Madagaskar 2016
Een eiland vol schatten, een wereld apart
Het is precies één jaar geleden dat ik prachtige foto’s en reisverhalen tegenkom over Madagaskar. Al meteen overheerst een gevoel van verlangen, verlangen naar een land, waar ik nog nooit ben geweest. Deze voor mij onbekend gevoel, brengt ons bij deze bestemming.
Madagaskar is een unieke plek op onze aarde. Een groot deel van de aanwezige flora en fauna op dit grote eiland, vindt je nergens anders ter wereld. De lemuren en verschillende kameleonsoorten zijn daarvan bekende voorbelden. Prachtige natuur met veel endemische soorten, bijzondere rotsformaties en schitterende, gevarieerde landschap willen we zelf zien, ervaren en fotograferen! Madagaskar is arm en nog weinig toeristisch ontwikkeld, waardoor dit een bijzondere en authentieke Afrikaanse bestemming is.
04 september Amsterdam-Antananarivo
Tegen middernacht komen we aan in de hoofdstad van Madagaskar-Antananarivo. Buiten is het al lang donker dus onderweg naar ons hotel zien we niet veel. Morgen begint pas het grote avontuur door Madagaskar.
05 september Antananarivo-Andasibe
Na het ontbijt vertrekken we voor een vijf uur durende rit naar Andasibe in het oosten van het land. Het is maar 140 km, maar de files in de hoofdstad zijn aan de orde van de dag. We hebben ruim de tijd om onderweg alles goed te bekijken.
Halverwege bezoeken we een klein reptielen reservaat, waar we een goede indruk krijgen van alle soorten reptielen die er leven op Madagaskar. De bladstaart gekko wint het van alle andere reptielen wat camouflage betreft. Onbewegelijk en totaal niet te zien, slaap het beest tegen de boomstam. Nergens ter wereld kom je zoveel bijzondere inheemse dieren, bloemen, planten en bomen tegen als op dit bijzondere tropische eiland.
Het tropisch regenwoud van Perinet is het huis van vele lemuren, ook wel maki’s of halfapen genoemd. Op de nachtsafari spotten we de kleinste soort, de muismaki. Verder zien we kleine kikkers en kleine kameleons.
06 september Andasibe
Perinet is een fraai natuurreservaat en de leefomgeving van de grootste der maki’s: de Indri. Het dier heeft een zwart-witte vacht en kan de leeftijd van maar liefst 80 jaar bereiken. Het oorverdovende geluid dat Indri maakt is onvergetelijk, het is tot wel 3 km afstand te horen.
Samen met de gids wandelen we door het park. Soms lopen we over de aangelegde paden, maar als de gids wat hoort, gaan we hem dwars door de jungle achterna. Victor, onze gids kan goed dieren spotten.
Lemuren zijn nieuwsgierige dieren en met een gezonde angst voor de mens kijken ze ons vanuit de boomtoppen aan. We zien verschillende soorten, o.a. sifaka, Indri en bruine lemuren.
In de middag maken we een excursie naar Vakona eilandje, waar we verschillende lemuren van heel dichtbij kunnen fotograferen. De halfapen zijn bijzonder fotogenieke dieren.
Ons houten chalet ligt midden in het regenwoud, waar we tot ‘s avonds laat genieten van oerwoudgeluiden.
07 september Andasibe-Antananarivo
Vandaag verlaten we de prachtige natuur van Perinet en rijden terug naar de hoofdstad.
We komen weer in de files terecht en zien hoe smerig eigenlijk deze stad is. Van alle kanten komen de auto’s die zorgen voor de enorme chaos en smog.
Wat zijn we blij als we tegen de middag aan komen bij hotel Bois Vert, gelegen tussen een groene omgeving met veel vogels. Een oase van rust!
08 september Antananarivo-Morondava
Vroeg in de ochtend vertrekken we richting de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Morondava, gelegen aan de westkust van Madagaskar.
We logeren in het schattige huisje van het Palissandre Spa hotel, pal aan het strand.
Morondava is een klein stadje aan zee die meer bekend staat om zijn Baobab Regio eromheen dan van zijn visserij. In de middag nemen we een lokale taxi en gaan richting de Baobab Allee, 20 km van Morondava af.
We zijn vrij vroeg voor de zonsondergang en hebben “de Allee” bijna voor ons zelfs. Er lopen nog weinig toeristen rond dus we genieten van de lokale taferelen in de prachtige omgeving.
