Chili en Argentinië 2020
Dwars door Lake District en woeste Patagonië
Het ligt niet naast de deur, maar dat we terug zouden komen in Chili en Argentinië, stond bij ons al jaren vast. In het zuiden van beide landen ligt Patagonië, een eenzaam en ruig gebied met vele prachtige natuurwonderen. Het is opgebouwd uit verschillende regio’s, elk met zijn eigen unieke schoonheid. IJzige landschappen en geometrische granietpieken in het verre zuiden tot lake district, waar kobalt gekleurde meren, weelderige valleien en vulkanen samenkomen.
En al hebben Patagonië en ik elkaar nog niet ontmoet, ik weet het zeker, het wordt één groot feest!
21-22 januari Amsterdam- Buenos Aires
Na een prima vlucht, we hebben best veel geslapen, landen we in de vroege ochtend in Buenos Aires. Het is hier een lekker weertje dus hebben we er zin in om de stad in te gaan.
We wandelen eerst door de wijk waar we verblijven, het groene Recoleta. We bezoeken een beroemde 23-meter hoge bloem. Deze grote sculptuur, gemaakt van staal en aluminium opent in de ochtend en sluit gedurende de dag. In de avond is de bloem gesloten en geeft het een paars licht. Daarna gaan we een bezoek brengen aan El Ateneo. Een boekhandel, die gevestigd is in het perfect bewaard gebleven theater uit 1919. Zelfs als je niet van lezen houdt, hier kijk je je ogen uit. Niet alleen het interieur zorgt voor een mooie setting, ook de collectie van boeken, vinylplaten, dvd’s en cd’s maken enorme indruk. In de middag wandelen we door de gezellige wijk Palermo, waar we veel mooie Street Art tegen komen. Hier vind je ook veel pubs, cafés en winkeltjes.
Bij Don Julio, bestellen we een sappige steak. Bienvenidos Argentinië!
23 januari Buenos Aires-Bariloche
In de vroege ochtend vliegen we door naar Bariloche, één van de mooist gelegen stadjes in Zuid Amerika. Bariloche ligt midden in Argentinië, in het gebied vol blauwe bergmeren.
We halen de auto op en rijden richting de Teleferico die ons naar 1400 meter brengt. Vanaf Cerro Otto hebben we een panoramisch uitzicht over meren, naaldwouden en witte Andestoppen. Blauwe meren zijn omgeven door groene bergen en zorgen voor een spectaculaire omgeving. Daarna rijden we naar ons hotel voor een relax momentje aan het zwembad.
In de loop van de middag gaan we de omgeving van Bariloche ontdekken. We rijden Circuito Chico, een lus van zo’n 25 km langs de meren en indrukwekkende uitkijkpunten. Één ding is zeker, het omliggend landschap is van ongekende schoonheid!
24 januari Bariloche
De belangrijkste trekpleister van Bariloche is toch het Nahuel Huapi National Park. Vanuit Puerto Panuelo (in de buurt van het Llao Llao resort) vertrekken dagelijks de excursies. Alleen al varen op het Nahuel Huapi meer met op de achtergrond de bergtoppen van de Andes is de moeite waard. Tijdens de boottocht stopen we voor een wandeling door het zeldzame Arrayanesbos. Deze kaneelkleurige bomen vormde voor Walt Disney de inspiratie voor de tekenfilm Bambi. De bijzondere Arrayaanboom komt ook maar op twee plaatsen ter wereld in een compleet bos voor, in Japan en hier in de buurt van Bariloche. Daarna varen we door naar Isla Victoria, waar we een wandeling gaan maken. Het eiland is best groot, maar je mag maar enkel met de gids en op aangewezen padden lopen. Op de boot is het best druk, maar een klein groepje besluit een “lange” wandeling te gaan maken. Het makkelijke pad van 4 km, door de bos brengt ons bij Nahuel Huapi lagune, waar we kunnen relaxen en zwemmen. Via het zelfde pad lopen we terug en varen we weer richting Puerto Panuelo.
Op zoek naar een lekker hapje komen we bij Manush terecht. Het heerst hier een pubachtige sfeer en het eten is verrukkelijk!
