Nepal

Nepal 2013

Jungle, oude koningssteden en besneeuwde bergtoppen

NEP-2013-IMG_0360-Pano

We hebben al zo veel goeds en moois gehoord over Nepal.
Tijd om zelf een kijkje te nemen.
We boeken alleen de tickets naar Kathmandu en maken zelf een programma voor ons tweeweekse verblijf.
Koningssteden, Chitwan Nationaal Park en natuurlijk de trekking door de bergen mogen niet ontbreken.
Getraind en goed voorbereid vertrekken we naar Nepal.

25 januari  Amsterdam-Kathmandu
Vandaag is het zo ver, met een late avondvlucht vertrekken we richting Nepal.
Deze keer zijn we met z’n tweeën. Het is wel vreemd dat Joris er niet bij is, maar tja…hij moet naar school.

26 januari  Kathmandu
Na een tussenstop in Dubai en een prima vlucht landen we in de vroege avond in Kathmandu.
Al bij het vliegveld komen we in een chaos terecht: koffer mannetjes, taxi’s chauffeurs etc., maar gelukkig worden we opgehaald.
Door het donker rijden we richting ons hotel. Al snel merken we dat Kathmandu een grote stad is waar een verkeerschaos aan de orde van de dag is. Ontelbare auto’s, riksja’s en brommertjes rijden ons aan alle kanten voorbij. Snel even een hapje eten en naar bed.

27 januari  Kathmandu
Voor vandaag hebben we een auto met een chauffeur besteld. Wat een luxe!
In de ochtend gaan we naar Swayambunath, ook wel Monkey Tempel genoemd. Een oud boeddhistisch tempelcomplex met veel pagodes, winkeltjes, woonhuizen en een enorme stoepa met de ogen van Boeddha. Onderweg zien we veel gebedsvlaggetjes, gebedsmolens en aapjes. Het complex ligt op een heuvel met een mooi uitzicht over de stad zelf.
Nog voor het middaguur gaan we richting de Durbar Square. We zijn net op tijd om Kumari, een jong meisje in het raamopening van de Koninklijke Paleis, te zien. Dit godenkind woont het hele jaar door op de eerste verdieping van het boeddhistische klooster.
Later brengen we een bezoek aan Bodhnath, het belangrijkste boeddhistische heiligdom in de Kathmandu vallei. Zowel de hoogte als de diameter van de tempel bedraagt 40 m. De Bodhnath stoepa wordt vooral vereerd door Tibetanen en sherpa’s.
In het zonnetje op een dakterras, drinken we een koffie. Vanaf bovenaf hebben we een mooi uitzicht.

Bodhnath stoepa

Bodhnath stoepa

Als laatste gaan we naar de crematieplaats van de Hindoe’s.
Tijdens het maken van een foto word ik aangesproken door een Nepalees, die wat Nederlands spreek. Hij biedt zich aan als gids voor een euro! Tja, waarom ook niet? “Onze vriend” laat ons veel zien, wel zo makkelijk!
Pashupatinath is een belangrijke Shiva tempel. Het complex is heilig door zijn ligging aan de Bagmati rivier. Hindoe’s die op het complex gecremeerd worden krijgen verlossing van Samara, de kringloop van de wedergeboorte.
’s Avonds gaan we naar een pizzatent.

Hindoe tempel Pashupatinath

Hindoe tempel Pashupatinath

28 januari  Kathmandu-Chitwan N.P.
Om 7:30 uur staat de taxi al klaar die ons  naar Chitwan zal brengen (165km).
Na 4 uur rijden, komen we aan bij Sapana Village lodge, een oase van rust, prachtig gelegen aan een riviertje. Dat hebben we nodig na alle hectiek rondom Kathmandu.
We lunchen op een zonnig terrasje en genieten van alledaagse taferelen: vrouwen die hun was doen, kinderen die aan het vissen zijn, ook zien we spelende kinderen van de Tarhu bewoners.
’s Middags brengen we een bezoek aan een Tarhu dorpje, de oorspronkelijke bewoners van de Chitwan.
Wat zijn die mensen gastvrij. We worden getrakteerd op een kopje thee en een koekje.