De majestueuze bomen zijn hier wel zo’n dertig meter hoog en lijken ondersteboven te staan. Typisch aan de baobab is dat de boom aan de buitenkant een harde bast heeft en binnenin bestaat uit losse vezels. Hierdoor kunnen er geen planken of balken van gezaagd worden. Op het eiland Madagaskar komen maar liefst zeven verschillende soorten baobab bomen voor.
De Baobab Allee is één van de meest gefotografeerde plekken op Madagaskar. Als de zon ondergaat wordt de sfeer magisch, de bomen kleuren roze en de rust daalt neer over het rode zand. Bij de zonsondergang raak ik ontroerd van al het moois om me heen, een magisch moment!
09 september Morondava-Bekopaka
We stappen over in de 4×4 en rijden, beter gezegd hobbelen richting het Noorden. Niet overal zijn de wegen op Madagaskar goed te berijden. We moeten 200 km afleggen door het binnenland over ruw terrein en doen er bijna de hele dag over.
Onderweg passeren we afgelegen dorpjes, waar het leven lijkt stil te hebben gestaan. We steken ook rivieren met twee pontjes over, wat de nodige tijd in beslag neemt.
In de middag arriveren we in het warme gebied van Bekopaka, die beroemd is om zijn stenen wouden. Dit gebied is één van de meest bijzondere plekken van Madagaskar en door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.
10 september Bekopaka-KleineTsingy
Vroeg in de ochtend maken we een kanotocht over de Manambalo rivier. Tijdens de tocht meren we aan bij de kloof om de grotten met stalactieten en stalagmieten te verkennen. Dan varen we verder tot het punt waarbij vanaf de rivier, hoog in rotswanden Vazimbagraven te zien zijn. De Vazimba waren de eerste bezitters van het land. Ze werden overwonnen en verdreven door het Marina volk. Hun graven mag je alleen met de kromme vinger aanwijzen, anders brengt het ongeluk.
Aansluitend maken we een begeleide wandeling door de kleine Tsingy, indrukwekkende stenen bossen.
We wandelen door een labyrint van nauwe doorgangen en kloven. Deze Tsingy is minder spectaculair dan de grote broer, maar is wel een leuke tocht als eerste kennismaking met dit natuurmonument.
’s middags nemen we een rustmomentje bij het zwembad want morgen staat “de Grote Tsingy” op het programma en als we de reisgidsen moeten geloven is het een heus karwei!
11 september Grote Tsingy
Een zeer hobbelige piste waarbij de 4×4 op de proef wordt gesteld, brengt ons tot aan de Grote Tsingy.
Onze gids Tusa, kies voor het mooiste circuit, de Andamozavaky. Het traject is 3 km lang en je kunt de tocht in vier uur tijd maken.
De wandeling begint door het park waar we een slang zien, witte en bruinen lemuren, spelend in de hoge boom toppen.
Al gauw lopen we over de rotsen met nauwe doorgangen tussen de vlijmscherpe kalkformaties. Onze ‘Action’ werkhandschoenen doen zijn werk! In de grotten zien we de mangust, een zoogdier die graag in het donker leeft. Via de ontoegankelijke kloven komen we aan bij het meest spectaculair gedeelte.
Een heus labyrint van spelonken en nauwe doorgangen waar we met behulp van goed verankerde ladders steeds hoger en hoger klimmen tot we een fantastisch uitzicht over het piekenlandschap krijgen. Daarna trotseren we nog twee hangbruggen met de indrukwekkende kalksteenformaties onder onze voeten, dat zei Kees-Jan want ik durfde niet naar benden te kijken. Bovenaan worden we beloond met het uitzicht over de enorme wouden van karstnaalden met een hoogte 15 tot 20 m. Adembenemend!
Dit traject is technisch niet moeilijk, maar je moet geen last hebben van hoogtevrees en claustrofobie! De hele weg draag je een klimgordel en op het moeilijkste gedeelte, zit je verankerd aan kabels.
12 september Bekopaka-Morondava
We verlaten dit geïsoleerd gebied van Tsingy en gaan terug naar Morondava. Een lange rit over de rode wegen van Madagaskar.
Vlak voor we “de Allee van Baobabs” passeren, bezoeken we nog een bijzondere plek. Hier in één van de dorpjes groeit een “Baobabs Amoreuxs”. De twee verliefde baobabs zijn verstrengeld in elkaar vanaf de grond tot de kruin. Erg grappig om te zien.
We werpen nog een laatste blik naar de enorme bomen bij “de Baobabs Allee” en rijden door naar Morondava.
