Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland 2018

Ter land, te water en in de lucht

Een reis door Nieuw Zeeland is voor velen een gekoesterde droom, ook voor ons. Al jaren stond deze bestemming in de “wachtkamer”. Dit jaar vieren we ons 25 jarig huwelijk en dat is een mooie gelegenheid om naar Nieuw Zeeland te gaan.

De oorspronkelijke bewoners zijn zo trots op hun land dat ze hem een paradijs in de Stille Oceaan noemen en dat is niet voor niets. Aan de andere kant van de aardbol, verbergt Moeder Natuur een grote variatie aan natuurlijk landschap op een relatief klein gebied. Een bijzondere bestemming met een overweldigende schoonheid die we alleen van foto’s, films en verhalen kennen. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid vertrekken we richting Nieuw Zeeland.

27-28-29 januari Amsterdam-Hongkong-Christchurch
Al staat ons een lange reis te wachten, ik wordt meteen blij als ik op Schiphol het zo bekende: ” mind your step” hoor klinken. We gaan naar Nieuw Zeeland!
Met Cathay Pacific vliegen we via Hongkong naar Christchurch. Op het vliegveld in Hongkong hebben we een kamer gereserveerd. Na een paar uurtjes te hebben geslapen, stappen we uitgerust weer in het vliegtuig voor het tweede gedeelte van onze reis.
In de middag arriveren we in Christchurch, op het zuider eiland. Hier begint onze rondreis door Nieuw Zeeland.
Net tegen de avond rijden we nog een route langs het schiereiland Banks Peninsula. Onderweg passeren we een lieflijk landschap van bruine heuvels, diepe dalen en blauwe baaien.

 

30 januari Christchurch-Lake Pukaki
Aan de westkust van het eiland ligt het Pukaki meer, waar we de komende twee nachten zullen verblijven.
Het eerste stuk van de rit voert langs Inland Scenic Route 72. We rijden door het boerenland, waar kuddes schapen vredig grazen en later langs de voet van de Alpen.
In de middag passeren we Lake Tekapo, een bijzonder mooi meer met een opvallend blauwe kleur. Het beste uitzicht is vanuit het beroemde kerkje “Church of the Good Shepherd”, die op de oevers van het meer staat. Een ideale plek om uit te rusten en te genieten van de sprookjesachtige omgeving met besneeuwde toppen op de achtergrond.
Dezelfde middag krijgen we nog meer schoonheid van Nieuw Zeeland te bewonderen.
We stoppen bij Air Safaris om onze vlucht te bevestigen en we krijgen te horen dat we beter gelijk kunnen vliegen, want morgen wordt slecht weer verwacht. Dat willen we zeker doen!
Tijdens de vlucht krijgen we het meest spectaculaire landschap te zien met turkooizen gletsjermeren, goudkleurige grasvlakten, in elkaar vervlochten  rivierstromen, imposante bergen en gletsjers die doorlopen tot aan het regenwoud.
Het met sneeuw en ijs bedekte Aoraki Mount Cook Nationaal Park is één van de spectaculairste parken van Nieuw Zeeland. In het park zijn maar liefst negentien bergen hoger dan 3.000 meter. De hoogste berg is Mount Cook (3.764 m) en liggen er verschillende gletsjers. Ruim een derde van het park is het hele jaar bedekt met sneeuw. De rondvlucht boven de Nieuw-Zeelandse Alpen is een onvergetelijke ervaring!
In de vroege avond komen we bij Lake Pukaki aan. Vanuit ons huisje hebben we uitzicht over het meer en hoge bergtoppen.

 

31 januari Lake Pukaki
Van het slechte weer is geen sprake. We staan vroeg op, de zonsopkomst in deze omgeving is prachtig.
Lake Pukaki is net zo mooi en blauw als Lake Tekapo. Deze blauwe kleur wordt veroorzaakt door het “rotsmeel”, fijne deeltjes die door de gletsjers aan de kop van het meer worden aangevoerd en in het smeltwater blijven zweven.
In de ochtend rijden we richting Clay Cliffs. Een bijzonder gebied met steile, hoge toppen, gescheiden door diepe, smalle ravijnen. Hoewel de kliffen op  privé grond liggen, zijn ze voor publiek toegankelijk. Vergeet alleen niet gepast geld (5 dollar) mee te nemen. Je moet in een kistje je entree betalen.
We rijden door richting Lindis Pass. De bergweg slingert tussen rotskloven omhoog naar de met gras begroeide heuvels. Op het hoogste punt (971 m) hebben we een mooi uitzicht over de omgeving en slingerende weg.
De middag brengen we door bij ons huisje, genietend van de schoonheid die deze plek te bieden heeft.

