China

Zuid China 2017

Op zoek naar authentieke China

Het leukste aan het gigantische China is de enorme diversiteit aan landschappen, waar je bijzondere rondreizen kan maken. Het land is een stuk minder toegankelijk voor de individuele toerist, dan vele andere landen. Men spreekt hier nauwelijks Engels dus alleen reizen door China zou een enorme uitdaging zijn.
Na wat zoek en speurwerk, vind ik eindelijk een Nederlandse vrouw die in China woont en dat komt goed uit, want we willen onze eigen route volgen. Voor ons geen massatoerisme en bruisende miljoenensteden. Spectaculaire natuur van de vreedzame Himalaya, het uitgestrekte platteland en fascinerende bewolking hebben ons prioriteit. De zuidelijke provincie Yunnan is ons doel.
Met Henriette stellen we een avontuurlijke reis samen met een geheel eigen karakter.

11 mei Aankomst in Kunming
Onze eerste ontmoeting met China vindt plaats in Kunming, de hoofdstad van de provincie Yunnan. Door het zeer aangename subtropische hooggebergte klimaat ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd.
Vlakbij ons hotel ligt het Green Lake Park, één van de leukste bezienswaardigheid van de stad.
We besluiten een rondje te gaan lopen. Het groene meer is bezaaid met vele eilandjes, omringd door kleine straatjes met talloze restaurantjes en winkeltjes. Het valt ons op dat er een relaxte sfeer heerst, hier en daar zijn de beoefenaars van de Chinese Tai Chi bezig, wat amusante foto’s oplevert.
Dankzij zijn ligging, niet ver van de grens met Vietnam, Laos en Myanmar, deelt Kunming veel van zijn culturele identiteit met deze zuidoost Aziatische landen. In Kumning wonen talloze etnische minderheden, deze smeltkroes van culturen komt het best tot uiting bij de aanwezige eettentjes.

12 mei Kunming-Dongchuan
Kunming is ideaal als uitvalbasis voor de prachtige natuurlijke omgeving. We kiezen voor de “Red Earth” bij Dongchuan. Een landelijk gebied met opvallende rode aarde. Door het warme en vochtige klimaat van Yunnan oxideerde door de vele jaren heen de grote hoeveelheid ijzer in de grond wat leidde tot de van nature rode kleur.
Een schitterende regio is een genot om naar te kijken. Op een hoogte van 2500 meter liggen uitgestrekte terrasvormige velden. Elke familie is eigenaar van verschillende maten en vormen van het land en zij planten hun eigen voorkeur van gewassen, voornamelijk bebouwen ze koolzaad, aardappelen, gerst en maïs. Tijdens de oogst, wordt de grond omgedraaid en onthult het deze ongewoon rode kleur. Op veel plekken zijn mensen aan het werk, mooi om te zien hoe mensen nog op traditionele wijze in deze regio leven.
We bezoeken diverse uitzichtpunten en genieten van weidse panorama’s.
De vlakken in het kleurige landschap zijn als een lappendeken over de heuvels gedrapeerd. Alsof je kijkt naar een abstract schilderij!

Rode aarde regio

13 mei Dongchuan-Kunming
Vandaag maken we weer een ritje door de Rode Aarde regio. Het is hier zo mooi dat we er nog steeds niet genoeg van krijgen. Telkens zien we andere vormen en kleuren. Kleine stukjes land op heuvels en tegen hellingen als een bruidstaart van tientallen verdiepingen worden bebouwd met de verschillende gewassen. Het koolzaad, de aardappelen met witte en paarse bloemen, de zilverachtige gerst, de groene maïsplantjes, die prachtig contrasteren met knalrode lijnen van de aarde. De kleuren zijn perfect op elkaar afgestemd. Door de verplaatsing van de wolken en het draaien van de zon, verandert het plaatje constant. Je kunt er een hele dag naar kijken.
Dit landbouwgebied met verstilde dorpen van Han Chinezen, met de steeds weer veranderende kleuren, vlakken en lijnen afhankelijk van de seizoenen, de wolken en de zon, is een verborgen schat in het zuiden van China.
In de avond keren we terug naar Kunming, waar we op de trein stappen, op weg naar Dali.

