Sardinië 2017
Het best bewaarde geheim van de Middellandse Zee
De zoektocht naar de perfecte vakantiebestemming is altijd moeilijk. Er is genoeg keuze en we willen nog zo veel mooie plekjes bezoeken. Dit keer kiezen we voor Sardinië.
Het Italiaanse eiland is bekend vooral om zijn schoonheid van de kustlijn en de zee, maar Sardinië is ook ongerept en groen. De natuur is niet alleen mooi, het landschap is ook zeer gevarieerd: ruig binnenland, indrukwekkende bergkammen en de imposante rotsformatie. Vele idyllische baaien met verleidelijk witte stranden, de authentieke stadjes en overblijfselen uit het Bronzentijdperk sieren dit eiland. “De keuze is er reuze”!
11 september Buongiorno Sardegna!
Een mistral (sterke, stormachtige wind) en bewolkte hemel verwelkomt ons als we op Sardinië aankomen.
Nadat we geland zijn in Olbia, halen we onze beste “vriend” voor de komende dagen, de huurauto. We krijgen een kleine Lancia mee en dat is maar goed ook, want sommige wegen zijn hier erg smal.
Onderweg naar ons hotel krijgen we de eerste indruk van het eiland. Sardinië is ruig en ongerept, grote granieten rotsen domineren het landschaap.
12 september Costa Smeralda en Capo d’Orso
Aan de noordoost kust van het eiland ligt Costa Smeralda. We stappen in de auto en gaan op verkenning. Ondanks een harde wind laat Sardinië zich van haar beste kant zien. Paradijselijke stranden, felblauw zeewater, unieke rotsformaties en idyllische baaien, je gelooft het bijna niet, dat dit in Europa is. Alleen de kleur van de zee is de reis naar Sardinië al waard! Wat ons wel opvalt, dat de natuurlijke schoonheid van het landschap behouden blijft en alle bebouwing is gemaakt van natuurlijk materiaal in harmonie met de omgeving.
Schitterende rotsformaties zie je overal in het landschap, maar de meest bekende zijn die van Capo d’Orso. Boven op de berg bevinden zich grillige granieten rotsen, waaronder een rots die “de beer” wordt genoemd. De indrukwekkende “berenrots” doet mijn denken aan de rotsen op Kangoeroe Eiland in Australië, bizar gevormd graniet. Vanuit de buik heb je een fantastisch uitzicht op de Maddalena eilanden en één van de mooiste panorama’s van de Sardijnse kust.
13 september La Maddalena en Capo Testa
In het noorden van Sardinië ligt de eilandenarchipel La Maddalena. Deze archipel omvat tientallen eilandjes. Slecht drie van de eilanden zijn bewoond, de overige bestaan volledig uit ongerepte natuur. Het meest bezochte eiland is Maddalena, prima bereikbaar per veerboot vanuit Palau.
We nemen onze auto mee en gaan toeren. Langs de 20 km panoramische route zien we schitterende stranden, kliffen en rotsen. Geen wonder dat de hele archipel is uitgeroepen tot nationaal park. Het binnenland bestaat uit ruig rotsachtig landschap, eeuwenoude kurkbomen, eiken en bessenstruiken. De havenplaats zit vol leuke restaurantjes, winkeltjes, bars en cafeetjes en doet er mediterraan aan.
We nemen ook een kijkje op buureiland Caprera die via de brug is verbonden met La Maddalena.
Het eiland is bekend vooral om zijn trekvogels, de Garibaldi museum en fijne parelwitte stranden.
In de namiddag rijden we langs een schiereiland Capo Testa. Hier bevindt zich een maanvallei, waar je prachtig kunt wandelen tussen het interessante rotslandschap. Talloze granieten rotsen die door de wind en golven van de zee zijn geërodeerd in het meest bijzonder rotsformaties zien we voorbij komen. Ze lijken heel veel op de bekende rotsen die ook op Seychellen te vinden zijn, al ken ik die alleen uit de vakantiefolders. Wat een natuurschoon!