25 januari Bariloche
De derde dag op rij in Bariloche staat in het teken van de prachtige uitzichten. Met de stoeltjeslift gaan we naar Cerro Campanario (1039 m) voor het uitzicht, dat volgens National Geographic in de “top 10” van mooiste uitzichtpunten ter wereld staat. Eenmaal boven wordt het meteen duidelijk, bijna 360 graden uitzicht over de omgeving is verbluffend mooi! Alsof je naar een levend schilderij staat te kijken. In het cafetaria genieten we met een kop koffie nog even van de één van de meest ongelooflijke panoramische uitzicht die we ooit gezien hebben.
Daarna rijden we naar het grootste skigebied van Zuid Amerika, waar de grootste berg tot 2400 m reikt. In de zomer zijn niet alle liften open. We komen enkel toot 1900 m, waar we behalve bijzondere uitzichten, ook de condor spotten!
In het stadscentrum lunchen we bij “Familie Weiss” en proven we heerlijke chocola, waar Bariloche om bekend is.
De rest van de dag genieten we van zon en rust bij ons hotel.
26 januari Bariloche-San Martin de Los Andes
Vandaag rijden we de Ruta de los Siete Lagos (7 merenroute). Het is één van de mooiste routes in Argentinië en er is zo veel te zien. Deze route voert door twee nationale parken: Nahuel Huapi en Lanin. Slingerend tussen de bergen passeren we prachtige kobaltblauwe meren met uiteraard mooie uitzichten en watervallen. Aan het eind van de route, bij het Lacarmeer ligt San Martin de los Andes. Het knusse bergdorpje wordt gezien als één van de mooiste dorpen in Argentinië. Het plaatsje wordt voornamelijk veel bezocht door Argentijnen zelf, die hier hun vakantie komen vieren. Er heerst hier een gezellige sfeer.
27 januari San Martin de Los Andes- Pucón
Het is tijd om Argentinië te verlaten en de Andes door te steken richting Chili. Via een prachtig weg langs natuurreservaat Lanin, gelegen rond de voet van de gelijknamige vulkaan, rijden we richting de grenspas Mamuil Malal. Onderweg genieten we van vulkanische toppen en weelderige bossen met de typische inheemse apenbomen. Het lijkt er even op dat we in Jurassic park zijn beland.
De weg naar het plaatsje Pucón voert langs de helderblauwe meren, besneeuwde vulkanen en eeuwenoude bossen. De kleuren groen, wit en blauw zorgen voor een magisch landschap. Het Lake District is volgens velen het mooiste gebied van Chili en dat is goed te merken in dit stadje, die gedomineerd wordt door de rokende Villarica vulkaan. Het is hier druk en toeristisch, maar ondanks dat hangt er een gemoedelijke sfeer.
28 januari Pucón
Het beroemde merengebied is niet enkel één van de mooiste gebieden van Chili, maar ook het natste gebied van het land. Dit is goed te merken als we opstaan. Het regent en alles zit potdicht dus zoeken we ontspanning en gaan we naar de warmwaterbronnen van Pozones, gelegen in een mooie natuurlijke omgeving.
Net na de middag is het weer opgeklaard en kunnen we op pad. We bezoeken de Ojos watervallen en verkennen de omgeving van het stadje, die ingeklemd ligt tussen de machtige vulkaan en het gelijknamige lagune. De natuur dwingt hier ontzag af, indrukwekkend hoge bomen en de besneeuwde bergtop op de achtergrond steekt overal bovenuit.
29 januari Pucón- Puerto Fuy (Huilo-Huilo)
In het merengebied van Chili kiezen we voor een pittoreske route langs talloze meren, met dichte wouden overdekte heuvels en met sneeuw bedekte vulkaantoppen. De route “Sieteslagos” is vergelijkbaar met die in Argentinië en niet minder mooi.
Onze doel van vandaag is Huilo-Huilo, maar voor we op de plaats van bestemming aankomen, bezoeken we nog twee watervallen: Huilo-Huilo en El Puma.
Huilo Huilo is een groot natuurreservaat met regenwoudachtige bossen. We slapen in hotel Marina Fuy, gelegen direct aan het meer, maar kunnen ook een bezoek brengen aan Lawenko SPA in het zusterhotel. Deze plek is fantastisch, midden in de weelderige natuur. Je kunt hier van alles doen: wandelen, kayaken, mountain biken, canopy tour, maar we kiezen voor ontspanning in de sappig groen omgeving, waar je vogeltjes hoort fluiten.
