Ecuador 2007
Kleurrijke bewoners, borrelende vulkanen en het Andes gebergte
Op een avond lees ik in een reistijdschrift een advertentie over een georganiseerde reis naar Ecuador, speciaal voor families met kinderen. Hm… denk ik, een goed idee vooral als je een kind van 12 jaar hebt en op avontuur wil gaan!
Al snel zoek ik informatie over het land.
De natuur in Ecuador is één van de meest gevarieerde ter wereld. Hier vind je vier verschillende klimaatzones: La Costa (de kust), La Sierra (de hooglanden), La Amazonia (de jungle) en La Region Insular (de eilanden).
Ecuador is een unieke bestemming voor een veelzijdige rondreis. Ecuador is Zuid Amerika ten top!
Een paar weken later is de vakantie al geboekt.
15 juli Amsterdam-Quito
Om 23.55uur vliegen we vanaf Schiphol via Bonaire naar Quito.
Voor het eerste gaan we met een groepsreis mee, spannend!
Onze groep bestaat uit vijf families met totaal negen kinderen in de leeftijd van 8-15 jaar.
16 juli Quito
Na 15 uur vliegen en een spectaculaire vlucht tussen het Andes gebergte, landen we in Quito.
Op het vliegveld ontmoeten we onze reisleidster Sandrita en de chauffeur.
We hebben een grote bus tot onze beschikking, lekker comfortabel.
Quito ligt op 2820 m hoogte dus we doen het rustig aan.
In de middag brengen we een bezoek aan de Heilige Maagd die boven op een berg staat. Vanaf de bergtop heb je een fantastisch uitzicht over de stad.
Ook het stadscentrum is een bezoek waard. Veel oude, koloniale gebouwen, witgepleisterde huizen, het paleis van de president en smalle straatjes hebben een goede indruk op ons achter gelaten.
Eind van de middag ga ik nog naar de massagesalon, vlakbij ons hotel.
1 uur kost 10 dollar, dat is nog eens een leuk verjaardagscadeau!
17 juli Quito-Otavalo
Vandaag vertrekken we richting Otavalo.
Onderweg stoppen we eerst bij het middelpunt der Aarde -La Mitad del Mundo.
In het bijbehorende museum kunnen we wat proefjes doen. Het meest aardige was een proefje met twee wasbakken naast elkaar, waarbij het water bij de ene met de klok mee draaide in het putje, terwijl de andere tegen de klok in draaide.
We slapen bij een prachtige hosteria Pueblo Viejo, waar we vanuit ons huisje een prachtig uitzicht hebben op de besneeuwde toppen van de vulkanen.
18 juli Omgeving Otavalo
Na het ontbijt bezoeken we een markt in Otavalo. Al in de vroege ochtend verandert een dorpsplein in een zee van kleuren. Hier wordt voornamelijk textiel in de meest vrolijke kleuren en handgemaakte producten van hout en leer aangeboden.
Dit is een land van Quechua Indianen. Deze stam is er in geslaagd om hun eigen cultuur en identiteit te behouden en aan te passen in deze tijd.
Ze zijn erg mooi om te zien. De vrouwen dragen prachtige geborduurde witte blouses met donkere roken en zijn rijk versierd met schitterende halskettingen en armbanden. Mannen dragen hun lange haar in de staart of vlecht met een zwarte vilten hoed, verder donker gekleurd poncho en broek.
In de middag gaan we mountainbiken. De 4 uur durende tocht voert door een prachtig landschap. We rijden langs inheemse dorpjes die rondom Otavalo liggen. De tocht voert door de heuvelachtige omgeving, over de zandpaden. Gelukkig rijdt ook een bezemwagen mee, waar we regelmatig gebruik van maken.
Rond 18.30 uur komen we aan bij de Indiaanse familie, waar we de komende twee nachten zullen overnachten.
Eens aangekomen moeten we direct mee met de vader Pedro en zijn zoon Apauki naar het dorp. Hij laat ons met veel trots de waterbron zien!
Ondertussen heeft de vrouw des huizen –Maria, een warme maaltijd voorbereid. Onbekende soep, rijst met erwten, vruchten sap en popcorn. We hebben niet veel gegeten. Het is even wennen aan de lokale keuken.