 

01 februari Lake Pukaki-Otago Peninsula
Het regent vandaag behoorlijk en de temperatuur is 15 graden gedaald. Met de gedachte dat het weer iets beter wordt, rijden we richting de oostkust.
Van de geplande wandelingen onderweg komt niets terecht. We stoppen wel bij Moeraki Boulders. De grote, vrijwel perfect ronde keien liggen hier verspreid over het strand en al regent het pijpenstelen, we gaan naar het strand. Deze grote stenen, sommige wel met meer dan een meter doorsnee, hebben vulkanische oorsprong en door erosie komen ze uit de kliffen tevoorschijn. Ze zijn zo’n zestig miljoen jaar geleden gevormd door chemische processen in de zeebodem.
Erg indrukwekkend om te zien!
Doorweekt lopen weer naar de auto en rijden richting de Otago Peninsula.
Tegen de avond knapt het weer wat op dus stappen we in de auto om naar Sandfly bay te gaan. We lopen over het steile pad naar beneden, waar soms de geeloog pinguïns te spotten zijn. Het lukt ons om er nog twee te zien, maar ze zitten zo hoog in de duinen dat een foto maken een onmogelijk opgave is.
We slapen in de Kanuka cottage met een schitterend uitzicht over de fjord.

 

02 februari Otago Peninsula
Otago Peninsula is een plek die iedere natuurliefhebber gezien moet hebben. Hier vind je een unieke mix van dieren die hier samenleven. Behalve dat je hier de geeloog pinguïn en de blauw pinguïn kan zien, leven hier zeeleeuwen en veel verschillende vogels, waarvan de meest bijzondere de koningsalbatrossen en roodsnavel meeuwen zijn.
We rijden naar het noordelijkste puntje, Taiaroa Head. Hier is de enige plek ter wereld waar de koningsalbatros kolonie op het vasteland nestelt. Het hele gebied is een natuurreservaat en het is alleen mogelijk deze met een gids te bezoeken. Momenteel is het broedseizoen dus vanuit de observatiepost zien we een kleintje, maar het meest bijzonder zijn vliegende albatrossen. Deze gigantische vogels hebben een spanwijdte van maar liefst drie meter!  Een volwassen exemplaar weegt tussen de 8 en 9 kg en haalt snelheden van 120 km per uur!
Vanuit de platforms zien we ook spelende pelsrobben en de met uitsterven bedreigde roodsnavel meeuwen.
Het weer is wisselvallig, maar tijdens een autoritje genieten we toch nog van enkele mooie uitzichten.

 

03 februari Otago Peninsula-Lake Hawea
Het is ons vandaag duidelijk geworden waarom Nieuw Zeeland ook wel een schapenparadijs wordt genoemd. Onderweg zien we honderden… Nee, duizenden schapen grazen. We steken weer het eiland over. Van de oostkust gaan we weer terug naar de westkust. We vertrekken in de regen, maar al snel wordt het weer beter en zonnig.
We verblijven de komende drie nachten in een leuke cottage aan het Lake Hawea, gelegen aan de voet van de Zuidelijke Alpen.
Tegen de avond rijden we een kort ritje langs de uitzichtpunten van Lake Hawea en Lake Wanaka, beide met helderblauw water en schitterend gelegen tussen de heuvels en grillige bergen.

 

04 februari Mount Aspiring N.P.
Een vluchtje in de helikopter is de meest spectaculaire manier om de bergen en gletsjers van Mount Aspiring N.P. te verkennen. Het op twee na, grootste park van Nieuw Zeeland varieert in landschap met sneeuw en gletsjers bedekte bergen tot kale rotswanden, beboste valleien en schilderachtige rivierbeddingen.
Voor vandaag hebben we Siberia Wilderness Adventure op ons planning staan om de natuur van deze plek te aanschouwen vanuit de lucht ter voet en vanaf het water. We beginnen met de helivlucht over Mt. Aspiring N. P., het gebied dat op Werelderfgoed UNESCO staat. Daarna landen we in de afgelegen Siberia Valley, waar we een paar uurtjes hebben gelopen. Bij de rivier stappen we op de Jetboat om vervolgens “vliegend” over de Wilkin rivier terug te keren in de bewoonde wereld. Fantastisch avontuur!

