Brazilie

Brazilië 2022

Braziliaanse natuur en het rijke dierenleven

Als grootste land van Zuid Amerika heeft Brazilië veel te bieden. Diversiteit aan landschappen en de overweldigende natuurlijke schoonheid sprak iedere keer tot mijn verbeelding.
In de winter van 2019 besluiten we een reis te plannen naar dit prachtige land. Jammer genoeg werd onze voorpret al snel de kop ingedrukt door de uitbraak van de Covid pandemie. Dat van uitstel afstel komt, kwam niet bij ons op. De reis zou er zeker komen.
Na ruim twee jaar wachten was het eindelijk zo ver. In de tweede helft van mei vlogen we naar Brazilië voor een drieweekse reis langs een groot aantal hoogtepunten van de Braziliaanse natuur en het rijke dierenleven.

We beginnen onze reis in Pantanal, wat eigenlijk “moeras” betekent. Pantanal is het grootste draslandgebied ter wereld, die zich uitstrekt over Brazilië, Bolivia en Paraguay. Het gebied is doorsneden door zijrivieren van Rio Paraguay. In de regentijd komen grote delen van de Pantanal onder water te staan door het regenwater van hoog gelegen delen. In de droge tijd zakt het water en ontstaan er poelen. In dit prachtige natuurgebied heb je grote kans om bijzondere dieren en planten te zien.
We verblijven nabij Miranda in de Refugio da Ilha. De ligging van de ecolodge is geweldig. Grote verscheidenheid aan vogels waaronder ara’s, papegaaien en parkieten valt bij ons direct in de smaak.In het nabije water leven kaaimannen, wat zorgt voor een onvergetelijke ervaring.
Met de lokale gids maken we verschillende excursie. Tijdens de boot, jeep en wandel safari’s ontdekken we het leven langs rivieren, beken en meren. Slingerende apen families in de bomen, groepjes capibara’s in het groen en meer dan 600 kleurrijke soorten vogels, trekken regelmatig onze aandacht. Ons geluk is compleet als we tijdens de avond safari vier reuzen miereneters tegen komen en mogen ze vanaf een paar meter aanschouwen. Een indrukwekkende vogel in de Pantanal is de Jabiru. Deze vogel heeft een zwarte kop en vuurrode hals en kan tot 1,5 meter hoog worden. Het is de grootste vliegende vogel ter wereld en die kunnen we ook al van onze lijstje afstrepen. Brazilië is trots op ecologische rijkdom van het Amazonegebied. De uitgestrektheid en diversiteit aan flora en fauna zijn fantastisch. Maar wil je veel dieren in hun natuurlijke habitat zien, dan is er maar één plek, de Pantanal!

Nabij Miranda ligt Bonito, wat in Portugees “mooi” betekent en daarmee is geen woord te veel gezegd.
Het stadje zelf is niet zo bijzonder, maar de omgeving is beeldschoon. Dit is de plek van ecotoerisme waar diverse waterbronnen, heldere rivieren, grotten en het dierenleven samenkomen.
Dat je niet altijd in zee hoeft te snorkelen, bewijzen de glasheldere rivieren. Één van de sprankelende rivieren is Rio da Prata. Tijdens de snorkeltour zwommen we tussen de piranha’s. Dankzij kalkstenen filterende bodem, zagen we honderden vissen. Het aantal soorten vissen is misschien niet zo bijzonder, maar de hoeveelheid wel. Het is alsof je zwemt in een aquarium, een ongekende ervaring. Nog een mooie plek waar je kunt snorkelen is Rio Sucuri.
We bezochten ook De Buraca das Araras, een zinkgat midden in de jungle waar kleurrijke papegaaien en toekans leven. Ook bezoek aan Gruto do Lago Azul mocht niet ontbreken. Deze plek wordt beschouwd als Bonito’s ansichtkaart. Met de gids daalde we 100 meter af diep in de grot, waar duizenden druipsteenformatie te bewonderen zijn en helemaal beneden glinstert een felblauwe meer, die zo’n 70 meter diep is. Jammer genoeg is deze plek enkel te aanschouwen vanaf de uitzichtplatforms. Snorkelen is momenteel verboden.Voor de natuurliefhebber is er veel te doen in Bonito. Het prachtige landschap, ongerepte natuur en vele watervallen zijn te bezichtigen in het Park das Cachoeiras, waar je onder begeleiding van de gids een wandeling langs zeven watervallen kunt maken.
Bonito is een droomplek voor mensen die helemaal van de natuur houden.