Deze familie spreekt alleen Quechua taal dus communiceren is erg moeilijk.
Gelukkig heb ik mij er goed op voorbereid en een meegenomen fotoboek vanuit huis is een groot succes!
We slapen in ons huisje met eigen badkamer met warm water.
19 juli Omgeving Otavalo
Om 7 uur zitten we met Maria, Apauki (4 jaar) en haar twee grote dochters (Alicia 17 jaar, Pacha 14 jaar) aan de ontbijttafel. Kleine Sayani (2 jaar) ligt nog te slapen. Vader Pedro is aan het werk.
We krijgen lekkere thee, gemaakt van kruiden uit de eigen tuin, pap en popcorn. Lang leve het popcorn!
Met drie pick-ups gaan we op pad. We stoppen bij Cuicocha lagune op 3064 meter voor een mooi uitzicht over het kratermeer.
Daarna rijden we door een mysterieus nevelwoud richting de thermale baden.
Heerlijk relaxed dobberen we in het warme baden.
Op de terugweg naar huis komen we in dichte mist terecht. Beangstig moment, je ziet de weg niet en dan krijgt één van de auto’s nog pech.
Ik heb met Maria afgesproken dat ik zou koken vandaag.
Maria heeft al bouillon getrokken van een onbekend stuk vlees. Samen lopen we door de tuin op zoek naar kruiden en specerijen en als laatste maak ik alles aan met een paar zakjes cup a soup, die neem ik altijd mee op reis, lekker makkelijk.
De tomaten soep viel goed in de smaak, de hele familie heeft er van genoten van een “Hollandse soep”!
20 juli Otavalo-Papallacta
We gaan ontbijten.
Op tafel liggen twee broodjes en we zitten met zijn 8-en!
Al snel worden de broodjes richting onze kant toegeschoven…
In dit gebied is nog steeds sprake van een ruihandel. Maria bracht een beker melk naar de buurman en kwam met twee broodjes mee. Behalve broodjes, krijgen we nog een bakje met honing en een grote schaal met popcorn en natuurlijk thee uit eigen tuin. We delen de broodjes door 8 en vullen onze magen met popcorn.
We nemen met tranen in de ogen afscheid van de zo gastvrije familie.
Deze ervaring zouden we voor geen goud willen missen!
De volgende bestemming is Papallacta.
Onderweg krijgt Sandrita ruzie met chauffeur, alles gaat in Spaans dus we snappen er niets van, maar dat die twee geen vrienden zijn, is duidelijk!
Papallacta, een grote thermale baden complex ligt op 3200 m. We slapen in kleine huisjes, waar je zo vanuit je veranda in het warme zwembad kan stappen.
21 juli Papallacta-Rio Napo
Vandaag staat een lange reisdag op het programma.
Vanuit Papallacta rijden we richting de Ecuadoriaanse jungle.
Een tocht over een slechte weg maar wel met een spectaculair uitzichten over het Amazone regenwoud!
We logeren in de Cotococha Amazone lodge nabij rivier Napo in het vochtige en dichtbegroeide oerwoud. Het huisje staat op palen, er is geen stroom en in de plaats van ramen zitten alleen horren tegen het ongedierte.
Aan het eind van de middag krijgen we twee olielampjes, één voor buiten en één voor binnen. De vlam mag niet zo hoog staan, anders haal je de volgende ochtend niet… en stel je voor dat je ‘s nachts naar het toilet moet.
Over met fakkels verlichte paden, vergezelt van oerwoud geluiden, lopen we richting het restaurant voor de gezamenlijke maaltijd. Het lijkt op een scene uit de film. Prachtig om mee te maken!
22 juli Jungle bij Rio Napo
Na het ontbijt stappen we in de gemotoriseerde kano’s en varen over de rivier.
Eerst komen we aan bij een dierenkliniek. Een groep jonge vrijwilligers uit verschillende landen vertellen ons hoe de dieren hier terecht zijn gekomen. Veel dieren zijn slachtoffers van het verkeer. We zien aapjes, schildpadden en vogels.
Onder weg stoppen we op het strandje voor de picknick.
Verder bezoeken we een ambachtendorp, waar van alles te doen is:potje kleien, goud zoeken en pijpje blazen, leuk voor de kinderen.