14 mei Dali
Na een nacht in de trein te hebben doorgebracht komen we vroeg in de ochtend aan.
Dali ligt aan de voet van schitterende bergen en aan de oevers van het Erhai meer. De culturele diversiteit is uniek. Er wonen verschillende etnische minderheden in deze stad.
Vlak na het ontbijt, maken we met een lokale gids een tour door de omgeving. We bezoeken een markt, waar van alles verkocht wordt: van varkens, koeien tot groentes, tabak, gevlochten bamboemanden en nog veel meer. Hier ontmoeten we ook de Chinese moslims en Han Chinezen. Daarna rijden we richting een verlaten Boeddhistische tempel. In de hoofdtempel zien we honderden beelden van Arhats, de eerste volgelingen van Boeddha die de verlichting bereikten. Ze lijken surrealistisch met hun lange benen, armen en wenkbrauwen. De tempel ligt verscholen tussen de velden en als je daar loopt, hoor je er alleen de belletjes klingelen die aan de daken hangen en vogeltjes fluiten.

Vrouw uit de Yi bevolking

 

 

 

Na de lunch bezoeken we nog een sfeervol, authentiek stadje en de Yi dorpje.
Het Yi volk is één van de grootste minderheidsgroepen in Yunnan, maar relatief onbekend omdat ze vaak in de bergen, weg van de snelweg wonen. Ze komen meestal alleen naar de drukkere lager gelegen gebieden voor markten en festivals. De Yi vrouwen dragen traditionele kleurrijke zelfgemaakte kleding, die weelderig geborduurd is. Het Yi volk is overwegend arm. Ze wonen veelal in kleine dorpen en verbouwen voornamelijk maïs, tarwe, haver, tabak en aardappelen.
De hele tour is een mooie belevenis. Op sommige plekken lijkt het net alsof je in een verhaal van jaren geleden in bent gestapt.
We overnachten in Jim’s Tibetaans hotel, gerund door Nederlands-Chinees stel. Een klein hotel gebouwd in een kleurrijke traditionele Bai en Tibetaanse stijl. Het hotel heeft een groene tuin en vanaf het dakterras heb je een uitzicht over het Er Hai meer en de bergen.

 

 

 

 

15 mei Dali-Shaxi
De wolkenkrabbers van het snel moderniserende China in de grote stad maken plaats voor een schitterend bergachtig landschap met veel groen. Al gauw wordt duidelijk dat we op weg zijn naar “het andere China”.
Een prachtige rit door de bergen, breng ons bij de Shibaoshan tempels. Hier treffen we de best bewaarde boeddhistische beelden van de provincie Yunnan. De tempels liggen in een schilderachtige omgeving en van bovenaf hebben we een prachtig uitzicht over de omringende groene bergen.
In de middag komen we aan in Shaxi, een klein charmante dorp. Vroeger lag het Bai dorp Shaxi op een van de zuidelijke handelsroutes. Per paardenkaravaan werd thee over smalle bergwegen vervoerd van Yunnan naar Tibet en India. Shaxi kent een historie van meer dan 1000 jaar. De ontspannen dorpssfeer is goed behouden en het rijke verleden zie je terug in de stadspoorten en de traditionele huizen met hun binnenplaatsen.
We overnachten in het plezierige Cato’s Inn guesthouse, midden in het dorpje.

16 mei Shaxi-Lijiang
Het regent vandaag pijpenstelen en het is grijs buiten.
We gaan naar Lijiang, één van de meest idyllische stadjes van China.
Het stadscentrum staat sinds 1997 op de UNESCO werelderfgoed lijst. De geschiedenis van het plaatsje gaat 800 jaar terug, en dat is goed te zien. Wandelend onder de paraplu door pittoreske straatjes, geplaveide steegjes, bruggetjes en langs de houten huisjes, proeven we het authentieke sfeertje.

