Mexico 2023
Rondreis door schiereiland Yucatan
Het schiereiland Yucatan is rijk aan witte bounty stranden, oude Maya ruïnes, kleurrijke steden en indrukwekkende natuur. Genoeg ingrediënten voor een ideale setting en avontuurlijke vakantie. Een beetje historie, een beetje natuur en ook gewoon genieten aan de paradijselijke stranden.
Ik heb veel prachtige foto’s van deze regio in Mexico gezien en het leek me fantastisch om eens zelf kijkje te gaan nemen.
26 januari Cancun
Cancun was geen prioriteit voor ons, maar omdat we laat in de middag zouden landen, hebben we hier één overnachting geboekt.
Nog voor het donker kwamen we aan in Villa Palmera, gelegen niet ver van het vliegveld vandaan.
Een hapje eten en naar bed om morgen fris en fruitig te beginnen aan de 2-weekse rondrit door dit zuidelijke deel van Mexico.
27-29 januari Paradijselijk Isla Holbox
Toen ik las dat dit eilandje van alle Mexicaanse eilanden, het minst bezochte, maar tegelijkertijd ook het meest idyllische eiland is, wist ik het zeker…hier wil ik naar toe.
Het bijzondere aan Isla Holbox is dat er geen verharde wegen zijn, maar enkel stoffige straatjes. Men verplaatst zich lopend, per fiets of een golfkar, zogenaamd eiland taxi’s.
Afgelopen nacht heeft hier enorm geregend en er was niet veel overgebleven van het paradijs. De zandwegen waren volledig overstroomd, maar ondanks dat, konden we nog steeds de eilandsfeer ervaren.
Isla Holbox met zijn gekleurde huisjes, veel street-art, gezellige bars en restaurantjes in de boho stijl is een pareltje.
Dan is het tijd om het eiland fietsend te verkennen. De zandbank van Punta de Mosquito, de natuur in het Yum Balam reservaat, leguanen bij Casa Blanca en Punta Cocos staan op ons lijstje, maar ook even zwemmen, rustig op het strand een drankje nemen en naar de zonsondergang te gaan kijken.
Het eiland is klein dus dit kan je makkelijk op één dag doen.
De vibe is chill, relaxed en alles draait om ontspannen, lekker eten en genieten.
We verbleven in Alcobas del Mar
29-30 januari Valladolid, bezoek aan cenotes en Chichen Itza
Hier heb ik zo lang naar uit gekeken: cenotes, waar schiereiland Yucatan zo bekend om is.
Een cenote is de naam voor een mysterieuze waterpoel, verscholen midden in de jungle of water bevattende grot. Maar er zijn ook cenotes die aan de oppervlakte liggen. In vele cenotes kan je snorkelen en zelfs duiken.
Op Yucatan liggen duizenden cenotes, de ene nog mooier dan de andere.
We kiezen drie, die minder toeristisch zijn en redelijk bij elkaar liggen: Palomitas, Sac Aua en Secreto Maya, alle drie verschillend. Ik kan je niet in woorden uitdrukken hoe mooie deze plekken zijn.
Palomitas is een gesloten cenote, gelegen een paar meters onder de grond, waar talloze stalactieten en stalagmieten aan de dak hangen, bijna sprookjesachtig te noemen.
Sac Aua is een soort halfopen cenote, waar zich in het midden een eilandje begroeid met bomen bevind en het water super blauw is. Hier kan je een kajak huren om een rondje om het eiland te varen. Hoe bizar is het om te gaan kajakken een paar meter onder de grond.
Cenote Secreto Maya is open cenote, waar langs de hoge wanden enorme lianen groeien. Extra leuk is het dat je als een echte Tarzan of Jane slingerend aan de touw het water in kunt springen.
De volgende ochtend komen we bij Chichen Itza aan en worden direct weggeblazen. De oude Maya’s ruïnes is een site met enorme bouwwerken, die niet voor niets op de lijst van UNESCO-werelderfgoed staan en laatst nog uitgeroepen is tot één van de 7 nieuwe wereldwonderen. Dit moet je absoluut zien!
