Kirgizstan 2015
Het land van de Zijderoute met Hemelse Bergen en het echte nomadenleven
We gaan naar Kirgizstan, ook wel Kirgizië genoemd.
Waar naar toe? Waar ligt dat? Is daar wel veilig?
Dat waren de vragen die wij vaak hebben gehoord, als we aan familie en vrienden vertellen dat Kirgizië onze volgende reisbestemming is.
Het land ligt in Centraal Azië en wordt wel het Zwitserland van deze regio genoemd.
Hoge bergkammen van Tian Shan, ook Hemelse Gebergte genoemd, domineren overal het landschap. Ooit liep hier de zijderoute die ‘Oost’ met ‘West’ verbond. In Kirgizië kom je gletsjers, bergmeren en alpine weiden tegen, maar behalve de prachtige natuur, kom je hier nog een nomadenleven tegen, wat heel bijzonder is. Bovendien is het land nog ongerept en onontdekt door massa toerisme. Dat maakt ons nieuwsgierig!
26 augustus Bishkek
Midden in de nacht arriveren we in Bishkek, hoofdstad van Kirgizië.
Op het vliegveld maken we kennis met onze gids Mirzat en chauffeur Asan.
We werden gebracht naar onze guesthouse waar we nog paar uurtjes proberen te slapen. Tegen de middag staat een wandeling door de stad op het programma.
Bishkek is met meer dan één miljoen inwoners de één na grootste stad van Kirgizië.
Er zijn hier veel imposante monumenten, grote pleinen, veel groene parken en terrasjes.
Op de achtergrond zijn er eeuwig besneeuwde toppen van de bergen te zien.
Kirgizië werd in 1991 onafhankelijk. In de Nationaal Museum maakte we een reis door de geschiedenis van Kirgizië. We zien de wisseling van de wacht, bezoeken het vrijheidsmonument, wandelen door het parken en bezoeken een grote bazaar, waar alles te koop is. In de stadsparken zijn veel activiteiten voor kinderen en jongeren te vinden.
Veel bezienswaardigheden heeft de stad niet, maar het is prettig om hier rond te wandelen en mensen te kijken. Kirgiziërs en etnische Russen zijn al snel in het straatbeeld te herkennen.
Aan het eind van de dag bezochten we een gezellig restaurant waar we heerlijk hebben gegeten.
27 augustus Biskek-Chong Kemin N.P.
Vandaag verlaten we de grote stad en rijden in oostelijke richting naar Chong Kemin N.P. Onze avontuur in Kirgizië is begonnen!
Onderweg maken we een interessante stop bij Burana Toren, die stamt uit de tijd dat door Kirgizië, de bekende Zijderoute liep. Dit monument is een restant van een moskee met minaret. Hier, in de middeleeuwen heeft de grote stad Balasagun gelegen, één van de belangrijkste steden van de Karachaniden. Hoe de stad verdwenen is, weet men nog steeds niet met zekerheid te vertellen. Rond de minaret zijn “balbas”, historische grafstenen geplaatst, sommige alleen met teksten, maar ook stenen met het gezicht van een man. Je vraag zich af hoe deze stenen hier gekomen zijn? Ze zijn honderden kilo’s zwaar.
We slapen bij mensen thuis in een authentieke, Kirgizische sfeer.Voor het avond eten maken we een wandeling door het boerendorp, waar we heel hartelijk ontvangen werden vooral door de kinderen.
Er komen hier nog weinig toeristen, de bewolking is vriendelijk en nieuwsgierig naar vreemdelingen en je maakt snel contact met ze. Tenminste, als je de taal spreekt. Het Russisch van mij komt goed van pas!
28 augustus Chong Kemin N.P.
