Schotland kort

Schotland 2015

Het land van Glen’s, Loch’s en Ben’s

SCO-2015-DSCF2668

Loch Tulla

 

Dankzij zijn schitterende natuur is Schotland heel geliefd bij velen. Prachtige bergen, groene bossen, uitgestrekte valleien en schilderachtige meren zagen we vaak in de reiskrantjes voorbij komen, maar het woeste Schotse weer hield ons altijd tegen.
Toen we een aanbieding voor Glasgow voorbij zagen komen, dachten we: ach, waroom ook niet?
Lekker, paar dagen uitwaaien in de ruige natuur. Op naar de echte Schotse Highlands!

Glencoe

Glencoe

Na een korte vlucht van ruim één uur, kwamen we in Glasgow aan. Het uitzicht vanaf het vliegtuig op de hoge bergen van Schotland “versierd “ met de regenboog deed mijn hart al sneller kloppen. Ik wist het zeker: het wordt genieten!
Vanuit Glasgow hadden we een auto gehuurd en binnen de kortste tijd reden we door het heuvelachtig gebied richting het grootste zoetwater meer van Groot-Brittannië, de Loch Lomond.
Met de autorit langs de oever zijn we op ontdekking gegaan naar hoge bergen, glens en lochs in het Loch Lomond en de Trossachs Nationaal Park.
Ten noorden van het meer doemen de bergen op en in het zuiden van het meer liggen een aantal eilandjes. Aan de westoever liggen kleine, lieflijke dorpjes zoals Luss, waar je een prachtig uitzicht hebt over het meer en majestueuze Ben Lomond.
De Trossachs, een prachtige streek op de grens tussen de Hooglanden en Laaglanden. Dit heuvelgebied met glinsterende meren en dicht begroeide bossen is een perfecte plek voor de wandelingen. Met een kort autoritje in deze omgeving hebben we kunnen ontdekken de rust en de pracht van de natuur.

SCO-2015-DSCF2722

Glencoe

Wandelen is erg populair in Schotland. Als je een langere wandeltocht wilt ondernemen, kan je één van de langeafstandspaden volgen. Er zijn vier officiële langeafstandspaden in Schotland. Daarvan is de West Highland Way veruit de populairste. De 152 km lange wandeltocht is volgens velen één van de mooiste ervaringen die je kunt meemaken. De wandeltocht neemt je vanuit Glasgow mee tot aan Fort William. Je wandelt door de westelijke Highlands tussen de typische Schotse “glens” en heuvels.

Schotse hooglanden

Schotse hooglanden

We hebben een stuk van de route afgelegd met de auto. Ons doel was Ben Nevis te zien, het hoogste berg van Schotland. Onderweg kwamen we prachtige valleien, bergen en meren tegen.
Opmerkelijk, hoe snel het weer verandert. Zo zie je de voorzichtige zonnestralen door de wolken en even later trekt de lucht volkomen dicht!
Bij het uitzichtpunt van Glencoe, veruit de bekendste vallei van Schotland hebben we wat geluk. We zien zelfs de toppen van de “Three Sisters”, maar even later verdwijnt alles onder het “kleedje” van de mist. Vanuit de auto, genieten we van de omgeving en schitterende ruige natuur. Onderweg stoppen we regelmatig om foto’s te maken. We vangen even de glimp van Ben Nevis die met 1343 m de hoogste berg van Groot Brittannië is. Boven op de berg ligt nog sneeuw en velen zijn nog aan het skiën. Het weer is opgeklaard dus we besluiten door te rijden richting de Skye eiland.
De weg naar Skye was prachtig. Een oneindige schat aan natuurschoon in de vorm van diepe baaien, hoge rotskusten, heidevelden, diepe meren, kabbelende beken en hoge bergen.

Eilean Donan Castle

Eilean Donan Castle

Helaas is het weer verslechterd. Het begon zo hard te regenen dat de ruiterwissers het niet aan konden. We besluiten terug te rijden naar onze B&B.
Het heeft de hele nacht geregend en het regent nog steeds, maar hier in Schotland zitten daar ook de voordelen aan. Er zijn veel meer watervallen onderweg te zien dan gisteren en sommige zijn nog voller en langer geworden. Mooi om te kunnen ervaren wat voor impact de moeder natuur heeft.

Waterval bij Glencoe

Waterval bij Glencoe

We kunnen nog steeds geen afscheid nemen van de ruige natuur bij Glencoe. Ondanks veel regen besluiten we een rondje te rijden om een zijarm van Loch Linnhe. De route voert door prachtige Schotse Hooglanden, vol hooggebergte, valleien en meren. Het gebied waar je eindeloos kunt wandelen, maar natuurlijk bij betere weersomstandigheden.
Hier, op dit stukje Schotland, zijn we verliefd geworden. Hier komen we nog zeker terug!

De laatste dag maken we nog een korte stop in Glasgow, waar we een Kathedraal bezoeken en lunchen bij Willow Tea Room. De enige tea room die bewaard is gebleven van een reeks, ontworpen door Charles Macintosh, Glasgows beroemde architect en ontwerper. De unieke stijl van Macintosh is te herkennen aan glas-in-lood decoratie en is op vele plekken in de stad te zien.

Schotse Glen’s, Loch’s en Ben’s, behoren tot Europa’s mooiste landschappen en zijn een must-see voor de natuurliefhebbers en de wandelaars, maar behalve de mooie natuur heeft Schotland nog meer te bieden zoals prachtige kastelen, gezellige cafeetjes en aardige mensen.

Voor meer foto’s van Schotland klik hier