Curaçao

Curaçao 2022

Een tropisch stukje Nederland

De winter in Nederland betekent vaak veel grauwe en grijze dagen. Zelf ben ik best gevoelig hier voor en zodra de feestdagen achter de rug zijn wil ik weg, het liefst zo ver mogelijk, waar de zon iedere dag schijnt en temperaturen tot ver boven de 25 graden oplopen. Op Curaçao kennen ze het winterseizoen niet en dat lijkt me een prima bestemming.

Na ruim 9 uur vliegen komen we op het eiland aan. Nog steeds kunnen we gewoon Nederlands praten, alleen de “deken van warmte” verraadt dat we in een tropisch stukje Nederland zijn geland.
Onderweg naar ons appartement, valt me direct op dat het eiland gezegend is met rijke natuur. Ook de tuin van ons ressort is prachtig aangelegd met exotische bloemen, planten en grote palmbomen.
De Westpunt is het mooiste stuk van het eiland. Hier vind je veel groen met bijzondere flora en fauna. Tijdens de ritten door BandAbou, zo word dit deel van het eiland genoemd, komen we grote cactussen, divi divi bomen, veel gekleurde bloemen, tropische vogels en verschillende leguanen tegen. Je hoeft geen safari te organiseren om ze te zien. Vogels vliegen er op en af. Meest voorkomende zijn suikerdiefjes, oranje en gele troepialen, groene maisparkieten, kolibries, aantal duivensoorten, zeevogels en roofvogels. Leguanen kan je zelfs zien op het strand of in het restaurant.

Hier vind je ook een aantal mooie stranden en baaitjes. Hoe anders, als die van het meest toeristische en luxe deel van het eiland: Jan Thiel, Mambo Beach of Blue Bay.
De meeste stranden in het Westpunt zijn nog ongerept, intiem en verlaten. Vaak gelegen in een kleine baai zoals Playa Jeremi, Kleine Knip, Playa Lagun. Andere stranden zijn breed en uitgestrekt: Grote Knip, Daaibooi Beach of Playa Kalki. Natuurlijk vind je hier ook parelwitte stranden van wereld allure, waar je entree moet betalen zoals Porto Marie en Cas Abou.Hoeveel stranden hebben we bezocht? Veel, erg veel en ik kan je verzeker, ik heb me geen minuut verveeld. Veel gesnorkeld, gezwommen met schildpadden, vooral op Playa Piscado (ook wel Playa Grandi genoemd) heb je een groot kans om met deze dieren te zwemmen en snorkelen. Ga je voor spotten van leguanen dan is Playa Lagun en Kokomo Beach de beste plek. Mijn advies is, ga op pad en bewonder ze allemaal.Mocht je genoeg hebben om te zwemmen of snorkelen, ga even een wandelingetje maken. Sommige stranden zijn omzoomd door hoge kliffen begroeid met cactussen en tropische vegetatie, waar je van boven af een fenomenaal uitzicht heb op de kust met water in vijftig tinten blauw.
O ja, vergeet niet een bezoek te brengen aan Directeurs Baai en Toug Boat, die 5 meter onder water ligt en waar je prachtig kunt snorkelen

Dit Caribische paradijs heeft meer dan zee en strand.
Wat dacht je van het grootste Nationaal Park op het eiland: Christoffel Park. De meeste mensen komen hier om de hoogste berg (374m) te beklimmen, maar let op: na 10.00 uur is dat wegens hoge temperaturen niet meer mogelijk. Uitdagende klim van 1 uur brengt je naar boven, waar je prachtige uitzichten hebt, niet allen over de omgeving, maar bij helder weer zelfs Venezuela, Aruba en Bonaire kan zien. Mocht je niet willen of kunnen wandelen, kan je het park met eigen auto in rijden of een jeep safari boeken. Dit is een dikke aanrader! Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen met de lokale vogels en planten. Bij veel geluk spot je een witstaart hert of schuuruil. Naast de natuurlijke rijkdom, kom je veel te weten op het gebied van cultuur en historie.
De gids vertelde dat er de afgelopen twee jaar (tijdens het regen seizoen) veel regen is gevallen en het is hier veel groener dan normaal.

Wat ook een dikke aanrader is, is een bezoekje brengen aan Shete Boka national park (zeven inhammen), een ruige noordkust van het eiland. Je ziet hier het zeewater met enorm geweld tegen de kustlijn slaan, waardoor enkele mooie natuurlijke attracties ontstaan. Het park is goed te bezoeken met eigen auto, maar hou er rekening mee dat je over onverharde, soms rotsige en hobbelige wegen rijdt.Wil je een complete indruk krijgen over dit deel van het eiland, vergeet niet het uitzichtpunt Santa Marta, landhuis kleine Santa Marta, Blauwe kamer (niet voor mensen met claustrofobie) of de Watamula grot te bezoeken. Dat laatste is te bereiken via een onverharde weg, vol kuilen.
Aan de zuidwestkust van het eiland ligt Willemstad, herkenbaar aan de fraaie in pastelkleuren geschilderde koopmanshuizen en de wereldberoemde pontjesbrug. De binnenstad van Willemstad is door UNESCO op het werelderfgoed geplaatst en dat is niet voor niets. Willemstad is prachtig, relaxt en verbergt plekjes waar je heerlijk kunt eten.Vergeet niet een stadwandeling te maken door Otrabanda, een bijzondere wijk met prachtigste muurschilderingen en museum Kura Hulanda, waar je veel te weten komt over de slavernij.
Mocht je nog tijd over hebben, dan is een dagexcursie naar Klein Curaçao een grote aanrader. Dit rotsachtige, kleine onbewoond eiland ligt op 1 uur varen ten zuidoosten van Curaçao. Het parelwitte strand staat bekend als één van de mooiste stranden ter wereld. Een azuurblauwe zee, prachtige onderwaterwereld en tropisch bounty gevoel zijn nog meerdere reden om dit eilandje op je bucketlist te zetten.

Wat je ook eigenlijk moet doen tijdens het verblijven op Curaçao? Uit eten gaan!
Voor een schappelijke prijs eet je hier op sterren niveau: bij Nultwintig, The Gouverneur of Krakater, maar ook goedkopere restaurant zoals Blue View of Number Ten waar je heerlijk kunt eten in een leuke ambiance waren onze favoriet. Mocht je nog op zoek zijn naar de lekkerste koffie dan is Bij Blauw of Douwe Egberts de beste plek. De lekkerste smoothie serveren ze bij La Bohème, een favoriet café van de locals.

Twijfel je nog of Curaçao bestemming voor jou is? Ik zeg DOEN!
Paradijselijke stranden, het aangename klimaat, lekker eten en een echte Caribische sfeer, wat wil je nog meer?

Voor meer foto’s, klik op deze link.