IJsland 2013
Heetwaterbronnen, gletsjers, vulkanen en watervallen
IJsland is één van de meest indrukwekkende plekken van heel Europa, als we een goede prijs voor de vliegtickets voorbij zien komen, twijfelen we geen moment.
In 12 dagen willen we het hele eiland rond rijden, geheel op onze eigen manier.
29 mei Amsterdam-Keflavik-Uthlid
Om 10.40 stappen we in de trein richting Schiphol want om 14.05 vertrekt ons vliegtuig richting Keflavik.
Dit keer zijn we met zijn drieën.
Na een korte vlucht van bijna drie uur, komen we aan op Keflavik Airport. Het is koud en het spettert.
We halen onze auto op en doen wat boodschappen.
De weg naar Uthlid waar onze eerste overnachting gepland staat, voert door Nationaal Park Pingvellir, een schitterend mooi gebied.
30 mei Uthlid (Golden Circle)
We hebben niet zo best geslapen. Het is nog even wennen dat het hier ’s nacht niet donker wordt!
Vandaag rijden we een stukje van de Golden Circle route.
In de regen rijden we naar het kratermeer Kerid. Het is een mooie, maar kleine krater.
We maken een paar mooie foto’s en rijden gauw door naar Pingvellir.
Nationaal Park Pingvellir ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten 2,5 cm per jaar van elkaar afdrijven, waardoor diepe scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn. De bodem van Pingvellir is bedekt met een dikke laag groene mos. Het is hier prachtig.
Het weer is beter geworden dus we maken ook een wandeling.
Het warme bronnengebied Geysir ligt niet ver van Uthlid vandaan.
De indrukwekkende geiser Strokkur zien we vandaag een paar keer in actie komen! Om de paar minuten blaast hij vanuit zijn helderblauwe poel zo’n 15-20 m hoge waterzuil omhoog.
Dan gaan we naar de Gullfoss waterval.
Hier vindt een overweldigend natuurgeweld plaats. Het water valt in twee trappen, die haaks op elkaar staan, 32 m naar beneden. De ligging in het diepe ravijn, omringd door de basalt wanden en het woeste terrein, draagt bij aan het prachtige spektakel. Gelukkig is het droog en kunnen we de watervallen vanuit verschillende uitzichtpunten bekijken.
31 mei Uthlid-Holt
Het regent al weer vandaag!
Onderweg naar ons hotel stoppen we bij een cafeetje voor een bakje koffie.
We rijden richting het zuiden langs de Thorsmork Park.
Helaas is het park alleen per jeep en georganiseerde excursie bereikbaar, maar we hebben wel een weggetje op de kaart gezien tot de camping aan het begin van de groene vallei. We besluiten de weg te rijden om zo beetje een indruk te krijgen van dit mooie, groene park. Het moet hier prachtig zijn als de zon schijnt om naar de glinsterende gletsjers en groene bergen vol watervalletjes te kijken.
Ondanks de regen stoppen we bij Seljalandsfoss, een waterval waar je achter kunt lopen.
Vroeg in de middag komen we aan in ons hotel.
Het lijkt steeds harder te gaan regenen en zo maakt de IJslandse weersverwachting alles waar!
01 juni Holt-Skaftafell
We zijn wakker en het is mooi weer!
Jammer genoeg is onze blijdschap van korte duur want na het ontbijt wordt het erg donker en begin het weer te regenen!
Zo snel mogelijk weg hier, zijn onze gedachten…
We rijden een paar kilometer verder en het weer klaart helemaal op.
Het eerste stop is Skogafoss. Deze waterval behoort met een hoogte van 60 m tot één van de grootste op IJsland.
Langs de grillige, groene bergformaties rijden we door naar het zuidelijkste puntje van IJsland.
Helaas is de weg richting Dyrholaey afgesloten omdat de papegaaiduikers en andere soorten vogels aan het broeden zijn. Via een andere weg komen we op de zwarte vulkaanzand stranden met mooie rotsformaties.
Op de vogelrotsen zien we toch nog een paar papegaaiduikers vliegen. Op het strand verderop hebben we een mooi uitzicht op een gat in de rots.
Vanaf Vik rijden we via Laufskalavordur richting Skaftafell.
Onderweg passeren we een heuveltje met talloze steenmannetjes en vrouwtjes. Grappig om te zien.
De weg naar Skaftafell is een plaatje! We zien groene mos velden, zwarte rivierbeddingen en witte gletsjers.
