Madeira 2016
Eiland van de “eeuwige lente”
Het vulkanische eiland Madeira ligt in de Atlantische Oceaan, 600 km van de Marokkaanse kust vandaan.
Uit de verhalen van velen voorgangers merkten we dat het Portugese eiland zich uitstekend leent voor een wandelvakantie en dit is wat we willen doen!
In de twee weken tijd gaan we het eiland per voet en huurauto ontdekken.
09 juni Welkom Madeira
Vanuit het vliegtuig hebben we een mooi uitzicht over het eiland dat gekenmerkt wordt door hoge bergen, diepe dalen en ruige kustlijnen. Het is opvallend hoe steil het eiland is.
We halen onze huurauto op en rijden richting Funchal, waar we twee weken zullen verblijven.
Het wordt gelijk duidelijk waarom Madeira bloemen eiland wordt genoemd. We zien langs de weg diverse bloeiende vegetatie die zorgt voor het lieflijke karakter van het ruige en woeste eiland.
We hebben er veel zin in om eiland verder te verkennen!
10 juni Hoge kliffen en groene valleien
Het eiland leent zich prima om met een huurauto te ontdekken. De relatief kleine afstanden zijn over de asfaltwegen goed af te leggen mits je een goede auto heeft gehuurd. Onze Fiat Punto blijft op de eerste, beste helling stil staan dus er zat niets anders op dan een auto te ruilen. Een auto met een diesel motor is veel beter voor deze bergachtige weggetjes.
Tijdens onze autotripjes genieten we van de uitzichten op de hoge kliffen die in de wateren van de Atlantische Oceaan vallen. De bekendste is Cabo Girao, de hoogste kaap van Europa die 580 m boven de zee niveau steekt.
Door de ruwe kustlijn vindt je op Madeira geen zandstranden.
Op het eiland zijn er slechts paar dunne stukjes zand te vinden. Hier komt je geen vakantiegangers tegen die in de luie stoel wachten op een drankje. Hier zie ik alleen mensen met wandelstokken die onvermoeibaar de route door de groene heuvels en valleien navigeren.
In één van de groene vallei ligt dorpje Curral das Freiras, afgelegen en omringd door hoge rotswanden.
De naam van het dorp betekent: “Nonnenstal” en ontstond toen kloosterlingen vanuit Funchal ontvluchtten via een nauwelijks te vinden wandelpad om zich verborgen te houden in de afgelegen vallei voor Franse zeerovers die Madeira binnenvielen.
Tegenwoordig telen boeren hier groenten en fruit op talrijke terrassen langs de steile hellingen. De vallei ligt op 633 meters en is verscholen tussen de hoge bergtoppen. Prachtig om te zien!
11 juni Watervallen en berghellingen
Bij Rabacal gaan we een wandeling maken langs de levada’s, die een onderdeel zijn van het traditionele bevloeiingssysteem. Sommige irrigatiekanalen stammen uit de 15e eeuw. Deze kanalen getuigen van de enorme inspanningen van onze voorouders om het water uit hoog gelegen bergen naar de hellingen en dalen te brengen. Ze brengen water van het natte noorden naar het droge zuiden.
Over de paden langs kanaaltjes, door de knoestige boomheide, lopen we naar de Risco waterval en later naar “25 Fontes”, waar te midden van de ongerepte vegetatie een groot aantal watervalletjes over de begroeide rotswanden klatert. De weg is niet bepaald comfortabel te noemen. De paden zijn gemaakt van de platte stenen en zijn soms erg smal, maar de prachtige watervallen maken alles goed.
Dwars door de grootste hoogvlakte van Madeira – Paul da Serra, langs de ruige bergen van de Parque Natural da Madeira rijden we richting Funchal terug. Bij het uitzichtpunt Bica da Cana, maken we voor het eerst kennis met “de grote drie” van Madeira: Pico de Areeiro, Pico das Torres en Pico de Ruivo. Onderweg stoppen we voor de verbluffende uitzichten van indrukwekkend landschap met hoge, weelderig begroeide bergen en diepe dalen.
12 juni Woestijn in de Oceaan
Vlechtkunst behoord tot het ambacht van Madeira. We nemen een kijkje in Café Relógio in Camacha. Bij de werkplaats zien we hoe de ambachtslieden hun vlechtkunsten demonstreren.