Het is vandaag regenachtig. In de ochtend kijken we een film over het leven van Kirgiziers op het platteland en na de middag gaan we de benen strekken. Het weer is wat beter, voorzichtig komt het zonnetje door. We wandelen in Chong Kemin N. P. , gelegen in de Tian Shan gebergte die Kirgizstan en Kazakstan scheidt. Dit spectaculaire bergdal is beroemd om haar schoonheid en gevarieerde flora. De planten en bloemen bereiken soms een hoogte van 2 meter. De berghellingen zijn dicht bebost. De vallei staat verder bekend om zijn bessen en medicinale planten. Je vindt hier behalve een schat aan bloemen ook een prachtig uitzicht op de bergen van meer dan 4000 meter hoog!
Afgelopen uren is hier veel regen gevallen, lieflijke bergbeekjes zijn veranderd in de riviertjes. Bij het oversteken van één van de rivieren is Kees-Jan uitgegleden…Hij heeft veel pijn aan zijn onderbeen en kan amper lopen. Mirzat loop vooruit om hulp te halen en we strompelen rustig door. Morgen langs de dokter, want het ziet er niet zo goed uit.
Tegen de avond begint de hemel te verkleuren dus ik besluit om naar de zonsondergang te gaan kijken. Samen met Beka, een zoon van onze gastfamilie gaan we richting de rivier.
Een prachtige plek! Hoge bergen steken tegen de roodoranje verkleurde hemel, in de verte zien we nog wat paarden grazen en om ons heen heerst serene stilte.
29 augustus Chong Kemin-Karakol
We verlaten Chong Kemin park via de Chong Say kloof en vervolgen de reis langs de noordkant van het Issyk Kul meer. Het meer is op de Tititaca meer in Peru, één van de grootste bergmeren ter wereld. Het is 160 km lang, 60 km breed en maximaal 700 meter diep. Onder weg passeren we kleine dorpjes, waar voornamelijk veel rijke Russen de vakantie vieren.
In de middag kwamen we aan in het stadje Karakol. Eerst langs de dokter…Gelukkig blijkt alles mee te vallen. Het is geen ernstige beschadiging dus met een zak vol pillen gaan we naar onze guesthouse. Het is een bijzonder adres, want we logeren bij een Nederlander thuis die getrouwd is met een Kirgizische vrouw. Ze hebben twee kleine zoontjes en samen runnen ze een guesthouse, gelegen aan een pittoresk straatje, waar de meeste huizen zijn gebouwd in Russische stijl. Bij hun hebben we ook onze reis geboekt.
Na de lunch gaan we de stad in. We bezoeken een oude Dunganen moskee, de Russisch-orthodoxe kerk, die helemaal uit hout is opgetrokken en de lokale bazaar, waar onze gastheer de inkopen doet voor het avondmaal.
30 augustus Karakol-Jeti Ögüz
De omgeving Van Karakol is bezaaid met hoge bergen, grote parken, rode rotsen, woeste bergriviertjes en enorme bloemenweides.
We rijden richting Jeti Ögüz wat “zeven ossen” betekent. De naam verwijst naar de zeven kolossale vuurrode grillige rotsen aan de rand van het dorp. Deze zeven kolossen zijn volgens de legende koppige stieren geweest, die de nomaden lastigvielen.Tegenwoordig zijn dat de magnifieke rotsen die boven de vallei hangen alsof het beschermengelen zijn.
We rijden verder door de bosrijke omgeving. De bergen en valleien lijken wat op de Alpen.
We maken een wandeling naar een prachtige waterval. Op de terugweg picknicken we net als de lokale bewolking in het Gagarin bos. Later in de middag, trakteren we ons op een lekkere massage. We slapen bij de familie, waar de gastvrouw een heerlijke maaltijd voor ons heeft gemaakt.
31 augutus Jeti Ögüz-Tort Kul
We rijden vlak langs de kust en stoppen regelmatig om foto’s te maken van het uitzicht op het meer. Het diepblauwe water en de besneeuwde toppen van het Ala Too gebergte vormen een prachtig decor. Het meer ligt op 1600 meter hoogte, maar door zijn grote diepte in combinatie met vulkanische activiteit en een licht zoutgehalte, bevriest het meer nooit.
De reis gaat verder naar het yurtenkamp Tort Kul, gelegen aan de zuidzijde van het Issyk-Kul meer.