Gesticht in de 6e eeuw door de Itzas , en gecontroleerd vanaf de 10e eeuw door de Tolteken, werd het verlaten in de 13e eeuw, maar het bleef lange tijd een belangrijk bedevaartsoord. Chichen Itza was de grootste macht op het hele schiereiland Yucatan en dat is goed te zien aan het imposante overgebleven ruïnes.
In de namiddag slenteren we nog door de pittoreske straatjes van Valladolid, die omzoomd zijn door koloniale huizen met gekleurde gevels, nu omgebouwd tot cafés, hotels en sfeervolle boetiekjes. Valladolid is één van de oudste koloniale plaatsen van Yucatán en zeker een bezoekje waard.
Ons verblijfplaats was: TecnoHotel Valladolid
31 januari Ria Lagartos, roze zoutmeren
Zo’n twee uurtjes rijden van Valladolid bevind zich een natuur reservaat Ria Lagartos, bestaande uit mangrovebossen, wetlands en roze meren die worden gebruikt voor de zoutproductie.
Een juist de roze meren van Las Coloradas trokken de aandacht tijdens mijn speurwerk op internet. Het water in de meren is zo roze dat het onwaar lijkt. Het zijn micro-organismen als kleine rode plankton, roze algen en garnalen, die het water deze kleur geven. In combinatie met waterverdamping hebben ze invloed op het feit dat zoutvlakten behalve zuurstokroze ook tinten geel tot oranje kunnen aannemen.
Het is absoluut de moeite waard om dit natuurwonder met eigen ogen te zien. Er zijn immers niet veel plekken op de wereld waar het water zo’n kleur heeft.
In het reservaat leven veel dieren zoals apen, krokodillen, schilpadden en vele soorten vogels. De grootste kolonie bestaat uit flamingo’s.
Behalve een bezoek aan zoutmeren, kan je in het nabije vissersdorp Rio Lagartos ook boottochten maken.
We verbleven in Pina Colorades Ecolodge
01-03 februari Izamal, Merida, Haciënda Mucuyche
Nee, we zijn niet dol op steden te bezoeken tijdens onze trips, maar soms is dit een makkelijke oplossing om geld aan de overnachtingen te besparen. Overnachtingen in de natuur zijn vaak schaars dus veel duurder dan in de steden. Daarom hebben we twee overnachtingen in Merida gepland om leuke dingen in de buurt te bezoeken.
Als er één plek in Mexico was, waar ik wat langer wilde blijven, was dat gele stad Izamal. Op internet had ik het gelezen, dat je in een paar uurtjes het stadje kunt bezoeken, maar dat bleek best een grote stad te zijn, waar ik nog veel meer van zou willen zien. Izamal is nog authentiek en door zijn gele gebouwen erg fotogeniek.
Maar ook Merida heeft mij verast met zijn koloniale gebouwen, moderne cafeetjes, leuke pleinen en typisch Mexicaanse kleurrijke architectuur. Ondanks dat Merida een grote stad is, heerst hier een gezellige en relaxte sfeer. Mérida is de hoofdstad van het schiereiland Yucatán. In deze stad vind je nog veel Spaanse invloeden terug.
De grootste reden dat we in Merida wilde verblijven was een bezoek aan de oude haciënda Mucuyche.
Op slechts een klein uurtje rijden van Merida vind je deze prachtige plek. Een vervallen haciënda, op wiens terrein zich ook twee prachtige cenotes aan elkaar verbonden door kanaal bevinden, begroeid met tropische planten, wat voor een ongelooflijk mooi plaatje zorgt. De rondleiding met de gids door de verlaten haciënda en daarna een bezoek aan beide cenotes heeft een diepe indruk op ons gelaten. Niet te missen tijdens je reis!
Deze nachten sliepen we in Ontico Urban Design Hotel
03-06 februari Laguna Bacalar-Malediven van Mexico
Nog een plek die je niet mag overslaan tijdens je reis door Yucatan. Bacalar is een stukje paradijs in Mexico.