Chitwan National Park

Chitwan National Park

29 januari  Chitwan N.P.
Vroeg in de ochtend gaan we op safari. We zitten hoog, op de rug van de olifant. We zien herten, apen, wilde zwijnen en mooie vogels. Toen we terug gingen en de hoop op een neushoorn al hadden opgegeven, kreeg onze gids door dat er een neushoorn gesignaleerd is. Nou, ik heb een olifant nog nooit zo snel zien rennen… we zien twee neushoorns! Missie geslaagd!

Indische neushoorn

Indische neushoorn

Voor de lunch laten we ons masseren.
’s Middags gaan we al weer op safari met de jeep. We zien weer wat herten, apen, maar ook een varaan, krokodillen en een python. Ineens zien we een neushoorn…Kees-Jan neem rustig de tijd om z’n statiefje op te zetten, maar heel snel wordt hij door de gids de auto in geduwd! Het wordt even gevaarlijk!
We eten een lekkere steak. Het eten is hier echt verrukkelijk! Sapana lodge is een paradijsje!

30 januari  Chitwan N.P.
We staan vroeg op en gaan op wandelsafari in de jungle. We komen hertjes, wilde zwijnen en veel vogels tegen.
Tussen de middag ga ik met de olifant in “bad”. Wat is die beest groot! Het water in de rivier is best koud, maar je moet er wel wat voor over hebben, toch? Super ervaring!

Baden met de olifant

Baden met de olifant

Na de lunch gaan we op kanosafari.
Het is best eng om te varen tussen de krokodillen in zo’n kleine uitgeholde boomstam.
Daarna lopen we nog even door de jungle, heerlijk die stilte!
In de namiddag brengen we nog een bezoek bij een olifantenfarm.
In de avond worden we getrakteerd op een traditionele Tharu dansvoorstelling.

31 januari  Chitwan N.P.- Pokhara
Vandaag verlaten we Sapana Lodge en gaan we per Greenline bus (toeristen bus)naar Pokhara. De bus is comfortabel en met alle stops doen we er 5,5 uur over.
Pokhara is een bergstadje gelegen aan het Phewa meer. Hier vandaan vertrekken we over twee dagen voor de trekking. Het komt steeds dichterbij!

01 februari  Pokhara
We bezoeken het Tibetaanse vluchtelingenkamp (Tashiling) en het Tapijt centrum, waar vrouwen aan het werk zijn. Het levert wat leuke plaatjes op.
Daarna gaan we naar de waterval van Pokhara (Devil’s Falls), niet echt bijzonder.
Onderweg worden we nog de getuigen van een Nepalese bruiloft. De mensen zijn hier super vriendelijk dus mogen we tussen de gasten staan kijken en krijgen we zelfs een kleine uitleg over de bruiloft ceremonie.
’s Middags huren we een bootje en varen op het Phewa meer.

Het Phewa meer bij Pokhara

Het Phewa meer bij Pokhara

Het is hier vandaag bewolkt dus we hebben nog niet echt de toppen van de Himalaya kunnen zien.
Eind van de middag maken we een kennis met onze gids Roshan en drager Suraj. Ze zullen ons begeleiden tijdens de Poon Hill trekking. We hebben er zin in!

02 februari  Pokhara 900 m  – Naya Pul 980 m -Tikhedunga 1478 m

1e dag trekking

Klaar voor de trekking! De tas is vol en zwaar! Dragers mogen max. 20 kg dragen en volgens de jongens zitten we ook er aan.
Van Pokhara naar Naya Pul worden we met de taxi gebracht.
Om 10.00 starten we met de trekking. Suraj, onze drager, knoopt een band om de tas en hangt hem aan z’n hoofd. Ik voel me schuldig dat die tas zooo zwaar is, maar je wil van alles bij je hebben.

Onderweg naar Poon Hill

Onderweg naar Poon Hill

We hebben mooi weer onderweg. Het gaat ons goed af en rond het middaguur komen we aan bij onze eerste lodge. Een paar uur later begin het te spetteren.
’s Avonds krijgen we een heerlijk boord spaghetti en daarna een dansvoorstelling van de gastheer zelf. Dipak runt z’n lodge met z’n twee dochters. Z’n vrouw met twee zonen wonen in Pokhara omdat de jongens daar naar school gaan. Het is een gezellige familie!

