Noord-Noorwegen

Noord-Noorwegen 2021

Eilandhoppen boven de poolcirkel

Er zijn heel wat mooie dingen te zien op deze wereld en soms hoef je niet ver te reizen.
Ruim boven de Poolcirkel, midden in de woeste Noorse zee vind je een prachtig stukje van Noorwegen.
Het veelzijdig landschap van indrukwekkende bergen, diepe fjorden, woeste zandstranden en idyllische vissersdorpjes spreekt al eeuwen tot ieders verbeelding. Niet voor niets worden Lofoten keer op keer verkozen tot een van de mooiste bestemming ter wereld. Doordat deze eilandengroep één van de dunst bewoonde gebieden ter wereld is, is de inbreng van mens op natuur nog steeds minimaal.
In deze bijzondere wildernis rijden we nog langs de Vesteralen archipel en Senja eiland.
Als ik de plaatjes moet geloven, wacht ons een onvergetelijk avontuur!

06 september Onderweg naar Tromsø
Veel tijd in Tromsø hebben we niet, maar wat wel op ons lijstje staat is Fjellheisen kabelbaan, die ons naar het hoogste punt in de omgeving brengt. Vanaf de top van Storsteinen berg op 421 m, hebben we niet alleen een panoramisch uitzicht op de stad zelf, maar ook de omliggende eilanden, bergen en fjorden.
Eenmaal boven maken we een korte wandeling en genieten van het schitterende uitzicht.
07 september Richting het zuiden
Als er veel regen wordt verwacht kan je het beste de hele dag in de auto zitten, hebben we bedacht dus gooien we onze route om. Vandaag gaan we gelijk richting Lofoten en dat betekent een lange reisdag.
Reizen door Noorwegen is beslist geen straf. Er is altijd iets moois te zien. De natuur is hier overweldigend en het is nooit saai. Onderweg passeren we fjorden, bossen en hoge bergen.
Aan het eind van de middag breekt de lucht af en toe en zien we zelfs een zonnetje dus besluiten we nog een schilderachtige route langs de Tengelfjorden te rijden. Hier maken we direct kennis met al het moois wat deze eilanden te bidden hebben: diepe fjorden, hoge bergen, schattige houten huisjes en verlaten strandjes.
We verblijven voor twee nachten in Scandic Svolvaer Hotel, direct aan de haven.
08 september Toeren door Vestvagøya
Lofoten archipel bestaat uit verschillende eilandjes. Vandaag verkennen we Vestvagøya.
De dag begint met een grote regenboog en ik vraag me direct af of het soms een voorbode is voor een mooie dag?
Niets is minder waar, het weer blijft grimmig. Regen en alle tinten grijs voeren de boventoon. Normaal in deze situatie zal ik me al gaan ergeren, maar hier is het anders. De lichtval is hier echt bijzonder. Het landschap komt regelrecht uit een sprookje. Vooral als we naar de gekleurde huisjes in de haven van Henningsvaer of de rode huisjes van Mortsund staan staren. Ook de schilderachtige route langs de Vestfjord (Smorten-Stamsund-Leknes) heeft iets mysterieus. Steile bergen gaan hier over in de tropisch aandoende stranden: Vik, Hauklandstranda en Uttakleiv met het helderblauw water en een gave stenen kust.
Deze eilandengroep behoort volgens velen tot de mooiste ter wereld en ik kan dit beamen!
09 september Onderweg naar Reine
Via de panoramische route E 10 rijden we richting Reine. Voor deze route van 1,5 uur hebben we de hele dag gereserveerd. Dit is één van de mooiste route in Noorwegen vol bezienswaardigheden en uitzichtpunten.
En al is de hoofdroute “must to do” ik zou ook iedereen aanraden zoveel zijweggetjes te nemen. Deze zijroutes staan wit gemarkeerd op de kaart en verbergen prachtige pure landschappen.
