Lissabon en Azoren

Lissabon en Azoren 2024

Subtropisch wandelparadijs

De Azoren, ook wel “het Hawaï van Europa” genoemd, bestaan uit 9 kleine bewoonde eilanden en liggen midden in de Atlantische Oceaan op 1500 km afstand van de kust van Portugal. Om kennis te maken met de Azoren vliegen we naar São Miguel, het grootste eiland van de archipel.
Als je me vraagt waarom we voor de Azoren hebben gekozen, dan kan ik heel kort over zijn, weelderig groene natuur! Maakt het je al nieuwsgierig? Lees ons reisverslag.

11 april Vliegen naar Lissabon
Het is nog vroeg in het seizoen dus rechtsreeks vliegen naar Azoren is niet mogelijk. We vliegen via Lissabon. En al zijn we hier eerder geweest, deze stad verveelt nooit dus plakken we er een paar dagen bij aan.
Lissabon is een stad met een eigenaardig sfeer. De karakteristieke trams, de fascinerende steegjes en de historische wijken maken de stad tot een uniek Europees juweel.

Het is heerlijk weer als we in Lissabon aankomen dus brengen we de rest van de dag slenterend door Barrio Alto. Een mix van hippe barretjes en authentieke cafés, bontgekleurde gevels van de Rua da Bica en rammelende gele trams. Dit nauwe, steile straatje met kleurrijke huizen en zijstraten met trappetjes geven ons meteen het echte Lissabon gevoel.

12 april Miradouros, Fado en Azulejos
Om de ziel van Lissabon te vinden, duik we dieper de stad in. We bezoeken de Santa Justa-lift, één van de beroemdste historische monumenten in het centrum van Lissabon. Op de top van de toren hebben we het beste uitzicht op de Baixa, het kasteel, de rivier Taag en indrukwekkende ruïnes van de Igreja de Conventa do Carmo. Met Elevador da Gloria verplaatsen we ons naar het hoog gelegen deel van de stad. We wandelen door oude visserswijk Alfama, bezoeken Muzeum do Fado, vergapen ons aan de pracht en praal van Igreja de Sao Roque, evenals Museo de Azulejos.

Alles wat je hier in de stad ziet is cultuur en ademt karakter: van gekleurde Portugese tegeltjes tot stoere street art en van hobbelende gele trams tot miradouros met panoramische uitzichten. 

13 april Historische wijk Belem
Lissabon is verdeeld in verschillende wijken, elk met zijn eigen unieke eigenaardigheden en charmes. Als er één wijk niet mag ontbreken op je lijst tijdens het bezoek van de stad, is dat Belem. Een historische wijk, waar je meerdere indrukwekkende bezienswaardigheden kunt vinden, die erkend zijn als UNESCO Werelderfgoed.

We nemen een kijkje in het prachtige Jeronimos klooster, wandelen langs beroemde Monument der Ontdekkingen “Padrão dos Descobrimentos” en een kleine wachttoren genaamd Torre de Belem. Ook een bezoek aan het kleine bakkerijtje mag niet ontbreken, ze verkopen het beste roomgebakje van de hele stad.

Tegen de avond lopen we richting de enige kathedraal in de stad Sé de Lisboa, zoals de bevolking deze kathedraal noemt. Op de valreep maken we nog een ritje in de oude Tram 28. Het is heel bijzonder om te zien hoe de chauffeur navigeert door de nauwe, kronkelige, steile straatjes van de oude binnenstad van Lissabon.

14 april Vliegen naar Ponta Delgada
Afscheid nemen van Lissabon is moeilijk. Deze stad is authentiek, hip en modern. Dit is te danken aan de diversiteit aan verschillende wijken en culturele bezienswaardigheden in de oude stad. Je kunt hier prima eten, shoppen en relaxen in de verschillende parken. Kortom, Lissabon is een veelzijdige bestemming.
In de ochtend maken we nog een wandeling door Barrio Alto om vervolgens naar het vliegveld te rijden voor onze vlucht naar Azoren.
We vliegen naar Sao Miguel ook wel “Ilha Verde” (groene eiland) genoemd. Dit is het grootste eiland van de Azoren archipel.

15 april Het hart van São Miguel
Dat moeder natuur goed haar best heeft gedaan op São Miguel is het te zien tijdens ons eerste auto ritje. De weelderige vegetatie, de ongerepte bossen, een subtropisch paradijs. Dit is São Miguel.
Langs het korte pad naar Salto do Cabrito zien we 50 tinten groen en tijdens de wandeling naar Janela do Inferno lopen we door idyllisch een landschap, vol eeuwenoude bomen, grote varens, exotische planten en tunnels bedekt met mos.

Bij het uitzichtpunt van Lagoa do Fogo, het kratermeer gelegen op 575 m vangen we net een glimp op van overdadig plantengroei.
Natuurlijk biedt Sao Miguel ook fantastische uitzichten over steile kliffen en de zee, die in groot contrast staan met een bijna pikzwarte strand.
Dit eiland is veelzijdig en heeft veel te bieden.

16 april Warme baden en theeplantage
Voor vandaag hebben we thermale baden gereserveerd in het kleine natuurreservaat Caldeira Velha. Het lijkt alsof je een subtropisch zwemparadijs binnen stapt, maar je bevindt je midden in de natuur. Verschillende thermale baden liggen tussen de grote varens en tropische begroeiing. Het stoom komt letterlijk uit de weelderig beplanten berm. Het is ons al snel duidelijk, dit is één van de bijzondere plekjes die onze aarde rijk is.

