Galapagos

Galapagos 2019

Ontmoetingen met nieuwsgierige dieren

De Galapagos zijn vulkanische eilanden, liggen aan de westkust van Zuid Amerika en behoren tot Ecuador. De eilanden zijn een unieke locatie die ooit Charles Darwin inspireerde tot het formuleren van zijn revolutionaire evolutietheorie. Hier ontdekte hij dat diersoorten zich op verschillende eilanden verschillend ontwikkelen, waarmee hij het ontstaan van nieuwe soorten verklaarde.
Bijna de hele archipel is uitgeroepen tot Nationaal Park, slechts een klein stukje is bewoond. ’s Werelds zeldzaamste en meest exotische dieren hebben hier de ruimte om ongestoord in het wild te kunnen leven. De natuurlijke rijkdom van Galapagos is extreem groot en uniek dus op het vlak van flora en fauna zullen we ons zeker niet vervelen.
Voor een bezoek aan Galapagos heb je twee keuzes: je stapt op een cruise of je doet het op eigen houtje. We zien tegen de wiebelige nachten op een boot en extreem hoge prijzen van de cruises op. We kiezen liever voor hotels en dagexcursies. Zo kunnen we ook onze eigen route bepalen en deel uitmaken van het eilandleven en hopen ons avontuur nog intenser te beleven. Wandelend, fietsend, snorkelend gaan we er op uit voor onze persoonlijke ontmoetingen met de wildlife van de Galapagos.

18 februari Amsterdam-Quito
Al jaren probeerde ik me een voorstelling te maken hoe het zou zijn op de Galapagos eilanden en vandaag is het zover, we stappen in het vliegtuig richting Ecuador.
Uiteraard wat zich daar afspeelt is niet te voorspellen en het blijft afwachten wat de natuur voor ons in petto heeft, maar op deze bijzondere plek, komt vast alles goed. We gaan het mee maken.
Eerst vliegen we naar Quito, waar we nog een nachtje verblijven.

19 februari Quito-Santa Cruz
Om de eilanden te beschermen mogen er een vast aantal toeristen naar Galapagos toegelaten worden. Het aantal vluchten vanuit het vasteland is hier op afgestemd.
Met een vroege ochtendvlucht vliegen we naar Baltra, gelegen naast het meest toeristisch eiland Santa Cruz. De eilanden liggen 1000 km uit de kust van Ecuador dus met ruim twee uur zijn we op de bestemming.
De eerste indruk is druk, veel toeristen die op zoek zijn naar bussen en taxi’s. We hebben een taxi vooraf al geregeld en gelijk een excursie eraan gekoppeld.
Een bezoek aan de hooglanden van Santa Cruz is het begin van ons avontuur. We maken een wandelingetje bij Los Gemelos, twee enorme kraters, vele tientallen meters diep, die na een uitbarsting zijn ontstaan en door erosie zijn ingestort. De omgeving is heel apart met heel bijzondere vegetatie en veel soorten vogels. Daarna bezoeken we de natuurlijke lavatunnels en spotten reuzeschildpadden in hun natuurlijke habitat bij Las Primisias. De ontmoeting met deze grote dieren is heel bijzonder.

Laat in de middag zijn we getuigen van een waar showspel in het kleine haventje van Puerto Ayora. Hier wordt de verse vis met bootjes binnen gebracht en schoongemaakt. De grootste attractie is toch wel de dieren eromheen. Pelikanen, fregatvogels, de zeehonden zitten braaf op een reststukje vis te wachten, zelfs de zwartpunt rifhaai kwam om de hoek een kijkje te nemen. Vooral opvallend is dat de dieren hier geen angst kennen voor de mensen.

20 februari Santa Cruz-Santa Fé
Dit kleine eilandje staat bekend om zijn landleguaan, die uitsluitend op dit bijzondere eiland leeft. Het verder onbewoonde eiland is dichtbegroeid met reusachtige opuntia cactussen. De schijfcactussen zijn zo groot als bomen en hebben dikke stammen. Helaas kunnen we niet op het eiland lopen. We stoppen aan de kust om te snorkelen. Een prachtige plek met kraakhelder water en veel gekleurde vissen. Onderwater worden we gepasseerd door de zeeleeuw, schilpad en zelfs een haai. Heel bijzonder om deze dieren zo dichtbij te zien zwemmen.
Op het prachtig witte strand met helder blauw water ontmoeten we de eerste zeeleguanen. Net als alle andere dieren op de Galapagos trekken ook deze leguanen zich niks aan van alle fotograferende toeristen, mits je de verplichte twee meter afstand aanhoudt.

