Hawaï

Hawaï 2017

Aloha Hawaï, island hopping in de Stille Oceaan

Bij een vakantie naar Hawaï denkt men vaak aan zon, palmbomen en meisjes in Hawaï rokjes, maar de eilanden zijn anders dan de meeste mensen vermoeden. Deze vulkanische archipel bestaat uit eilanden met prachtig natuur en gevarieerd landschap: weelderig regenwoud, spectaculaire kliffen, stenig vulkaanlandschap, witte, groene en zwarte stranden, exotische bloemen en planten. Hier vind je veel contrasten van kleur en geur, een feest voor zintuigen.
Meer dan 130 eilanden liggen verspreid over 800 km midden in de Stille Oceaan, waarvan de meeste zijn klein en onbewoond. Zes van die eilanden zijn open voor toerisme.
We kiezen voor Kauai, Maui en Big Island, waar we per huurauto op zoek gaan naar de mooiste plekjes.

27 januari Vertrek richting Hawaï
Na een lange vlucht zonder problemen komen we aan op Kauai.
Kauai is het meest ongerepte eiland van Hawaï, ook wel “The Garden Island” genoemd.
Buiten is het al donker dus we kunnen niet veel zien.
Na een paar minuten rijden komen we aan in ons hotel. We zijn moe en gaan direct slapen.

28 januari Eerste kennis met het eiland en bezoek Waimena Canyon
Voor ons vertrek naar Hawaï heb ik veel vooraf gelezen en één zin is me er bij gebleven: “… als je één keer in je leven een helikopter tour wilt maken, dan moet je het doen op Kauai” dus reserveren we een tour met helikopter (zonder deuren!) voor morgen ochtend.
Verder rijden we over bochtige bergweg richting de Waimena Canyon, de Grand Canyon van de Stille Oceaan. En al is deze canyon niet zo groot als die in Arizona, kan zijn schoonheid en mooie licht te vergelijking goed doorstaan. De aarde is vuurrood, ontstaan door erosie als gevolg van het vele water dat afgevoerd wordt vanaf Alakai Swamps, één van de natste plekken op aarde. We stoppen onderweg bij vele uitzichtpunten en lopen een korte Iliau natuur trail, waar langs het pad vele inheemse planten staan.
In de middag brengen we een bezoek aan de zuidkust van Kauai.
Poipu Beach, het meest zonnige gedeelte van het eiland en Spouting Horn, waar de golven persen zich door een gat in de lavarots, waarbij fonteinen water de lucht in spuiten. Een mooi gezicht!

29 januari Spectaculaire tocht met helikopter over ongerepte Kauai
Kauai heeft weinig wegen en het grootste gedeelte van het eiland is per auto onbegaanbaar, daardoor zijn hele delen van het eiland in tact gebleven wat natuurschoon betreft. Om het eiland goed te kunnen zien, gaan we vliegen. We kiezen voor een kleine heli met open deuren!
Het is vandaag erg winderig en dat maakt het extra spannend.
Mijn God! Ik heb weleens in een helikopter gezeten, maar dit is totaal anders. Ik zit met de geknepen billen als de heli de hoogte gaat en vraag ik me af: waar ben ik aan begonnen? Het waait erg hard. We vliegen langs de bergranden en het heli schommelt regelmatig. Ik probeer me met gestrekt been tegen te houden en durf niet naar beneden te kijken tot we een groene vallei in vliegen met vele watervallen… Dit is de locatie waar “Jurassic Park” is opgenomen. Het is hier zo mooi dat ik spontaan begin foto’s te maken en mijn angsten vallen weg.

Waimena Canyon

Kauai is niet de bekendste van de Hawaï eilanden, maar herbergt indrukwekkende landschappen. We vliegen langs de vulkanische groene bergen, onafzienbare knalgroene valleien, door de rode Waimena Canyon, langs de hoge watervallen tot plotseling verschijnt voor ons Na Pali, de mooiste rotskustlijn ter wereld. Steile punten, ruige pieken, groene bergen, witte stranden en de blauwe zee. Het is hier zo mooi, dat ik even mijn adem in houdt… Nu weet ik het zeker, een vlucht boven Kauai is een must en wat ben ik blij dat ik het toch heb gedaan! Dit is een onvergetelijke ervaring en één van de hoogte punten uit mijn hele reis carrière.

Na Pali kust

In de middag rijden we nog met onze auto langs de oostkust. We bezoeken twee watervallen: Wailua en Opaeka, tropische tuin en twee strandjes: Wailua Beach Park en Kalapaki Beach.