30 januari Huilo-Huilo- Lago Ranco
Vanmorgen genieten we nog van rust in deze omgeving en pas naar de middag stappen we in de auto voor de rit naar Lago Ranco. Onderweg vangen we hier en daar een glimp op van de imposante vulkanen en meren. Via plattelandswegen, langs meren, grote veeboerderijen en dichte bossen bereiken we aan het eind van de middag onze bestemming.
31 januari Lago Ranco-Puerto Varas
We vertrekken richting het zuiden van het merengebied. Langs de blauwe meren en kronkelende stroompjes komen we aan de oostoever van het Llanquihue meer, waar het Vicente Perez Rosales nationale park ligt. Zijn middelpunt is de Osorno vulkaan. We nemen de slingerende weg naar boven en verbazen ons over het fantastische panoramische uitzicht over Chili tot aan de Stille Oceaan. Bij het ski station kunnen we de lift nemen, maar we kiezen voor een wandeling naar boven en zo komen we vrij snel bij de Rojo krater, gelegen 1000 meter onder de top van Osorno vulkaan (2600m). Ook vanaf hier is de omgeving spectaculair te noemen.
Ook het bezoek aan de Lagune Verde en de smaragdgroene Petrohué watervallen is een aanrader.
Aan het eind van de middag komen we in een gezellig stadje Puerto Varas, waar sinds 1850 Duitse kolonisten zich vestigden. In het stadje zie je Duitse invloeden goed terug. De architectuur van de huizen en kerken doet sterk aan Duitsland denken en aan de gevels zijn nog steeds veel Duitse teksten te lezen.
Bij Donde El Gordito, een piepklein restaurantje eten we super verse vis.
01 februari Chiloé
Vandaag staan we vroeg op. Buiten regent het behoorlijk dus besluiten we een lange dagtocht te maken naar het eiland Chiloé, die wegens zijn prachtige houten dorpskerken vermeld staat op de UNESCO werelderfgoed lijst. Na de korte overtocht van 30 minuten komen we aan op het eiland, waar het landschap en bebouwing aan Scandinavië doen denken. Chiloé is na Vuurland het grootste eiland van Zuid Amerika dus we moeten keuzes maken. Vanuit de boot rijden we eerst naar Castro, beroemd om zijn houten paalwoningen. Gekleurde, karakteristieke palafito’s staan met hun muren en daken strak tegen elkaar aan en zelfs in de regen vormen ze een prachtig plaatje. Verder op het eiland toeren we tussen groene glooiende heuvels, bontgekleurde houten kerkjes, bezoeken Ancud en proeven een traditioneel gerecht- curanto, een schotel vol zeevruchten, vlees, wortelgewassen en aardappelen.
Het eiland verbaast me over de prachtige natuur, maar wegens gebrek aan tijd kunnen we geen wandelingen maken. Het is ons nog wel geluk om zwarte nek zwanen te spotten.
Dit eiland verdient zeker meer dan enkel een bliksem bezoek.
02 februari Puerto Varas-Lago Puyehue
We rijden een toeristische route en stoppen aan de westoever van Lago Llanquihue bij twee kleine plaatsjes: Frutillar en Puerto Octay. De eerste is druk bezocht wegens muziek festival, de tweede gaat wat doezelig door het leven. In het dorp domineren goed onderhouden woonhuizen die voor nostalgische aanblik zorgen.
In de middag komen we aan bij onze accommodatie prachtig gelegen aan het Lago Puyehue.
03 februari Lago Puyehue-Bariloche
We nemen afscheid van Chileense meren gebied en door het Puyehue Nationaal Park rijden we richting Argentinië. De grensovergang bij Cardonal Antonio Samoré Pas (1314m) is veel drukker dan noordelijke Mamuil Malal. We hebben ruim 1 uur nodig om de grens te passeren.
Rond het middaguur komen we aan in Villa la Angostura aan. Ondanks dat hier erg druk en toeristisch is, hebben we wel de reden om hier te stoppen. Midden in het centrum van het dorp, heeft de broer van onze koningin Maxima een restaurantje, waar we willen gaan lunchen. Tinto Bistro is zeker een aanrader. Het eten is heerlijk!
We overnachten in Bariloche. Morgen vliegen we naar het zuiden!