Tegen de zonsondergang keren we terug naar onze Lodge.
23 juli Jungle bij Rio Napo
Midden in de nacht krijg ik diaree. Dan wil je maar één ding, zo snel mogelijk de jungle verlaten!
De groep gaat richting een waterval, maar ik ben te zwak om mee te gaan. De wandeling is een flinke klim.
Er blijven twee anderen ook in het kamp en om de beurt krijgen we de jungle dokter op bezoek met een speciale thee.
Het heeft prima geholpen want ik ben klaar voor de avond wandeling in de jungle.
Gekleed in lange kledij, rubberen laarzen, “bewapent” met de hoofdlampjes, verdeeld in de kleine groepen gaan we op pad, op zoek naar het nachtleven. Onze gids, een jonge man, heeft ook een groot mes bij zich. Ik hoop dat we hem niet nodig hebben.
Tijdens de wandeling zien we vele soorten insecten, spinnen o.a. een tarantula baby. Gelukkig zijn we de grote dieren niet tegen gekomen, alleen de oerwoud geluiden in het diepe donker zijn al spannend genoeg!
24 juli Rio Napo-Baños
Er is een einde gekomen aan ons verblijf in de jungle, een spannende ervaring!
In de ochtend vertrekken we richting Baños.
We rijden over een weg met veel mooie uitzichten en als kers op de taart, zien we een rokende vulkaan Tungurahua, die sinds 1999 weer actief is. De afgelopen jaren zijn er een aantal uitbarstingen geweest, waarbij het stadje zelfs moest worden geëvacueerd.
Baños ligt op 1800 m in de prachtige omgeving van groene bergen en borrelende vulkanen.
We slapen in hoog gelegen huisjes. ’s Avonds vanuit ons terras hebben we een prachtig uitzicht over de stad met zijn duizenden lichtjes.
25 juli Baños
Vandaag een vrije dag, lekker ontspannen.
Ik ga met een aantal dames en meisjes, paard rijden in de groene, bergachtige omgeving van de stad.
Joris blijft bij het zwembad en paps “duikt” een internetcafé in om even het thuisfront te bellen en natuurlijk naar de uitslagen van Tour de France kijken.
Einde van de middag gaan we met de hele groep naar de salsa les. We lachen wel wat af want niet iedereen is geboren om te dansen.
Het heerst hier in de stad, lekker ontspannen sfeer. Je ziet veel toeristen: westerlingen maar vooral ook Ecuadorianen.
Voor het avondmaal gaan we met zijn alle naar een piepklein restaurantje.
Ik vraag me nog steeds af hoe ze het voor elkaar hebben gekregen om in dat kleine keukentje zoveel verschillende gerechten op tijd af te maken.
26 juli Baños
Vanwege de ligging en vochtige klimaat is de natuur rondom Baños zeer groen.
De Ecuadorianen zelf, reizen naar de stad voor een bezoek aan één van de vulkanische warmwater bronnen. Westerse toeristen komen hier voornamelijk voor een taal outdoor activiteiten, dat stad te bieden heeft. Je kunt hier wandelen, paard rijden, moutainbiken en raften.
Na het ontbijt gaan we met de hele groep raften.
Al gauw worden we na vaardigheden in de bootjes verdeeld. Aangezien we al eerder hebben geraft gaan we bij elkaar in de meest spannende boot. We krijgen een korte uitleg van een instructeur en beginnen met raften. Bij één van de eerste stroomversnellingen krijg ik een duw van de instructeur en beland ik in het water, even kijken of ik alles goed onthouden heb… Twee uur raften we door kolkend water met af en toe een flinke stroomversnellingen. De kinderen hebben de meeste schik, maar ook wij genieten van het avontuur.
Bij het eindpunt worden we opgewacht met een heerlijk lunch: verse tortilla’s met avocado, groenten en kip.
’s middags gaan we de stad nog in op zoek naar een Ecuadoriaanse delicatesse: geroosterde cavia!
27 juli Baños-Riobamba
Vanaf Baños maken we een korte rit richting Riobamba.
Het stadje is klein, maar heeft toch wel een aantal grote, koloniale gebouwen.
