Noord Ierland

Noord Ierland 2018

Land van het ruige landschap

Naar Noord Ierland ga je natuurlijk niet voor de ontspannen zonvakantie, maar voor de wonderschone natuur zoals rotskusten, het groene heuvellandschap en vele wateren. De natuur van Noord Ierland is wereldberoemd. Het schitterende landschap vormde al vaak genoeg een fabelachtig decor voor de serie “Game of Thrones”. En wat dacht je van de adembenemende Causeway Coastal Route, die wordt gezien als één van de meest spectaculaire kustroutes ter wereld. Genoeg redenen om naar Noord Ierland af te reizen!

05 september Belfast-Larne
Voordat we geland zijn in Belfast, zien we al vanuit het vliegtuig hoe bijzonder groen Noord Ierland is. Ik kan niet wachten om het ruige Ierse landschap te ontdekken.
We verlaten Belfast en rijden meteen door om ons avontuur aan Causeway Coastal Route te beginnen. Die route loopt vanuit Belfast tot Londonderry, langs het meest onvoorstelbare kusten ter wereld.
Helaas door vertraging van het vliegtuig redden we het niet om met de laatste tour mee te doen bij The Gobbins Cliff Path, dat is balen! Deze spectaculaire smalle padden, uitgehakt in de rotswand, verbluffende bruggen en in de rotsen uitgehouwen tunnels, waren ooit de thuisbasis van smokkelaars en kapers. Dit zou ik graag willen lopen, maar ook voor morgen is er geen geschikte tour beschikbaar.
We stopen bij het kustplaatsje Carrickfergus, rijden richting Brown’s Bay en verder richting Larne. Het eerste ritje laat ons duidelijk zien dat Noord Ierland een groen eiland is met glooiende heuvels vol schapen en prachtige vergezichten over de uitgestrekte kust. En dat is pas het begin…
We overnachten in de 19e-eeuwse traditionele pub Billy Andy’s, waar we genieten van overheerlijke maaltijd. Een absolute aanrader!

Torr Head Scenic route

06 september Larne-Ballycastle
Vanuit Larne vervolgen we de Causeway Coastal. We passeren charmante dorpjes en spectaculaire groene valleien. In Glenariff Forest Park maken we een korte wandeling naar een waterval. In dit prachtige gebied met negen door gletsjers gevormde valleien die eindigen bij de kust, zijn verschillende wandelpaden uitgezet door rustige bossen en langs fotogenieke watervallen.
Een groot gedeelte van Antrim Coast Road slingert door het groene Noord Ierse landschap. Sommige gedeeltes van deze route liggen hoog op de kliffen. De meters hoge, grillige kustlijn betovert mij op het eerste gezicht. Alle Scenic Routes langs de kust zijn erg leuk om te rijden. Het zijn bochtige routes, over smalle weggetjes, dwars door weides met schapen, idyllische huisjes en adembenemende uitzichten.
Voor het fantasieachtige landschap rijden we langs één van de meest iconische plekken van Noord Ierland, de Dark Hedges. Een brede laan, omlijst door kronkelende beuken, voor de liefhebbers van Game of Thrones, beter bekend als de King’s Road. Het fabelachtige landschap is één van de meest gefotografeerde natuurlijke fenomenen in Noord Ierland.

de Dark Hedges

En dan vervolgen we weer de kustroute, het ene moment vlak langs de zee, het volgende moment hoog over een klif. De uitzichten zijn weergaloos, na elke bocht is het weer anders. Uit nieuwsgierigheid rijden we regelmatig een smal weggetje of een onverwacht paadje in. Hier komen we de mooiste plekjes tegen!
Het slingerende steile weggetje naar beneden, breng ons in Ballintoy Harbour. Als je hier bent, snap je precies waarom deze plek als decor wordt gebruikt in de serie Game of Thrones. Zo idyllisch, dat je hier een poosje wilt blijven. Vergeet niet binnen te kijken in het piepkleine cafeetje. De huisgemaakte taarten die je hier kunt krijgen, zijn verrukkelijk!

07 september Ballycastle-Coleraine
We hebben genoeg tijd om deze route te rijden en dat is maar goed ook want onderweg is veel te zien. De topattracties van het eiland is Giant’s Causeway, uitgeroepen als UNESCO Werelderfgoed.
Dit geologische wonder bestaat uit een soort dam van gigantische basaltzuilen, die uit zee oprijzen. Een onwerkelijke plek die zou zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting van miljoenen jaren geleden. Dit is één van de meest bijzondere rotsformaties die er bestaan op aarde en daarom bijzonder in trek bij toeristen wat goed te zien is ondanks het vroege tijdstip. Er zijn twee routes uitgezet, waar je over de bijna perfecte, zeshoekige basaltblokken kunt wandelen. Deze plek is verbijsterend mooi en mag je niet missen!