We maken een omweg naar Eggum, een dorpje gelegen langs de kust en tussen de bergen en de oceaan. Later rijden we naar Nusfjord, één van de oudste en best bewaarde vissersdorp van heel Noorwegen. Tegenwoordig geeft het dorpje bezoekers een indruk hoe het leven er vroeger eruit zag. Aanrader is een bezoekje aan de “winkel van Sinkel” en een oud bakkerij winkeltje.
Vanaf Nusfjord lopen we een stukje van het wandelpad Nusfjord- Nysland. De uitzichten zijn schitterend, maar door de vele regen zijn de paden een ware modderpoel geworden.
Naarmate we verder naar het zuiden reizen, wordt het landschap nog spectaculairder. Smalle kustlijn, steile bergformaties, diepe fjorden en sterke getijdenstromingen tussen de eilanden.
We slapen in Robuer Eliassen in Hamnøy, een piepklein gehuchtje dat tegen Reine aan ligt.
10 september Fenomenaal uitzicht!!!
De meest populaire wandeling op de Lofoten is Reinebringen hike. De wandeling is een korte, maar super steile beklimming naar één van de bergtopjes (448 m) in de omgeving Reine. 1500 treden voert binnen iets meer dan een uur naar een magisch uitzicht over eiland Moskenesøya. Van boven af genieten we van fenomenale vergezichten naar prachtige landschappen met diepe fjorden, steile bergtoppen en het idyllisch dorpje Reine, bekend van typische vissershuisjes op palen en stokvisrekken.
Eilandengroep Lofoten heeft nog meer spectaculaire wandelingen te bieden.
In de top drie wandelingen is een hike naar de top van de berg Ryten te vinden, maar deze wandeling die 5-7 uur in beslag neemt is niet meer voor ons weggelegd. Niet wegens conditie, maar wegens slechte knieën. Vanaf Ryten heb je niet allen uitzicht over Kvalvika Beach, maar ook over de bergtoppen in de omgeving.
We kiezen voor een korte wandeling naar het afgelegen Kvalvika strand, die genesteld is tussen de hoge bergen en enkel per voet bereikbaar. Het wandelpad is prima te doen, behalve het laatste stukje, waar gemarkeerde pad moeilijk te zien is tussen de grote stapels stenen. Deze locatie is echt uniek en deze wandeling is zeker een aanrader.
En als je denk dat je alle moois vandaag al gezien heb, heeft Moeder Natuur nog een verassing voor ons.
Rond 23.00 uur worden we verrast met dansende groen licht aan de hemel, het Noorderlicht!!!
11 september Onderweg naar Vesteralen
We kunnen moeilijk afscheid nemen van Lofoten. Het landschap komt hier regelrecht uit een sprookje. De schitterende natuur met hoge bergen en diepe fjorden maakt iedere dag een diepe indruk op ons.
We lopen nog een laatste wandeling Offersøykammen (436m) genaamd. De lengte van deze hike heen en terug is 3,8 km. Eerste stukje lopen we door de heuvels in prachtige herfst kleuren, tussen de meertjes door, daarna een stukje door de bos om vervolgens een aardige top te bedwingen. Eenmaal boven wacht ons spectaculaire uitzicht van 360 graden!
Verder rijden we een bochtige weg richting Grunfjord. Onderweg genieten we van fantastische uitzichten.
In Fiskebol nemen we de ferry naar Melbu… Welkom op Vesteralen.
We verblijven twee nachten in het splinternieuwe Scandic Sortland Hotel.
12 september Kennis maken met Lagøya
Lagøya is een minder bekende eiland van Vesteralen. Het is hier duidelijk anders dan op Lofoten, maar de natuur is minstens zo mooi.
We rijden vanaf Sortland richting Hovden en daarna richting Nyksund. Rond rijden over de bochtige wegen is hier beslist geen straf. Beide routes bieden een contrastrijk landschap. Ruig hooggebergte, groene heuvels, smalle fjorden, hagelwitte stranden en Caribisch ogend zeewater. De vissersdorpjes met houten huizen en de landerijen zijn omgeven door prachtige natuur.
