van de indrukwekkende cultuur met veel traditionele tempels, felgroene rijstvelden, vulkanen, maar vooral van authentieke dorpjes en super vriendelijk bevolking.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Één van de mooiere tempel die we zien is Pura Ulun Danu, gelegen in het Bratanmeer. Behalve de vele tempels zien we ook veel offerplekken. Bij de winkels, restaurants, iedere huis en zelfs op iedere straathoek zie je de offerplekken die erg bepalend zijn voor het straatbeeld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pura Ulun Danu

Op de markt zijn speciale kraampjes die alleen offerbloemen verkopen. Men gelooft hier sterk in de kracht van de Goden en gedurende de dag wordt veel geofferd.
Vlakbij ons huisje ligt het Zen Resort. Een SPA complex, verscholen in een subtropische tuin. Voor weinig geld kan je je laten masseren. Dat gaan we doen!
We boeken een massage van 2 uur, maar aangezien we de enige gasten zijn breid ik ter plekken mijn arrangement uit met haren wassen en nagels lakken.
We krijgen nog een bloemenbad aangeboden en gember thee.
Wat een verwennerij!

Zen Resort

Zen Resort

Ongeveer 1,5 uur rijden van ons vandaan ligt de prachtige locatie om te duiken en te snorkkelen. Menjangan Eiland staat in de top 5 mooiste locaties ter wereld.
We gaan duiken, voor het eerst. We boeken een introductieles bij de Nederlandse instructeurs. Twee op drie, heerlijk dat persoonlijk aandacht!
We duiken tot wel 8 meter en zien veel prachtig koraal, grote vissen en kleine visjes in alle kleuren van de regenboog. Een schitterende ervaring!

Op een dag regelt Ans een wandeling voor ons, langs de rijstevelden bij Munduk. Samen met een andere Nederlandse familie onder begeleiding van gids Putu en zijn twee zoontjes wandelen we door de mooiste rijstterrassen van Bali.
Munduk en Mayong zijn kleine landbouwdorpen die vele toeristen nog aan zich laten voorbij gaan. Deze schilderachtige dorpen worden omgeven door dichtbegroeide heuvels, koffie, bananenplantages en enorme rijstvelden.
Een wandeling door dit ongerepte stukje eiland is puur genieten!

Rijstvelden bij Munduk

Rijstvelden bij Munduk

Na drie uur bereiken we het huis van Putu, waar zijn vrouw Ria, een maaltijd voor ons heeft voorbereid. Typische Indonesiche gerechten smaken heerlijk!
Ongelooflijk hoe gastvrij zijn de mensen hier. De meeste leven in armoede, maar toch wordt je vaak uitgenodigd voor een kopje thee. Zelfs tijdens een strandwandeling.”

Lokale visser

De laatste dagen zijn we nog naar Ubud geweest, de botanische tuin in Bedugul, warmwaterbronnen in Banjar en de voormalige hoofdstad Singaraja.

Bali is een mooi eiland, dat genoeg te bieden heeft voor iedereen.
Met zijn lange kustlijnen, wuivende palmbomen, blauwe zee en de velen zonuren per dag is het een ideale bestemming voor rustzoekers en zonaanbidders.
Ongerepte natuur en indrukwekkende cultuur trekken vele avonturiers naar het eiland.
Bali met zijn lieve, behulpzame bevolking blijft altijd in onze gedachten.

Voor meer foto’s van onze vakantie, kijk dan via deze link