Via de oostkust rijden we richting de oostkaap. De oostkaap van Madeira is niet te vergelijken met de rest van het eiland. Het langgerekte, 6 km lange schiereiland is droog en valt op door zijn bizarre lavarotsformaties. Omdat de Ponta de São Lourenço vrij vlak is, regent hier bijna nooit.
Tijdens de wandeling komen we hier geen weelderige flora, maar vulkaanformaties en okerkleurige bodem. Onder weg zien we de prachtige rotsformaties en honderd meter hoge kliffen, die in het water van de oceaan uitmonden.
We lopen in de brandende zon en zo laat dit stukje ons meer denken aan de woestijn. De wandeling is goed te doen, maar houdt altijd rekening mee dat je in onbeschut stukje natuur loopt.
13 juni Prachtige uitzichten
Riberio Frio is een klein bergdorpje en is bekend om zijn forellenkwekerij, die je hier kan proeven op verschillende wijze klaar gemaakt. Tussen de laurierbossen en forellenvijvers kan je een wandeling maken door de tuinen, waar velen inheemse planten van Madeira voor komen. Op het eiland vind je 760 soorten planten en exotische bloemen die altijd in bloei staan. Door de prachtige bloemen zee, wordt Madeira ook vaak “het eiland van de eeuwige lente genoemd”.
Bovendien kun je in de directe omgeving enkele mooie wandelingen maken. Zeker aanbevelen is een korte wandeling door de oerwoudachtige laurierbos naar het uitkijkpunt Balcoes. Eens aangekomen, heb je een prachtig uitzicht over de hoge bergtoppen en diepe valleien.
Over de mooie uitzichten gesproken, vergeet niet het ritje naar boven te maken richting Pico de Areeiro, de op één na hoogste top van Madeira. Vanaf 1810 meter heb je hier een fenomenaal uitzicht over de omliggende bergen. Dit onvergetelijke uitzicht zorgt ervoor dat ik soms niet eens kan geloven dat ik hier in Europa ben. Waar is Madeira toch een prachtig eiland!
14 juni Hoogste berg van Madeira
De hoogste berg van het eiland is Pico Ruivo met zijn 1861 meter. Je kunt de berg op twee verschillende manieren beklimmen. Vanaf Pico de Areeiro, een lange en inspannende wandeling of via de makkelijke route vanaf Achada do Teixeira (1592 m). We rijden richting het noorden naar Achada do Teixeira. Aan de noordkust is het erg mistig, we kunnen de oceaan niet zien, maar daar aangekomen op de parkeerplaats zitten we boven de wolken. We wandelen in de zon. Onderweg worden we getrakteerd op enkele mooie bergtoppen die boven de wolken reiken. We klimmen steeds hoger en hoger. Vlak voor het bereiken van de top worden we beloond met een uitzicht over de Curral das Freiras. In de verte zien we zelfs de windmolens op de hoogvlakte Paul da Serra. De hele wandeling voert langs een breed pad afgewisseld met de stenen trappen en is prima te doen.
We bezoeken ook een dorpje Santana, bekend van zijn typische driehoekige huizen met rieten daken.
15 juni Funchal, de hoofdstad van Madeira
De hoofdstad ligt aan de zuidkust van Madeira, in een prachtige baai, omgeven door bergen en diepe dalen.
Het bezoek aan Funchal beginnen we bij de lokale markt „Mercado dos Lavradores”. De binnenplaats wordt omzoomd door winkels met groente en fruithandelaren. Manden vol tropische vruchten, onbekende groenten, gedroogde kruiden en specerijen zorgen voor visueel genot. Ook de bloemenvrouwen gekleed in de traditionele kleding zetten hun assortiment voor de verkoop. In de volgende hal domineren verschillende soorten vis, net gebracht vanuit de haven worden ze direct verwerkt en verkocht voornamelijk aan de plaatselijke barretjes.
In hoofdstad Funchal kan ik uren lang wandelen door de smalle straatjes met lieflijke huizen die versierd zijn met bloemen. De meest populaire straat heet Rua Santa Maria, waar de verschillende kunstenaars zich uitgeleefd hebben op de deuren.
We slenteren door de oude stad, langs de haven en in de subtropische parken genieten van de bloemenpracht.
De dag sluiten we af met een heerlijk vers gevangen vis in het dichtbij gelegen vissersdorpje Camara de Lobos.