Na een week verblijf in het groene zuiden van Brazilië, namen we een vliegtuig richting het noorden, waar de duinen van Lençóis Maranhenses ongetwijfeld het spectaculairste landschap van Brazilië vormen. Het fenomenaal golvend zandlandschap strekt zich uit van Sao Luis tot Atins. Het gebied van 300 km wordt afgewisseld met lagunes, die ontstaan tijden het regenseizoen.Vanuit Barreirinhas bezoeken we het grootste duingebied met Laguna Bonita in de hoofdrol. De rondingen van hoge duinen en ontelbaar aantal meren met kristalhelder smaragdgroen wateren vormen een adembenemend landschap. Pas vanuit de drone kunnen we de uitgestrektheid van dit gebied goed beamen.
Om in Atins te komen moeten we een boottocht maken over de Preguica rivier, maar onderweg is genoeg te doen en te zien. We stoppen in Vassouras, waar een gemeenschap van apen leeft, bezoeken Mandacaru Lighthouse met spectaculair uitzicht over de monding van de rivier en lunchen bij lokale barretje op het strand van Cabure.In Atins gingen we direct op excursie naar Laguna Tropical in Lençóis Maranhenses park. Dit duingebied is veel kleiner, maar net zo mooi als die in de buurt van Barreirinhas en veel minder bezocht. En iedere lagune hebben we voor ons zelf.Op de terugweg, bij St. Antonio restaurant eten we de lekkerste gegrilde garnalen ever!
Atins is een piepklein dorpje, waar niet veel te beleven was. Net na het regenseizoen staan alle wegen onder water dus zelfs de wandeling zat niet in, maar onze lodge lag in een mooie natuurlijke omgeving en er was een zwembad bij. Een dagje rust tussendoor was heerlijk.

De enige stad die we gingen bezoeken tijdens deze drieweekse trip door Brazilië was Salvador de Bahia. Een stad vol cultuur en geschiedenis, lekker eten en Afro-Braziliaanse ritmes om elke hoek van de gekleurde volkswijk Pelourinho.Het is goed om te weten dat heftige geschiedenis van de slavernij bepalend is geweest voor deze stad. Dankzij de ligging aan de oceaan, was Salvador een belangrijke haven voor de invoer van slaven uit Afrika. Op de dag van vandaag verraden de donkere huidskleur en kroeshaar de afkomst van 2,5 van de drie miljoen inwoners, die dragen bij aan een zwaar Afrikaans stempel aan deze stad.
Tijdens de stadswandeling met de gids ontdekte we de koloniale geschiedenis uit de tijd dat Salvador nog de hoofdstad van het land was en één van belangrijkste steden van Zuid Amerika.

De natuur van Brazilië is adembenemend. In het achterland van Salvador ligt een geweldig natuurpark met een ongekend mooi landschap vol tropische bossen, kloven, grotten, ondergrondse rivieren, bergen en watervallen.Chapada Diamantina is een graag bezochte plek door Brazilianen zelf, maar in Europa nog vrij onbekend. In dit plateauvormige gebergte kan je toffe excursies doen, die te boeken zijn in het bijgelegen pittoreske Lencois, die vredig en veilig aanvoelt.
In het verleden was het gebied belangrijk voor het goud en de diamanten die langs de rivieren werden gevonden. Tegenwoordig zijn dat prachtige uitzichten over de valleien en bergplateaus, enorme watervallen, betoverende grotten en vele andere natuurverschijnselen, die toeristen aantrekken.
De ongerepte natuur van Chapada Diamantina is een paradijs voor natuurliefhebbers.

De laatste dagen brachten we door op het strand in het vissersdorpje Praia do Forte. Dit dorpje ligt een uur rijden van Salvador de Bahia. 12 km ongerepte stranden met wuivende palmbomen zijn één van de mooiste stranden van Brazilië.Hier kan je ook kennis maken met het zeeschildpadden project Tamar, buggy tour door de omgeving of kanotocht door de lagunes en mangroves maken of gewoon lekker relaxen in kristalhelder poelen, die ontstaan bij eb en vloed.
Het gezellige plaatsje heeft een overvloed aan restaurantjes, terrasjes en winkeltjes.

In drie weken tijd hebben we vele hoogtepunten van de Braziliaanse natuur bezocht met een diversiteit aan landschappen. Enorme bergketens van Chapada Diamantina, lagunes verscholen in de duinen van Lençóis Maranhenses  en natuurlijk de unieke flora en fauna van Pantanal en Bonito. Maar het is niet alleen natuur die inspireert. De drukte van Salvador de Bahia, die in contrast stond met rust van het ongerepte vissersdorpje van Praia do Forte. In drie weken tijd beleefden we een caleidoscoop van onvergetelijke indrukken.
Brazilië is een immens groot land, er is nog veel te zien en beleven daar. Wie weet, komen we daar nog terug…

Voor meer foto’s klik op deze link.