Noorwegen

Noorwegen 2006

Een land van Fjorden en Trollen

Het is augustus. We gaan met onze zoon Joris en zijn neef Willem, beide 11 jaar met de auto naar Noorwegen. Ruim twee weken reizen door ongerepte Noors landschap.
We kiezen voor de nachtovertocht van Kiel naar Oslo.
De ruim 200 meter lange boot met zijn dertien verdiepingen leek meer op een cruiseschip. Alles is aanwezig: verschillende restaurants, barretjes, zwembad, spa en fitness centrum, theater, speelhal, casino, winkelpromenade en zelfs een nachtclub! Niet belangrijk voor de kinderen! Ze gaan direct het zwembad in!
Op een dekterras, drinken we een drankje… in alle rust, vermaakt door de muzikanten, lekker uitwaaien, ver weg van het hectische, dagelijkse leven.
Onze vakantie is begonnen!
Uit het dagboek van de kinderen:”…op de boot hebben we lekker gezwommen, ’s avonds hebben we in een antiek restaurant gegeten, daarna genoten van een show met een lekkere cocktail erbij…”

Na 19 uur varen, uitgerust en uitgeslapen komen we in de vroege ochtend in Oslo aan. De eerste dag brengen we in Oslo door.
We gaan naar het Vigeland Park, bekend om zijn stenen beelden, figuren en fonteinen.
We wandelen door de bekendste straat van Oslo, de Karl Johans Gate, drinken wat op het terrasje en gaan in de middag naar onze eerste overnachting in Fefor, gelegen ongeveer 50 km boven Lillehammer.

Het Vigelandpark in Oslo

Vigelandpark

Ons huisje ligt in een bosrijke omgeving met een prachtig uitzicht over het blauwe Feformeer. In de verte zien we besneeuwde bergtoppen. Hier blijven we een paar dagen.
We wandelen in de omgeving, beklimmen de eerste bergen, rijden de bekende Peer Gynt route en bezoeken Lillehammer met z’n Olympische schans. Pas daar boven besef je hoe hoog het is. Dood eng!
Op een avond gaan we op eland safari. We hebben veel geluk, zes elanden gespot! De safari wordt traditioneel afgesloten met de Noorse delicatesse: een crackerbrood besmeerd met room en beleg met elandenworst, heerlijk!

Het Gjendemeer

Gjendemeer

Onder begeleiding van een gids gaan we ook raften. De kinderen vinden het geweldig!
Uit het dagboekje van de kinderen:”…vandaag zijn we wezen raften over de golfen, het was cool! In de pauze mochten we allemaal springen van een 4 meter hoge rots in het water… je had mijn moeder moeten zien…”
We verlaten Fefor en rijden richting de mooiste fjord van Noorwegen, de Geiranger fjord. De weg voert door een mooi Noors landschap.
Bij de Trollenweg, breek bij mijn het zweet uit… De weg is spectaculair en beroemd om zijn 11 haarspeldbochten en 10% stijging. Boven aangekomen worden we getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de omgeving en de Trollenweg.
Nog lang een gesprek van onze vakantie geweest.

De Trollenweg

De Trollenweg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omgeving Geirangerfjord

We slapen in een oude boerderij uit 1614. Vanuit ons appartement hebben we een fantastisch uitzicht over de Geirangerfjord, maar de kinderen vinden dat niets. De vloer kraakt, alles is heel gehorig dus deze accommodatie kreeg al gauw de bijnaam “een krot”.

Vanuit ons appartement maken we een wandeling naar de waterval, we wandelen over de bergen van Jotunheimen nationaal park. Een mooie omgeving met sneeuw bedekte bergtoppen, rustige valleien en prachtige vergezichten.
Ook bezoeken we Ålesund. Een stadje in de Jugendstil gebouw en gelegen op enkele eilandjes, die verbonden zijn met bruggen. Vanaf het restaurant Fjellstua, hebben we een prachtig uitzicht over de stad.
Uit het dagboek van de kinderen:”…vandaag naar Ålesund geweest, ik heb een nieuwe muts gekocht, een echte Noorse, met vlechtjes…”

Ålesund

Ålesund

Een boottocht over de Geirangerfjord fjord mag natuurlijk niet ontbreken dus voor de volgende dag plannen we een tripje. Sinds vorige jaar staat de Geirangerfjord op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO. Het blauwe water dat door de fjord loopt is wel 260 meter diep en de steile bergwanden langs de fjord bereiken de hoogte tot wel 800 meter! Vanuit het water zie je de omgeving het mooist, met recht een parel in de kroon van de Noorse fjorden genoemd.

