Frankrijk

Frankrijk 2023

Historische erfgoed van de Elzas en hoogste berg van de Alpen

Frankrijk zou niet gauw bij ons opkomen als een droom bestemming, maar er zijn zeker bepaalde gebieden, die onze interesses wekken. In het verleden hebben we eens Provence en de Franse Alpen bezocht en juist die laatste hebben een positieve indruk op ons achtergelaten. Wie kent de prachtige Tour de France beelden niet, die dwars door ongerepte natuur en kronkelende bergweggetjes voeren?
Met de auto rijden we richting Franse Alpen om nogmaals deze natuurlijke pracht te ervaren. Om lange auto ritten te voorkomen rijden we eerst richting de Elzas, een gebied met charmante dorpjes, wijngarden en rijke culturele erfgoed.
We bezoeken Straatsburg, de hoofdstad van deze regio en het kleinere Wismar.
Het historische centrum van Straatsburg is een unieke mix van Franse en Duitse invloeden en staat op de werelderfgoedlijst Unesco.

Een wandeling door geplaveide straatjes, langs de vakwerkhuizen en schilderachtige pleinen is een lust voor de oog. De gotische kathedraal Notre-Dame is een architectonisch meesterwerk en biedt een adembenemend uitzicht over de stad vanaf de top van de toren.
Wandelend door smalle straatjes, langs de historische gebouwen in Wismar, wanen we ons in de middeleeuwen.

Na twee dagen reden we door richting Franse Alpen, waar we  voor een paar dagen een berghotel hebben geboekt in het pittoresk dorpje La Clusaz. In deze omgeving heb je enkele opwindende paswegen, zoals de Col des Aravis, die panoramisch uitzicht geeft op de omliggende bergen. In de Vallei des Confins hebben we genoten van heerlijke wandelingen in de frisse berglucht. Verder nog Annecy bezocht, gelegen aan de oever van het gelijknamige meer, maar ondanks dat velen Annecy beschouwen als één van het mooiste stadje in de bergen, is het absoluut Chamonix, die ons hart heeft gestolen. Het idyllisch stadje wordt omringd door majestueuze bergen, die overal in de dorpje zichtbaar zijn, maar absolute knaller is toch en tocht met de kabelbaan Aquille du Midi.

Een topattractie, die je brengt naar hoogte van iets meer dan 3800 m met spectaculaire uitzicht op de Vallee Blanche en de top van Mont Blanc en de omliggende bergen, die moeilijk te evenaren is. Echt adembenemend!

Vanuit Chamonix zijn we nog met het tandwieltreintje naar één van de grootste gletsjer van Europa geweest Mer de Glace, waar de klimaatverandering goed zichtbaar is. Triest om te zien, hoe rap de gletsjers verdwijnen.
Verder in de week boeken we nog twee nachten in een ander hotel om nog meer te genieten van deze betoverende regio.
We reden langs rustige meren en lopen Cirque du Fer a Cheval, één van de mooiste wandelingen, die ik ooit heb gelopen.

Een verborgen juweeltje! Deze wandeling voert je door een schilderachtig bergdal, omringd door majestueuze rotswanden en weelderige alpenweiden. Terwijl je wandelt , kom je verschillende watervallen en beekjes tegen, die zich een weg banen door het landschap. Tijdens de wandeling zien we ook steenbokken en een slang. Bewolkt weer en af en toe regen droegen bij aan de natuurlijke schoonheid van dit gebied.

Behalve van adembenemende berglandschappen, rustige meren en uitdagende paswegen, hebben we in deze omgeving enorm genoten van de lokale keuken.

Op de terugweg stoppen we weer een paar dagen in de Elzas regio. Je kunt deze regio op de fiets ontdekken over de mythische wijnroute en door de bergjes en bossen fietsen, maar ook wandelen door pittoreske dorpjes.
Het gebied heeft een lange geschiedenis en heeft zowel Franse en Duitse invloeden gekend, wat heeft bijgedragen aan zijn unieke identiteit. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van de Duitse invloed zichtbaar en geworteld in de Elzasser cultuur.

We bezoeken Eguisheim met zijn gekleurde huizen en prachtige bloemdecoraties, maar ook Ribeauvillé, Colmar en Riquewihr, die bekend staat om zijn goed bewaard gebleven vakwerkhuizen uit de 16e eeuw.

Hoewel de Elzas niet direct geassocieerd wordt met hoge bergen, biedt het wel prachtige landschappen met glooiende heuvels en wijngaarden.
Zowel de charmante dorpjes van de Elzas als de imposante bergen van de omgeving Mont Blanc vormen samen een pittoreske schoonheid en natuurlijke grootsheid die Frankrijk te beiden heeft.

Voor meer foto’s volg deze link.