Onderweg krijgen we regen, veel regen en dat is jammer want we hebben tot nu toe prachtig weer gehad vandaag.
Aangekomen bij Nationaal park Skaftafell nemen we even de tijd voor de koffie. Wie weet wordt het zo droog.
De aanhouder wint want 30 minuten later is het droog. We maken gauw een wandeling richting de gletsjertong. Een mooie plek, vol ijsschotsen in het gesmolten gletsjer water.
Later gaan we nog richting een andere gletsjertong. Daar boven staan we voor een enorme ijsvlakte. Adembenemend! De as van de laatste vulkaanuitbarsting ligt nog in de spleten. Een fascinerend gezicht, maar wat voel je je nietig bij zoveel natuurgeweld.
We overnachten in Fosshotel Skaftafell.
02 juni Skaftafell-Hofn
Vandaag is strak blauw!
We gaan naar de Jökulsárlón gletsjer lagune.
Als eerste stoppen we bij Fjallsárlón, een kleine broertje van het bekende Jökulsárlón gletsjermeer.
Tijdens een wandeling naar beneden, zien we een ijsschots bewegen en een paar minuten later breekt een enorme stuk af en verdwijnt zo onder water! Verder genieten we van de prachtige uitzichten over de Vatnajokull gletsjer.
Nog voor de middag komen we aan bij Jökulsárlón lagune en het is hier nog niet zo druk. Dus boeken we meteen een tour met de amfibieboot over het meer.
In het meer drijven van de gletsjer afgekalfde ijsbergen rond, die onderling sterk in grootte, vorm en kleur verschillen. De witte, lichtblauwe en door gruis en vulkanisch stof grijs en zwart gekleurde ijsbergen hebben de meest uiteenlopende vormen. Spectaculair om te zien!
Later zien we nog een paar zeehondjes zwemmen in het meer, maar tegen de tijd dat we onze toestellen pakte waren ze al weer verdwenen.
Höfn is een vissersplaatsje waar je heerlijk kunt genieten van de lokale vangst van kreeft. Dat moeten we natuurlijk zelf proeven. We hebben nog nooit zo lekker kreeft gegeten!
In de loop van de middag gaan we richting de Jökulsá Vallei.
In de verte zien we wat beesten lopen dus rijden we nog verder. Als we er dichterbij komen, zien we dat het rendieren zijn. Vanuit de auto kan je meestal iets dichterbij komen dan te voet. De dieren zijn behoorlijk schuw. Ze behoren tot boeren, maar mogen vrij rond lopen in de natuur.
Later maken we nog een wandeling om het meer, waar de noordse stern en de grotere bruine jager zich nestelen. Beide maken duikvluchten op alles en iedereen die te dicht bij hun nest komen. Kees-Jan heeft dat mogen ervaren.
03 juni Hofn-Eyjolfsstadir
Vanmorgen is het mistig dus we besluiten het rustig aan te doen.
We rijden langs de oostkust van IJsland. Het gebied bestaat uit brede rivierdalen, moerassige hoogvlakte en een imposant samengedrukte kustlijn. Dit zijn de Oost fjorden.
We stopen in Djupivogur, een kleine vissersplaatje.
Verder rijden we over de Oxi pas richting Egilsstadir.
We hebben prachtige uitzichten tot we plotseling weer in de mist terecht komen. Links en rechts is weinig zicht. De weg voor ons kunnen we goed volgen en van het verkeer hebben we ook geen last, want dat rijdt hier weinig.
De laatste paar kilometers over de pas rijden we weer in het zonnetje! Vandaag is het heerlijk warm, 20 graden!
Na het picknicken rijden we richting de Hengifoss (118 m) , de op twee na hoogste waterval van IJsland die valt in een smal lint van een rood-zwart gelaagde klif. Tijdens de wandeling naar boven door de prachtige canyon passeren we de fraaie Litlanesfoss met z’n gedraaide basalt zuilen.
Onderweg richting onze overnachting zien we weer een kudde rendieren.
04 juni Eyjolsstadir-Bakkagerdi-Myvatn
Het is prachtig weer, volop zon!
In de ochtend rijden we richting Bakkagerdi. Net buiten het plaatsje is een vogelrots waar je van heel dichtbij de papegaaiduikers kan bekijken en fotograferen.
De weg er naar toe is prachtig. We rijden langs gekleurde bergen, ijsmeertjes, besneeuwde rotsen en fjorden.