30 januari Bezoek aan het noorden en wandeling bij Na Pali kust
Volgens velen is Na Pali de mooiste kust op aarde. Het uitzicht over de onmetelijke oceaan en indrukwekkend steile kliffen is werkelijk onvergetelijk.
De geplooide, hoge rotsen die loodrecht oprijzen uit de diep blauwe oceaan zijn via de Kalalau trail te bereiken. Voor de hele trektocht moet je er minimaal drie dagen vooruit trekken. Één om heen te lopen, één om uit te rusten en één om terug te lopen. Onderweg kan je slapen in de tent. Bij deze optie is wel een permit via Hawaï State Park vereist.
We kiezen er voor een stukje te lopen. De eerste drie kilometer brengt ons in 1,5 uur bij de eerste baai. Via dezelfde weg lopen we weer terug.
Het pad is af en toe modderig, maar het grootste gedeelte is goed te lopen. Vandaag schijnt de zon. Bij regenval kan deze tocht erg gevaarlijk zijn!
De natuur op de route is adembenemend mooi. Het pad klimt en daalt dwars door een exotisch bos en groene valleien. Uitzichten over de steile, groene bergen, ongerepte stranden en enorme kliffen wisselen elkaar af. De Kalalau trail is één van de mooiste wandelroute op Hawaï en zeker een aanrader!

Kalalau trail

31 januari Wandeling bij Waimena Canyon
We brengen een tweede bezoek aan Waimena Canyon.
De Grand Canyon van de Pacific is 16 km lang en 900 m diep. Hier kan je de mooiste wandelingen maken. We kiezen voor de Canyon trail die ons aan de bovenkant van de Waimena Falls brengt.
We lopen voornamelijk door een exotisch bos met tropische begroeiing tot we op een zandplateau terecht komen. Het uitzicht over de kleurrijke rotsen met een palet van oranje, rood, paars en bruin is prachtig.
Onderweg naar huis bezoeken we nog een reeks lookouts met spectaculaire uitzichten van de nauwe bergpassen, steile kliffen, watervallen en diepe valleien.

01 februari Zon, zee en strand
De beste plek voor zonnig weer op Kauai is de west en zuidkust. Aan de oost en noordkant regent het dagelijks wel een keer. Hoewel de regen kort is en de temperatuur aangenaam blijft is het eiland volgens statistieken de natste plek op aarde. Het gevolg daarvan is dat Kauai prachtig groen is.
We beginnen in het Polihale State Park, waar de hoge kliffen van Na Pali kust eindigen in de woeste zee. Polihale Beach is een ongerept strand, een pareltje!
Na de middag rijden we richting het zuiden. We stoppen bij Salt Pond Beach Park, vlakbij Port Allen.
Een prachtige baai waar je kunt snorkelen, zonnebaden en veilig zwemmen. In de verte op zee zien we de walvissen en dolfijnen zwemmen. Op het strand liggen twee zeehonden te zonnebaden. Deze monniksrobben is een bedreigde diersoort en komt alleen op Hawaï voor.
Tegen de avond stoppen we voor de tweede keer bij Spouting Horn, waar we nog twee zee schildpadden zien.
Als ik nou toch over dieren van Kauai heb, vernoem ik nog de wilde kippen. Je ziet ze overal op het eiland lopen: op de stranden, in bossen, tuinen en zelfs in de nationale parken. Het verhaal gaat dat ze na de grote hurricane van 1992 ontsnapt zijn uit de kippenhokken en nooit meer terug gekeerd. Bij gebrek aan natuurlijke vijand lopen ze over het hele eiland rond.

Beach nabij Poipu

02 februari Aloha Maui
Een korte vlucht brengt ons naar Maui, het tweede eiland van onze route.
We rijden richting de Iao Valley, maar helaas is de weg afgesloten. Dit stukje van het eiland kunnen we niet bezoeken. Tijdens de laatste hurricane is veel schade aangericht en de werkzaamheden zouden nog zo twee a drie maanden duren.
We rijden langs de westkust van het eiland richting ons verblijf. In de verte zien we veel walvissen zwemmen. Prachtig gezicht! De wateren bij Lahaina behoren tot één van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten.
We verblijven aan het Kaanapali Beach in de gezellige cottage tussen de tropische tuinen.

