Lapland

Lapland 2018

Winterse avonturen in betoverend landschap

Dit jaar wegens ons jubileumjaar gaan we op reis met zijn vieren.
De keuze valt op winterse taferelen in Fins Lapland. Een wit landschap, skiën en extreem vermaak zoals sneeuwscooters of huskytocht, staan er op ons te wachten. Wat wil een mens nog meer? Eerlijk is eerlijk, het zien van het noorderlicht zou ons plaatje compleet maken dus met hoop op veel geluk, reizen we af naar het hoge noorden. Zo kunnen we straks Lapland van onze bucketlist af strepen.

16 december Welkom in Lapland
Zodra we uit het vliegtuig zijn gestapt belanden we direct in de magische witte wereld. Het landschap bedekt met een flinke pak sneeuw is heel bijzonder te noemen. Het gele zonlicht geeft alles een magische warme tint. Welkom in Lapland!
Onderweg naar Äkäslompolo , geniet ik van het sprookjesachtige landschap waar we doorheen rijden. Vaak heb ik gelezen of gehoord dat Lapland een heel bijzonder bestemming is. Nu kan ik het zelf beamen. Lapland betovert je vanaf het eerste moment!

17 december Husky en sneeuwwandeling
In deze enorme wildernis van sneeuw en ijs lonkt het avontuur. Vol enthousiasme vertrekken we richting een huskyfarm, maar dat is niets in vergelijking met de honden zelf. Blaffend, springen ze van ongeduld om met ons door de wildernis te trekken. Je kunt ze niet blijer maken dan ze voor de slee te spannen en een tocht te gaan maken door de verlaten wildernis. De honden doen niets liever dan rennen. Meestal met z’n zessen trekken ze de slee voort. Met twee personen per slee, één bestuurt de slee, een ander zit voor in de slee, gaan we op pad. Er vormt zich een slinger van husky-sleeën door het uitgestrekte winterse landschap. Glijdend over witte vlaktes, dwars door de besneeuwde bossen horen we alleen de slee die over de sneeuw glijdt en het gehijg van de honden. We zoeven met hoge snelheid langs de bomen. Je voelt je volledig één met de natuur.
Bij terugkomst, vertelt de gastvrouw over het leven in vier seizoenen op deze huskyfarm en hun hechte band met iedere dier. Wat een fantastische ervaring.

En al ben ik bekend als koud hater, hier in Lapland wil ik zo veel mogelijk zien en doen. Voor de avond staat de sneeuwschoenwandeling geboekt.
We binden de “tennisrackets” onder de schoenen en vergezelt door een gids, trekken we het donkere bos in. Het landschap verandert in een sprookjesachtig paradijs. De metershoge dennenbomen zijn bedekt met een dikke laag sneeuw, de stilte is oorverdovend, de natuur blaast me omver. De gids vertelt spannende en ontroerende verhalen, laat de sporen van de dieren zien en neem ons mee op de plekken, waar je met gewone schoenen diep zou wegzakken in de sneeuw en haast nooit zou komen. Een onvergetelijk avontuur!

18 december Sneeuwscooter safari
Een activiteit met een hoog James Bond-gehalte staat vandaag op onze planning. Een scootertocht door de prachtige Finse bossen. Dit is een  snelle verplaatsingsmethode door de afgelegen wildernis en een belangrijk vervoersmiddel voor de Finnen tijdens de wintermanden.
Na een korte uitleg rijden we door de magische witte wereld. De bossen zien er geweldig uit, bevroren meren zijn indrukwekkend. Geen ander gebied in Europa is zo bijzonder. Met een behoorlijke snelheid rijden we over het inspirerende landschap. Een inspanning die beloond wordt met een intens genotsgevoel.

19 december Dagje skiën
Voor de afwisseling gaan we een dagje skiën. Ylläs is een kleinschalige wintersportplaats. De pistes zijn goed verlicht en zo goed als leeg. Bovenop de berg, staan met een dik laag ijs bedekte hutjes en wegwijs borden. Dat witte, uitgestrekte landschap is meer dan indrukwekkend te noemen. Langs de pistes staan aangevroren bomen, die hoog uit het landschap toornen. Om hier te skiën is een belevenis op zich. Bijna elke dag valt hier verse sneeuw. Geen lange wachttijden bij de skiliften. Dat is erg prettig, want door het gebrek aan kilometers hoge bergen als in de Alpen is het fijn dat je weer snel boven bent.

20 december Ontmoeting met de rendieren
Ter plaatse regelen we nog een uitstapje naar de rendierfarm. Midden in het bos worden we verwelkomd door een familie in  traditionele kleding. Als eerste mogen we een ritje op de rendierslee maken. Verder mogen we helpen met het voeren van de rendieren. Het zijn hele grappige en zachtaardige beesten. Ook hebben ze een lekkere warme en zachte vacht. Ze staan er mooi bij in deze omgeving. De sneeuw geeft het geheel een extra dimensie.

De oorspronkelijke bewoners van Fins Lapland zijn de Sami. Dit nomadenvolk leeft met de rendieren en verblijft in de winter op een vaste plek. En al heb ik een sterk gevoel gehad dat dit boerderijtje speciaal voor toeristen was opgezet, het bezoek was zeker de moeite waard. Bij deze winterse landschappen mag een ontmoeting met rendieren zeker niet ontbreken.

21 december Glimp van het Noorderlicht
Voor vandaag staat niets gepland, maar de omgeving is te mooi om binnen te blijven. We gaan een gewone wandeling maken richting het meer van Äkäslompolo. Dit is één van de beste manieren om de Lapse winter optimaal te ervaren. Wandelend over het diep bevroren meer, genieten we van de omgeving. Hier geen steile bergen, maar glooiende heuvels. Het bijzondere van die heuvels is dat ze slechts een paar honderd meter hoog zijn, maar toch met de hoogste toppen boven de boomgrens uitsteken. De magie van Lapland zit hem in de uitgestrekte wildernis, de mooie ongerepte landschappen.
Laat in de avond is het kraakhelder weer dus besluiten we richting het meer te wandelen. Het is koud, echt koud. Buiten geeft de thermometer minus 24 graden aan! Na één uur wachten zien we een strookje licht voorbij dansen, twijfels hebben we niet. Dit moet hem zijn, Lady Aurora!

22 december Dagje skiën
Skiën in Lapland is toch anders dan in de Alpenlanden.
Op enkele kilometers van Äkäslompolo rijst een kale berg op, de 718 meter hoge Ylläs, waarop een paar skiliften zijn gebouwd. Het serene witte landschap, het blauwige ochtendlicht, de roze avondschemering, de stilte, de leegte is adembenemend. Vandaag is het helder weer en alles ziet er weer anders uit dan twee dagen geleden. We kijken onze ogen uit over de uitgestrekte besneeuwde bossen en bevroren meren. Ik vergeet de kou en geniet van het moment. Een onvergetelijke ervaring, vooral als je midden in de natuur bent en de stilte allesoverheersend is.

Na een week in Fins Lapland doorgebracht te hebben, besef ik maar al te goed, hoe prachtig de natuur kan zijn. Lapland tijdens de winter betekent een waar avontuur. Dit is wat ik dol op ben. De combinatie van dagjes skiën met avontuurlijke tochten, de strenge vorst, de imposante ruimte, rust en stilte maken van je skivakantie een bijzondere ervaring. Er is hier zoveel te beleven.
Lapland is een sprookje in de winter, dat moet je een keer meegemaakt hebben!

 

Voor meer foto’s volg deze link.