Malta

Malta 2017

Klein, maar fijn!

Marsaxlokk

Wat een verrassing! Geheel onverwachts gaan we een weekendje naar Malta.
Waarom ook niet? Of je een in twee uurtjes naar Groningen rijdt of in drie uurtjes naar Malta vliegt. Malta heeft al een tijdje een grote aantrekkingskracht op mijn gehad dus toen ik een leuke aanbieding voorbij zie komen, twijfel ik geen moment.
Malta, het kleine eiland in de Middellandse Zee mag dan net iets groter zijn dan Texel, toch is deze dwergstaat vanwege zijn robuuste natuur, mysterieuze tempels en rijke cultuur zeker groots te noemen.
Met het busnetwerk op Malta zit het wel snor en de ritprijzen zijn erg goedkoop, dus huren we geen auto en kiezen voor openbaar vervoer. Voor ons een nieuwe ervaring.

01 april – Mdina, een stad met een middeleeuws karakter
Mdina, “de stille stad” is de oude hoofdstad van Malta. Het heeft eerder iets weg van een middeleeuws dorpje dan van een hoofdstad. Mdina wordt beschouwd als één van Malta’s mooiste plaatsjes en is erg geliefd bij toeristen. Het stadje ligt in het midden van het eiland. Het geheel ommuurde Mdina is zeer compact en vrijwel autovrij, als bezoeker kan je kiezen voor een rondritje met paard en wagen of net als wij, alles te voet doen. Hierdoor krijgen we de kans om elk hoekje, pleintje en steegje te bekijken. In de middeleeuwse straatjes lijkt het soms of de tijd er heeft stil gestaan. De historische panden, de St. Paulus kathedraal en de stadspoort ademen nog altijd de oude sfeer uit.

Het oude stadje Mdina

Ook het café ”de Fontanella Tea Gardens” is een letterlijk hoogtepunt. Het hoog gelegen terras is gezegend met een zeer wijds uitzicht over het eiland.
Mdina is erg toeristisch, maar desondanks mag je “de stille stad” niet overslaan, want letterlijk iedere vierkante centimeter in Mdina is fotogeniek. De stilte van de stad ervaar je het beste aan het eind van de middag als de meeste toeristen de straten van Mdina hebben verlaten.

02 april – Het vissersstadje Marsaxlokk en de hoofdstad Valleta
In de ochtend nemen we de bus richting Marsaxlokk.
De kleurrijke bootjes dobberen rustig in de haven, in het centrum staan allemaal kleine, authentieke huisjes, grote toeristische hotels zijn er niet. Langs de promenade zijn veel restaurants, die voornamelijk visgerechten serveren. Dit traditionele vissersdorp wordt door veel reisgidsen als één van de meest pittoreske plaatsen op Malta aangeduid. We genieten van de sfeer langs het water.

De Maltese hoofdstad Valletta is één van de meest geconcentreerde historische gebieden ter wereld omdat de stad zo’n 320 monumenten in het bezit heeft. De prachtige oude stad wist zijn charme te behouden. Het centrum is omringd door de robuuste verdedigingsmuren die nog volledig intact zijn. Gebouwd op een schiereiland, omringd door forten en bastions, omvat Valletta talloze bezienswaardigheden. In alle rust wandelen we door de straten van Valletta en laten alle pracht en praal op ons inwerken. Het historische centrum van de hoofdstad staat niet voor niets in zijn geheel op de Unesco Wereld Erfgoedlijst lijst. Veel imposante gebouwen, hoekbeelden, mooie gevels, kerken en typische Maltezers huisjes, het lijkt allemaal een openluchtmuseum.