Al zijn deze dorpjes misschien niet zo pittoresk als die van de buurman Lofoten, Nyksund is zeker een bezoekje waard. Het verlaten dorpje lijkt meer op spookstad, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Mocht je daar toevallig zijn, eet dan bij Ekspedisjonen Restaurant Vertsbrygga.
13 september Richting Andenes
Via een toeristische route langs de westkust van Andøya rijden we door naar het meest noordelijke puntje van de Vesteralen. In het begin ben ik een beetje teleurgesteld over het landschap, maar toen we later een stop bij de rotsformatie Bukkekjerka en bij het mooie kustlandschap van Bleik maakte, kan ik het zeggen, dat ook hier ontbreekt niet aan mooie natuur. Ook zijn in deze omgeving toffe wandelingen te lopen (Matinden hike bijv.), maar de kracht van het stadje Andenes zit vooral in de wildlife. Vanaf hier kan je verschillende safari’s doen en daarom hebben we deze plek in ons reisroute opgenomen. Helaas krijgen we eerst te horen dat puffins al half augustus vertrokken waren en walvis safari’s wegens grote golven voor vandaag is afgelast en voor morgen ook al geen plek meer is. Wat een teleurstelling!
Het is vandaag behoorlijk koud dus een lange wandeling zit er niet in. In de middag maken we een korte wandeling op het strand.
14 september Op naar het eiland Senja
In de zomermaanden (tot 31 augustus) is het mogelijk om vanaf Andenes over te varen naar het eiland Senja.
Voor ons staat een lange reisdag voor de boeg, maar voor natuurliefhebbende toerist zoals wij is rijden in Noorwegen iedere dag een feestje. Tot nu toe hebben we best geluk met het weer, als het veel regent, zitten we in de auto. Onderweg spotten we een paar zeearenden en een eland. Aan prachtige landschappen ook geen gebrek. Af en toe stoppen we voor een foto.
Eind van de middag komen we aan bij onze accommodatie voor vannacht, het Senjafjord Hotel, gelegen direct aan het water.15 september Toeristische kustroute Senja
Senja is het op twee na grootste eiland van Noorwegen.
De beste manier om kennis te maken met het eiland is rijden van de toeristische route, die verbindt de plaatsen Gryllefjord met Botnhamn. Grotendeels slingert deze route langs de kust en biedt onvergetelijke vergezichten. Ook mogen twee zijwegen naar Mefjordvaer en Husøy niet vergeten worden.
Vlakbij Hamn i Senja begint de Sukkertoppen wandelroute. Hier kunnen we kiezen uit twee wandelingen. Een hike van 3 km (één richting) naar de top van 456 m of een wandeling naar de uitzichtpunt die je op ongeveer één derde van de weg omhoog tegenkomt. We lopen door het bos gehuld in herfstkleuren en volgen de wegwijzer richting de uitzichtpunt. Vanaf boven hebben we een prachtig uitzicht op Hamn met fotogenieke houten huisjes op palen, kleine eilandjes en de bergen van de omgeving. Het doet ons een beetje denken aan Lofoten.
Ook zo mooie uitzicht vinden we verder op bij een uitkijkplatform Bergsbotn, dat boven de Bergsfjord en omgeving uitsteekt.
De volgende locatie is Tungeneset. Rotsachtige kust met bergformatie Okshornan, bekend van zijn grillige vormen is absolute must see tijdens de Senja rondreis. We maken een korte wandeling over de rotsen en pauzeren voor de lunch in de buitenlucht met een prachtig uitzicht.
Even later staan we op het spierwitte strand van Ersfjord, geflankeerd door hoge bergtoppen.
De laatste stop van vandaag is Mefjordvaer, een vissersdorp ingeklemd tussen de oceaan en de hoge bergen.
De rit van vandaag heeft duidelijk gemaakt dat Senja veel prachtige landschappen verbergt: diepe fjorden, bossen, meertjes, spitse bergen en tropisch uitziende zandstranden.
We logeren voor drie nachten in Mefjord Brygge met uitzicht op imposante rotspartijen.