16 juni Het zuidwesten van Madeira
Vandaag is het een mindere dag, zwaar bewolkt als we vanuit het raam van onze hotel kijken.
In de voorbereidingen heb ik ergens gelezen dat je op Madeira altijd de zon kunt vinden dus we plannen een autoroute vanuit het zuiden richting het westen. Het zuiden wordt beschouwen als de zonnigste plek op het eiland en niets is overdreven want het weer knapt al snel op. We rijden langs de kustplaatsen, waar gouden zandstranden zijn te vinden. Alle zandstranden zijn kunstmatig aangelegd met het zand vanuit de Sahara. De boulevards zijn omzoomd door rijen palmbomen en ademen een zuidelijke sfeer.
Onderweg stoppen we bij verschillende uitzichtpunten om het landschap te bewonderen.Het westen van het eiland wordt bepaald door landbouw. Hier zien we veel bananen plantages, hier worden veel groenten en fruit geteeld. De dorpjes zijn nog authentiek en traditioneel. Op de weides eromheen grazen koeien en geiten.
Wat wel opvalt, is het sterke noorden wind en de grote golven in de Oceaan. Daardoor is dit gebied geliefd bij de surfers. Hier is het veel kouder dan in het zuiden.
17 juni Een park in het oerwoud
Na twee dagen rustig aan doen is weer tijd om de wandelschoenen aan te trekken.
In het noorden bij Queimadas lopen we wandelroute langs de levada’s naar Caldeirao Verde.
De pad voert langs prachtige vergezichten, door de donkere laurierbossen, soms door tunnels in de rotsen.
De regen op het eiland zorgt voor de prachtige vegetatie. We lopen langs de knoestige bomen, hoge rotsen begroeid met mossen, varens en wilde bosmargrietjes. Het bloemenrijk wisselt hier af met watervallen en steile rotswanden. De omgeving heeft iets mysterieus. Na ruim 6 km bereiken we een groen en afgelegen dal met dichtbeboste hellingen en een 100 meter hoge waterval die stort in het kleine, heldere meertje.
Dezelfde weg wandelen we weer terug. Een indrukwekkende, afgelegen plek.
18 juni Bloemen op Madeira
Niet voor niets wordt Madeira het bloemeneiland genoemd. Orchideeën, strelizia’s, anthuriums, hortensia’s, azalea’s… het hele jaar door staat het eiland in bloei. Gevarieerde, weelderige vegetatie is overal te vinden. Langs de weg staan blauwe en witte agapanthussen met daar tussen de heggen van bougainville en hibiscus. Op Madeira schijnt alles het goed te doen wat ooit door Portugezen en Engelsen aan bloeiende tropische bomen en planten werd ingevoerd. Veel daarvan zijn in botanische tuinen te zien.
We brengen een bezoek aan één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Madeira- Jardim Tropical Monte Palace in het hoog gelegen dorpje Monte.
De tropische tuin van Monte Palace is een prachtig aangelegde tuin met veel exotische planten en bloemen van over de hele wereld, waaronder de vele soorten palmvarens, die worden beschouwd als levende fossielen.
Een deel van de tuin is gereserveerd voor de flora van Madeira. Je kunt zelfs een inheems laurierbos in miniatuurformaat vinden.
Het bezoek aan de tuinen is zeker een aanrader.
19 juni Vulkanisme en het ontstaan van Madeira
Zo’n 890.000 jaar geleden, kwam op het eiland een vulkaan tot uitbarsting. De lavastroom stolde aan de oppervlakte snel door contact met de buitenlucht, maar binnenin bleef de lava heet en vloeibaar. Dit proces heeft uiteindelijk geleid tot ongeveer 1000 meter aan lavatunnels. Onder begeleiding van een gids, maken we een wandeling door de vulkaangrotten van Sao Vicente.
Bij het informatiecentrum krijgen we een filmpje te zien over vulkanisme en over het ontstaan van het eiland.
Daarna rijden we door richting de noordkust. We maken een uitstapje naar de natuurlijke zwembaden, dat gevormd zijn in de lava die ooit naar beneden stroomde richting de zee.
Op Madeira heersen er vaak verschillende weersomstandigheden. Terwijl in het zuiden de zon schijnt in een bijna wolkeloze lucht, is het noorden bewolkt, mistig en het regent het vaak, daardoor is de noordkust veel groener.