03 februari “Lopen op de maan”
Vroeg in de ochtend rijden we richting Haleakala National Park die vooral populair is bij de toeristen om zijn spectaculaire zonsopkomst. Vanaf 01 februari ben je verplicht om te reserveren indien je tussen 03.00-07.00 het park betreedt.
We maken ons eigen avontuur en gaan wandelen in een verlaten, vulkanische maanlandschap op de grootste slapende vulkaan ter wereld.
Sliding Sands Trail is een achtien kilometer lange hike, waarbij je de hele krater doorkruist. Er is wel één probleem. Je moet weer het zelfde weg terug lopen om bij je auto te komen of hopen op een lift. Onderweg naar het Vistor Centre nemen we een jonge Amerikaans paar mee die hun auto bij een laag gelegen parkeerplek hebben achter gelaten. Ze willen graag het hele trail gaan lopen.
We besluiten er een deel van te lopen. Het vulkanische landschap is prachtig. We zien kleine en grote kratertjes in vele kleuren rood, bruin, geel, grijs, enorme lava velden en mysterieuze flora. Opvallend is een zilverzwaard, een plant die in kraters leeft. Een bal van zwaardvormige, grijsgroene bladeren, die bedekt zijn met sterke zilveren haren. Als deze plant tussen 7-20 jaar wordt dan krijgt die laat in de lente roodpurperen bloemen op een steel die wel 2,5 meter kan worden. Als het zaad rijpt is, sterft de plant langzaam af en is tegen de herfst vergaan. Deze plant komt alleen op Hawaï voor.
We vinden alles fascinerend. Vanaf 2900 meter dalen we de krater in tot 2400 meter. Daarna lopen we dezelfde weg weer omhoog. In totaal lopen we een traject van 10 km. Een spectaculaire wandeling!

Sliding Sands Trail

04 februari Walvis excursie
Om dicht bij walvissen te komen is een boot excursie verreweg de beste manier. De meest gespotte walvis is de bultrug. Tussen december en april dienen deze wateren als de kraamkamer van de bultrugwalvissen en is de kans zeer groot dat je ze van heel dichtbij kan bekijken.
We kiezen voor een tocht met de catamaran.
We hebben veel geluk. Onderweg komen we tientallen walvissen tegen. Sommige ver weg, maar sommige heel dichtbij. De kapitein waarschuwt ons dat we ze niet verder dan tot 30 meter mogen benaderen. Op Hawaï is verantwoord walvistoerisme een belangrijk punt dus je hoort je aan de regels te houden. Al is het om te zorgen dat de dieren hier blijven komen.
Twee van de walvissen zijn erg nieuwsgierig en komen vlakbij onze boot zwemmen.
Een onvergetelijk ervaring!

05 februari The Road to Hana
Het gaat niet om de eindbestemming, maar om de reis ernaartoe. Deze beroemde reizigerswijsheid is helemaal waar als je the Road to Hana rijdt.
De noordelijke kustweg van Maui is uitermate schilderachtig en wordt beschouwd als één van de mooiste autoroute van USA.
Hana Higway is slechts 82 km lang, maar je hebt wel de hele dag voor nodig, want er zijn tientallen éénbaans bruggetjes, honderden scherpe bochten en vele leuke stops op de route.
Maak vooraf een keuze wat wil je zien en waar wil je stoppen, want het is onmogelijk om alles in één keer te zien!
De trip naar het pittoreske Hana start in het hippiedorpje Pa’ia. Een smalle slingerweg voert door de schitterende groene natuur, tal van watervallen, prachtige vergezichten, kleine natuurparken, steile rotskusten, vele strandjes en turkoois zee. Onderweg blijf ik me verwonderen hoe prachtig en veelzijdig de natuur op Hawaï is. De ene dag loop je op een droog vulkaan landschap en andere dag rijd je door de dichte regenwouden.
Via dezelfde kronkelende route met een gemiddeld toegestane snelheid van ong. 30 km per uur, rijden we weer terug.

Waianapanapa State Park

06 februari Westkust van Maui
Bij het opstaan, horen we de regendruppels buiten, maar al snel knap het weer op en schijnt het zonnetje. We stappen in de auto en gaan de westkust verder verkennen die vooral bekend is om vele fraaie strandjes, prachtige resorts en golfbannen.
Langs de westelijke stranden van Maui ligt Lahaina. Dit historische stadje leefde vroeger van de walvisvangst, maar tegenwoordig is het uitgegroeid tot belangrijkste plaats van het eiland. Je vindt hier vele kunstgalerijen, historische, gekleurde huisjes, vele winkeltjes en boetiekjes.

07 februari Strandjes langs de zuidkust
Gisteren regende het erg hard. Nu weten we ook wat een tropische bui is, liters water kwam naar beneden.
Vandaag schijnt weer de zon dus gaan we naar het strand. De mooiste stranden op Maui zijn aan de zuidkust. Wailea en Makena zijn prachtige stranden die regelmatig in de top 10, mooiste stranden staan vermeld, maar strand bij Kihei is ook wel de moeite waard.
Morgen vliegen we door naar Big Island.