 

05 februari Wanaka
Ongeveer 15 minuten rijden vanaf ons huisje, aan de zuidoever van het schitterende blauwe Lake Wanaka ligt een klein dorpje met de zelfde naam. De indrukwekkende natuur met prachtige bossen, meren en bergen is werkelijk schitterend. Wanaka, omgeven door hoge bergen, is een fantastische uitvalbasis voor vele wandelingen: Isthmus Peak, Roy’s Peak of Mount Iron track zijn het meest populair.
We lopen alleen een korte wandeling naar Diamond Lake. We willen onze instabiele knieën niet te veel belasten.
De middag brengen we door in het dorpje zelf. Lekker lunchen bij Kai Whaka Pai, ijsje eten bij Patagonia (niet normaal lekker!!! ) en kostelijk amuseren bij Puzzling World in The Illusion Rooms, voor jong en oud een belevenis.
Zo af en toe een dagje rust is niet verkeerd.

 

06 februari Lake Hawea-Franz Joseph Glacier
Via Haast Pass rijden we richting de westkust. Een mooie weg waar het regenwoud en besneeuwde bergtoppen elkaar ontmoeten. Af en toe tussen dat groene landschap glinsteren krachtige watervallen.
Het kleine plaatje Haast is een toegangspoort tot de ruige westkust. We stoppen eerst bij Matheson Lake, het meest gefotografeerde meer in Nieuw Zeeland. Het plaatje voldoet niet aan onze verwachtingen. Er schijnt geen zon en van de weerspiegelingen is geen sprake.
In het Westland National Park bezoeken we de Franz Joseph Glacier. Het unieke aan deze gletsjer is, dat hij uitmondt in het dichte regenwoud. Afgelopen dagen is het niet mogelijk om te wandelen naar de voet van de gletsjer. Door de intensive regenval is de weg helemaal weggespoeld dus lopen we naar twee uitzichtpunten om de grote ijsmassa te bewonderen.
’s Avonds maken we een excursie naar de glimwormen.

 

07 februari Franz Joseph Glacier-Westport
Een lange reisdag vandaag. Eerst rijden we de Great Alpine Highway, de mooiste en de hoogste weg door Nieuw -Zeelandse Alpen. Arthur’s Pass park staat bekend om zijn hoge bergen, diepe kloven, wilde rivieren en dichtbegroeide bossen en valleien. Aan de westzijde valt veel regen en is het landschap bedekt met een dicht en gevarieerd regenwoud waartussen rivieren stromen. En al moeten we hier voor omrijden, het is iedere kilometer waard. Ons feestje is compleet als we twee kea’s, de alpine papegaaien tegen komen.
In de namiddag rijden we The Great Coast Road, een indrukwekkende kustroute die staat vermeld in de top tien van de mooiste kustroutes ter wereld. Bij het pittoreske dorpje Punakai ligt het Paparoa National Park. Hier bevinden zich zeer opmerkelijke geologische vormen die dankzij duizenden jaren regen, wind en opstuivend water zich tot stroken kalksteen heeft ontwikkeld: de Punakaiki Pancake Rocks. Deze bizarre verschijnselen doen inderdaad denken aan enorme stapels, versteende pannenkoeken. Verder kenmerkt zich deze kust tot verlaten stranden, die omringd zijn door een dicht begroeide tropisch woud.
Tegen de avond rijden we naar Tauranga Bay, waar we genieten van een prachtige zonsondergang.

 

08 februari Westport-Wetland Park
Via Abel Tasman N.P. rijden we naar het noorden van het eiland.
Bij Waikoropopupu maken we een wandeling naar een bron met kristal helder water. Het water dat hier uit de grootste bron van Nieuw Zeeland ontspringt is afkomstig uit een ondergronds grottenstelsel die in verbinding staat met karstformaties op Takaka Hill, een paar kilometer verderop.
Abel Tasman is het kleinste nationale park van Nieuw Zeeland. Bekend door zijn goudgele stranden is het erg populair. Op Kaiteriteri, strand van de zonneschijn, helder blauwgroen water en goudkleurig zand, is het goed te zien. Ook langs de Golden Bay is het een drukte van jawelste.
Tot ons grote verbazing blijven we hier niet, maar moeten nog doorrijden over een afgelegen gravelweg.
We komen op de Wetland View Park terecht, waar geen toeristen te bekennen zijn. Deze plek ligt aan de rand van het dichtbegroeide Kahurangi National Park. Een plek waar je alleen geluiden van de natuur hoort!
In de avond gaan we op kleine tour met ons gastheer. In het donkere bos zien we de glimwormen en enorme zoetwater kreeften van wel 50 jaar oud. Fascinerend!