Er staan twee spannende dagen op het programma: de beklimming van de Chimborazo vulkaan en de treintocht door de Andes.
We logeren in de gezellige hosteria El Troje waar we ’s avonds getrakteerd werden van een optreden van een lokaal bandje.
28 juli Riobamba
Vanuit Riobamba gaan we de Chimborazo bezoeken. Deze enorme vulkaan is 6310 m hoog en heeft een bijnaam “de kolos van de Andes”.
De bus komt tot 4800 m, daarna klimmen we tot 5000 meter. De bijna twee uur durende tocht is zwaar op deze hoogte, maar vergezichten maken alles goed.
Zo ver je kunt kijken zie je besneeuwde toppen en de uitgestrekte pampa.
Met veel water drinken en veel rustmomenten bereiken we de hoogte van 5072 meter!
Op de terugweg lunchen we in het restaurant. Iedereen begint wat draaierig te worden, de eerste verschijnselen van hoogteziekte. Tijd om af te dalen! Iedereen gaat voor zich. Snel met de mountainbike afsjezen van de vulkaan! Al na paar honderd meter krijg je een beter gevoel en verschijnselen verdwijnen als de sneeuw voor de zon. Bizar!
Ondanks dat we goed ingepakt zijn, is het koud. Joris rijdt het laatste stukje in de bus. De hele tocht is 37 km lang.
We zijn een ervaring rijker! Het was een dag om nooit te vergeten!
29 juli Riobamba
Vroeg opgestaan voor de unieke treinreis.
Rond 6.00 uur, komen we aan op het stationnetje om een goede plek te bemachtigen.
Met de hele groep bestormen we de tweede klas wagon, prima zit plekken. Vroeger mocht je nog op het dak van de trein gaan zitten, maar door de onoplettende toeristen zijn veel ongelukken gebeurd en zitten op het dak is streng verboden!
We rijden door het ruige binnenland van Ecuador, langs de kleine dorpjes en stationnetjes, waar veel locals zich om de trein verzamelen.
Onderweg maken we van alles mee: auto op de rails en ontsporing van de trein…
Het hoogtepunt van de tocht is de beroemde afdaling langs het Nariz del Diablo (duivelsneus). De afdaling is zo steil, dat de trein, zigzaggend naar beneden gaat. In vroege tijden was dit traject de handelsroute tussen Quito en Guayaquil. Tegenwoordig is het een ware, toeristische attractie, maar ondanks dat, wel de moeite waard om te doen!
Bij het inrijden naar de plek van onze overnachting, beschadigt de chauffeur de bus. Tot grote woede van zijn baas, die al enkele dagen met ons mee reist!
30 juli Riobamba-Cuenca
In de ochtend bezoeken we de Ingapirca.
De ruines van Ingapirca is de grootste archeologische vondst in Ecuador. Het complex bestaat uit Inca en Cañaris ruines, een volk dat nog voor de Inca’s het gebied bewoonde. Afstammelingen van de Cañar indianen wonen nog steeds in dit deel van Ecuador.
Via een prachtige route rijden we naar Cuenca, een prachtige studentenstad.
Cuenca met zijn mooie koloniale architectuur, veel parken en pleinen doet zijn naam “de mooiste stad van Ecuador” ook zeker eer aan.
’s Avonds eten we bij Villa Rosa, zeker een aanrader!
31 juli Cuenca
Vrije dag in Cuenca.
We maken een wandeling langs de rivier, struinen door de nauwe straatjes van het historische centrum, bezoeken een klein museum en een enorme gotische kerk met zijn bijzondere blauwe koepels. De kerk biedt maar liefst ruimte voor tienduizend mensen.
Sinds 1999 is het stadscentrum opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
In het centraal gelegen Parque Calderon is van alles te zien. We gaan lekker op een bankje zitten en genieten van het Ecuadoriaanse straatleven.
1 augustus Cuenca-Guayaquil
Onderweg naar Guayaquil stoppen we bij El Cajas National Park, een natuurgebied gelegen op 3900 m die merendeels gevormd is door gletsjers.
Een wonderschoon landschap bestaat uit bossen, meren en bergen. Hoge bergkammen steken nog scherp en gekarteld uit het verder glooiende landschap.