Onderweg maken we een wandeling door een kleine vallei genaamd “Skazka” die in Russisch een sprookje betekend. We zien een bijzonder gekleurde rotsen die in de loop van de eeuwen door wind, zon en regen in kalkzandsteen zijn uitgeslepen in de meest wonderlijke vormen. Rood en geel gekleurde rotsen in de vormen van kasteel, dieren en andere figuren doen zijn naam sprookjes vallei meer dan waar!
Vannacht overnachten we voor de eerste keer in yurts, de traditionele vilten tenten die de nomaden in geheel Centraal Azië gebruiken.
De traditionele leefwijze van de Kirgiziërs is bestand gebleken tegen de tijd. Nog steeds trekt een aantal van hen ’s zomers met de kuddes de bergen in en woont daar in yurten, ver weg van de huidige moderne wereld, net als duizend jaar geleden.
Van buiten is een yurt niet zo mooi, een witte, ronde, vilten tent. Binnenin is echter één al kleur. De recht opstaande kanten zijn versierd met gekleurde rieten matten en kleden. Handgeweven banden houden geraamte bij elkaar. Op de grond liggen gekleurde vilten kleden. De yurten zijn bestemd voor eten en slapen, het sanitair en de keuken bevinden zich in het andere gebouwtje. Afhankelijk van de grote is een plek voor zes of acht mensen.
01 september Tort Kul
Vandaag brengen we de dag door in een prachtige omgeving. De met gras bedekte bergen geven een heel weids gevoel. We maken een wandeling, onderweg zien we herders die hier met hun schapen, koeien en paarden leven.
We genieten van de frisse berglucht en adembenemend stukje natuur.
In de middag zien we hoe een yurt wordt gebouwd. De hele familie is aan het helpen. Mannen zijn verantwoordelijk voor de opbouw van een houten skelet en vrouwen van het versieren van de yurt. De hele klus duurt ongeveer 4 uur.
Voor het avondeten genieten we van een typisch Russische banja.
‘s Avonds volgt weer een heerlijke maaltijd met allerlei soorten vers gebakken brood, warm vleesgerecht, verse salades en groenten uit eigen tuin. De maaltijden hier, zijn steeds iets bijzonders.
02 september Tort Kul-Kara Koo
We verlaten het uitgestrekte landschaap van Tort Kul en rijden richting de bergen van Ak Sai. Onderweg zien we bergen in alle kleuren. Het laatste stukje richting het Issyk Kul meer rijden we door de enorme kloof. In het vroege voorjaar stroomt hierdoor het smeltwater naar het meer. Het grootste deel van het jaar is de bedding droog en wordt hij als weg gebruikt. In de steile wanden van de canyon hebben allerlei vogels hun nest gemaakt.
Water heeft hier in de zandstenen heuvels, diepe kloven uitgeslepen. De omgeving lijkt op een maanlandschap.
We wandelen naar boven voor een prachtig uitzicht over de vallei en Issyk Kul meer. De begroeiing bestaat hoofdzakelijk uit grijze, vaak stekelige planten, af en toe onderbroken door een groene plek met struiken en bloemen.
Na de wandeling zoeken we verkoeling in het meer.
We picknicken op het strand met een mooi uitzicht op het diepblauwe meer met aan overzijde de besneeuwde toppen van de Ala too bergketen. Prachtig.
Na de lunch rijden we naar Kyzyl Tuu, een dorp gelegen aan de zuid kant van Issyk Kul meer. Rond dit dorp groeien veel bomen met een zacht hout die erg geschikt zijn om de frames voor de yurten te maken. We brengen een bezoek aan een familie die zich bezig houdt met maken van yurten.
We logeren bij een lokale familie.
03 september Issyk Kul-Naryn
Na een goed ontbijt verlaten we het Issyk Kul gebied en rijden we richting Naryn, een stadje gelegen op 2060 meter.
Onderweg komen we een stadje Kochkor tegen, waar Kirgizische vrouwen souvenirs maken en verkopen. Het zijn vooral vilten kleden in alle kleuren en maten, die volgens traditionele manier worden gemaakt. We nemen ook één naar huis als aandenken van dit prachtige land.