 

09-10 februari Wetland Park
Twee dagen ver van de bewoonde wereld, ver van toeristen, maar wel midden in de natuur.
Om terug te gaan naar Abel Tasman zien we niet zitten. Het is ongeveer een uur rijden over een gravel weg, niet comfortabel dus.
We blijven in Wetland, een paradijs voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Een mooie omgeving met ongerepte natuur die je het beste te voet ontdekt. We maken wandelingetjes over de verlaten strandjes, die alleen mogelijk zijn bij laag water. Dat geluk hebben we! En als je daar alleen loopt tussen de uitgesleten rotsen, voel je je in een echt paradijsje. Dit deel van het park is behoorlijk verlaten met ruige kustlijnen en soms grote golven, maar daarom oh, zo bijzonder. Verder zijn we op zoek naar vele vogels die in deze omgeving leven. Af en toe zitten we rustig een boekje te lezen. Het weer is zonnig en om ons heen horen we alleen natuur geluid, meer hebben we niet nodig.

 

11 februari Wetland Park- Malborough (Waihopai Valley)
Gisterenavond begon het te regenen en het houdt niet op, met bakken komt het naar beneden. Ruiterwissers kunnen dat water niet eens aan.
In de middag rijden we de bergachtige regio Malbourough binnen, bekend van zijn wijn producties. Kilometers lang rijden we langs de druiven plantages. Hier bevindt zich de grootste wijnstreek van Nieuw Zeeland. Het is zo jammer dat het nog steeds regent, want het zicht is minimaal als we bij ons huisje aankomen, de historische schapenfarm “Off the Mapp”.

12 februari Malborough
Na de regen komt zonneschijn. Dit gezegde is vandaag zo toepasselijk, we worden gewekt door de zonnestralen. Nu kunnen we pas goed zien in welke omgeving zijn we “beland”. Het uitzicht vanuit de hooggelegen cottage over de bergen is spectaculair te noemen. Ver weg van de drukte, biedt natuur stilte en rust.
Direct na het ontbijt gaan we per 4WD de omgeving verkennen. Jaysson gaat ons rijden over de onbekende bergweggetjes. Een prachtig stukje ongerepte natuur. We zien wilde varkens, geiten en veel vogels, alleen de herten laten zich niet zien.
In de middag rijden we naar het vissersplaatsje Havelock, bekend om haar verse ‘green lipped mussels’. Deze specialiteit in combinatie met een lokaal wijntje is een ware lekkernij. De beste mosselen eet je bij ‘Slip Inn’ in de haven!
Om ons eten te laten zakken, maken we een korte wandeling naar de heuveltop voor het uitzicht over het stadje en Malborough Sounds. De Sounds zien eruit als een rij bergruggen die boven de oceaan uitrijzen, maar eigenlijk zijn het inhammen (‘sounds’) die door het water zijn overstroomt. Door de eeuwen heen is het niveau van de zee veranderd en zijn door bewegingen langs breuklijnen landmassa’s gekanteld. Vervolgens is het door de zee overstroomd en is er een zeer grillige kustlijn ontstaan.
Bij terugkomst hebben we nog een lekker buiten bad genomen, midden in de natuur! Deze plek is uniek! We kunnen ons geen betere afsluiting wensen voor onze reis door het Zuidereiland.

 

13 februari Marlborough-Wellington
Deze dag staat in het teken van de overtocht. Per veerboot steken we de Cook Straat over met uitzicht op Marlborough Sounds. We varen door een vreemde wirwar van zeearmen, bergkammen, eilandjes en baaien. Soms denk ik dat we door het Noorse fjorden gebied varen, maar nee, hier is het een stuk warmer en tropischer.
Na drieënhalf uur varen komen we aan in Wellington, de hoofdstad van Nieuw Zeeland.
Het is even wennen, want het drukke verkeer haalt ons aan alle kanten in.