04 februari Bariloche-El Calafate
Vanuit het vliegtuig zien we het landschap snel veranderen. Bossen en meren maken plaats voor het kale steppelandschap. Het lijkt alsof we op een andere planeet zijn geland. Op het vliegveld halen we de auto op en gaan direct op pad.
El Calafate ligt midden in de Patagonische steppe aan de oevers van Lago Argentino.
Het stadje oogt gezellig en is niet zo druk als Bariloche. We rijden richting natuurreservaat Lagunas Nimez, die bekend is om zijn rijkdom aan vogels. Tijdens een mooie wandeling, die voert door vijf zones van Patagonische landschappen, spotten we verschillende vogels, bewonderen het smaragdgroene Lago Argentino en maken kennis met de Patagonische flora.
Als afsluiter van de dag, halen we een drankje in een heuse ijsbar, gevestigd in het gletsjermuseum “Glaciarium”.
05 februari El Calafate-Puerto Natales
Eindelijk is het zo ver. Vandaag rijden we richting het verre zuiden. Het is een lange weg door het uitgestrekte landschap, soms slingeren we bergop, dan weer rijden we kaarsrecht zover het oog reikt. De weidse pampa is dor en droog, her en der staan wat eenzame boerderijen (estancia), verder zijn er geen huizen. Het is prachtig weer, aan de hemel verschijnen bizarre wolkenformaties, langs de weg grazen guanaco’s, schapen en nandoes, de Zuid Amerikaanse variant van een struisvogel. Voor we het weten staan we aan de grens. Naar een snelle controle, dalen we verder tussen het glooiende huizenloze landschap met schitterende zicht op de besneeuwde bergtoppen. Langs de weg zien we enorme velden met bloemen. De natuur van Patagonië doet ons telkens verbazen.
’s middags komen we aan in Puerto Natales. Er zijn wat barretjes, cafeetjes en winkeltjes met souvenirs. Langs de boulevard staan wat bankjes om naar de omringende bergen te kijken.
We dineren in een bijzonder restaurant, gemaakt van vier opgestapelde zeecontainers. “Santolla” is een absolute must als je in Puerto Natales bent! Het eten is bijzonder lekker!
06 -07 februari Torres del Paine
Op onze reis door Patagonië mogen de iconische ‘’drie torens’’ van Torres del Paine park niet ontbreken, één van Zuid Amerika’s mooiste natuurgebieden. Vanuit Puerto Natales is nog maar een uurtje rijden naar het park.
De grillige, granieten toppen van het Paine massief domineren het landschap, maar er is hier veel meer te zien. Het park telt tal van meren in kobaltblauw en smaragdgroen, gletsjers, rivieren, bossen, watervallen en rijkdom aan fauna: guanaco’s, flamingo’s, nandoes, condors en poema’s, waarvan de populatie nog steeds toe neemt. De afwisseling is ongekend. Het dunbevolkte en ruige gebied is werkelijk indrukwekkend.
Tijdens het tweedaagse bezoek aan het park hebben we veel met de auto gereden en wandelingen gemaakt. Behalve de poema hebben we veel dieren gezien, verschillende soorten vogels en zelfs de condors gespot, maar vooral genoten van adembenemend uitzichten van dit ongerepte stukje natuur. Aanbevolen wandeling voor mensen die niet de lange hikes kunnen doen is de Mirador Cuernos. Een makkelijke pad breng je naar één van de meest waanzinnige uitzichtpunten van het park, maar ook het uitzicht vanaf Lookout Condor is spectaculair te noemen. Deze vergt wel de enige inspanning, tijdens een korte wandeling, is het hoogteverschil 200 meter.
Dankzij een overnachting in het park, hebben we optimaal kunnen genieten. Hotel Rio Serano, net buiten de parkentree is een aanrader. Vanuit de kamer heb je een fantastisch uitzicht over het bekende massief. Bij zonsopkomst krijgen de bergen een schitterende rode kleur. Een onvergetelijke ervaring!
08 februari Puerto Natales-Punta Arenas
Punta Arenas ligt bij zuidelijkste puntje van Chili, bij de Straat Magellaan. In een kleine drie uur komen we in de havenstad die door zijn gekleurde huizen vrolijk oogt. We zijn midden in het seizoen en ondanks veel toeristen afkomstig van de cruiseschepen, heerst hier een gemoedelijke sfeer. Tijdens de wandeling op de boulevard komen we vreemde taferelen tegen. Veel Chilenen liggen te zonnebaden en zwemmen in zee. Hoe bizar is het? Aan de einde van de wereld, niet ver van Antarctica vandaan, waar normaal door lage temperaturen en gruwelijke wind erg koud is, lopen we in de korte broeken. Ik vroeg me al vaker tijdens deze reis af, waar voor heb ik alle winterse kleren voor mee gesjouwd, maar ik laat ze toch liever in mijn koffer zitten tot het eind van de reis.