21 februari Santa Cruz-Isla Isabela
We varen met de speedboot van het hoofdeiland Santa Cruz naar Isabela. Een afstand van negentig kilometer, die in ruim twee uur wordt overbrugd.
Op de havenpier in Isabela zijn we direct in gezelschap van de leguanen en zeeleeuwen. Ze liggen overal te chillen, op de bankjes, op het strand of op straat en lijken zich niets van onze aanwezigheid aan te trekken. In het water zien we zwemmende pinguïns. Het eiland betovert me vanaf het eerste moment. Woow, dit is pas echt Galapagos, zoals ik me dat had voorgesteld.
Puerto Villamil is het enige dorp op Isabela. Het leven lijkt hier simpel, schoon en prachtig. Hier hangt nog steeds het relaxte eilandsfeertje.
In de middag maken we een wandeling, net buiten het stadje Villamil richting Laguna Salinas, een verzameling zoute plassen en later over het nabijgelegen strand. We zien flamingo’s, Galapagos eend, grote zeeleguanen en veel waadvogels.

Vlakbij de havenpier is een leuke snorkelplek- Concha Perla. Daar gaan we naar toe om te snorkelen. Het is hoog water en veel spetterende kinderen aan het eind van de middag, maken het zicht onder water ook niet makkelijk dus besluiten we door te lopen naar de haven. Hier snorkelen we met speelse zeeleeuwen die vrolijk naar ons toe zwemmen. Een hele toffe ervaring!

22 februari Isabela-Los Tuneles
We hebben de smaak te pakken dus vanochtend besluiten we weer een kijkje te nemen bij Concha Perla. Deze plek staat bekend als de beste plek om te snorkelen met zeeleeuwen en ik kan dat beamen. Vroeg in de ochtend was hier niemand. Het water was laag en kraakhelder. We zagen veel felgekleurde visjes voorbij zwemmen en vele zeeleeuwen op zoek naar een speelkameraadje. Echt fantastisch!
In de middag maken we een excursie naar Los Tuneles. Het is een snorkelplek, één van de beste op Galpagos en dat is zeker waar. Wij zagen pinguïns, zeeleeuwen, zeepaardjes, witpunt rifhaaien, enorme zeeschildpadden en allerlei gekleurde vissen en vanuit de boot een groep mantas. Een wonderlijke onderwater wereld. Het was net een natuur film! Bovendien heeft Los Tuneles ook een prachtig landschap. De lavastromen die door dit gebied liepen hebben een unieke geologische formatie gevormd in de vorm van tunnels en natuurlijke bogen. Tijdens deze tour zagen we ook verschillende zeevogels zoals Fregatvogel, Nazca Booby’s en Blauwvoet Jan van Genten. Los Tuneles is een geweldige plek! Tot nu toe het gaafste excursie van onze reis.

23 februari Isabela-Sierra Negra vulkaan
Het is tijd om onze snorkelset te ruilen voor wandelschoenen.
We gaan op tour om het vulkaanlandschap van Isabela te ontdekken. De super vulkaan Sierra Negra is vierde grootste krater van de wereld met diameter van bijna 10 km en zo’n 100 meter diep. We maken een wandeling van ruim 18 km om dit unieke landschap te bewonderen. Hier en daar oogt het als een maanlandschap met prachtig gekleurd vulkanisch gesteente en op sommige plaatsen zijn zelfs nog rookpluimen te zien. Het is nog duidelijk herkenbaar waar de laatste uitbarstingen zijn geweest. Eenmaal boven hebben we ook uitzicht over de westkust van Isabela en het eiland Fernandina.
Het is een wandeling van ongeveer 5 uur, zeker de moeite waard. Vooral het laatste stukje was erg mooi!

24 februari Isabela-Tintoreras
Een andere topattractie op het eiland Isabela  is een uitstapje naar Las Tintoreras.
Tintoreras zijn een reeks kleine eilandjes net voor de kust van Puerto Villamil, die een breed scala bieden aan verschillend zeeleven. Onderweg kwamen we al veel zeeleeuwen, pinguïns, schildpadden, blauwvoet Jan van Genten en zelfs een rog tegen.
Tijdens de wandeling op het eilandje zagen we vele leguanen. Dit is een broedplek van leguanen. Verder in een kristaal heldere kreek zagen we een groep witpunt rifhaaien en de zeeschildpad rustend in het water.
De kalme turkooize baai van dit eilandje heeft prachtig helder water, waar veel gekleurde visjes in zwemmen. Dit is ook de plek waar de schilpadden komen om zich schoon te laten eten door kleine visjes. Je kunt hier fantastisch snorkelen. De kans om grote zeeschildpadden te zien is erg groot.