13 september Morondava
Vandaag hebben we een relax dagje aan zee. In de middag maken we een wandeling langs het strand. We zien de vissersbootjes terugkomen van zee met hun vangst, maar ook vissers hun netten repareren en hun bootjes onderhouden. Veel spelende kinderen en de verkoopvrouwtjes maken de lokale taferelen helemaal af.
In de avond bewonderen we de zonsondergang.
14 september Morondava-Antsirabe
Direct na het ontbijt beginnen we aan onze tocht richting het Vakinankaratra gebied met zijn uitgestrekte rijstvelden. Het “Aziatisch” hoogland met zijn vruchtbare landbouwgronden staat in schril contrast met de weidse “Afrikaanse” graslanden.
In de late middag komen we aan in Antsirabe, een voormalige kuuroordstad. In vergelijking met de hoofdstad is Antsirabe rustig en aangenaam. Dit stadje is de hoofdstad van de pousse pousse, een felgekleurde riksja die door mensenkracht getrokken wordt.
15 september Antsirabe
Het is weer tijd om de wandelschoenen aan te trekken. We rijden richting het achterland. Hier begin onze tocht door authentieke dorpjes, ver weg van het begaande paden. Een groot deel van het platteland van Madagaskar lijkt erg op een uit Zuid-Oost Azië weggeplukte vallei, strak uitgesneden met de onvermijdelijke rijstterrassen. Onderweg komen we de plattelandsbewoners tegen, die met plezier voor de lens van onze camera willen poseren.
Op Madagaskar leven veel bewolkingsgroepen met ieder eigen gebruiken, bouwstijlen en bezigheden. Deze diversiteit maakt de cultuur levendig en gevarieerd.
Behalve mensen komen we ook de zeboes tegen, ook wel bultrunderen genoemd. Ze zijn een waardevol bezit voor het eilandbewoners. De dieren helpen velden om te ploegen en karren te trekken. Uiteindelijk leveren ze natuurlijk voedsel op.
We lunchen bij een lokale familie, waar we vanuit de veranda genieten van het prachtig landschap met de verre uitzichten.
In de middag bewonderen we nog een atelier van de borduurwerksters, maar ook vele andere ambachten. De eerste souvenirs belanden in onze koffers.
16 september Antsirabe-Ranomafana
Vandaag beginnen we aan onze zuidelijke route. De hoogland route met zijn mooie panorama’s slingert door productieve landbouwgebieden. De prachtige vergezichten zullen ons nog lang bijblijven.
We lunchen in Ambositra, bekend om zijn houtsnijwerk en meubelindustrie. Vele lokale huizen zijn versierd met ingewikkeld gebeeldhouwde balkons, panelen en luiken.
Verder rijden we door het Ankaratra Massief begroeit met eucalyptus bossen en door de thuislanden van de verschillende etnische stammen, waarvan iedere dorp een totaal ander karakter uitstraalt.
Laat in de middag komen we in het natte deel van Madagaskar, een dicht bosgebied van Ranomafana N.P.
17 september Ranomafana N.P.
In het regenwoud van Ranomafana gaan we te voet op zoek naar de natuurlijke rijkdom van Madagaskar.
Dit prachtig stuk maagdelijke woud bestaat uit talrijke heuvels met vele bergriviertjes en herbergt onder meer vogels, kameleons, bijzondere kikkers en twaalf soorten lemuren. De flora omvat prachtige varens, orchideeën, palmen, mossen, wurgvijgen en bamboe.
Tijdens de wandeling in secundaire bosgebied spotten we de unieke flora en fauna van dit “rode eiland”, waaronder de bijzondere bamboo lemur die alleen in Ranomafana te zien is.
Ranomafana stond in koloniale tijden bekend als thermaal oord. Ook nu zijn er veel warmwaterbronnen te vinden.
18 september Ranomafana-Ranohira
We verlaten het mystieke landschap van Ranomafana en zakken verder af richting het zuiden.
Als eerste passeren we Fianarantsoa, een stad die net als de hoofdstad op meerdere heuvels is gebouwd. Op één van de heuvels hebben we een mooi uitzicht over de stad.
Voorbij Ambalavao eindigen de hooglanden en de plotse verschijning van grote rotsblokken wijst erop dat we een nieuw territorium betreden, het grote zuiden. In Sandrakely krijgen we twee enorme rotsen in het vizier, de ene boven de andere. De Madagassiërs noemen ze “de muts van de bisschop” of “van de paus”.