03 februari  Tikhedunga 1478 m – Ulleri 2000 m – Ghorepani 2837 m

2e dag trekking

We krijgen een heerlijk vers gebakken broodje voor het ontbijt, het lekkerste wat we tot nu toe in Nepal hebben gehad.
Vandaag moeten we 1400 m klimmen en er staan meer dan 3000 trappen op ons te wachten. We hebben er in Nederland op getraind dus het moet lukken, maar makkelijk wordt het niet!

Trappen, trappen en nog eens trappen...

Trappen, trappen en nog eens trappen…

Het weer zit wel mee, het is warm en zonnig. We beginnen met de klim en er komt er geen eind aan…trappen, trappen en nog eens trappen… Wat zijn we blij als we de eerste huizen van Ulleri in zicht krijgen. Boven aan worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht op de besneeuwde top van Annapurna Zuid en Fishtail. Verder lopen we door een prachtige nevelwoud met hier en daar een watervalletje. Wat heerlijk na alle trappen die we hebben gehad.

Route door het nevelwoud

Route door het nevelwoud

Onze blijdschap is van korte duur want na de lunch beginnen we weer te klimmen, al weer trappen lopen! De weg gaat door een rododendron bos. Het is nog vrij vroeg in het seizoen, maar sommige staan al in bloei. Het moet hier prachtig zijn in het voorjaar als ze allemaal gaan bloeien.
We komen aan in de lodge en brengen de avond gezellig door bij het warme kacheltje.

04 februari  Ghorepani 2837 m – Poon Hill 3200 m –Tadapani 2650 m

3e dag trekking

Om 5.40 gaat de wekker! We gaan Poon Hill 3200 m beklimmen voor de zonsopkomst en uitzicht over besneeuwde toppen van het Annapurna massief.

Op de top

Op de top

Kees-Jan voelt zich niet lekker en besluit in de lodge te blijven. We hebben hier zo naar uit gekeken, het hoogste punt van onze trekking. Wat sneu voor hem! Ik besluit met de jongens te gaan.
De klim is best zwaar, maar nog voor zonsopkomst bereiken we Poon Hill.
Na het ontbijt om 8.30 vertrekken we. Voor Kees-Jan is het erg zwaar, hij voelt zich nog steeds niet goed!
We passeren een pas boven 3100 m en hebben de prachtige uitzichten over de besneeuwde bergtoppen.

Uitzich over het Annapourna massief

Uitzich over het Annapourna massief

Later lopen we door de bossen bedekt met sneeuw. Het is best leuk om ook even in de sneeuw te lopen, maar al heel snel komen we onderweg veel ijs tegen! Het ergste moet nog komen, als we boven de trappen vol ijs staan, vragen we ons af: hoe komen we hier veilig beneden?
Gelukkig gaat alles goed.

Glijden en glibberen naar beneden

Glijden en glibberen naar beneden

De laatste, pittige klim voert door de prachtige rododendron bossen. Het heeft wat magisch, maar ondanks dat, zijn we erg blij als we de eerste huisjes in zicht hebben.
Het was erg lange en zware dag!

05 februari  Tadapani 2650 m – Ghandruk 1900 m – Sayauli Bazaar 1111 m

4 dag trekking

Vannacht worden we wakker van de regen, maar in de ochtend zou het vast mooi weer worden, toch?
Mooi niet. Het houdt niet op met regenen. Het lijk wel een moesson tijd, het komt met bakken naar beneden! We pakken ons goed in en besluiten toch te vertrekken. Het is een korte en makkelijke dag. We hoeven maar 3 uur te lopen. Na 2,5 uur lopen door een prachtige bos komen we aan in Gandruk waar we zouden gaan slapen, maar aangezien het nog heel vroeg is en we toch nat geregend zijn besluiten we door te gaan tot de volgende dorp. Het is nog ongeveer 1,5 uur lopen.

Door de prachtige rodonderderon bossen

Door de prachtige rodonderderon bossen

We worden onaangenaam verrast door hoeveelheid trappen die we nu weer naar beneden moeten lopen. Het zijn er wel 5000 en er komt geen eind aan! We krijgen het koud en de spieren zijn ook koud, waardoor het traplopen steeds moeilijker gaat. We doen er lang over en pas na 2,5 uur komen we aan in Sayali Bazaar.
Helaas is hier geen kachel waar we de laatste dagen aan gewend zijn geraakt. Hoe krijgen we onze spullen droog?
Het blijft nog steeds regenen.