De middag verkennen we Isabela op twee wielen. We huren een fiets en rijden aan het eind van het dorpje Puerto Vllamil richting het westen. De route voert langs vele mooie stranden en waterrijke gebieden. Het wetland bestaat uit mangroven, moerassen en lagunes, waar je vele verschillende vogels kunt spotten.

25 februari Isabela-Santa Cruz
Jammer genoeg is de tijd om Isabela te verlaten. Het grootste eiland van Galapagos is erg mooi, authentiek en volkomen anders dan Santa Cruz. In de haven van Puerto Ayora is het een drukte van jewelste met bootjes en mensen.
Niet ver van ons hotel ligt het Charles Darwin Station. En al doet het park een beetje kunstmatig aan, het is wel een bezoekje waard. Je ziet hier veel schildpadden in verschillende groeistadia en je komt veel te weten over de natuurbescherming op de Galapagos eilanden. Ook de schildpadden vanuit de andere eilanden en landleguanen zijn hier aanwezig. Je kunt ook de laatste groet aan Lonesome George doen. Hij was één van de meest zeldzame dieren ter wereld, maar is helaas een paar jaar geleden overleden. George is naar schatting honderd jaar oud geworden en staat nu opgezet in het centrum. Er zijn duizenden reuzenschildpadden op de Galapagos, maar van zijn soort is geen één meer over.
Rond het middaguur, bewapend met een snorkelset gaan we naar Las Grietas. Volgens vele de mooiste plek van Santa Cruz. Een kloof tussen twee rotswanden met knal blauw water is een bezoekje zeker waard, maar snorkelen op deze plek was bijna onmogelijk. Hele horde mensen komen hier om te snorkelen en zwemmen. Als je daar toch bent, zoek een verkoeling op het prachtige witte strand Playa de Los Alemanes, waar je lekker kunt relaxen, zwemen of snorkelen.

We waren nog van plan om in de middag Tortuga Bay te bezoeken, maar een hevige regenbui gooide roet in het eten. Het is hier momenteel regenseizoen en als het regent, komt het echt met bakken naar beneden.

26 februari Santa Cruz-Bartolomé
Het eiland Bartolomé ligt wat verder weg en wordt vooral bezocht vanwege de unieke landschappen en minder voor het spotten van dieren. Het landschap van Bartolomé is bijna surrealistisch. Door diverse vulkaanuitbarstingen zijn er verschillende kleuren lava te zien. We maken een wandeling naar het hoogste punt van het eilandje, gelegen op 114 meter. De wandeling is niet moeilijk en gaat over houten vlonders. Het uitzicht vanaf de top op de vele vulkanen, de diep blauwe zee en de beroemde Pinnacle Rock met op de achtergrond eiland Santiago is vermoedelijk het bekendste landschap van de Galápagos Eilanden.

Vlakbij de aanlegsteiger zagen we een zeeleeuw en de prachtige Sally Ligthfoot krabben.
Na de middag gingen we snorkelen. Wat een mooie locatie met ontzettend veel gekleurde visjes. Hele scholen visjes gingen ons voorbij. We werden letterlijk omcirkeld, zaten er middenin, een gigantische school, heel gaaf! Behalve de visjes zagen we nog een octopus, witpunt rifhaai en veel zeesterren. Een fantastische dag!

27 februari Santa Cruz-San Cristobal
Aangekomen op het eiland San Cristobal moeten we erg wennen. Op de eerste indruk lijkt dit eiland een vergaande glorie, heel anders dan drukke Santa Cruz en zeker niet te vergelijken met Isabela.
Elk eiland biedt zo zijn eigen natuurschoon en wildleven. Bij de haven worden we opgewacht door tientallen springende en schreeuwde zeeleeuwen. San Cristobal is bekend om zijn grote populatie zeeleeuwen die zowel bij de haven als op de stranden te vinden zijn.
Vandaag gaan we zelf het eiland verkennen. Met de taxi bezoeken we La Loberia, een mooi stuk strand, wat vooral onder de surfers erg populair is, maar ook zeeleeuwen en zeeleguanen hier te spotten zijn.
Bij terugkomst wandelen we naar Playa Mann waar we ons nog even vergapen aan een kolonie zeeleeuwen. We vinden het zo hilarisch om hier naar te kijken!

28 februari San Cristobal- Española 
Het volgende eiland die op ons lijstje stond was Española, bekend om zijn grote vogel populatie. Op dit eiland nestelen grote albatrossen. En al is hier nog geen seizoen voor deze enorme vogels, er is hier meer te zien.
Met een kleine rubberboot gaan we aan land. Het wemelt hier van de leguanen en zeeleeuwen. Ze spelen, knuffelen, gapen, niezen en poseren voor onze camera. We moeten twee meter afstand houden, maar zodra ik op het strand sta foto te maken dartelt één van de jonge zeeleeuwen al om me heen en ruikt nieuwsgierig aan mijn schoenen.

