Schotland

Schotland 2022

Schotse Hooglanden, het decor van ruige natuur

Na zon, zee en strand vakanties van dit jaar, gooien we het over een andere boeg. We gaan naar Schotland en nee, we zijn niet bang voor een buitje, lekker afkoelen na een snikhete zomer.
Schotland hebben we al eens bezocht, maar dat weekend bezoek heeft toen zoveel indruk op ons achter gelaten, dat we meteen wisten, hier komen we zeker terug.
Telkens als ik die prachtige foto’s van de Schotse Highlands zag, werd ik super enthousiast. Weidse uitzichten, hoge pieken en ruige natuur. Nu kunnen we het zelf gaan ervaren!

Met de nachtovertocht van IJmuiden naar Newcastle zetten we in de ochtend onze voeten aan wal. Gisteren avond is Queen Elisabeth overleden, England is in rouw. Zou dat een consequentie voor onze verblijf hebben? We weten het nog niet.
Wat we wel weten, boek je overnachtingen op tijd! We hadden in gedachten slowtravel, geen overnachtingen, die van te voren zijn vast gezet, gewoon ter plaatsen kijken wat we mooi vinden en langer op één plek blijven, maar jammer genoeg is dit in hooglanden van Schotland moeilijk te realiseren. Deze regio is zo populair, dat alles echt vol zit, ondanks dat het hoogseizoen achter ons ligt en zomer al bijna voorbij is.

De eerste nacht slapen we in het pittoresk dorpje Pitlochry, die grenst aan het gigantische Cairngorms National Park. Dit uitgestrekte gebied van hoge bergen en bossen is het grootste park binnen het Verenigd Koninkrijk.
Met de auto rijden we langs het spiegelgladde Loch Morlich, dwars door de heuvels, begroeit met heide en over de sneeuwroute richting de noordkant. Deze wegen behoren tot de hoogste van Groot Brittannië dus geen gebrek aan prachtige vergezichten.Queen Elisabeth heeft een prachtige stukje natuur uitgekozen voor haar zomerverblijf. Balmoral Castle was voor haar de plek waar ze van het buitenleven kon genieten, hier is ze ook gestorven.Behalve hoge bergen, heeft Schotland ook veel meer te bieden. Denk aan de glinsterende meren, rotsige kusten, hoge kliffen, prachtige kastelen en niet te vergeten de Schotse tradities zoals: whisky proeverijen of High Tea.
Tijdens ons verblijf aan de oostkust hebben we een paar unieke plekken bezocht zoals: Dunnottar Castle, Dunrobin Castle en Gardens en Bow Fiddle Rock. Bij de Ligthouse Chanonry Point spotte we dolfijnen en in het Ness Walk Hotel in Inverness genoten we van de High Tea op sterren niveau. We maakten een prachtige wandeling naar een “pink house”, befaamd van Instagram en voeren met de boot over de wateren van het zo toeristische Loch Ness.Als je van plan bent om Loch Ness op je route te zetten, dan kan ik je adviseren om met de auto langs de oostoever van het meer te rijden. Deze deel is veel minder toeristisch en nog ongerept. Onderweg kan je stoppen voor een wandeling bij Loch Tarff met prachtige panorama uitzichten en de Falls of Foyers bezoeken, gelegen in één van de Schotse bossen. Hier kom je geen bussen vol toeristen, maar enkele wandelaars tegen.
Nog voor ons vertrek naar Schotland, heb ik op mijn lijstje de Applecross Pass route neergezet. De “Pad van het vee” is een Schotse bergpas en tevens de twee na hoogste weg van Schotland, die een deel van de route North Coast 500 uitmaakt.
De bijna 18 km lange weg voert door mosgroene en eenzame bergen en is door vele haarspeldbochten niet voor iedereen weggelegd.Mocht je op zoek zijn naar nog meer verbluffende landschappen, dan is het Skye of Island er zeker één van. Het landschap op dit eiland is er eentje om je vingers bij af te likken en is niet voor niets regelmatig gebruikt als decor van verschillende films. Vooral Trotternish, meest noordelijke schiereiland van Skye, waar je prachtige wandelingen kunt maken.
The Old Man of Storr is een rots piek en één van de meest bezochten plekken op Skye en favoriet bij wandelaars. En al doet me deze plek veel denken aan mijn zo geliefde Dolomieten, hier op Skye, heb ik een andere lieveling. Vreemde kliffen, grillige pieken en plateaus van The Quiraing, die samen een mysterieus en bijna episch landschap vormen.
Ondanks de drukte is Skye groot genoeg om een gevoel van ruimte en rust te ervaren. Slingerend op de wegen, door het groene heuvelachtige landschap, gaan we in de paar dagen langs alle mooie plekjes: spiegelgladde meertjes, watervallen, uitzichten over de zee, tropische stranden en meerdere landtongen.Mocht je na het zien van onze foto’s zin krijgen om Skye te bezoeken, boek je overnachtingen ver van te voren en vergeet niet reservering te plaatsen in je favoriete restaurantjes om teleurstellingen te voorkomen. Er zijn genoeg toeristen, die zoals jij, hier naar toe komen om te genieten van buitenaards landschap.
De volgende natuur stop is Glen Coe. Als je door hoge bergen en diepe valleien rijdt dan begrijp je meteen waarom dit natuurgebied is ook de filmindustrie niet ontgaan is. Hier werden de scenes uit de James Bond film “Skyfall” en verschillende Harry Potterfilms opgenomen. Het gebied rondom Glen Coe Valley is één van de mooiste wandellocatie in Schotland. Ruwe bergpieken en uitgehouwen rotspartijen vormen een zeer fotogenieke beeld. De Glen Coe Vallei is één van de meest spectaculaire plaatsen om te bezoeken in de Schotse Hooglanden.We sluiten onze reis in de hoofdstad van Schotland af.
Buiten het oude centrum ligt Dean Village, een wijk met statige panden, smalle straatjes en bruggetjes. Het is heerlijk om hier in alle rust door de schilderachtig omgeving te struinen.
Ook in het pittoresk Circus Lane is het heel rustig, anders dan in het drukke Old Town.
Het oude gedeelte van de stad trekt veel toeristen, maar omdat het festivalseizoen net voorbij is, is het hier gezellig druk. We lopen door de beroemdste straat The Royal Mile, die zijn naam dankt aan alle koninklijke plekken waar hij langs loopt: Koninklijke Paleis, Parlement gebouw en Edinburg Castle. Hier vind je ook vele pubs, talloze boetiekjes en historische gebouwen. Deze middeleeuwse vesting met dicht op elkaar gebouwde panden, smalle straten met veel bochten is totaal anders dan een nieuwe deel met neoklassieke gebouwen.Edinburg is een leuke, bruisende stad, die je zeker moet bezoeken tijdens je reis door Schotland.

Tijdens deze tien dagen in Schotland ben ik verschillende keren overvallen door gevoel van bewondering. Schotland is het ideale decor voor spannende hikes. De weidsheid van de natuur bod ons genoeg rust en ruimte, waar we naar op zoek waren.
De Schotse Hooglanden is een perfecte bestemming voor iedereen die op zoek is naar ruige natuur.

Voor meer foto’s, volg deze link.