De naam Valle de la Luna is in de jaren ’60 gegeven door de hippiegemeenschap die hier hun onderkomen had. Als je de reisgidsen mag geloven, zijn deze granietsculpturen, de mooiste van het hele eiland.
14 september Costa Paradiso
Aan de noordkant van het eiland ligt een kust met de verleidelijke naam “Costa Paradiso”.
De wonderschone kustlijn met een kraakhelder azuurblauwe zee, omgeven door enorme rotsen doet zijn naam zeker eer aan. Deze rotsen hebben een rossige kleur dat gedurende de dag, door het licht, verschillende tinten krijgt. We lopen een wandelingetje dat leidt naar een klein strandje. En al zijn we geen strandliefhebbers, hier kunnen we niet omheen. Een verborgen kiezel strandje met een turkooizen zee, omgeven door de rode rotsen, vormen samen een waar aards paradijsje. We brengen paar uurtjes door op het strand.
Iedere keer als ik naar die rotsen kijk, vraag ik me af of we in Sardinië zijn of misschien ergens in Utah of Arizona?
15 september Het binnenland en Arbatax
We vertrekken richting het binnenland. De wegen voeren door de heuvelachtige omgeving tussen de bossen vol kurkeiken, kastanjes en cactusvijgen, die een heerlijke geur verspreiden. Het binnenland van Sardinië is opvallend groen en ruig. Richting het nationale park Gennargentu komen we steeds hogere bergen tegen en kleine authentieke dorpjes met sfeervolle tavernes, waar je het echte Italië proeft. Er is een groot contrast tussen het jetset leven aan de Costa Smeralda en de inlandse dorpen van Sardinië.
We rijden een route door het Barbagia gebied, waar ver van elkaar gelegen plaatsen, hun eigen tradities weten te behouden. Veel dorpelingen zijn herders en gaan overdag met hun kuddes er op uit. Het leven in deze dorpen is eenvoudig en rustig. Park Gennargentu is een bijzonder mooi gebied met grotten, bronnen en de hoogste berg van het eiland, de Punta Marmora (1834m).
Eind van de middag gaan we richting de oostkust naar Arbatax. Een klein havenstadje gelegen ten zuiden van golf van Orosei. Het doel van ons bezoek zijn rode rotsen genaamd “Rocce Rose”, indrukwekkende roodgekleurde rotsformaties waar de schuimende witte koppen van de zee op stuk slaan.
16 september Ogliastra
Bij de kust provincie Ogliastra liggen enkele van de mooiste stranden van Sardinië. Verscholen tussen hoge kalksteenrotsen zijn ze alleen per boot of door enkele lange voettochten bereikbaar.
Vanuit de boot bewonderen we wild en mooi landschap. Cala Goloritze staat op UNESCO lijst en is één van de mooiste baaien van Ogliastra. We varen langs uitgestrekte zandstranden, maar ook verborgen kiezelstrandjes en baaien met extreem helder water. Het landschap met blauwgroene wateren, parelwitte stranden en kalksteen rotsen is bijna magisch te noemen. Tijdens de boottocht bezoeken we een aantal van deze paradijselijke stranden en vragen ons steeds af of dit nog Europa is. Zo helder is het water en zo wit soms het zand. In de wanden van het rotsachtige amfitheater zijn enkele grotten te vinden.
Na een paar dagen door Sardinië te hebben gereisd, kan ik het zeggen: dat de kust, het binnenland, alles is hier even mooi!
17 september Van Oost naar West
Het op één na grootste eiland in de Middellandse Zee zit vol verrassingen!
We dachten een snelle weg te nemen voor de terugweg, maar het bleek een panoramische route langs het Supramonte kalkgebergte. Dit is het minst betreden natuurgebied van het eiland, dat zich uitstrekt tot aan de rotsige oostkust. We rijden dwars door het bergachtige landschap en genieten van enkele uitzichtpunten. Onderweg passeren we één van de diepste kloven van Europa, Gola di Goroppu.