Laguna Bacalar is een eigenlijk een grote meer, die door verschillende dieptes zeven verschillende tinten blauw heeft.
Behalve dat je hier een boottocht over het meer kunt maken, kan je ook gaan zwemmen, zonnebaden, snorkelen en kajakken.
Je zou het misschien niet verwachten, maar ook hier heb je cenotes. Dit zijn geen groten, maar diepe zinkgaten gevuld met water in verschillende kleuren.
Bacalar is een beschermd gebied wegens stromatolieten, die hier als één van de weinig plekken op aarde voorkomen. Dat zijn de oudste nog bestaande levensvormen ter wereld. Ze ontstaan door op elkaar gestapelde lagen van bacteriën en zien eruit als platte rotsen. Ondanks dat, dat ze geen echte koraal zijn, laten ze het zelfde eigenschappen zien en bij aanraking gaan ze dood.
In Bacalar draait alles om relaxen, ontspannen en lekker eten, zonder massa toerisme.
Hotel in Bacalar was Blue Palm Hotel
06-11 februari Tulum
De verwachtingen van Tulum waren hoog gespannen, overal op internet lees je verhalen over kleine straatjes, leuke winkeltjes, veel groen en relaxte sfeer. Nou niets is minder war. Dwars door Tulum loopt een grote weg met veel verkeer.
Ik had zo voorgevoelens dat we niet midden in deze toeristische dorp wilde verblijven daarom hebben we voor de laatste nachten een huisje midden in de jungle geboekt, gelegen zo’n 20 km verderop en dat was een schot in de roos.
Tulum bestaat uit twee delen: Tulum Pueblo met heerlijke restaurants, street-art en een bruisend nachtleven en Tulum Zona Hotelera met wat luxere hotels, hippe beachclubs, boetiekwinkels en natuurlijk het tropische strand. En ja die tweede is echt leuk om doorheen te wandelen en even proeven aan het luxeleven, want alles is daar anders en veel duurder dan in het dorp.
In de nabije omgeving van Tulum is ook veel te zien, denk aan Maya ruïnes, honderden cenotes, bijzondere musea, mooie snorkelplekken en prachtige stranden.
Wat me wel opviel dat het in Tulum zelf niet zo druk was, maar op sommige plekjes super toeristisch (Playa Akumal, Tulum ruines). Deze plekjes staan hoog op de lijst bij iedere bezoeker die naar Yucatan gaat en vanaf s ‘morgens vroeg staan de parkeerplekken helemaal vol met grote bussen vanuit Playa del Carmen en Cancun.
Mocht je zelf nog in Tulum komen, dan mag je deze attracties niet overslaan: Laguna Kaan Luum, minder bekende en weinig bezochte cenote Taak-Bi-Ha en bijzondere museum Sfer Ik Uh May.
Deze drie plekken zijn alleen al de reden waarom je Tulum op je lijstje moet zetten.
We sliepen in Pepem Eco Hotel Tulum
11 februari Puerto Morelos
Het vliegtuig vertrekt pas laat in de middag dus op laatste dag plannen we nog een bezoek aan Puerto Morales.
Het is eigenlijk één van de oudste kolonie in deze omgeving en hoewel het de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid, wist het stadje zijn rustige karakter te behouden.
Puerto Morelos blijft het nog steeds klein en slaperige vissersdorpje, waar je een glimp van het echte Mexico nog kunt opvangen.
Ik probeer altijd zo eerlijk mogelijk mijn ervaringen te beschrijven.
Ondanks het prachtig weer en mooie dingen die we hier hebben gezien was er geen liefde tussen mij en Mexico.
Alles is hier behoorlijk prijzig en overal moet je voor betalen, maar het alle ergste vond ik de verhalen van de andere toeristen.
Gedurende twee weken hebben we verschillende mensen ontmoet en gesproken, die door de politie werden aangehouden en moesten boetes betalen voor iets wat ze niet hebben gedaan. Corruptie ten top! Ik zeg: mij niet meer gezien in Mexico!
Voor meer foto’s, klik op deze link.