Oude stadscentrum van Lijiang

De oude binnenstad wordt bewoond door één van China’s etnische minderheden, die afstammen van Tibetaanse nomaden. De culturele gebruiken van het Naxi volk is goed zichtbaar in de stad. Overal klink typische Naxi muziek, hun huizen zijn versierd met kunstig houtsnijwerk in panelen, deuren en kozijnen, de vrouwen dragen kledendracht. Bonte jurken met veel rood kleuren en grote met kralen versierde hoofdtooien zie je in het dagelijkse straatbeeld. Vrouwen worden zeer gewaardeerd in de Naxi samenleving en zijn dan ook het hoofd van de familie. Veel winkeltjes en restaurantjes worden gerund door de vrouw des huizes.

17 mei Lijiang-Tiger Leaping Gorge
De omgeving wordt steeds mooier als we Lijiang achter ons laten. We zien prachtige bergen.
De komende twee dagen gaan we de Tiger Leaping Gorge verkennen. Dit is China’s meest bekende trektocht, op gemiddeld 2500 meter hoogte. De indrukwekkende kloof heeft zijn naam te danken aan de oude legende. Volgens de legende sprong een tijger door het smalste stuk van de kloof over een gat ter grootte van zo’n 30 meter om te ontsnappen aan een jager.
Tijdens een tweedaagse tocht lopen we samen met een gids langs de bovenkant van de kloof.
Het eerste stuk van de wandeling voert door naald en loof bossen, waar we aardige hoogteverschillen overbruggen. Pas op het hoogste punt (2.660 m) van de trek, kunnen we goed de diepe afgronden, ruige water en hoge bergen zien.
We slapen in een eenvoudig guesthouse, maar wel op een prachtige locatie. Vanuit het terras hebben we een fantastisch uitzicht over de steile bergrotsen.

Uitzicht vanuit het guesthouse

18 mei Tiger Leaping Gorge-Wumu
Na de eerste dag klimmen en dalen is gebleken dat je sterke knieën moet hebben voor deze trek. De tweede dag nemen we een auto en dalen af richting de Yangtze rivier. Onderweg passeren we prachtige uitzichten over de kloof, een kolkende Yangtze rivier en een granieten muur, die uitreikt tot een hoogte van boven de 5000 meter.
In de middag vervolgen we onze rit richting Wumu, een klein Naxi dorpje gelegen midden in de bergen.
We passeren veel pittoreske dorpjes, waar Naxi mensen hun land bewerken en rijden langs adembenemende uitzichten over de omliggende bergen en terrassen.
We slapen bij een Vlaams-Chinees koppel in de Huahuasei Lodge met weidse uitzichten over de omgeving.

19 mei Wumu
We blijven nog een dag in Wumu.
Na het ontbijt maken we een rustig wandelingetje door de nabijgelegen dorpjes en omgeving. We passeren de kleine akkers met gewassen en graan. Men is hier hard aan het werk, er wordt druk geschoffeld en geoogst. Er wordt hier veel graan, tabak, koriander, maïs, allerlei soorten groenten en fruit verbouwd. De andere specialiteiten van deze regio zijn ham, honing en walnoot. Er wonen ongeveer 300 boerenfamilies die nog steeds leven op het ritme van de seizoenen en in het zelfde tempo als eeuwen geleden zonder gemotoriseerd verkeer. Ontmoetingen met de lokale bewoners, zorgen voor de mooie plaatjes.

Oogsttijd in Wumu

De rest van de dag genieten we van de serene rust en geluiden van de natuur.
Dit is een prachtig stukje waar je nog authentiek China kan ervaren.