 

14 februari Wellington-Kapiti Island
‘s Ochtends bezoeken we het Museum of New Zealand, “Te Papa“ Tongarewa. een prachtig museum, waar we een schat aan verhalen ontdekken, gewijd aan de rijke cultuur, natuur en historie van Nieuw-Zeeland. In het museum is ook een grote collectie Maori objecten te zien en een echte Te Marae, het gemeenschapshuis van de inheemse bevolking. Wandelend over een hangbrug door een imitatie regenwoud, langs grotten en het vulkanische landschap, ontdekken we de verschillende natuurgebieden die het land rijk is.
In de middag varen we naar Kapiti Island, gelegen zo’n 6 km van het vaste land. Dit beschermd wildreservaat is het domein van een plaatselijke Maori familie. Het eiland biedt onderkomen aan vele bedreigde en unieke inheemse vogelsoorten. De toegang tot het eiland is zeer beperkt. We zitten hier met vier andere toeristen, een klein en gezellig groepje.
De natuur is hier overweldigend. Tussen de tropische begroeiing zijn veel zeldzame vogelsoorten te vinden. Tijdens de meerdere wandelingen zien we er veel voor onze camera’s poseren.
In de avond gaan we op kiwi safari, maar helaas moeten we zonder kiwi’s te zien terug keren naar onze lodge.

 

15 februari Kapiti Island-Tongariro
We kunnen geen afscheid nemen van dit vogel paradijs. Vroeg in de ochtend maken we nog een wandelingentje op zoek naar zeldzame exemplaren.
Samen met een Chinees meisje varen we terug naar het vaste land en rijden we richting Tongariro Nationaal Park die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat vanwege zijn spectaculair vulkanisch landschap. In het oudste Nationaal Park van Nieuw Zeeland kan je één van de mooiste dagwandelingen ter wereld maken: “Tongariro Alpine Crossing”. De pittige, 7 á 8 uur durende trektocht is wat te hoog voor ons gegrepen. We kiezen voor een makkelijke variant en boeken een rondvlucht boven dit gebied. De vlucht laat ons zien hoe divers het landschap van dit kleine park is. We zien spectaculaire, soms besneeuwde pieken met helderblauwe meertjes afgewisseld met dichtbegroeide bossen. Dit is ontstaan door de aanwezigheid van de nog altijd actieve vulkanen Tongariro, Ruapehu en Ngauruhoe, beter bekend als Mount Doom uit de film ‘Lord of the Rings’.
De fantastische uitzichten over de stomende aarde, verharde lava, knalgroene meren en het zwartbruine vulkanische gesteente zijn iedere cent waard!

 

16 februari Tongariro National Park
De vulkanen van het Tongariro park vormen het vulkanische hart van het Noordereiland. Ze zijn uniek vanwege de regelmatige erupties, de grote dichtheid aan vulkaanluchtgaten en hun zeer explosieve natuur. Via verschillende toegangswegen rijden we het park binnen om de diversiteit aan landschappen te aanschouwen.
Vanuit Ohakuna rijden we via weelderige bossen naar een verlaten en uitgestrekte skigebied Tuora. In het westen van de vulkanen bezoeken we Whakapapa Ski Area. Dit is het grootste skigebied van Nieuw Zeeland. In de lage gebieden komen we de hellingen met diverse alpine vegetatie tegen, terwijl de hoge hellingen zich een bijna buitenaards maanlandschap verschuilt, die goed te zien is via verschillende wandelingen. Via de oostkant van het park rijden we terug naar ons huisje. Deze kant is een stuk droger, er liggen hier steppeachtige gebieden waar bijna niets wil groeien.
De natuurlijke landschappen zijn hier overweldigend mooi en met recht verdienen ze de vermelding op de UNESCO lijst.

 

17 februari Tongariro-Rotorua
Langs Lake Taupo, het grootste kratermeer ter wereld, rijden we naar Rotorua.
In het hart van het Noordereiland domineren vulkanische gebieden met spuitende geisers en borrelende modderpoelen. In Wairakei Park bezoeken we Huka Falls en Craters of the Moon, een terrein vol dampende modderpoelen, gekleurde rotsformaties, smeulende boomstronken en stomende kraters.
De weg richting Rotorua is bezaaid met verborgen valleien vol geothermische activiteiten. We rijden langs Orakei Korako en Wai-O-Tapu, maar het is hier zo druk dat we kiezen voor het minder toeristisch Waimangu Volcanic Valley. Dit is een beschermd natuurreservaat, waar het inheemse bos zich heeft hersteld na een complete verwoesting door een vulkaanuitbarsting in 1886. Dit is het jongste vulkanisch gebied ter wereld. We wandelen langs warme bronnen, stomende rotsen, koudwatermeren, fumaroles, spuitende geisers en gekleurde terrassen. Het lijkt soms dat we in een wonderland zijn beland, zo mooi is hier.
’s Avonds maken we kennis met de kiwi, de Nieuw-Zeelandse vogel met een lange snavel. De kiwi is een nachtvogel en moeilijk te spotten. We hebben het geprobeerd op Kapiti Island, maar hebben toen alleen geluiden gehoord. Bij Rainbow Springs kunnen we de kiwi’s zien en deze kans laten we niet liggen.

