Provence

Provence 2015

“Het land” van lavendel

Geurende lavendelvelden

Geurende lavendelvelden

Na een korte vlucht van 1,5 uur arriveren we in Nice, maar aangezien we niet zo cultureel aangelegd zijn, halen we onze huurauto op en gaan de regio Provence ontdekken.

Het landschap van de zonnige Provence heeft van alles in huis: azuurblauwe zee met mooie stranden, fantastische berglandschappen, knusse, schilderachtige dorpjes, oude kastelen op de berghellingen en diepe kloven met rivieren. Op de velden groeien de olijfbomen, wijnranken, kruiden en lavendel, die dragen bij aan het kleurrijke, karakteristieke landschap van de regio. We genieten van een paar vrije dagen.

Vanaf Nice rijden we richting Vence. Het oude ommuurde stadscentrum is magnifiek. De stadspoorten zijn nog helemaal in takt en stammen uit de 13 en 14 eeuw. We slenteren door het oude centrum over de keienstraatjes langs de oude, middeleeuwse huizen om zoveel mogelijk te zien.
Na een kopje koffie te hebben gedronken gaan we richting de auto om vervolgens richting  Gorges du Loup te rijden. Een verademing in de zwoele warmte van de Provence. We passeren watervallen en prachtige uitzichten over de rotsen in de schaduwrijke omgeving.
Bij een klein dorpje Trigance genieten we van een fraai uitzicht op het ruige gebergte.

Verder rijden we door het Parc Naturel Regionaal du Verdon, één van de jongste natuurparken van Frankrijk.
De Gorges du Verdon behoort tot één van de spectaculairste natuurverschijnselen van Europa. De rivier Verdon heeft hier enkele hoge rotswanden uitgesleten en kloven gevormd, die soms wel 700 meter diep zijn. Vandaag kozen we voor de “Route des Crêtes” om te rijden, niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Via de smalle, kronkelende weg, slingeren we langzaam omhoog. We stoppen regelmatig om van de vergezichten over de canyon te genieten, want je komt hier langs de mooiste uitzichtpunten.
Bij het blauwe stuwmeer Lac-de-Saint-Croix werpen we een laatste blik over de canyon en gaan we richting onze eerste overnachting bij “Villa Les Tamaris”, waar we door Gerard en zijn vrouw werden ontvangen in geheel Franse stijl.

Canyon du Verdon bij Lac-de-Saint-Croix

Canyon du Verdon bij Lac-de-Saint-Croix

Vandaag vertrekken we vroeg, want we zijn van plan om eerst naar Roussillon te rijden en dat is ongeveer 100 km hier vandaan.
Het hooggelegen dorpje kijkt uit op een wel heel bijzonder landschap. Het uitgraven van oker heeft erosie veroorzaakt, waardoor in de roodgouden aarde, kliffen, canyons en allerlei grillige vormen zijn ontstaan. De bewoners hebben allerlei tinten oker op hun huizen aangebracht en dat geeft een heel speciaal effect.

De canyon van Roussillon

De canyon van Roussillon

Voor de terugweg richting de Alpen kiezen we de rit over de zuidzijde van de Verdon canyon, de rit over de Corniche Sublime, met opnieuw een aantal sublieme uitzichtpunten. Een aanrader is zeker het Balcon de la Mescla, waar de ravijnen van de Verdon en de Artuby bij elkaar komen. Het klinkt suf, maar de grootsheid van dit gebied is per auto heel goed te zien. De route per auto is mooi en voert bijna overal over de bovenranden van de ‘grand canyon’. Wie zich omringd wil zien door rotswanden, moet natuurlijk op de bodem zijn. We komen hier nog terug.

Vandaag staat een bergrit op het programma. Het klinkt als de Tour de France en dat is het ook een beetje. De route die we vandaag gaan rijden staat regelmatig in het programma van de bekendste fietswedstrijd.
Voor we met de auto omhoog gaan slingeren, gaan we een wandeling richting Lac d’ Allos maken, het grootste natuurlijke bergmeer van Europa. De wandeling is prima te doen, vanaf de parkeerplek kom je binnen 45 minuten bij Lac d’Allos die op 2230 m hoogte ligt.
Onderweg zagen we prachtige bloemenvalleien en af en toe horden we hoge fluittonen van wilde bergmarmotten. Deze forse knaagdieren kunnen tot een halve meter lang worden en ze leven boven de boomgrens. Ze zijn erg actief en een wandeling in dit gebied zonder een marmot te zien is bijna onmogelijk.
Eens aangekomen bij het meer, kijk je je ogen uit. Het meer ligt in de vallei, omringd door hoge berg pieken. Het deed ons denken aan Valley of the Ten Peaks in Canada. Het Morraine Lake daar was tijdens ons bezoek nog bevroren, maar Lac d’ Allos was op zijn mooist!
We hebben genoten van een 4 km lange wandeling rondom meer. En als iemand mij vraagt hoe veel foto’s kunt je maken van één meer, kan ik je verzekeren, van Lac d’ Allos, heel veel!
Bij het meer is een restaurant, waar we heerlijk hebben geluncht met Franse specerijen, die lekkere taartjes zijn een aanrader!

Lac d'Allos

Lac d’Allos

In de middag hebben we twee bijzondere routes gereden: Col d’Allos en Col de la Bonette. Met de top op 2802 meter is de Col de la Bonette de hoogste doorgaande weg van Europa.
Ondanks de steile hellingen, veel bochtige en smalle weggetjes hebben we genoten van de spectaculaire uitzichten. Het leek wel een maanlandschap, zo ruig, erg mooi, maar het kan ook niet anders, want we reden door het National Parc du Mercantour.
De tijd vliegt op zo’n trip, want het was alweer half zes toen we aankwamen in het hoog gelegen Roubion voor onze laatste overnachting.

Langs de hoogste pas van Europa, "Col de la Bonette"

Langs de hoogste pas van Europa, “Col de la Bonette”

Na het ontbijt hebben we nog gewandeld door het dorpje, die erg middeleeuws aandeed. We maakten paar foto’s, want Roubion is erg fotogeniek.
Rond de middag kwamen we aan in Nice voor een wandeling door het oude stadsdeel.
We hebben onze auto bij Place Masséna geparkeerd, het centrale plein van de stad.
Onderweg richting Promenade des Anglais, de wereldbekende boulevard die langs de kust loopt, kwamen we langs prachtige rode gevels, tuinen en versierde fonteinen. Via Rue St-Francois-de- Paule kwamen we aan bij het de l’Opera, een indrukwekkend gebouw.
Om goed de sfeer van oude stad te proeven, zijn we gaan slenteren door de smalle straatjes met af en toe afkoelen op een terrasje met een koud drankje er bij.
Nice is een prachtige stad met een glamoureuze uitstraling.

Waarom naar Nice?
Omdat je vanaf Nice binnen de kortste tijd enkele diverse mooie regio’s kan bezoeken.
De stad zelf, doet er mediterraans aan en straalt warmte en chique van de Cote d’Azur.
We hebben vier intensieve dagen beleefd, maar het bezoek aan Provence heeft onze verwachting overtroffen. Hier komen we nog terug!

Voor meer foto’s volg deze link