Geirangerfjord

Geirangerfjord

Uit het dagboek van de kinderen:”…we hebben over de fjord gevaren, veel watervallen gezien, en toen nog gepicknickt in de prachtige natuur, opzoek naar de geweien geweest, maar niets gevonden…”

Jotunheimen N.P.

Jotunheimen N.P.

De volgende bestemming is Lærdal, een klein plaatsje gelegen aan de Sognefjord.
Een kleinschalige camping met z’n gekleurde huisjes direct aan het water gelegen, valt meteen in de goede smaak van de kinderen, ze gaan meteen vissen.

Tijdens ons verblijf bezoeken we het oude centrum van Lærdal. Een plaatje om te zien! Het bezoek aan het zalmcentrum eindigt met een zalm proeverij. Zalm uit de eigen rokerij is zo lekker dat we meteen besluiten een stuk te kopen.

Het oude centrum van Lærdal

Lærdal

We genieten ook van de omgeving en maken hier en daar een uitstapje.
We maken een mooi treinritje met de Flambaan. Onder weg hebben we een adembenemend uitzicht over de rivieren, diepe ravijnen, bergboerderijen, watervallen en besneeuwde bergtoppen.
Ook indrukwekkend is een bezoek aan de Borgund Stavkyrkje, dat in 1150 is gebouwd en bijna nog volledig intact. De kerk van Borgund is de bekendste en de mooiste van de Noorse staafkerken, maar het hoogtepunt is toch wel een wandeling over de Nigardsbreen gletjer!
Ik zie de kinderen nog staan en kijken met verbaasde ogen hoe de ijzeren noppen onder hun schoenen worden vast gebonden. Hoe we met 50 man (we doen aan een familietour) vast geknopt worden aan een touw om onder begeleiding van een gids gletsjer gaan bewandelen.
De omvang van de gletsjer, de hoogte, een wandeling dicht langs de diepe kloven hebben enorme indruk niet alleen bij de kinderen, maar ook bij ons achter gelaten. Spectaculair om zo iets mee te maken!

Nigardsbreen Gletsjer

Nigardsbreen Gletsjer

Uit het dagboek van de kinderen:”… we zijn vandaag naar één van de grootste gletsjers van Europa geweest. We kregen ijzeren punten onder onze schoenen. Het was best zwaar om de punten in het ijs te stampen. Het was eng, maar wel tof!”

Onze laatste bestemming is Hovden, gelegen in het bergachtige gedeelte van het Setesdal, een gebied met een schitterende natuur. Op weg naar Hovden komen we langs de Hardangervidda nationaal park. Een stuk van mooie, ruige natuur.

Ons huisje

Ons huisje

Ons laatste onderkomen heeft een verborgen verassing, een privé sauna!
De omgeving van Hovden is erg bekend bij wintersporters, je kunt hier prima skiën, maar ook in de zomer is er genoeg te doen.
We zijn actief bezig. We zwemmen in het Aqua park, fietsten door de omgeving en doen een poging om de grote berg Gaustadtoppen (1883m) te beklimmen.

Helaas komen we niet tot de top. Lopen over de stenen pad is zwaar, maar hoe hoger we er komen, hoe mooier de uitzichten. Onze beklimming eindigt op 1420 m hoog! Met vol trots kijken we naar de kinderen!

Uit het dagboek van de kinderen:”…we hebben eerst een eind gereden en een berg beklommen, die was 1800 meter hoog maar we zijn tot 1400 meter gekomen, het was erg leuk…”

Omgeving Hovden

Omgeving Hovden

Samen met de kinderen kijken we naar een geslaagde vakantie. We hebben veel gezien, beleefd en gedaan. Het weer viel ons niet tegen, overwegend droog en zonnig, terwijl het in Nederland erg slecht was. Muggen? Daar hebben we geen last van gehad. We hebben heerlijk gegeten, veel vis en vers fruit. Ons favoriete gerecht tijdens de vakantie waren de pannenkoeken met slagroom en zelf geplukte bosbessen! Het was voor ons en de kinderen een groot avontuur!

 

Voor meer foto’s van onze vakantie, kijk dan via deze link

 

Noorwegen---xno_route_bewer

Routekaart