De vegetatie is weelderig en gevarieerd, bestaat uit kleine struiken, grassen, bergbloemen, mossen en grote bromelia’s.
Een vier uur durende wandeling onder begeleiding van een gids is een ware belevenis en zeker één van de hoogtepunten van onze reis! Dit prachtige stukje natuur zou ons altijd bij blijven!
Tegenover het park, bij een forellen kwekerij, eten we een heerlijk vis op verschillende wijze klaar gemaakt.
Onze reis gaat verder niet zonder slag of stoot. Tijdens de afdaling van 4000m naar zeeniveau, laat onze chauffeur, de remmen heet lopen. Niet veel verder, wordt hij de bus uit gezet door zijn baas! Op staande voet ontslagen! Verdient? Vast, maar we vinden het toch zielig en geven hem snel de fooienpot.
Guayaquil is een grote havenstad met veel criminaliteit.
Alleen in het donker op straat is best gevaarlijk dus gaan we met zijn allen eten op de boulevard. Achteraf gezien was het erg gezellig en minder eng dat we dachten.
2 augustus Guayaquil-Puerto Lopez
De laatste paar dagen brengen we door in het kust plaatsje Puerto Lopez.
Ik zag me al in bikini op het strand liggen, maar rond deze tijd van het jaar is het hier altijd bewolkt met de temperatuur niet hoger dan 20 graden.
Puerto Lopez is een klein vissersdorpje met wat winkeltjes en een heerlijk café “Whale” die bekend staat om zijn eigen gebakken taarten. Een echtpaar uit Amerika heeft een ware Foods paradijs gemaakt die zeer populair is onder de toeristen.
3 augustus Puerto Lopez
We hebben een vrije dag.
Sandrita regelt surfboard les voor de kinderen. Heerlijk vinden ze het om in de hoge golven te kunnen spelen.
De relaxte sfeer van Puerto Lopez slaat snel over op ons. De rest van de dag brengen we in alle rust door aan het zwembad.
4 augustus Puerto Lopez
Ongeveer 30 km vanuit de kust ligt Isla de la Plata, Galapagos voor de arme genoemd.
Per boot vertrekken we richting het eiland. Onderweg hebben we veel geluk, we zien twee bultrug walvissen zwemmen. Ze zijn heel vrolijk en maken enkele spectaculaire buitelingen vlakbij onze boot. Wat zijn ze groot!
Een unieke ervaring om ze van zo dicht bij te mogen aanschouwen!
Aangekomen bij het eilandje, zien we een groot dor gebied, dat valt tegen. Dit kleine eilandje staat om bekend door zijn enkele zeldzame vogelsoorten, die verder alleen op de Galapagos eilanden voorkomen.
Door het park lopen maar twee routes en je mag maar er één lopen om zo de natuur niet te verstoren.
Met de gids wandelen we door de Machalilla National Park. Voor de vogelliefhebbers is dit een uniek gebied, waar je van heel dichtbij enkele bijzondere soorten vogels mag bekijken. We zien een kolonie van blauwvoet Jan van Gent, roodvoet Jan van Gent en fregatvogels. Dit vogelrijke eiland is een bezoek zeker meer dan waard!
Vanuit het eilanden zien we weer walvissen in de zee.
Op de terugweg stoppen we nog voor een snorkeltripje.
De avond brengen we gezellig door bij het kampvuur met een lekkere barbecue en veel optredens verzorgd door de medereizigers.
5 augustus Puerto Lopez-Guayaquil
Nog een half dagje brengen we in het vissersdorpje door.
Na de lunch gaan we weer naar Guayaquil voor de laatste overnachting.
Morgen ochtend stappen we in het vliegtuig richting Nederland.
6 augustus Guayaquil-Amsterdam
Vroeg in de ochtend nemen we afscheid van één familie, want die gaan nog door voor een paar dagen naar de Galapagos eilanden.
Via Quito en Bonaire vliegen we terug naar Amsterdam.
In het vliegtuig vieren we de verjaardag van Kees-Jan met een glas champagne!
We kijken terug op een fantastisch reis!
De sfeer in de groep tijdens de reis was gezellig en we genoten van alle prachtige natuur die Ecuador te bieden heeft.
Meer foto’s zijn te zien via deze link