06 februari  Sayauli Bazaar 1111 m – Pokhara  900 m

5 dag trekking

Vannacht waren we er even uit en toen zagen we de sterren aan de hemel, het wordt vast mooi weer!
Vanmorgen regent het nog steeds, maar al gauw wordt het beter en we besluiten te gaan.
We hoeven maar een kort stukje te lopen en als we snel door stappen dan zijn we voor de regen al in Pokhara.
We lopen langs de rivier, berken bos en gezellige dorpjes. Het gaat ons goed af en rond 9.30 arriveren we in Naya Pul waar onze taxi op ons staat te wachten. Onderweg begint het weer wat te regenen en we zien dat er de afgelopen twee dagen veel sneeuw gevallen is in hoge bergen. We zijn net op tijd weg gegaan. Wat een geluk!
We nemen afscheid van de jongens. Leuke tijd met z’n vieren gehad!
Na de lunch gaan we ons laten masseren want je wil niet zien hoe we trappen lopen.
Voorlopig hoeven we geen trap meer te zien!

07 februari Pokhara
Na onze trekking leek het ons lekker een vrije dag in Pokhara te plannen.
Het is hier vandaag mooi weer, volop zon en we hebben een prachtig uitzicht op de besneeuwde toppen van het Annapurna gebergte. We nemen een taxi en laten ons brengen naar de World Peace Stupa (Japanse tempel) gelegen buiten de stad op een heuvel. We klimmen 500 treden omhoog ,” appeltje, eitje” vergeleken met wat we afgelopen dagen hebben gelopen. Trouwens ook goed voor onze kuitspieren.

Phewa meer

Phewa meer

Boven hebben we een uitzicht op een Phewa meer, Pokhara en de Annapurna.
Na de lunch besluiten we om lekker op de dakterras genieten van een boekje, zon en een prachtig uitzicht. Dit is vakantie!
Morgen vliegen we naar Kathmandu.

08 februari Pokhara-Bhaktapur
Door de dikke mist in Kathmandu heeft onze vlucht 30 min. vertraging opgelopen.
We maken een mooie vlucht mee met Buddha Air langs prachtige besneeuwde toppen van de Himalaya.
Op het vliegveld worden we opgewacht door Gokul, erg fijn.
Rond het middag uur komen we aan in Bhaktapur, onze laatste bestemming.
Het weer is helder en je kan mooi besneeuwde toppen zien vanuit ons hotel.
We besluiten om naar Nagarkot te rijden voor een prachtig panorama uitzicht. De weg naar Nagarkot voert door de Kathmandu vallei. We rijden langs authentieke dorpjes, rijstvelden en naaldbossen.
‘s Middags bezoeken we nog Durbar Square in Bhaktapur. Dit prachtige centrum ziet er uit als een groot openluchtmuseum met paleizen, tempels, stoepa’s en leuke straatjes. De inwoners zijn authentiek gekleed en op het Taumodi Tole plein komen we zelfs pottenbakkers tegen. Veel kruiken en olielampjes liggen al te drogen.

Koningsstadje Bakhtapur

Koningsstadje Bakhtapur

De Nyatapola Temple is een hoogste tempel van Nepal. Deze telt maar liefst vijf etages en wordt bewaakt door olifanten, leeuwen en griffioenen goden. Je ziet ook oude herenhuizen met mooi bewerkte balkonnetjes. Wanneer we door de nauwe straatjes lopen zien we veel scenes uit het dagelijkse leven voorbij komen: spelende kinderen, wassende vrouwen, handwerkers etc.
We kregen er niet genoeg van en blijven tot laat in de middag.

09 februari Bhakthapur- Amsterdam
Vandaag doen we rustig aan. Er staat ons een lange vlucht te wachten.
Rond 15.00 vertrekken we richting Kathmandu Airport.
Morgen zijn we thuis!

Nepal is een veelzijdig land met super vriendelijk bevolking! We hebben genoten van ons verblijf in Nepal. De trekking is ons goed bevallen en we zitten er na te denken om nog eens terug te komen en dan gaan we weer trekken door de bergen!

Namasté Nepal!!!

Meer foto’s te zien via deze link

 

Reisroute

Reisroute

 

Wij hebben de trekking geboekt bij Outshine adventure. Prima geregeld alles. www.outshineadventure.com