Voorbij Kochkor slingert de weg tussen de kale bergen in alle kleuren. Telkens worden we enthousiast en stoppen om de haverklap voor de foto. De weg gaat steeds hoger tot we de Dolon bergpas passeren die op 3000 meter ligt. Deze weg is een verbindingsroute met China en af en toe komen we een vrachtauto tegen die schokkend richting de Chinese grens gaat. Deze streek is dun bevolkt. Onderweg zien we een enkele yurt en een paar Chinese arbeiders die met de weg bezig zijn.
Het laatste stukje rijden we door een meters hoge canyon en tegen de avond bereiken we Naryn.
We slapen in het stadshotel, heerlijk douchen en een lekker bed vanavond!
04 september Naryn-Tash Rabat
De natuur van het bergachtige Kirgizië is ongerept en vaak van indrukwekkende schoonheid. We genieten van alle pracht om ons heen, gekleurde bergen, besneeuwde bergtoppen en groene berghellingen wisselen elkaar af.
De reis gaat verder naar Tash Rabat, een oude karavanserai vlakbij de Chinese grens.
De afgelegen grensstreek van Kirgizië is ruig. Er zijn hier veel bergruggen en diepe dalen.
Om beetje historie van de Zijderoute te kunnen proeven, gaan we een oude karavanserai van Tash Rabat bekijken, gelegen in de diepe vallei op een hoogte van 3200 meter. Het bouwwerk dateert uit de 15-de eeuw en is prachtig gerestaureerd. Er is een mooie hal met verschillende kamers eromheen. Het is een voormalige rustplaats van reizigers langs de Zijderoute. De combinatie van de onherbergzame setting en het eenvoudige gebouw maakt dit een sfeervolle en indrukwekkende plaats.
We overnachten in de yurt tussen de hoge bergkammen op 3200 meter hoogte!
De maaltijden in de yurts zijn telkens een feest. Volop brood, boter, zelf gemaakte jam, salades van verse groenten, fruit, bij de avondmaaltijd, altijd een warm gerecht met vlees en soep en eindeloze hoeveelheden thee.
05 september Tash Rabat
Na een heerlijk ontbijt beklimmen we één van de bergen voor een prachtig panorama uitzicht. In de verte zien we besneeuwde toppen van Tian Shan gebergte die de grens vormen met China.
Dit is het terrein van de Kirgizische nomaden die in de zomer trekken naar de dalen van de hoogvlakte, waar ze hun kuddes laten grazen. Ze leiden een trekkend bestaan, bouwen de tenten op, hoeden hun vee, tellen ze elke dag en laten het niet uit zicht. Je krijgt een bewondering voor de mensen die hier wonen. We zien veel paarden, koeien, yaks en schapen. Het is fascinerend om kennis te maken met een andere manier van leven.
In bepaalde maanden van het jaar kun je van de Kirgiezen ‘’kümüz’’ aangeboden krijgen, een volksdrank nummer één. Het is gefermenteerde paardenmelk die erg gezond schijnt te zijn. Het bevat veel ijzer. Vooral voor mensen die op grote hoogte leven, waar de lucht weinig zuurstof bevat, is dit belangrijk omdat het hoogteziekte voorkomt.
06 september Tash Rabat- Son Kul
We verlaten de prachtige omgeving van Tash Rabat en rijden richting Son Kul. Onderweg verbazen we ons over meer hoge bergen, nog meer passen van 3000 meter.
Het eerste stukje gaat over een zandstenen weg en voert door het rotsachtige gebied. Het is hier zeer dun bevolkt. In paar uur tijd komen we een fietser tegen en één auto.
We lunchen onderweg in zeer afgedankt hotel. Er is weinig keuze dus we bestellen wat gebakken eieren met brood.
Dan gaan we via een groot aantal haarspeldbochten naar boven over een weg van keien en grind. Boven worden we getrakteerd op het spectaculair uitzicht.
