Noord-Duitsland

Noord-Duitsland 2020

Langs de historische Hanzesteden aan de Oostzee

Wegens Corona hebben we de hoop op vakantie in juni al opgegeven, maar nu het virus beetje bij beetje afneemt, zijn tot onze grote blijdschap sommige grenzen weer geopend. Na maanden thuis zitten en werken is alleen al denken aan het verlaten van ons “kikkerlandje” een uitstapje op zichzelf.
Oorspronkelijk zouden we twee weken naar Italië gaan, maar in deze situatie is dit geen verstandige keuze. Met de auto naar het zuiden van Duitsland rijden, leek ons een goed plan. Maar toen een paar dagen voor vertrek, de weersverwachtingen ontmoedigde zelfs de grootste optimist, wijzigen we onze plannen.
We gaan toeren langs de oude Hanzesteden en de Oostzeekust met uitgestrekte stranden en indrukwekkende krijtrotsen in het regio Mecklenburg-Vorpommern. Nooit van gehoord, maar zo kom je nog eens ergens.

Schweriner See

Dag 1-2 Lübeck, de zoetste stad van Duitsland
Lübeck, wereldberoemd om zijn marsepein wordt ook wel de ‘koningin onder de Hanzesteden’ genoemd. Tijdens de wandeling door de stad wordt ons meteen duidelijk waarom de historische binnenstad in zijn geheel op de lijst van Unesco staat. Als je langs de vele historische gebouwen in de diverse stijlen en monumentale kerken wandelt, proef je nog steeds de sfeer van de Middeleeuwen. Het oude stadscentrum is werkelijk prachtig. Overal waar je kijkt zie je de kerktorens die boven de stad uitsteken. Geplaveide straatjes zijn versierd door huizen met fraaie gevels. Middeleeuwse pakhuizen en monumenten zijn hier in overvloed aanwezig. Bijzondere bezienswaardigheden zijn de Holstentor, één van de twee overgebleven toegangspoorten en het Raadhuis, maar ook de vele gezellige cafés en terrasjes zorgen voor een aangename sfeer.

Raadhuis van Lübeck

Een bezoek op het terras van chique Konditorei Niederegger mag zeker niet ontbreken! Voor de marsepeinliefhebbers is dit een walhalla met de topper: de walnootmarsepeintaart!
Lübeck is een pittoresk stadje, uitermate geschikt om per voet te verkennen, maar als je de stad vanuit een andere perspectief wilt bekijken is een boottocht over de Trave rivier ook een optie.
Lübeck is één van het meest aantrekkelijke steden van Noord Duitsland en zeker een bezoekje waard!
Dag 3 Wismar en Paleis Van Schwerin
De oude handelsstad Wismar is ook weer zo’n pareltje, die opgenomen is op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Klein grachtensysteem, krappe straatjes en indrukwekkend architectuur maakt Wismar een geliefd stadje bij toeristen. De oude sfeer is hier nog steeds goed zichtbaar. Bakstenen kerken, historische stadsporten en pronkstuk zoals Alter Schwede maken grote indruk op ons. Het marktplein in Wismar is een van de grootste pleinen in Noord-Duitsland, boordevol kleur en historie. Sommige gebouwen op het plein zijn uit de 14e eeuw, anderen zijn er pas aan het eind van de 19e eeuw geplaatst. Het is een echte mix van stijlen en vormen. Ook geplaveide straten, waar aan beide kanten mooie panden met gevels staan, zijn een lust voor het oog.
Niet alleen de oude binnenstad verdient onze aandacht. Ook de haven is een bezoekje waard. Hier vanuit één van de bootjeskramen eten we het lekkerste broodje vis ooit. Met zijn authentieke havenkroegen en idyllische plekjes heeft de stad een geheel eigen charme.

Wismar

In de middag rijden we door naar het Schweriner Schloss. Het kasteel is een plaatje om naar te kijken. Een prachtige mengelmoes van talloze torens, afgewerkt met goud. Dit paleis was vroeger een residentie van de talrijke hertogen, vandaag is deze het symbool van de stad. Schloss Schwerin staat midden op een eiland van het gelijknamige meer en is omzoomd door een romantisch park. Een mooie plek voor een wandelingen of een fiets tochtje.