20 mei Wumu-Lijiang
Via smalle bergweggetjes verlaten we de omgeving van Wumu.
Dwars door de Snow Mountain nationaal park rijden we richting Lijiang. Onderweg stoppen we bij Blue Moon Valley. Een bijzonder mooie vallei met besneeuwde bergtoppen, helderblauw water en mooie natuurlijke kalkterrassen. Later in de middag nemen we een kabelbaan omhoog die ons brengt naar de hoogte van 4605 meter. In de gondel zitten we met een aantal Chinezen bepakt in dikke jassen en aan de zuurstofflesjes. Lachen, zeg… we zitten in onze korte T-shirts.
Boven staan we oog in oog met de Jade Draak Sneeuwberg en zoals de naam doet vermoeden, er ligt hier een pak sneeuw. Normaal zou je zelfs naar de top kunnen klimmen, maar er is verse sneeuw gevallen en het pad is afgesloten. We zijn de enige Europese toeristen hier en een bezienswaardigheid op zich. Vele Chinese willen graag samen met ons op de foto.
In de late middag komen we aan in Lijiang. We gaan direct richting de Black Dragon Pool. Dit beroemde meer ligt in een prachtig aangelegd park, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de Jade Dragon Snow Mountain. Het is een park vol bijzondere plekjes en traditionele architectuur, van kleine tempels en paviljoens tot mooie Chinese bruggen. De zon schijnt behoorlijk en de omgeving doet sprookjesachtig aan.

Black Dragon Pool

’s Avonds dwalen we door een doolhof van steegjes, kanalen en houten gebouwen door rode lampionnen verlicht. In het oude centrum van Lijiang is het een gezellige drukte. Bijna in ieder café wordt gespeeld of gezongen. Straten lopen vol toeristen, op het grote plein wordt gedanst. En al houden we niet van de drukte, hier kunnen we van genieten.

21 mei Lijiang-Shangri La
We staan vroeg op om grote hordes toeristen te vermijden. Dit is helaas wel een groot minpunt van Lijiang. Het is zo populair dat het centrum dagelijks overspoeld wordt met tienduizenden toeristen. In alle rust wandelen we door de nauwe straatjes over de bruggen en kanalen. Zo zien we Lijiang wakker worden. Als je hier door de smalle straatjes met waterkanalen loopt, ga je honderd jaar terug in de tijd.
Na het ontbijt vertrekken we richting Shangri La. Een oude Tibetaanse stad met een prachtige paradijselijke naam, dacht ik… Niets is minder waar. Momenteel wordt een snelweg gebouwd van Lijiang naar Shangri La en in september wordt hier het grootste festival van China gehouden. Er worden duizenden Chinese toeristen verwacht. De stad zelf is een enorme bouwput! Overal worden hotels gebouwd, de stad is erg stoffig en lawaaierig.
Gelukkig ligt ons hotel in de oude stad dus hebben we hier weinig last van.
Zhongdian, dat officieel Shangri La wordt genoemd, ligt op 3200 meter hoogte. De stad heeft een kleurrijke bevolkingsmix van Chinezen, Tibetanen, Naxi en Hui. Vooral de wat oudere bewoners dragen met trots hun traditionele kleding. Kloosters en gebedsvlaggetjes verraden dat je op de grens van China en Tibet bent.
In de middag bezoeken we het zeer indrukwekkende Shongzhalin klooster, het grootste Tibetaanse boeddhistische klooster van de provincie Yunnan. Het klooster wordt ook vaak “Little Potala Palace” genoemd, omdat het klooster in dezelfde traditionele stijl is gebouwd als het Potala Paleis in Lhasa.

Shongzhalin klooster

Het werd circa 300 jaar geleden door de vijfde Dalai Lama gebouwd en het biedt onderdak aan honderden monniken. Het prachtige complex is versierd met vergulde daken en talloze gebedsvlaggen. Boeddhistische verhalen zijn in fresco’s afgebeeld op de kloostermuren en je treft een uitgebreide verzameling van Tibetaanse beelden. We wagen een poging om aan het indrukwekkend grote gebedswiel te draaien. In het gouden wiel zitten heilige teksten en door eraan te draaien maak je de energie van deze teksten vrij voor de wereld.
In de avond heerst er een gezellige sfeer in de oude stad. De bevolking komt bijeen voor een traditionele dans op het plein. Het is zo mooi om te zien hoe oud en jong zich ontspannen op het plein.