Ook bij Cha Gorreana, de oudste theeplantage van Europa waren we verast door de schoonheid. Wist je wel dat Azoren de enige plek in Europa zijn waar thee wordt verbouwd? Het vochtige klimaat en vruchtbare vulkanische grond zijn hier uitermate geschikt voor het groeien van de theestruiken.
Het groene, glooiende landschap van de theevelden nodigen uit voor een wandeling. Tijdens de wandeling waan ik me in Azië. Het frisgroene landschap levert ook mooie plaatjes op!

In de loop van de middag gaat het steeds meer regenen dus besluiten we terug naar ons hotel te gaan en de sauna in te duiken.

17 april Vulkanisch Furnas
Via de kustweg met veel mooie uitzichtpunten (dachten we) rijden we naar Furnas.
Onderweg kunnen we niet veel zin, laag hangende mist is een boosdoener.
Als we in Furnas aankomen is het meteen duidelijk dat dit dorp zeer vulkanisch is. Overal zie je borrelende poeltjes en rokende pluimen.

De gebied rondom Furnas, dient als een soort natuurlijke keuken. De traditionele stoofschotels worden hier urenlang onder de aarde gekookt.
Één van de attracties in Furnas is het gelijknamige meer. Nog voor we naar ons hotel rijden, maken we een wandeling rondom het meer. De route voert in het begin door een vredige park, even later lopen we door het bamboe bos en wanen we ons in Japan.
Deze route is heel gevarieerd en de wandeling is echt mooi.
We logeren midden in het prachtige Terra Nostra Park met een thermaal bad voor de deur.

18 april Eindelijk zon!
Gelijk na een heerlijk ontbijt maken we een wandeling door het park. Terra Nostra is één van de mooiste parken van São Miguel. In dit park vind je niet alleen exotische planten en eeuwen oude bomen, maar ook kleine meren en beekjes. De grootste publiekattractie is een thermale bad met warm ijzerwater. Omdat we de gasten zijn van het hotel mogen we 24 uur per dag hier gebruik van maken.

Aangezien het hier in Furnas alweer erg mistig is, besluiten we de zuidroute te rijden. Tot onze verbazing is de zuidkust overgoten met zonnestralen.
Vlak voor de kust Vila Franca do Campo ligt een gelijknamige klein eilandje, die alleen in het seizoen open is voor toeristen. Vanuit de drone is mooi te zien hoe perfect rond de krater van de oude vulkaan is.

Daarna rijden we door naar Ponta Delgada, de hoofdstad van Azoren. De architectuur kenmerkt zich door wit gekleurde huizen en zwartgrijze mozaïek straatstenen.

19 april Wandelen bij Sete Cidades
Sete Citades is een prachtige natuurgebied in het westen van het eiland. Vooral bekend van mooie kratermeren: Lagoa Verde en Lagoa Azul. Het groene en blauwe meer liggen tegen elkaar en leveren fraaie plaatjes op vanaf verschillende uitzichtpunten. De bekendste viewpoints zijn: Vista do Rei en Miraduro Boca do Inferno, maar het mooiste zicht heb je eigenlijk via de hele route die over de kraterrand langs de meren voert.

Het landschap is zo lieflijk groen, alsof je een geheime wereld binnentreedt. Jammer genoeg zijn de hortensia’s nog niet in bloei, maar ik kan me wel voorstelen hoe sprookjesachtig dit landschap er dan eruit ziet.
We wandelen naar Boca do Inferno en lopen de prachtige Serra Devassa trail. Deze wandeling voert langs de oude kraters en kleine meertjes, maar ook bossen met varens en veel inheemse flora. Het landschap is zo lieflijk groen, alsof je een geheime wereld binnentreedt.

20 april Het mooiste meer van het eiland
Na dagenlang dezelfde grijze lucht, schijnt vandaag de zon boven het prachtige Lagoa do Fogo. Voor velen is dit de mooiste plek op São Miguel en ik kan dit beamen. Het kratermeer ligt op bijna 600 meter en het panorama vanuit de uitzichtpunten is werkelijk verbluffend!

Dit meer is zo fotogeniek dat we besluiten af te dalen en een wandeling maken langs de oever van het meer. Ondanks dat het een flinke klim is, maken de uitzichten veel goed.
Voor een ontspanning rijden we nog naar een bijzonder thermaal bad, gelegen in de wilde Atlantische Oceaan. Ja, echt! Ponta da Ferraria ligt aan de westkant van het eiland en is het beste te bezoeken bij eb, wanneer het water warm is. Bij vloed wordt het koude water vanuit oceaan gevoerd en kunnen hoge golven ontstaan, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

21 april Terug naar huis
We vliegen pas aan het eind van de middag dus hebben we nog genoeg tijd voor een bezoekje aan Ponta Delgada. We struinen door de smalle straatjes, op zoek naar de mooie plaatjes en lunchen uitgebreid in één van de gezellige caféetjes.
Daarna rijden we door naar het vliegveld.

São Miguel is echt een eiland voor liefhebbers van een adembenemende natuur en wandelingen. Je vindt hier veel verschillende wandelroutes langs prachtige vergezichten, kratermeren en watervallen. Wees niet bang voor alle jaargetijden op één dag te ervaren. De groene landschap van Azoren is het ontdekken waard!

Voor meer foto’s van Lissabon, klik op deze link.
Voor meer foto’s van Azoren, klik op deze link