08 februari Aloha Big Island
We nemen afscheid van Maui en vliegen door naar Big Island, het grootste eiland van de archipel. Het eiland heet eigenlijk Hawaï, maar om verwarring te voorkomen krijgt het een bijnaam: Big Island.
De eerste indruk van dit eiland is een beetje treurig, overal zien we de grote, zwarte lavavelden, die ons er aan herinneren dat hier nog actieve vulkanen zijn werk doen.
Thuis hebben we genoeg informatie verzameld over de mooie plekken op dit eiland dus aankomende paar dagen gaan we op ontdekkingstocht.

09 februari Zuidkust ontdekken
Big Island zoals de naam al doet vermoeden is groot. Het is twee maal zo groot als alle andere eilanden bij elkaar dus dat betekent veel rijden.
De eerste rit brengt ons naar de Volcanoes National Park. Nog maar een week geleden was aan de kust een spectaculaire vulkaanuitbarsting zichtbaar.
We informeren bij Visitor Centre naar de mogelijkheden en zo komen we bij stomende ‘’ventielen” aan. Het is bizar om te zien hoe de rookpluimen overal uit de grond komen. Daarna rijden we door naar Jaggar Museum, waar we een goed zicht hebben op de Halema Uma krater, het nieuwste ventilatiegat van de Kilauea vulkaan, één van de actiefste vulkanen ter wereld. Vanaf de uitkijkplaats kijken we recht de krater in en behalve de grote rookpluim zien we de lava borrelen! Een prachtig gezicht. Door de rookpluimen is een deel van de rondweg om de krater afgesloten.

Kilauea Iki trail

Regelmatig rijden we door het regenwoud. Langs de weg groeien enorme varens en grote bomen, hier en daar zien we bloeiende planten en horen de vogels fluiten, af en toe kruisen de parkbewoners ons pad. We zien kalkoenen en Nene ganzen.
We sluiten ons bezoek af met de beroemde Kilauea Iki trail. Deze route daalt tot op de bodem van de uitgedoofde vulkaankrater, waar je de grootse deel over de pikzwarte lava velden loopt. 50 jaar geleden was dit nog een vloeibaar lavameer, tegenwoordig zie je nog steeds de stoom tussen de kieren. Een uniek maanlandschap.
Onderweg naar huis stoppen we bij een zwart vulkanische strand -Punalu’u Beach, waar we de bedreigde groene zeeschildpadden zien.
Later rijden we naar het meest zuidelijkste punt van USA en maken een wandeling naar het bijzonder strand, het strand met groen zand bij Papakolea. Ja, je leest het goed! Slechts twee stranden op de wereld hebben groen zand, het andere ligt op de Galapagos eilanden.

10 februari Even op adem komen
Na een lange en drukke dag van gisteren besluiten we te relaxen aan het zwembad. De zon schijnt en het is weer heerlijk warm dus men heeft niet veel nodig zou je denken. Mensen die ons beetje kennen, weten dat stil zitten niets voor ons is dus in de middag gaan we op pad.
Hier in de buurt van Kona ligt een kleine National Historic Park. Het is zeker een bezoekje waard al is het alleen om de moeilijke naam: Pu’uhonua O Honaunau. Dit park bevat “tempels”, waar de oorspronkelijke bewoners hebben geleefd, totempalen en vulkanische gesteente. Met een beetje geluk zie je de zeeschildpadden en uiteraard de palmbomen.

Pu’uhonua O Honaunau National Historic Park

11 februari Het groene noorden
We rijden richting het noorden van het eiland richting Waipio Valley. Vanuit Waipio Valley Lookout, heb je een mooi zicht over de gelijknamige vallei. Je mag hier de vallei wel in, maar alleen per 4WD of lopend over de steile weg naar beneden. De vallei strekt zich over 10 km uit tussen de steile, 600 meter hoge rotsen van de Kohala Mountain. De omgeving is prachtig groen.
In de middag rijden we naar het volgende uitzicht punt: Upolu Point, meest noordelijke punt van Big Island. Dit gedeelte van het eiland is veel groener dan het droge zuiden, waar je vele kilometers rijdt door de zwarte lavavelden.