22 mei Shangri La (Zhongdian)
Het Tibetaanse Zhongdian, heet volgens de officiële Chinese naam eigenlijk Shangri La: het boeddhistische ‘verborgen paradijs achter de Himalaya’. Nu is “paradijs” misschien een beetje te rooskleurig uitgedrukt, maar de omgeving is zeker mooi te noemen.
In de ochtend nemen we een kabelbaan naar de Shika Mountain. We passeren bossen behangen met baardmossen en rododendrons. Éénmaal boven staan we op 4400 meter en hebben prachtige panorama’s. In de verte zien we Snow Mountain en de Himalaya. We hebben totaal geen last van de hoogte dus wandelen we in rustig tempo over de aangelegde houten paden. Wandelen tussen de wapperende Tibetaanse gebedsvlaggen is hier beslist geen straf.

Shika Mountain

Een paar kilometer buiten Zhongdian ligt het Napa Lake. Het is duidelijk dat hier de Tibetaanse wereld begint. Tussen de adembenemende natuur grazen dieren: yaks, paarden, schapen, varkens en runderen. We maken een kleine wandeling door de grote vlaktes die momenteel bezaaid zijn met tientallen bloemetjes en passeren kleine dorpjes.
De avond brengen we door op het dorpsplein, gezellig dansend tussen de locals.

23 mei Shangri La- Xiangcheng
We vertrekken vroeg vanuit het hotel want er staat een lange rit op ons te wachten.
De rit van Shangri La naar Xiangcheng is er eentje om nooit te vergeten. 7 uur lang hebben we al hobbelend over de “wegen” gereden door een letterlijk adembenemend mooi landschap. We komen langs de beboste bergen, kruisen valleien en bergpassen rond 4000 meter. Al schieten we qua afstand weinig op, de uitzichten op torenhoge granieten rotsen zijn zo prachtig dat de uren voorbij schieten. Dit is het mooiste stukje weg, die we hier in China hebben gereden tot nu toe.

Onderweg naar Xiangcheng

24 mei Xiangcheng -Yading
Het doel van vandaag is Yading, waar we de komende twee dagen een bezoek willen brengen in Yading Nationaal Park.
In de ochtend stappen we wederom in de auto om een rit richting het park te vervolgen. We rijden door het prachtige Wetland Plateau. Hier komen we nog echte nomaden tegen, die met hun Yaks rond lopen. Ze hebben een Tibetaanse uiterlijk, hun gezichten zijn door zon en wind verweerd. Verder rijden we door de lokale dorpjes met grappige stenen huizen.
Aangekomen in Shangri La Town (provincie Sichuan) nemen we afscheid van onze chauffeur.
Met een briefje waar de naam van ons volgende hotel in het chinees staat, stappen we in de bus, richting het park.
De mensen zijn hier erg lief en behulpzaam en als je iemand tegenkomt die beetje Engels spreekt, dan komt het allemaal goed.
We gaan het park verkennen. Het is laat in de middag dus we kunnen maar klein stukje lopen. We wagen het erop om naar Pearle Lake te lopen. Het is een beetje klimmen, maar het lukt ons aardig.
Jammer dat de bergen in de wolken zitten, maar de kleur van het water is prachtig.
Onze slaapplek ligt op 4000 meter. We zijn inmiddels gewend aan de hoogte dus hebben geen last van hoogteziekte.