Opvallend in het landschap van Sardinië zijn de ronde stenen torens, genaamd Nuraghi. Ze liggen her en der over het eiland verspreid en zijn een erfenis uit de bronstijd. We bezoeken een bronnentempel in Santa Christina, mooi gelegen in de omgeving van oeroude, knoestige olijfbomen. Langs zoutmeren rijden we richting het bijzondere strand op schiereiland Sinis. Onderweg zien we flamingo’s, die iedere jaar komen om hier te overwinteren. Het strand bestaat uit kleine kwartsstenen. Het zijn kleine steentjes afgesleten door de zee die door hun kleur het strand wit kleuren. Is Arutas is door zijn kwartsteentjes, het meest exotische strand op Sardinië.
18 september Langs de Westkust
Direct na het ontbijt rijden we richting Bosa. Dit vissersdorpje behoort tot één van de mooiste dorpjes van Sardinië. Met haar vrolijk gekleurde huisjes krijgt het dorpje in de middeleeuwen de status van Koninklijke stad. We nemen even de tijd om door de smalle straatjes te slenteren en te genieten van prachtige pastelkleuren en de mooie balkons.
Via de kustroute, langs de machtige kalksteenkliffen rijden we door naar Alghero.
Sardinië heeft nog iets authentieks. In Alghero is nog een typische Italiaanse sfeer zichtbaar. Een mooie boulevard met jachthaven wordt hier gecombineerd met een knusse en autovrije binnenstad met kronkelige straatjes en steegjes. De sfeervolle pleinen met gezellige terrasjes nodigen uit voor een heerlijke Italiaanse koffie. In het compacte centrum van Alghero is het heerlijk slenteren door smalle straatjes die leiden langs robuuste eeuwenoude stadsmuren, prachtige arbeidershuizen, kerken en vele ambachtelijke winkeltjes.
19 september De golf van Asinara
Castelsardo is een stadje gelegen hoog op de vulkanische rots aan zee. Als je er aan komt rijden maken de pastelkleurige huizen een grote indruk op je. Ze lijken bijna tegen de rotswanden geschilderd, zo mooi. Dit middeleeuwse stadje, wordt ook wel de ‘vesting aan de zee’ genoemd. Bovenop de heuvel prijkt het kasteel, dat hier al sinds de twaalfde eeuw de wacht houdt. Het oude centrum bestaat verder uit smalle, kronkelende straatjes, waar het leuk slenteren is. Castelsardo staat bekend als centrum voor handwerk en oude ambachten. Je vindt hier dan ook veel kleine winkeltjes met keramiek, tapijten en bijzondere souvenirs.
In de middag rijden we richting het uiterste noordwestelijke puntje van het eiland naar Stintino. Deze stad is bekend om zijn beroemde zandstrand Spiaggia la Pelosa. Adembenemend mooi! Schitterende witte zand en kraakhelder water. Zeker één van het mooiste strand van Sardinië. Als je zelf hier loopt dan begrijp je, waarom Sardinië ook weleens de Caraïben van Europa wordt genoemd.
20 september Arrivederci!
We vliegen pas in de avond naar huis dus hebben nog de hele dag om van dit schitterende eiland te genieten.
In het noorden van Sardinië bevindt zich een bergachtig gebied van Monte Limbara. De hoogste berg is 1360 m hoog. Het is een rotsachtig gebied, waar je op de talrijke aangelegde wandel- en bospaden prima kunt wandelen. We verkennen het bovenste plateau. Het gebied wordt gekenmerkt door vele granieten rotsen. Door de tijd, weer en wind zijn hier spectaculaire vormen ontstaan.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Sardinië. Naast de prachtige witte stranden zijn er genoeg bossen, bergen en heuvels te vinden op het eiland.
Sardinië is een verrassend eiland: van kleurrijke stadjes, ongerept en ruig binnenland en betoverende kust. Natuurlijk kan je hier genieten van het heerlijke Italiaanse eten, maar ook van enkele locale specialiteiten. De mensen zijn veel relaxed, vriendelijker en minder gejaagd dan op het vasteland.
Dit is de plek waar je moet zijn om een lang leven te leiden, nergens ter wereld wonen namelijk zo veel honderdjarigen als op Sardinië!
Meer foto’s kunt u zien via deze link