12 februari Mauna Loa, Mauna Kea en route langs de oostkust
Vanuit Kona is Hilo op drie manieren te bereiken: via het zuiden route, langs de Hamakua Coast en via een route die langs de vulkanen gaat. In het hart van het eiland liggen de twee grootste vulkanen: Manua Loa (4169m) en Manua Kea(4205m). We rijden door glooiende heuvels afgewisseld met verharden en kale gronden van lava. In de verte zien we de besneeuwde toppen van beide vulkanen en bizarre maanachtige kraterlandschappen. Met 4WD kan je naar de top van de vulkaan rijden, maar momenteel is de weg afgesloten wegens gladheid en wind.
Verder rijden we een kust route bij Hilo af. Deze regio staat bekend om de neerslag, vijf maal zo veel als aan de andere kant van het eiland. We rijden door het regenwoud, langs de tropische tuinen en bezoeken Akaka Falls die midden in het weelderige regenwoud zich 128 m naar beneden stort.
Groen oosten staat in groot kontrast in de droge en kale zuidwesten van het eiland.

13 februari Langs de Kona Coast
We hebben genoeg van lava en vulkanen. Een ritje langs de mooie stranden van de westkust lijk ons wel wat. We zoeken een paar strandjes uit en gaan op pad.
Hier langs de westkust liggen de mooiste en de beste zandstranden van Big Island: Mauna Kea, Hapuna Beach, Wailalea Beach en Kua Bay. Het zand is erg zacht, soms zelfs spierwit, maar het is gelijk druk dus niets voor ons.
Verder langs de kust stoppen we af en toe bij kleine strandjes langs de weg, zonder naam, sommige zijn echt piepklein. Op één van de strandjes zien we veel zeeschildpadden! Prachtige dieren, ik kan er uren naar kijken. Het blijft fascinerend!
‘ s Middags gaan we snorkelen.

14 februari De laatste dag op Hawaï
We hebben nog de hele dag want pas laat in de avond vliegen we naar huis.
Met onze snorkel en strandspullen gaan we richting ons favoriete strandje met schildpadden.
Eens aangekomen op Puako Beach, zwemmen we en snorkelen in het prachtige blauwe water. De onderwater wereld is hier prachtig, we zien veel vissen in alle kleuren en maten, af en toe zwemmen we langs een zee-egel… In de middag gebeurde er iets wat we niet hebben voorzien. Tijdens het snorkelen, komen we zeeschildpadden tegen. Een ontroerend moment! Wat hebben we genoten van de aanwezigheid wat deze prachtige dieren.


Heerlijk weer, helderblauwe zee en een mooi ruig strand. Een prachtige plek om onze vakantie af te sluiten.
In de avond vertrekken we richting het vliegveld voor onze lange reis naar huis.

De eilanden van Hawaï zijn ruig en dreigend. Waar je ook bent, altijd word je eraan herinnerd dat je je in de buurt van grote, oude of actief vulkanen bevindt. Bijna altijd zie je op de achtergrond de overblijfselen van de kraterrand of uitgesleten zwarte bergen of kilometers lang zwarte lavavelden.

Elke eiland heeft zijn karakteristieke eigenschappen.
Kauai is onvoorstelbaar wild en kleurrijk met als hoogtepunten Waimea Canyon en Na Pali Coast.
De helikopter vlucht boven het eiland is een must!
Maui heeft een desolaat landschap op de Haleakala vulkaan, tropisch regenwoud, prachtige stranden en de mooiste zonsondergangen.
Big Island heeft de hoogste berg ter wereld (vanaf de zeebodem gemeten), besneeuwde toppen en één van de meest actieve vulkaan ter wereld.
We hebben erg genoten van alle drie de eilanden. Van elke dag hebben we ons eigen avontuur gemaakt en zullen met veel plezier terug kijken op alle prachtige momenten uit onze reis.

Hawaï is net als veel andere Pacifische paradijsjes, duur. Ondanks dat is het een bestemming die met stip op the bucketlist hoort te staan van iedere wereldreiziger!

Onze bespaartips voor Hawaï:

  1. Huur een auto. Zo kan je vele dingen zelf bezoeken en veel geld voor dure excursies besparen.
  2. Eet bij de foodcorners.
  3. Vraag bij de supermarkt een gratis ‘clubpasje’ aan. Zo krijg je korting op je boodschappen.
  4. Vraag van te voren een clubpas aan van Hawaï Airlines. Dan hoef je minder voor je koffers te betalen als je naar een ander eiland vliegt.
  5. Koop een Hawaï Tripark Pass. Deze geeft je toegang tot de Haleakala Vulkaan park (Maui), Volcanos N.P. (Big Island) en Pu’uhonua O Honaunau (Big Island) en is een jaar geldig.

 

Meer foto’s kunt u zien via deze link