25 mei Yading Nationaal Park
Yading Natuur Reserve ligt relatief hoog, tussen 2900-6300 meter. Het park bestaat uit drie grote sneeuwbergen, beekjes, bergmeren en weides. De beste manier om deze opmerkelijke landschappen te bekijken is wandelen.
In het park rijden elektrische bussen die je wel van A naar B brengen, maar de rest is toch voor ‘’je eigen rekening’’.
Vandaag wandelen we richting twee meren: Milk Lake en Five Color Lake. We lopen op de boomloze hoogte, ruim boven 4000 meter. Echter zo mooi, dat desolate landschap. Het is wel jammer dat het weer niet mee zit, we krijgen onderweg regen met hagel, maar besluiten toch beide meren te bezoeken. Zeer indrukwekkend om op 4500 meter te wandelen!

Milk Lake

26 mei Yading Nationaal Park
In de ochtend is het erg mistig. Je kunt niet ver kijken dus ons bezoek aan het park moet op zich laten wachten. Tijd voor een boekje.
Tegen de middag klaart het al weer op. We stappen in de bus en rijden richting het park. We bezoek een klooster en wandelen over de bergweide. Het begint weer te regenen en op deze hoogte wordt het gelijk erg koud. Het ziet er niet naar uit dat drie sneeuwtoppen zichtbaar worden dus keren we weer terug naar ons hotel.
De laatste nacht in Aden Village want morgen vliegen we al vroeg door naar Chengdu.

27 mei Yading-Chengdu
Vanuit Daocheng, een hoogst gelegen vliegveld ter wereld vliegen we naar Chengdu. De stad is vooral bekend om zijn panda’s en een lekkere, maar pittige keuken.
Chengdu is een charmante stad met voor Chinese begrippen, veel bomen en bloemen. Een moderne metropool, vol nieuwbouwprojecten en wolkenkrabbers, een miljoenenstad. Een groot contrast met het platteland.
In het ultramodern stadscentrum heerst een relaxte sfeer. Jonge dames in prachtige kledij sieren de straten. We kijken onze ogen uit.
In de middag pauzeren we in één van de cafés waar we een bijzondere High Thea mee maken. We kregen een traktatie van fruit, cake en ijs met zorg gepresenteerd.
Het is wel even wennen om weer in de moderne wereld te stappen, maar erg leuk om zo onze reis af te sluiten.

28 mei Chengdu
Vroeg in de ochtend rijden we naar het Panda Breeding Centre, het symbool van deze stad. In dit centrum worden panda’s gefokt om het uitsterven van deze prachtige dieren tegen te gaan. De panda’s hebben hier zeer goede levensomstandigheden en worden klaargestoomd om vrij gelaten te worden in de natuur. We zien hoe de panda’s leven in een omgeving met veel bamboe en maken deze vertederende beesten van dichtbij mee!
Terwijl de volwassen pandaberen niets anders doen dan op een stukje bamboe kauwen en slapen, zijn de kleine panda’s heel actief, ze spelen, stoeien, knuffel en vallen. Dit is echt heel schattig om te zien!

Panda Breeding Centre

Zo’n 130 kilometer ten zuiden van Chengdu staat één van de grootste en indrukwekkendste Boeddha beeld ter wereld, de grote Boeddha van Leshan. Het beeld is gebouwd in de 8e eeuw en is 71 meter hoog. De Giant Boeddha is volledig uit een rots gehakt. Het imposante werk aanschouwen we eerst vanuit het water en daarna lopen we via de trappetjes rondom de Boeddha.
Het is hier erg druk want de vakantie van de Chinezen is begonnen en iedereen gaat erop uit.
Ondanks alle drukte genieten we. Het beeld is niet alleen groot, maar ook bijzonder mooi!