Vervolgens passeren we het stadje Ihosy, een hoofdstad van de Bara stam, een nomadisch volk dat van veeteelt leeft. In de uitgestrekte savanne zien we duizenden zeboes.
In de middag bereiken we het Isalo massief ook wel het “Colorado van Madagaskar” genoemd.
Voor de zonsondergang gaan we naar één van de beroemdste plekken van het park, “de Fenetre d’Isalo”. Het indrukwekkende gebergte bestaande uit grillige geërodeerde zandsteenformaties maakt op ons enorme indruk. Dit landschap van het “Wilde Westen” nodigt ook uit voor een wandeling.
19 september Isalo Nationaal Park
Onder begeleiding van een gids, gaan we het park in. Tijdens de zomermanden valt hier veel minder neerslag en daardoor is het park overwegend dor en droog. Uitgestrekte grasachtige vlaktes in combinatie met langgerekte rotsformaties leveren prachtige plaatjes op.
We wandelen langs door regen en wind gevormde zandsteenformaties, uitgestrekte vlaktes en diepe kloven. Bij tropische oases en watervallen, die de ruige rotspartijen doorbreken, maken we gebruik van enkele natuurlijke zwembaden. “La Piscine Naturelle” met een natuurlijk diep groen zwembad uitkijkend op een kristalheldere waterval omringt door overhangende pandanus bomen is een waar paradijs!
In de lagere delen van het park zien we de varens, pandanus bomen en een bijzondere plant met zijn gele bloemen die wel op een mini baobab lijkt. We spotten ook de eerste ringstaartmaki.
Isalo heeft landschappelijk veel te bieden, maar het meest bijzonder is misschien wel de stilte om je heen.
20 september Ranohira-Ambalavao
Vandaag keren we terug naar Ambalavao, gelegen in het hoogland.
Vlakbij de stad ligt een kleine privé parkje “Anja”, bekend om zijn Catta lemur. Hier leven iets van 400 ringstaart maki’s. Ze leven hier in vrijheid, maar zijn de aanwezigheid van mensen wel gewend. Tijdens een begeleide wandeling door Anja reservaat maken we kennis met deze langbenige, zwart-wit gestreepte staart halfapen. September is de geboortemaand en het is erg leuk om ook de kleintjes te kunnen zien.
Behalve de maki’s zien we ook kameleons, kikkertje zo klein als de nagel, insecten en een slang. We bezoeken de grotten, waar vroeger mensen leefden en die nu ’s nachts onderdak bieden aan de maki’s.
De tocht is erg avontuurlijk. Over de rotsblokken klimmen we voor het prachtig uitzicht over de omgeving.
We overnachten in de nieuwe Tsienimparihy Lodge aan de rand Ambalavao, een echte aanrader.
21 september Ambalavao-Ambositra
We beginnen aan de terugreis richting Tana, zoals de hoofdstad in de volksmond wordt genoemd.
Ondanks dat we dezelfde weg weer terug rijden, genieten we van alles om ons heen, want deze prachtige uitzichten vervelen nooit.
Vroeg in de middag komen we aan in Ambositra, bekend om zijn ambachtelijk houtwerk.
22 september Ambositra-Antananarivo
Het is de laatste dag van onze vakantie.
Over de route die door terrasvormige rijstvelden leidt, rijden we naar Antsirabe en verder naar Tana.
Al komen we hier voor de derde keer aan, kan ik niet wennen aan deze smerige en chaotische stad.
In de middag bereiken we ons vertrouwde plekje, hotel Bois Vert, waar we heerlijk tot rust komen, voor we ’s avonds laat naar het vliegveld worden gebracht.
Madagaskar is een land vol afwisselende landschappen, indrukwekkende natuur, bijzonder dierenrijk en zeer vriendelijke bevolking.
In het noordelijke deel liggen de bergen met imponerende bebossingen. Het midden van het eiland bestaat uit een vulkanisch gedeelte met een grote diversiteit aan grotten, kalkstenen en ondergrondse rivieren. Ten zuiden hiervan ligt een steppelandschap dat overvloeit in een woestijn en tropische regenwouden begroeien het oosten van het eiland. Madagaskar is een paradijs voor avonturiers, terwijl het eiland ook buitengewoon geschikt is om te ontspannen!
Op Madagaskar hebben we een onvergetelijke vakantie beleefd, die in niets te vergelijken is met andere bestemmingen.
Voor meer foto’s van Madagaskar klik hier