 

18 februari Rotorua
We rijden richting de kust. Op een smal schiereiland aan de monding van de Tauranga rivier ligt een leuk dorpje Mt. Maunganui. Het dorp heeft een zeer ontspannen sfeer met veel barretjes en cafés. We maken een wandeling naar de kegelvormige “berg” Mount Maunganui. De beklimming naar de top (232 m) van deze berg is goed te doen. Stijl maar goed begaanbaar. Vanuit de top hebben we uitzicht over de kustlijn. De strandjes liggen er verlaten bij dus besluiten we in de middag op zoek te gaan naar een leuk plekje om te relaxen. Bay of Plenty met zijn zachte, witte zand en verlaten stranden lijkt ons een prima alternatief. De middag brengen we op het lege strand door, lekker in het zonnetje.

 

19 februari Rotorua
Het landschap rond Rotorua is in duizenden jaren gevormd door de vulkanen. De geologische onrust is nog steeds goed zichtbaar. Via de warmwaterbronnen en geisers komen nog steeds de opborrelende gassen naar oppervlakte van de aarde. Er zijn hier veel thermale gebieden te vinden, maar iedere actieve regio heeft eigenaardige kenmerken.
We besluiten toch nog om Wai-O-Tapu te bezoeken. Dat het heel toeristisch is merken we al gauw genoeg als we rond de openingstijd aankomen. Er staat een rijtje toeristen voor de kassa. Hier moet je vroeg zijn om relatief rustig door het park te kunnen lopen en geiser Lady Knox in actie te zien. Met een beetje hulp van buiten af wordt zij rond 10.15 uur actief. Wai-O-Tapu mag zich met recht een wonderland noemen. De kleuren die we tegen komen in het park zijn ongelooflijk mooi! We zien gele fumaroles, de fel oranje champagne pool, groen meer en enorme zwarte, borrelende modderbaden.
Rond Rotorua zijn genoeg warmwaterbronnen die bekend staan om zijn helende werking, goed voor vermoeide spieren en de huid. De mooiste en het meest bezochte bron in de omgeving is de luxe Polynesian Spa. We kiezen voor de kleinschalige Waikite bron. Een ideale plek om heerlijk te ontspannen! Je voelt je als herboren na een bad in het warme water.

 

20 februari Rotorua-Coromandel
We verlaten de bijzondere omgeving van Rotorua en rijden naar Coromandel, gelegen aan de oostkust van het Noordereiland.
Het schiereiland is heuvelachtige en mooi groen. Het hart van het eiland is een nationaal park. Hier zijn veel soorten varens en massieve kauribomen te vinden. Sommige zijn meer dan 1000 jaar oud en reiken tientallen meters de hoogte in. Behalve ongerepte natuur zien we veel fraaie stranden met lieflijke baaien. Het schiereiland straalt een relaxte sfeer uit.
‘s Avonds lezen we berichten dat er op het Zuidereiland de noodtoestand is uitgeroepen wegens hevige regenval en storm. We zitten veilig in ons huisje, prachtig gelegen, midden in het regenwoud.

 

21 februari Coromandel
Het grootste bezit van het schiereiland Coromandel is de ongerepte natuur. Via dichtbegroeide regenwouden steken we het eiland over en gaan op verkenning.
Aan de oostkust liggen parelwitte stranden en verlaten kleine dorpjes. We maken een wandeling richting Cathedral Cove, een grot met indrukwekkend doorkijkgat. Wanneer we door de grot lopen, komen we op een prachtig zandstrand, waar de witte krijtrotsen contrasteren met de azuurblauwe zee. Geen wonder dat dit strand heeft gediend als decor bij de verfilming van Narnia.
Een ander strand dat een bezoekje waard is, is Hot Water Beach. Het strand verbergt echter iets bijzonders, een ondergrondse rivier voert heet grondwater af naar de oceaan. We zijn getuigen hoe honderden mensen hun eigen natuurlijke hete bad creëren. Lachwekkend! Ze komen allemaal met schepjes en emmertjes. Graven een kuil in het zand, die zich vervolgens vult met heet water en gaan er met z’n allen in liggen. Tijdens laag water ligt dit strand vol met mensen, genietend van hun eigen kuuroord. Bizar!