16 september Iconische berg van Senja
Alle reisgidsen geven aan dat absolute must op Senja is de beklimming van de puntige bergtop Segla, die met 639 m er boven uit steekt. Echter is deze wandeling niet voor ons weggelegd. We kiezen voor de Hesten hike, iets korter en minder steil dan de Segla, maar zeker niet minder mooi. Sterker nog, als je Segla zelf gaat beklimmen dan zie je hem niet. Juist vanaf Hesten trail heb je een fantastisch uitzicht op de iconische berg Segla.
Deze wandeling van 2 km (enkel reis) ging ons makkelijk af. Binnen 1,5 uur stonden we op een plateau aan de voet van Segla. Je ziet niet alleen de majestueuze Segla, maar ook omringende fjorden en imposante bergtoppen, die recht uit het water oprijzen. De uitzichten van boven af zijn indrukwekkend!
17 september Het grootste kleurspektakel
Mefjordvaer is een gebied met veel prachtige natuur. Er zijn veel wandelingen uitgezet, die beginnen in het dorp zelf.
In de ochtend lopen we een Mefjordvaer trail. In dit gebied vinden we uitgestrekte vallei, moerassen, meren, bossen en spitse bergen. Weelderige begroeiing die momenteel gehuld is in prachtige herfstkleuren is een lust voor het oog. Ik ben meteen verkocht aan deze sprookjesachtige omgeving en daroom besluiten we ’s middags nog een klein topje te beklimmen. Knuten is iets hoger dan 100 meter, maar de uitzichten van boven af zijn niet minder mooi dan vanaf zijn grotere broers in de omgeving. Toen we op de route vergezeld werden door twee zeearende was ons feestje kompleet.
Vroeg in de avond stond nog een verassing op ons te wachten. Tijdens de ondergaande zon kleurde imposante bergen aan de overkant rood en leken ze in brand te staan. Wat een kleurspektakel!
Een echte klapper kwam toch een paar uur later. Rond 23.00 uur kleurde de hemel groen. Aurora Borealis, het Noorderlicht, een droom voor iedereen!
Senja wat ben je toch mooi! Een pareltje op deze planeet!
18 september Het laatste eiland
Niet ver van Tromsø ligt het eiland Kvaløya, de laatste halte op onze route.
Vanaf Senja nemen we een ferry en binnen 35 minuten arriveren we op Kvaløya. De route langs de kust brengt ons tot een klein eilandje Sommarøy, verder kom je er niet. De eerste indruk die dit eiland je geeft is allerminst Scandinavisch, prachtige baaien met kristalhelder water en witte zandstranden zijn hier in overvloed. Om iedere hoek is het uitzicht nog mooier dan het vorige. Het eiland Sommarøy is verbonden met het nog kleinere Hillesøya, waar we een hike Hillesøy Peak lopen voor een geweldige panoramisch uitzicht.
Daarna maken we nog een korte wandeling naar Ørnfløya, die meer op een heuvel dan op de berg lijkt, maar de uitzichten van boven af zijn net zo indrukwekkend.
19 september Terug naar Tromsø
Op de laatste dag van onze vakantie hebben we nog een hike gepland staan. Een gemakkelijke wandeling voert ons in ruim een uur naar de Brosmetinden top. Onderweg hebben we een fantastisch uitzicht op nabij gelegen bergtoppen, fjorden en naburige eilanden.
Via de prachtige route 862 rijden we binnen een uur naar Tromsø. Het is duidelijk dat de herfst in hoge noorden al begonnen is. Bossen zijn al bedekt met gele gloed, een lust om naar te kijken.Morgen vliegen we naar huis.

In de twee weken tijd hebben we door een unieke deel van Noorwegen gereden. Iedere dag ben ik verrast door de schoonheid van deze eilandjes. Wat hebben we genoten van fabelachtige natuur en verschillende wandelroutes met overweldigende uitzichten. Wat natuurlijke rijkdom betreft zijn er weinig landen die Noorwegen kunnen overtreffen!

Voor meer foto’s volg dat deze link