Op IJsland zijn natuurlijk vele plaatsen waar je de prachtige puffins (papegaaiduikers) kunt zien, maar een perfecte locatie is hier! Er is een platform gebouwd dat goed zicht oplevert. Je ziet de vogels van dichtbij op de kliffen zitten. We hebben naast de puffins ook de kolonie van drie teen meeuwen, stormvogels en eidereenden gezien en veel mooie foto’s gemaakt.
De weg richting Myvatn voert door een maanlandschap, enorme sneeuwvlaktes en vele vulkanen.
Vlak voor Myvatn (muggenmeer) ligt Namaskard, het mooiste geothermische gebied van IJsland!
Het gebied met z’n dampende zwavelbronnen, sulfaatterrassen, stoompotten en kokende modderpoelen is zeer fotogeniek.
We rijden door de lavavelden en stoppen bij de Hverfjall vulkaan. Deze 400 m hoge ringvormige explosiekrater bestaat uit vulkanische as en grind. Via een aangegeven grindpad proberen we te klimmen naar de kraterwand, maar er staat hier heel veel wind. Stof en grind vliegen alle kanten op, maar boven hebben we een mooie uitzicht over de omgeving. Op de 140 m diep gelegen bodem ligt een kleine heuvel, het restant van de laatste uitbarsting.
Later bezoeken we nog Dimmuborgir. Het gebied bestaat uit grillig gevormde lava rotsen met daartussen tal van kleine voetpaadjes en berkenboompjes.
Aan het zuidoever van Myvatn maken we nog een wandeling tussen de pseudokraters. Ze zien eruit als mini vulkaantjes. Deze pseudokraters zijn onstaan uit stoomblaren in de hete lava toen deze over het moeras stroomde.
Insecten, lava en algen in het ondiepe water van Myvatn bieden voldoende voedsel voor vele vogels. We zien zwanen, veel soorten eenden waaronder kuifduiker en een zeldzame IJslandse brilduiker.
In het begin van de avond, komen we aan in een mooi huisje die in middle of nowhere staat. Wat een rust!
05 juni Myvatn (Diamond Circle)
We hebben heerlijk geslapen.
Vandaag is het wederom prachtig weer. We rijden de route Diamond Circle genoemd.
We beginnen in het vissersstadje Husavik, gelegen aan de brede Skjalfandibaai.
Via schiereiland Tjornes rijden we door richting Asbyrgi. Europa’s grootste canyon met mooie kliffen en aan beide kanten 90 m hoge rotswanden.
Als we een kijkje willen nemen bij het bezoekcentrum, krijgen we te horen dat de weg richting Dettifoss is afgesloten wegens sneeuw! Dat betekent terug rijden en dat is balen!
Na de middag gaan we een kijkje nemen bij de Viti krater, maar die is niet zo mooi als we hadden verwacht. Hij ligt onder een pak sneeuw en ijs!
Voorbij de geothermische krachtcentrale vlakbij Krafla vulkaan stoppen we nog bij de kleurrijke berg Leirhnjukur.
De wandeling door de sneeuw is best zwaar, maar als we steeds dichterbij komen zien we een bijzonder mooi solfatarenveld met warme modderpotten en velden van verse, zwarte lava, van zeer recente uitbarstingen (diverse keren tussen 1975 en 1984). De wandeling over de lavavelden is erg indrukwekkend. Het is een vreemde gewaarwording op de broze korst van de hier en daar enigszins warme en grillig gevormde lava te lopen. De hete gassen komen nog steeds uit het lavaveld omhoog. De uitzichten vanuit de top zijn onvergetelijk! De zwarte lava velden contrasteerde erg mooi met besneeuwde toppen van de bergen en vulkanen.
Na twee uur komen we bij de auto. We zijn best moe en hebben geen zin meer in om richting Dettifoss te rijden.
We hebben een beter idee, lekker poelen in het warmwaterbassin van Nature Baths Jardbodin!
Deze warme baden (een kleine zusje van Blue lagune) is een bron verwarmd met de vulkanische energie. Prachtig blauw water met de temperatuur tussen 36-42 graden, vol mineralen. Lekker relaxen in het warme water, dat hebben we nodig! Een heerlijke afsluiter van deze dag!
06 juni Myvatn-Akureyri
We hoeven niet ver te rijden vandaag dus we doen het rustig aan.
Tussen Myvatn en Akureyri ligt de “waterval van de Goden”. Godafoss is niet de grootste, maar misschien wel de mooiste waterval van IJsland. Dankzij een wandelpad die er langs loopt hebben we een mooie uitzicht van boven af.