Slot Schwerin

Verder slenteren we nog door de straatjes en steegjes van de oude stad, waar huizen met historische gevels en talloze kleine winkeltjes het decor vormen.
Dag 4-5 Rügen, het grootste Duitse eiland
Onze reis gaat verder langs de Duitse Oostzee met eindbestemming eiland Rügen, dat vaak wordt dit beschouwen als het mooiste eiland van Oostzee. De plek voor de rustzoekers, lees ik, als ik op zoek naar meer informatie ga.
Duitslands grootste eiland kent niet alleen een gevarieerd natuur, maar ook flora en fauna. In de weilanden bloeien de klaprozen, maar ook beschermde orchideeënsoorten zoals het vrouwenschoentje zijn hier te vinden. En terwijl in de lucht af en toe een van de zeearenden cirkelt, lopen in het weilanden de kraanvogels. Op sommige stranden waan je je in de Caraïben, terwijl de steile krijtrotsen weer een heel andere sfeer hebben. Ook de sfeervolle meertjes dragen bij aan de charme van dit eiland. Kleurrijke villa’s uit het eind van de negentiende eeuw in de populaire badplaatsen worden afgewisseld door huizen met rieten daken in de vissersdorpen. Wandelen en fietsen is een populair tijdverdrijf, maar het eiland is zo groot dat het handig is om een auto bij de hand te hebben.

Königsstuhl op het eiland Rügen

De meest indrukwekkend plek op het eiland zijn de krijtrotsen met zijn oude beukenbossen die op de UNESCO staan vermeld. Tijdens de wandeling door het oerbos, snuiven we niet alleen de zilte geur van de zee op, maar het getjilp van de vogels zet ons direct in de zen stand. Wat een heerlijk plekje is dit. Wat een groot contrast met de rest van het eiland.
In de oude badplaatsen behalve rijk versierde villa’s,  vind je ook de grote hotels. Hier is het druk met mensen. Stranden staan vol gekleurde strandkorfjes, die al gereserveerd zijn voor de hele dag. Terrasjes zitten vol en langs de winkelpromenade lopen veel mensen.

Sellin

Het beste is gewoon op de fiets te stappen en de natuur in te trekken, maar zelfs dit is moeilijk te realiseren. Er zijn geen fietsen te krijgen, alles is al verhuurd!
Als het in de avond duidelijk wordt dat het aankomende paar dagen ook hier  flinke neerslag wordt verwacht, zijn we er klaar mee.
Dag 6 Onder de paraplu door Stralsund
Rügen is met het vasteland verbonden met een brug. Aan de andere kant van deze brug ligt de Hanzestad Stralsund, die eveneens als Lübeck en Wismar op de Werelderfgoed lijst van UNESCO staat vermeld. Deze stad moet ik nog zeker zien.

Ook hier wordt het stadsbeeld gedomineerd door de kleurrijke gevels en grote bakstenen kerken, die zo kenmerkend zijn voor Hanzesteden. Wat een leuke stad is dit. We slenteren tussen de smalle straatjes richting de haven en het centrale plein, waar de kleurrijke panden de stad proberen op te fleuren in de stromende regen.

Stralsund

Deze regio was voor ons totaal onbekend. Duitse Hanzesteden zoals Lübeck, Wismar en Stralsund zijn een mengelmoes van tastbare geschiedenis en prachtige architectuur. Met zijn vele historische gebouwen, straten en steegjes, kerken en kloosters weten ze tot de dag van vandaag de middeleeuwse uitstraling te behouden.  
Het eiland Rügen is zeker het ontdekken waard, maar een beetje jammer is dat je hier nergens alleen bent. Het Duitse schiereiland blijkt erg populair te zijn onder de eigen bevolking en of het door de corona komt of niet, het is hier super toeristisch!

Voor meer foto’s volg deze link