09 februari Punta Arenas-El Calafate
Eigenlijk was het de bedoeling om nog een nacht in Punta Arenas te blijven. We hebben een excursie naar Isla Magdalena geboekt, waar een grote kolonie Magellan pinguïns wonen.
Helaas krijgen we te horen dat de excursie wegens slechte weersomstandigheden niet door kan gaan. Hoezo slechte weersomstandigheden? Het is geen wind en de zon schijnt, beter kan het niet! We hebben een idee dat hier er meer aan de hand is, misschien een overboeking?
We besluiten vandaag nog richting El Calafate te rijden, hier hebben we nog veel te zien en doen en een extra dagje komt zeker goed van pas.
10 februari Los Glaciares N.P.
El Calafate is een goede uitvalbasis voor het verkennen van zuidelijke deel van Los Glaciares National Park. Het park dat op de Unesco werelderfgoed staat, dankt zijn naam aan de vele gletsjers op zijn grondgebied. Hier vind je ook de wereldberoemde Perito Moreno gletsjer.
Dankzij de loopbruggen die voor de gletsjertong zijn geïnstalleerd, staan we pal voor de immense muur van ijs. Vanaf verschillende balkons genieten we van een fenomenaal uitzicht op Perito Moreno gletsjer die zo’n 5 km breed is. Deze wandeling is een bijzondere ervaring voor het oog en oor. De gletsjer is actief en beweegt ca. 2 meter per dag. Regelmatig zien we afkalven van de gletsjer van heel dichtbij. Enorme brokken ijs, onder luid gekraak breken af van één van zijn pieken, die tot 70 meter hoogte reiken, en met groot kabaal in het felblauwe water storten. Ondanks dat we deze ervaring moeten delen met meerdere toeristen is het één van de hoogtepunten van onze reis.
11 februari Los Glaciares N.P.
In de vroege ochtend schijnt de zon en zijn we erg blij want we hebben voor vandaag een boottocht geboekt langs meerdere gletsjers in dit gebied.
Helaas al snel slaat het weer om dus dik ingepakt stappen we aan boord van Maria Turquesa. We varen langs de Spegazinni gletsjer, Upsala gletsjer, de grootste gletsjer van dit gebied en als laatste nog langs de Perito Moreno gletsjer. Jammer genoeg tijdens de hele route hebben we het echte Patagonische weer, veel wind en regen. Buiten zitten op het dek en genieten van mooie uitzichten is er niet bij.
12 februari El Calafate-El Chaltén
De route naar El Chaltén is erg mooi. Dwars door weids landschap, vol glooiende heuvels en blauwe meren, rijden we in twee en half uur naar El Chaltén. Het weer is helder en al in de verte hebben we zicht op spitse bergtop van Fitz Roy (3405 m) en Mount Cerro Torre (3102 m).
Het kleine dorp El Chaltén is een eldorado voor bergwandelaars. Hier tijdens de wandelingen ervaar je de meest prachtige bergtoppen en gletsjers.
In de middag wandelen we richting Lagune Capri, een deel van de Fitz Roy wandel route, de populairste trekking route van heel Patagonië. Natuurlijk had ik het liever een hele route gelopen, maar je moet soms verstandig wezen. Er is niet genoeg tijd vandaag om de hele route te lopen en voor morgen verwachten ze veel minder weer. De uitzichten onderweg zijn erg mooi, maar het einddoel valt wat tegen, de bergen zitten dik in de wolken, maar gelukkig hebben we Fitz Roy vandaag al gezien.
’s Avonds eten we in El Tapera.