Aangekomen in Akureyri lopen we door het centrum van het stadje. Ten zuiden van de rivier ligt het deel dat voor bezoekers meer interessant is. Rondom de monding van de rivier liggen de grootste havens. Het openbare leven speelt zich met name af rondom de Hafnarstraeti, welke grotendeels is ingericht als winkelpromenade. In het centrum zijn opvallend veel monumenten en standbeelden aanwezig die herinneren aan gebeurtenissen of personen.
We hebben hier een appartement met onze eigen hottube! Dat gaan we zeker uitproberen!
07 juni Akureyri-Borgarnes (Silver Circle)
Een lange reisdag vandaag.
Via de bergen van de Oxnadalur vallei rijden we richting de westkust.
Onderweg beklimmen we de 170 m hoge vulkaankrater Grabrok. Vanaf de kraterrand hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving.
Daarna rijden we Silver Circle route dwars door het prachtige binnenland van IJsland.
Vidgelmir is een ruim 1500 m lange lava grot. Aangekomen zien we dat het erg veel klautert werk aan te pas moet komen, bovendien hebben we ook geen helmen dus besluiten we tot de opening (zwarte gat) toe te lopen.
Hraunfossar en Barnafoss zijn twee bijzonder mooie en totaal verschillende watervallen.
Bij Hraunfossar spat het blauwe water van onder de met mos begroeide lavabank en stort in de rivier, terwijl Barnafoss in een korte, woeste reeks stroomversnellingen door een smalle kloof net stroomopwaarts raast. Bij de laatste waterval zijn ooit twee kinderen verdronken in de stroomversnelling toen ze via de lavabrug probeerden over te steken…
Deildartunguhver die ook tot deze route behoort is de grootste hete bron van Europa.
We overnachten in het gezellige bed en breakfast in Borgarnes.
08 juni Borgarnes-Reykjavik
Om in Reykjavik te komen hebben we twee opties: een snelle route door de tunnel of een route langs de Hvalfjordur dwars door de bergen. Natuurlijk kiezen we voor de tweede optie om nog de laatste blik te kunnen werpen op de prachtige IJslandse natuur. En als dit nog niet genoeg is gaan we nog een stukje om rijden door de prachtige Nationale Park Pingvellir. Jammer genoeg ligt het Pingvallavatn (het meer) onder een dikke deken van mist. Er is weinig uitzicht en later krijgen we zelfs een paar spatjes regen.
Aangekomen in Reykjavik zijn we eerst langs Hallgrimskirkja gereden. De 73 m hoge kerk is de grootste van IJsland. Binnen is hij sober, maar het orgel is bijzonder: het instrument telt 5000 pijpen. We gaan nog naar boven toe. Vanuit de toren hebben we een mooie uitzicht over de stad.
Later bezoeken we nog Perlan, een cultureel centrum. Een gebouw met zes ronde waterreservoirs, die samen in totaal 21 miljoen liter kunnen bevatten.
In de middag maken we nog een wandeling door het historische centrum van de stad.We starten bij het meertje Tjörnin, omringd door restaurants, musea en kerken.
Ondanks dat Reykjavik een dorps karakter heeft is het toch even wennen om in de stad te lopen na alle prachtige natuurverschijnselen die we de afgelopen dagen mochten ervaren.
09 juni Reykjavik-Keflavik
We kunnen geen afscheid nemen van dit prachtig land.
In de ochtend rijden we nog naar een geothermische gebied gelegen op het Reykjanes schiereiland.
Krysuvik-Seltun is een kleurrijk en fotogeniek gebied vol zwavelbronnen, modderpoelen, fumarolen en warmwaterbronnen.
Nog de laatste blik richting het blauwe water van de Blue Lagune en dan is het tijd om naar de vliegveld te rijden.
IJsland is een uniek land. Nergens tref je zo’n grote verscheidenheid aan natuurverschijnselen aan als op dit noordelijke eiland: grillige rotsformaties, fraaie tafelbergen, kleurrijke gas en heetwaterbronnen, indrukwekkende gletsjers, allerlei soorten watervallen, het zeer rijke vogelleven en nog veel meer maken IJsland tot een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fotografen, geologen en ornithologen.
Er is één voorwaarde: je moet je niet laten weerhouden door wat kou, regen of wind!
Voor meer foto’s, volg de volgende link
<
IJsland 2013 from on Vimeo.