 

22 februari Coromandel
Het is eens weer tijd voor een stranddag. We kiezen voor New Chums Beach. Het strand behoort niet alleen bij de mooiste van het schiereiland, maar het is ook een bijzondere. Om op het strand te kunnen komen moeten we eerst een rivier oversteken, daarna lopen over de stenen en door het bos. Na ongeveer 20 minuten bereiken we een afgelegen strand met paradijselijk wit zand, omringd door hoge kliffen en Pohutukawa bomen. Hier is de ongerepte natuur nog absoluut de baas. We genieten enorm van de rust in dit kleine paradijsje.
Tegen zonsondergang rijden we nog een noordelijke route. Deze kant van het eiland is veel ruiger dan de rest. We sluiten de dag af met een mooie zonsondergang.

 

23 februari Coromandel-Whangarei Heads
Dit is de laatste bestemming van onze reis.
Na een lange en saaie weg langs Auckland, komen we aan in het huisje, gelegen hoog op een heuvel midden in een kiwi gebied. Vanuit ons terras hebben we een weids uitzicht over het groene, glooiende landschap en ruige kust. In de achtertuin scharrelt familie kwartel en vanuit het aangrenzend bos horen we alleen geluiden van de vogels en krekels. Dit plekje is zo mooi dat het ons een gevoel geeft dat we ons aan het einde van de wereld bevinden!

 

24 februari Poor Knigths Island
Vanuit Tutukaka, de naam klinkt al exotisch, varen we richting Poor Knights Island. De eilandengroep is ontstaan meer dan elf miljoen jaar geleden als vulkaan en sinds 1981 uitgeroepen tot zeereservaat. Verrassend is dat in de wateren rondom de eilanden zich een rijk tropisch en subtropisch zeeleven bevindt, die tijdens het snorkelen goed zichtbaar is. Ook boven water is veel te zien want het geërodeerde vulkanische gesteente heeft een zeelandschap van tunnels, bogen en grotten opgeleverd. De naam van onze boot “Perfect Day” is heel toepasselijk, want deze dag is zeker perfect geregeld!

 

25 februari Whangarei Heads
De omgeving van Whangarei kenmerkt zich door zijn relaxte levensstijl en staat bekend om zijn romantische platteland, vruchtbare weilanden en spectaculaire uitzichten.
Tijdens een wandeling bij Bream Head Scenic Reserve hebben we een panoramisch uitzicht over het kustgebied en haventjes. Verder gaan we op verkenning door de groene heuvels van Whangarei. De omgeving van Whangarei is ook bekend om adembenemende kustlijnen en prachtige stranden, sommige zijn zelfs bestempeld als de mooiste van Nieuw Zeeland. De laatste uurtjes brengen we door op een lieflijk strand met azuurblauw water, lekker genieten van zon en zee. Even denken we er niet aan om straks onze korte broeken om moeten ruilen voor een winterjas. Brrr!

 

26-27 februari Whangarei-Hongkong-Amsterdam
De laatste dag is aangebroken. Vanmorgen tijdens ons ontbijt blikken we nog even terug op onze reis.
Wat hebben we genoten van de rust, ruimte en de immense gevarieerde natuur. Nieuw Zeeland is een schitterend land. De kracht van Nieuw Zeeland is dat je op dit vrij kleine oppervlak bijna alle natuurwonderen van de wereld ziet: imposante bergen, gletsjers, meren, rivieren, groene regenwouden, sudderende aarde, vulkanen, grillige kusten en paradijselijke stranden. In Nieuw Zeeland schuilt achter iedere bocht weer iets moois, achter ieder dal en op elke heuvel wacht een nieuw avontuur.
Een rondreis in kiwiland is iets wat je ooit in je leven moet doen.
We hebben onze droom waar kunnen maken.

Film Nieuw Zeeland:

 

Alle foto’s van het Zuidereiland kunt u zien via deze link

Alle foto’s van het Noordereiland kunt u zien via deze link