We passeren de Moldo bergpas van 3346 m en rijden richting Song Kul meer. De weg slingert tussen de kale bergen door. We zien veel herders met hun paarden, schapen en yaks. De weg van vandaag was zeer gevarieerd qua landschapen, eigenlijk zagen we alles voorbij komen wat we de afgelopen dagen hier in Kirgizië hebben gezien.
Bij een splitsing nemen we afscheid van Arjen en Evelien, die we ontmoet hebben op deze reis. We hebben een paar dagen in dezelfde onderkomens doorgebracht. Ze gaan nog een trekking maken rondom het meer dus slapen ze bij andere yurten kampen dan wij.
We zien al in de verte onze yurtenkamp liggen. Bij onze komst wordt er gauw een kacheltje aangestoken en dat is echt nodig, want buiten begin het te sneeuwen!!!
07 september Son Kul-Kochkor
Het was erg koud vannacht. Vanmorgen zagen we dat in de bergen sneeuw is gevallen.
Na het ontbijt schijnt het zonnetje dus maak ik met Mirzat een wandeling langs het meer.
Er leven hier veel soorten vogels. Het meer zelf is prachtig gelegen op 3000 meter boven het zeeniveau, in een brede, groene vallei, omringd door hoge bergen. Bij het wandeling moeten we oppassen dat we de edelweiss niet vertrappen.
Langs het meer zien we veel vee grazen. Veel van de nomaden families is al terug gegaan naar de lager gelegen dorpen. Er staan nog maar enkele yurts rondom meer.
We zijn net terug van de wandeling en het begint te hagelen, later nog te sneeuwen. Het weer verandert hier erg snel, op één dag maakt je vier seizoenen mee. De velen zegen dat de herfst al begonnen is.
We vluchten weg voor de koude nacht en besluiten terug te gaan naar Kochkor.
We passeren de grote bergpassen waar onder, de Papegaai Route. Een mooie weg met 32 haarspeldbochten die van het bergplateau 3000 meter ons naar beneden breng. Onderweg komen we weer prachtige uitzichten tegen, groene bergen, stenen valleien, canyons, en besneeuwde toppen. Wat is Kirgizstan toch een mooi land, zelden zo mooi, gevarieerd landschap gezien.
We slapen in een stadshotel, lekker bed en na vier dagen, eindelijk douchen!
08 september Kochkor-Bishkek
Direct na het ontbijt vertrekken we voor onze laatste etappe.
Terug reis naar Bishkek gaat weer door de bergen. Het kan ook niet anders, want het land bestaat van 94 % van bergen! We werpen nog een laatste blik op een puur en ongerept landschap.
Voor de middag eten, stoppen we bij een luxe ressort “Hawaï”, waar zelfs de witte stranden met palmbomen niet ontbreken.
Aangekomen in de hoofdstaat, kopen we nog de laatste souvenirtjes.
Morgenochtend vliegen we naar huis. Onze Kirgizische avontuur is ten einde gekomen!
De landschappelijke afwisseling van Kirgizië is zeer groot. Behalve de hoge bergkammen, uitgestrekte dalen, spectaculaire bergpieken bedekt met eeuwige sneeuw, zijn er de rustige dorpen waar de tijd stil lijkt te staan. Onderweg is er geen druk autoverkeer maar ontmoeten we vriendelijke mannen te paard met hun typische vilten hoeden. We zien groene alpenweiden die werden afgewisseld met naald en loofbossen, soms ook een maanlandschap met kleurrijke rotsen. Ideaal land voor trekkingen, dagwandelingen en paardexcursies. Toerisme is er vrijwel niet, de bevolking is gastvrij en super vriendelijk. Wie er niet voor schrikt om wat comfort in te leven, krijgt in Kirgizstan, te midden van de steppes, meren en besneeuwde pieken en heel authentieke belevenis!
Onze reis hebben we geboekt bij:
http://www.alatoo.nl/
Gulzhan en André, bedankt voor een onvergetelijk avontuur!
Voor meer foto’s van Kirgizië, klik hier.