29 mei Chengdu
Eén van de mooiste plekjes van Chengdu is de Wenshu tempel. Het complex bestaat uit een park met tempels en paviljoens. De boeddhistische tempel is gewijd aan de Boeddha van de wijsheid, en ondanks de drukte is het een heerlijke plek om tot rust te komen.
We bezoeken ook de drukke Jinli Street, de oudste straat van Chengdu, nog daterend uit de Qin Dynastie. Jinli Street is één van de weinige straatjes die nog de charme van het oude Chengdu uitstraalt. De mooie, traditionele huisjes zijn ingericht als theehuizen, restaurants, antiekwinkeltjes en souvenirwinkeltjes. De gevels zijn versierd met rode lampionnen, het heerst hier een ongelooflijke sfeer… Een idyllische plek zou je denken, maar niets is minder waar. Jinli Street is een ware trekpleister en is heel populair bij de lokale bevolking als bij de reizigers. We lopen door de straat en hebben het gevoel dat de massa mensen per minuut steeds groter en groter wordt! We vinden het veel te commercieel en willen zo snel mogelijk weg hier. Onze gedachten dat de grote steden van China niets voor ons zijn wordt hier bevestigd.

30 mei Chengdu-Hongkong-Amsterdam
Er is een einde gekomen aan ons China avontuur, maar voor we in het vliegtuig richting huis stappen, wacht ons nog een uitdaging.
We hebben een lange overstap (13 uur) in Hongkong dus plannen we een bezoek aan de stad.
Met de Airport Express bereiken we binnen 30 minuten Hongkong Island. We willen zo graag richting de bekende Victoria Peak. Bij het busstation ontmoeten we een echtpaar, geboren en getogen in Hongkong. Heerlijk, het enthousiasme van deze twee mensen. Tijdens de half uur durende rit krijgen we veel tips wat we in de korte tijd kunnen doen in de stad. We wisselen de mail adressen uit en beloven bij het volgende bezoek aan Hongkong weer contact met ze te zoeken.
Het eerste wat ons opvalt in Hongkong is de drukte en het aanwezige geluid. De grote hoeveelheid mensen zorgt ervoor dat Hongkong een levendige metropool is.
Met de bus komen we aan bij The Peak, waar we op maar liefst 554 meter een prachtig uitzicht hebben we over de skylines van de stad en de groene heuvels. We lopen een traject van een kleine 3 km rondom de peak en genieten van de uitzichten.

Hongkong

Voor de terugweg pakken we de Peak Tram, want als je daar toch bent, moet je die ook ervaren.
Eenmaal terug in de stad nemen we de dubbeldekker tram en gaan “in de tijd terug”. De dubbeldekker tram is de oudste manier van vervoer in de stad en als je bovenin gaat zitten zie je de stad vanuit een andere perspectief.
Als laatste pakken we de Star Ferry en varen richting Kowloon, waar we verkoeling zoeken in één van de parken.
Zowel de bus, dubbeldekker tram als ferry zijn spotgoedkoop dus een ideale manier om zich te verplaatsen door de deze enorme stad.
Hongkong is wel indrukwekkend te noemen, vooral zijn ligging heeft een indruk op ons achter gelaten.
Één ding is zeker, als we nog een keer terug in Hongkong komen, bezoeken we de groene, heuvelachtige eilandjes die de stad rijk is.

 

Deze reis door China heeft ons verrast, ontroerd en onze verwachtingen overtroffen.
Provincie Yunnan is een regio vol overweldigende natuur met eigen cultuur en tradities.
Tijdens onze reis zagen we veel wonderbaarlijke contrasten van dit enorme land. Moderne metropolen en het karakteristieke platteland, enorme wolkenkrabbers en eeuwenoude tempels, nette en moderne verblijven en vieze openbare toiletten…
We hebben genoten van alle prachtige natuur om ons heen en de heerlijke Chinese keuken, maar vooral van ontmoetingen met lieve en vaak nog verlegen Chinezen.
Deze reis heeft ons laten zien dat China een fascinerende bestemming is en dat ondanks alle vernieuwingen, nog steeds authentieke China te vinden is, in het teken van verschillende volkeren op het platteland.
China, daar willen we nog zeker terug!

Meer foto’s kunt u zien via deze link