We maken een wandeling over het lava landschap en zien een grote populatie Nazca Genten met de kleintjes, Jan van Genten met knalblauwe voeten, Darwin vinken, zwaluwstaart meeuwen, Galapagos duif, Española spotlijster, fregatvogels, de zeldzame lavameeuwen en honderden Sally Lightfoot krabbetjes. Teveel om op te noemen. De zeeleguanen zijn zo grappig. Ze hebben een roodgroen gekleurd rug en worden ook wel Christmas leguanen genoemd. Deze leguanen komen alleen op dit eiland voor.
Verder hebben we natuurlijk gesnorkeld bij Gardner Bay met rondom enkele steile rotswanden. We zagen natuurlijk veel gekleurde tropische visjes, witte morene en bij het onderwater grot, een speelse zeeleeuw.
Het bijzondere is dat ondanks alle Galapagos eilanden relatief dicht bij elkaar liggen, zijn ze totaal verschillend van elkaar zijn. Iedere eiland betekent een nieuwe verrassing.

01 maart San Cristobal
360 graden rond San Cristobal is de laatste bootexcursie op de Galapagos eilanden. Nog voor we aan boord gaan, zien we een groep mantas voorbij zwemmen. Heel statig bewegen ze zich voort door het water. Zo mooi om te zien.
De eerste stop is Kicker Rock. Deze snorkelplek mag niet ontbreken aan je Galapagos tour. Het is een prachtige rotspartij voor de kust van het eiland San Cristobal, waar je alleen met een boottour kunt komen. Er is geen aanlegplaats, dus je stapt op volle zee van de boot om hier te snorkelen. Deze plek is beroemd om zijn vele aanwezige haaien. Het snorkelen hier is echt bijzonder. Je ziet hier alles voorbij zwemmen: rifhaaien, Galapagos haaien, hamerhaaien, zeeschildpadden, zeeleeuwen en vele tropische visjes. Te gek!

De tweede stop was Baya Sardinia, een prachtige witte strand waar we ook hebben gesnorkeld.
Onderweg naar Punta Pitt zagen we ineens een hele grote groep dolfijnen vlakbij ons boot zwemmen. Ze wilde graag met ons spelen en daagden ons uit in het water. Zo grappig. Als je bedenkt dat tientallen dolfijnen vlakbij de boot zwemmen en springen dan weet je hoe bijzonder het is.
Punta Pitt is een rustplaats en nestplaats voor vele vogels. We zagen onder anderen de black Galapgos zwaluw, blauwvoet Jan van Gent en de eerste roodvoet Jan van Genten. Een grote kolonie van deze vogels leeft ook op Genovesa. Hier kunt je er maar een paar vinden en dat is ons gelukt.
De laatste stop was Bahia Rosa Blanca. Een prachtig, verlaten strand met mangrove bossen. Hier gingen we, hoe kan ook anders, alweer snorkelen, maar ook relaxen in het azuurblauwe water. We hebben gezwommen met zeeschildpadden, zagen een ballonvis en veel tropische visjes.

Het was een hele bijzondere dag. We hadden ons geen betere afsluiting van onze Galapagos vakantie kunnen wensen.

02-07 maart Ibarra
De laatste dagen hebben we door gebracht in Ibarra, een groot stad ten noorden van Quito. Waarom juist hier? Afgelopen jaar hebben we een internationale studente in huis gehad. Ze kwam uit Ecuador, uit Ibarra en dus was het logisch om hier nog langs te gaan.
We hebben verschillende uitstapjes gemaakt, maar vooral genoten van samen zijn met Bernarda en haar familie.

We kijken terug op een fantastische reis naar Galapagos. Door de afgelegen ligging van de archipel en de goede leefomstandigheden zijn veel diersoorten endemisch. Het ontbreken van natuurlijke vijanden, maakt dat deze dieren geen angst voor de mens kennen, waardoor je ze van heel dichtbij kunt bewonderen! Echt een kijkje in de schatkist van Charles Darwin die de eilanden ontdekte. De eilanden zijn van de dieren, het is hun terrein en dat merk je. Alle dieren leven in vrijheid met elkaar. Vogels met blauwe of rode voeten, zeeleeuwen die op de bankjes liggen, pinguïns die voorbij zwemmen. Je kunt duiken of snorkelen met haaien, wandelen tussen reuzenschildpadden, maar ook genieten van zon, zee en strand. Galapagos is één van die plekken op aarde, die je zeker moet bezoeken!

 

Wil je meer foto’s zien, volg dan deze link.