Egypte

Egypte 2022

Snorkelen in het aquarium

Reizen naar Egypte was nooit mijn droom geweest. Voorheen kwam Egypte in het nieuws vanwege de onrust in het land, vooral door terroristische aanslagen. Dat gaf me geen veilig gevoel. Momenteel is het relatief rustig en het Ministerie van Buitenlandse Zaken geef een positief reisadvies in de omgeving van de Rode Zee, waar het onderwaterleven net zo fantastisch is als de culturele bezienswaardigheden van dit land.Als je het mij vraagt of het moeite waard is om in Egypte te gaan snorkelen, dan zeg ik volmondig: ja! Na één keer een kijkje onder water te nemen, snap je meteen hoe de Rode Zee aan zijn reputatie komt als één van de beste plekjes ter wereld. De tweede bijkomstigheid is, dat je hier voor, niet de hele wereld hoeft over te vliegen. Binnen 4-5 uur ben je op de bestemming.
Er zijn verschillende plekjes in Egypte waar je prachtig kunt snorkelen. Welke moet je kiezen is afhankelijk van je interesse. Toen ik las dat je in de buurt van Marsa Alam de zeekoe kan spotten, stond onze keuze vast.
We kozen voor het Iberotel, een luxe ressort waar je zo vanuit het strand of de pier makkelijk naar het huisrif kan lopen en zwemmen en zomaar de zeekoe of de schildpadden tegen kan komen.
Tijdens de eerste snorkelsessie kwamen we er al achter dat deze plek een schitterend plaatje vormt. Marsa Alam is nog niet zo lang populair onder de vakantiegangers, waar door de riffen nog vrijwel onaangetast zijn. Onder water zagen we een reuzenschildpad van 2 meter, veel tropische vissen en prachtige koraaltuinen.

Al op de tweede dag kwamen we de zeekoe (doejong) tegen. Indrukwekkend! Het dier van ongeveer 3 meter was bezig met het zeegras te eten en had totaal geen oog voor ons. Jammer, dat we maar kort alleen konden genieten. Al snel kwam er een groep mensen naar toe zwemmen en was dit spektakel snel afgelopen.
Naar de baai van Abu Dabbab komen veel dagjesmensen vanuit de omgeving en dat is zeer slecht voor het behouden van de natuur.
De volgende dag zijn we weer vast beraden om de ontmoeting met de zeekoe te arrangeren. Ik zie je al denken, kan dat? Ja, dat kan. De zeekoe komt hier een paar keer per dag om te eten en het is bijna altijd op vaste tijden. Net voor 13.30 als veel mensen nog aan het lunchen waren, zag Kees-Jan vanuit het strand ineens de kop van de zeekoe opduiken. Zo snel als we konden renden we het water in. En ja hoor, we zijn weer een ontmoeting rijker!Een paar minuten waren we maar met zijn vieren en konden we in alle rust genieten van dit bijzonder dier. Doejong, zoals de zeekoe genoemd wordt, komt net als een zeeschildpad om de paar minuten boven water om lucht te happen om vervolgens weer onder water te duiken en verder te gaan met het eten van gras die op de zeebodem groeit.
De Rode Zee is ontzettend rijk aan flora en fauna. Het kustrif is lang en er leven veel soorten koraal, tropische vissen en waterdieren in. Je komt ze allemaal tegen als je je snorkel opzet en een duik in het water neemt.

Behalve snorkelen is hier nog meer te beleven. Je kunt een tocht door de woestijn boeken, excursies naar de Piramides of een bezoek aan verschillende stadjes plannen.
Voor wie avontuurlijk aangelegd is, is een quad safari door de woestijn een goede optie. Ruim twee uur lang hebben we door de woestijn gecrost, een Bedoeïendorpje bezocht en een prachtige zonsondergang aanschouwt.
Dit deel van de Sahara Woestijn bestaat uit verschillende basalt en granietformaties, zandmassieven en kleine duinen. Omgeven door een machtige en unieke natuur hebben we topmomenten beleef.

Er is nog één excursie, die ik iedereen zou aanraden. Bezoek een Dolphin House bij Sataya Lagune, waar je met dolfijnen kunt snorkelen in de natuurlijke omgeving.
Het is een lange dag, maar echt FANTASTISCH!
Sataya Dolfijnen Rif ligt in het kalme, turquoise water. Hier komen grote scholen dolfijnen om te rusten, spelen en hun jongen groot te brengen, ver van de sterke stromingen en van de gevaren van de open zee. Het is een soort zandbank, waar het een meter of 10 diep is, maar het water is er kraakhelder.
Zwemmen met dolfijnen stond altijd op mijn wenslijstje, maar wat hier ons overkomen is, is met een pen niet te beschrijven.We hebben gesnorkeld met meer dan 100 dolfijnen, volgens onze gids waren het er misschien zelfs 150. Ik heb ze horen zingen en praten. Ik heb ze zien springen en koprollen. Ze waren zo blij en gingen met ons spelen. Toen we weg gingen, hebben ze nog een poosje achter onze boot gezwommen en de beste kunstjes vertoond. Het zijn wilde ongetrainde dolfijnen wat de ervaring nog mooier maakt! Het was één van mijn mooiste reiservaringen ooit!

De omgeving Marsa Alam is druk, maar tegelijkertijd knus en heeft zijn oorspronkelijke charme nog niet verloren. Wat vroeger nog pittoreske kleine dorpjes waren, is nu uitgegroeid tot een reeks luxe ressorts, waar je genietend van zon, zee en strand, het druilerige Nederlandse weer kunt ontlopen.
Ook als je alleen gaat snorkelen, is hier genoeg te beleven.

Voor meer foto’s, volg deze link