13 februari El Chaltén
De bergen in El Chaltén roepen om te voet verkend te worden. Op weinig plekken is de natuur zo wild als hier: eeuwenoude bossen, besneeuwde bergtoppen en een meanderende rivier. Ondanks een bewolkte dag gaan we op pad. We kiezen voor de wandelroute naar het uitzichtpunt aan de voet van Lagune Torre. Het is een mooie wandeling, die voornamelijk door de prachtige bossen voert. Onderweg lopen we een paar steile stukjes, maar verder is het een vrij makkelijke wandeling. Naar 2,5 uur lopen komen we aan bij het eindpunt, gletsjermeer vol afgebrokkelde ijs. Het is hier koud, waait behoorlijk, maar ondanks dat is hier schitterend. Stiekem fantaseer ik hoe mooi moet hier zijn als de zon schijnt….
14 februari El Chaltén-El Calafate
Het is al weer prachtig weer buiten. We kunnen moeilijk afscheid nemen van El Chaltén. In de ochtend bezoeken we nog 15 meter hoge waterval Chorillo del Salto en wandelen naar twee uitzichtpunten: Los Condores en Las Aquilas met prachtig uitzicht over het dorp en omringende bergen.
Net naar de middag vertrekken we richting El Calafate voor de laatste nacht in Patagonië.
15 februari El Calafate-Buenos Aires
Buenos Aires verwelkomt ons met temperaturen boven de 30 graden. We leggen onze koffers in de hotelkamer en gaan direct op pad want over een paar uurtjes is al donker. Galeria Pacifico stond op ons lijstje niet vanwege de shopping, maar het bewonderen van het schitterende interieur van het complex. Het immense gebouw herbergt opvallend veel wandtekeningen.
Later gaan we nog richting Promenada Gorriti waar langs het water veel restaurantjes en cafés gevestigd zijn. Na alle steaks van afgelopen weken, hebben we zin in iets anders. We stappen een Sushi tent binnen en achter af blijkt dat het een geweldige keuze was.
Eenmaal aangekomen bij het hotel zien we een hele rij mensen staan bij Broadway theater. Bij navraag aan de kassa, blijken er nog kaartjes te zijn dus besluiten we nog een voorstelling bij te wonen. Optreden was een combinatie van dans, zang en sketches. En al is ons Spaans niet best, we begrepen uit het woord “amor’’, dat het over liefde ging… Het was een prachtige voorstelling en bizarre ervaring om dit te mogen mee maken.
16 februari Buenos Aires
De dag beginnen we in het Café Tortoni, waar de inrichting sinds 1858 niet veranderd is. Nog steeds kan je hier oorspronkelijke glazen plafond en muurschilderingen bewonderen.
Zondag in Buenos Aires betekent maar één ding, bezoek aan San Telmo. De oudste wijk van de stad wordt dan omgetoverd tot bruisende openluchtmarkt. De smalle en authentieke klinkersstraatjes worden gevuld met honderden kraampjes waar van alles te koop is, van sieraden, kleding tot ambachten. Ook wij struinen langs de kraampjes en natuurlijk kunnen we niet weerstaan om souvenirs te halen. Daarna genieten we nog even op Plaza Dorrego van het tango optreden. Een geweldig spektakel in het hart van San Telmo.
De rest van de dag gebruiken we voor een rust momentje aan het zwembad.
17 februari Buenos Aires-Amsterdam
De vlucht vertrekt pas laat in de middag dus hebben we nog even tijd.
Gelijk naar het ontbijt gaan we richting Teatro Colón. Dit operahuis is mooi van buiten, maar als je eenmaal binnen bent dan wordt je sprakeloos. Het liefst had ik hier een voorstelling bij gewoond, maar het is nog steeds vakantie periode en momenteel geen optredens.
Voor een lekkere brunch gaan we naar las Violetas, één van de meest traditionele cafés van Buenos Aires die met zijn art nouveau decoratie, prachtige bronzen kroonluchters en glas in lood ramen al jaren geleden een enorme indruk op ons heeft achter gelaten.
Daarna rijden we door naar het vliegveld voor onze vlucht naar huis.
Tijdens onze reis hebben we de mooiste plekken van Patagonië bezocht. We zagen de meest ontzagwekkende landschappen ter wereld. We hebben gewandeld tussen gigantische bergketens, kilometers gereden door de pampa’s, maar vooral genoten van een bijna hypnotiserend landschap. Het prachtige weer heeft zeker bijgedragen dat we dit avontuur voor altijd zullen blijven herinneren als verbluffend mooi!
Voor meer foto’s van Buenos Aires en Noord Patagonië volg deze link
Voor meer foto’s van Zuid Patagonië volg deze link