20 juni Langs de hoogste toppen
Op zoek naar meer avontuur maken we een bergwandeling van Pico do Areeiro richting de Pico Ruivo.
Deze wandelroute verbindt de hoogste bergtoppen van het eiland, gaande van de Pico do Areeiro (1818m), de Pico do Cidrao (1798m), de Pico do Gato (1780m), de Pico das Torres (1851m) tot de Pico Ruivo (1862m).
Het is verre weg de mooiste, maar ook de lastigste wandeling op Madeira.
Over de goed gemarkeerde en aangelegde paden wandelen we richting Pico Ruivo. Het pad voert over steile rotswanden. Onderweg genieten we van een schitterend bergland met zijn alpine flora. Na een kilometer of twee wordt het pad ruwer en de weg gaat flink naar beneden. Het uitzicht over ruig berggebied is steeds fantastisch. We passeren enkele tunnels, lopen vaak langs de rotsen over de smalle paden, gezekerd met staalkabels en beklimmen steile rotstrappen.
De tocht is soms zwaar, maar zeker de moeite waard! Het uitzicht rondom is adembenemend!
De route op 1800 meter hoogte met veel stijgen en dalen is vermoeiend, maar voor natuurliefhebber zeker een must!
21 juni Wandelen langs de levada
De Encumeada pas is slecht 1007 m hoog. Bij mooi weer, kan je vanaf het uitzichtpunt boven aan de pas, aan twee kanten de zee zien. Aan de zuidkant is een panoramisch uitzicht over de bergen en valleien, aan de noord zijde strekt zich een Laurierbos uit. De omgeving nodigt uit om een mooie wandeling te maken.
We lopen via de Levada das Rabacas.
De meeste routes langs levada’s zijn toegankelijk voor iedereen, maar zijn van verschillende niveaus.
Deze wandeling is makkelijk, zonder hoogte verschillen. We hebben al eerder de levada wandelingen gelopen, maar deze is uitzonderlijk mooi. De route voert voornamelijk over de muurtjes van de levada. Onderweg komen we enorm veel bloemen tegen en zwemmende forellen. Verder hebben we uitzicht over wild begroeide berghellingen en diepe dalen. We kunnen ook de zee zien aan de zuidelijke kant van het eiland. Een prachtige route.
22 juni Verwenochtend en specialiteiten van Madeira
We beginnen de dag met een relax massage. Na alle kilometers die we te voet op Madeira hebben gezet is een verwenmoment voor onze spieren geen overbodige luxe.
Voor de lunch zoeken we één van de mooiste plekjes op Madeira, Eira do Serrado. Vanuit het terras hebben we een adembenemend uitzicht met het panorama op de omliggende bergen en Curral das Freiras, bekend om zijn grote populatie kastanjebomen.
We bestellen een sandwich met espada, de beroemdste vis van Madeira en kastanje pudding. Als deze zwarte degenvis eenmaal is bereid, vergeet je direct een angstaanjagend uiterlijk van de vis, met zijn bolle ogen en groten tanden. Deze vis wordt op grote diepte gevangen, rondom Madeira. Met vissoorten die we niet kennen is de keuken van Madeira, bijzonder te noemen.
Wat ook een lokale lekkernij is, is espetada, een reuzenspies! Traditionele espetada bestaat uit het rundvlees, geregen op een laurierstok en bereid boven het houtvuur, heerlijk!
De natuur op Madeira is prachtig te noemen en als je bedenk dat binnen twee weken je al de mooiste plekjes hebt gezien op dit kleine eiland, heb je het mis.
We kiezen een zijweggetje richting Picco de Areeiro en staan versteld te kijken hoe mooi de omgeving hier is. Zover je kunt kijken zie je de gele velden van bloemen die groeien op de flanken van de omliggende bergen. Zo iets hebben we nog niet eerder gezien. Schitterend! Het eiland verwondert ons iedere keer op nieuw.
23 juni Afscheid
Tijd van afscheid nemen is gekomen.
Madeira heeft een zeer positieve indruk op ons achter gelaten. Het eiland is van ongekende schoonheid. Één van de mooiste wandelgebieden ter wereld met steile vulkanische kusten, ruige rotskammen, dichte regenwouden, schilderachtige havenstadjes en romantische bloemenvelden.
Het eiland met zijn gevarieerd landschap is voor iedereen, voor jong en oud, een aanrader!
Meer foto’s kunt u zien via deze link