Valletta

De huisjes zijn er tegen de rotswand genesteld en de steile straten doen soms wat aan San Francisco denken. Het merendeel van de gebouwen in de stad hebben allen de kenmerkende kalkstenen kleur. Deze karakteristieke kalksteen is van het eiland zelf afkomstig. Heel veel gebouwen hebben leuke stijlelementen die voortkomen uit diverse culturen zoals Italiaans, Spaans en Moors. Het geheel aan zandkleurige gebouwen wordt afgewisseld door diverse stijlelementen zoals een grote variatie aan balkons, diverse beeldjes en op sommige plekken indrukwekkende overkappingen met diverse soorten pilaren. Een leuk aspect van de architectuur van Maltezer huizen zijn de erkertjes. Vrij ondiep en uitgevoerd in kleurig geschilderd hout. Tijdens onze stadssafari troffen we een hele serie aan.
Vanaf de tuinen op de stadsmuren is een prachtig uitzicht over de Grand Harbour en de kustlijn.

03 april – Gozo, het kleine zusje van Malta
Als je op Malta bent dan kan je het eiland Gozo niet laten liggen. Dit eiland is aanmerkelijk groener dan het grotere Malta. Op Gozo wordt het beeld bepaald door groene weiden, velden met stenen muurtjes, pittoreske dorpjes en hobbelwegen. De kust is overwegend steil en rotsachtig.
De moeite waard is het prachtige erosielandschap aan de kust bij Dwjera Bay. Door het aanhoudende natuurgeweld zijn hier in de loop van de jaren prachtige vormen ontstaan. Helaas is een bijzonder natuurfenomeen, de enorme rotsboog- Azure Window, drie weken geleden tijdens de storm in de zee gevallen. Niet te min is deze regio zeker een bezoek waard.

Dwjera Bay op Gozo

Gozo is betoverend mooi wanneer een bont bloemendeken vroeg in het voorjaar het eiland bedekt en dat mogen we ervaren tijdens onze wandeling in het noorden van het eiland.
In de omgeving van het kustplaatsje Marsalforn zijn de originele zoutpannen te vinden. Zeewater wordt in kleine, ondiepe, pannen gebracht. Door de kracht van de zon verdampt het water en blijven er zoutkristallen achter. Dit wandelpad staat garant voor schitterende uitzichten over een ruige kustlijn, zoutpannetjes en prachtige kleurrijke velden.
Gozo is een prachtig eiland. Landelijke uitstraling en rust dragen bij aan de gemoedelijke sfeer op het eiland.

Zoutpannen bij Marsalforn

04 april – Groene westkust en de boottocht over Grand Harbour
We hebben afgelopen dagen niet stil gezeten, maar om ons lijstje compleet te maken gaan we de westkust van Malta verkennen.
Dit is de meest groene regio van het eiland. De omgeving nodigt uit om te gaan wandelen. De goed aangegeven paden voeren tussen rotsachtige langtongen en ruige kliffen. We bezoeken een drietal stranden: Golden Bay, Gnejna Bay en als topper het kleine zandstrand Ghajn Tuffieha Bay.
Enorme hoeveelheid voorjaarsbloemen dragen bij aan het lieflijk karakter van de omgeving.
Van boven genieten we van de prachtige uitzichten over goudgele zandbaaien, kristalhelder en diepblauw water. Een prachtig stukje natuur!

Ghajn Tuffieha Bay

We hebben bijna alle belangrijkste dingen op het eiland al gezien.
In de middag gaan we terug naar Valletta voor een boottocht over Grand Harbour. Dit is de grootste natuurlijke haven van de Middellandse Zee. Onderweg krijgen we enkele unieke uitzichten over Malta’s historische kerken, kastelen, drukke scheepswerven, jachthavens en “Three Cities”: Vittoriosa, Cospicua en Senglea. Deze drie steden worden als één geheel beschouwd. Dit komt doordat ze gedurende bepaalde periodes in de geschiedenis reeds als één gebied werden gezien.
De rondvaart over de haven is een unieke ervaring.

Valletta vanuit de haven

De Maltese eilanden zijn één groot openluchtmuseum. Op Malta bieden het landschap en de architectuur een spectaculaire achtergrond. De kleuren zijn hier werkelijk prachtig: honingkleurige stenen die scherp afsteken tegen het diepe azuurblauw van de Middellandse Zee.
Malta is een concentratie van geweldige cultuur en historie en ook nog eens natuurschoon.

 

Meer foto’s kunt u zien via deze link