Giant’s Causeway

Vervolgens brengen we een bezoek aan de beroemde Carrick a Rede Bridge. De touwbrug hangt 30 meter boven de zee en verbindt het vaste land met het kleine ruig eilandje. Een ervaring die je niet snel zult vergeten. Deze zwaaiende brug werd van oorsprong gemaakt door vissers die hun visnetten in de gaten wilden houden. Vanuit de brug heb je mooie uitzichten op de rotsen en de azuurblauwe zee.
De route voert verder langs Dunluce Castle. Tegenwoordig alleen nog maar een ruïne, maar nog steeds indrukwekkend. Bij White Rock Beach zijn we onder de indruk van de grote witte kliffen en rotsformaties.
In het koffietentje Lost and Found in Coleraine sluiten we de dag af met het lekkerste bakje cappuccino.

White Rock Beach

08 september Coleraine-Londonderry
Dat Noord Ierland veelzijdig is, kwam ik afgelopen dagen wel achter. De Causeway Coastal is niet alleen een verzameling van natuurlandschappen, maar ook een gebied met gezellige kustplaatjes en slaperige gehuchten, waar je nog echte Ierland proeft.
Vandaag rijden we het laatste stukje van deze route met als eindbestemming Londonderry. Één van de grootste trekpleisters van dit gebied is Mussenden Temple, vlak bij Castlerock. Dit tempeltje gebouwd in 18-e eeuw, gelegen op een hoog klif, met fraaie zeezichten, fungeerde in de serie Game of Trones als Dragonstone.
En dan komen we aan in Derry, officieel Londonderry genaamd, de tweede stad van Noord Ierland. Voor mij hangt hier nog steeds die grimmige, beklemmende sfeer van jaren geleden. Vooral in de arbeidersbuurt Bogside is de trieste geschiedenis nog duidelijk voelbaar, niet in het minst door de enorme muurschilderingen die duidelijk het verhaal over Bloody Sunday en The Derry March vertellen. Misschien is het vandaag het weer, die niet bij draagt aan een gezellige sfeer in de stad…
Noord Ierland heeft mij verrast qua keuken en ook in Derry zetten we de culinaire tour voort. Bij Browns in Town eten we op sterrenniveau.

09 september Londonderry-Belfast
Vanuit Londonderry zetten we de koers richting Belfast. We rijden door de prachtige heuvels van Sperrin Mountains. Mooie dalen en doorweven met rivieren en kleine, kronkelige wegen geven de Sperrins een uitgesproken ruigheid. Vooral de uitgestrekte, lege vlaktes maken een grote indruk op ons. Ondanks regenachtig weer kunnen we de schoonheid van dit gebied wel beamen.
Belfast is een bruisende stad vol contrasten. In het centrum zie je moderne wolkenkrabbers met glazen structuren, maar ook victoriaanse gebouwen met veel charme.
Onze tour door de stad beginnen we bij St Geroge’s Market, waar je van alles kunt krijgen. Aangezien het midden op de dag is, is dit zeker één van de beste plekken waar je lekkere hapjes kunt scoren.
Dan rijden we door richting “de Vredesmuur”. Deze muur fungeert als een afscheiding tussen de protestantse wijk Shankhill en de rooms-katholieke wijk Falls, waar de bekende muurschilderingen duidelijk de tegenstrijdigheden uitbeelden en herinneren aan de voorbije jaren.
Tegen de avond wandelen we door het gezelligste wijkje van de stad, Cathedral Quarter. Hier vind je veel galeries, boetiekjes, pubs en cafeetjes dus de keuze voor het lekkere diner is snel gemaakt.

Cathedral Quarter

10 september Omgeving Belfast
Vandaag is de slechtste dag qua weer. Het is grijs en het regent pijpenstelen in Belfast.
We besluiten zo snel mogelijk de stad te verlaten, op zoek naar beter weer. Aangezien onze vlucht pas in de avond vertrek, gaan we richting het zuiden.
Mourne Mountains, het gebied met glooiende hellingen en uitdagende toppen. Deze route voert ons door mooie Ierse landschappen van stapelmuurtjes en vele grazende schapen .
Hoewel het in dit deel van Europa niet altijd mooi weer is, maak de natuur veel goeds.

Een kleine week hebben we langs iconische bezienswaardigheden, mooie kleine dorpjes en vele Game of Thrones locaties gereden. We hebben de natuur bewonderd, gewandeld en geproefd van de smakelijke keuken, vaak klaar gemaakt op sterrenniveau.
Noord Ierland is een bijzonder bestemming, dicht bij huis. Doordat het land dunbevolkt is en nog niet veel mensen hebben Noord Ierland ontdekt, zijn veel plekken nog onaangeraakt. Wees er dus snel bij voordat de massa’s dit prachtige stukje Verenigd Koninkrijk overspoelen.

Voor meer foto’s, volg deze link.