Seychellen

Seychellen 2018

Island Hopping in het tropisch paradijs

Na een onvergetelijke rondreis door Nieuw Zeeland kiezen we deze keer voor een tropische bestemming. Bounty eilanden van Seychellen spreken al lange tijd tot ons verbeelding.
Deze archipel bestaat uit meer dan 100 kleine eilandjes en ligt erg afgelegen ten oosten van het Afrikaanse continent.
Een paradijs op aarde, zo kun je de Seychellen het best omschrijven als je de foto’s moet geloven. Deze eilandengroep is gezegend met parelwitte stranden, diepblauwe wateren, rijke onderwaterwereld en wat vele niet weten, een ongerept oerwoud. Flora en fauna zijn hier uniek. Zo leeft niet alleen de grootste schildpad, maar óók de kleinste kikker ter wereld op deze eilanden.
Een heerlijk plek voor een beetje avontuur en rust!

04 juni Mahé-Praslin
Vroeg in de ochtend komen we aan op het grootste eiland van de archipel-Mahé. Aansluitend nemen we een vlucht naar Praslin. Een vlucht in het kleine propeller vliegtuigje is een genot. Onder ons als kleine stipjes liggen deze eilanden verspreid in de Indische Oceaan. Overal steken de weelderige, groene heuvels hoog boven het water. Spierwitte stranden zijn overspoelt met blauw, echt blauw water. Het is duidelijk, Seychellen is een groen, tropisch paradijs!
Aangekomen op Praslin, maken we een wandeling langs het strand. Het is wel even wennen. De temperatuur is rond de 30 graden en de luchtvochtigheid is aardig hoog. Rustig aan maken we een kennis met het eerste eiland.

Grand Anse

05 juni Praslin-Vallée de Mai
Praslin is het meest vruchtbare eiland van de archipel en het wordt meteen duidelijk als we het bosgebied Valléé de Mai instappen. Dit is het kleinste UNESCO Werelderfgoed gebied ter wereld. Dit park wordt ook wel gezien als ‘De hof van Eden’ en dat is natuurlijk niet voor niets. De zeer zeldzame Coco de mer groeit hier en je vindt er verder tal van andere exotische flora en fauna. Dit palmenbos is zeer indrukkwekkend. Hier vind je de palmen met de grootste kokosnoot ter wereld met zijn unieke vorm, die soms meer dan twintig kilo weegt. Bovendien vliegen er zeldzame vogelsoorten als de Seychelles bulbul en Black Parrot rond. Het is een unieke zwarte papegaai die met uitsterven is bedreigd en alleen hier voorkomt op het eiland Praslin. De exemplaren die we zien hangen op de kop, hoog in de palmboom om te eten van de zoete vruchten.
De wandeling door het miljoenen jare oud oerwoud is haast onwerkelijk te noemen door de reusachtigheid van de bomen die toornen dertig meter boven je uit.

Vallée de Mai

06 juni Praslin-St. Pierre en Curieuse
Voor vandaag hebben we een excursie geboekt naar twee buureilandjes van Praslin.
Bij het eiland St. Pierre gaan we snorkelen. Het minuscule eiland bestaat uit enkele granieten rotsen rijzend op uit het turkooise water, overschaduwd door enkele palmbomen. Het water is hier extreem helder en bevat veel tropische visjes.
Op Curieuse eiland komen we oog in oog te staan met de Aldabra-reuzenschildpadden. Ze worden zo’n 1,20 meter lang en ongeveer 175 jaar oud. Deze gigantische schildpad leeft op een gelijknamig eilandje en is de grootste landschildpad die er bestaat. Op het eiland Curieuse is deze schildpad een poosje geleden uitgezet en tot vandaag aan toe zwerven de dieren hier vrij rond.

Curieuse eiland

Seychellen ligt erg afgelegen, waardoor de natuur zich uniek heeft ontwikkeld. De dieren voelen zich niet bejaagd en zijn dus niet bang voor mensen. Foto’s maken kost dus geen moeite, ze trekken zich helemaal niets aan van de omgeving. Een ontmoeting met deze dieren is een geweldig ervaring!
De Seychellen hebben een bijnaam “de Galapagos van de Indische Oceaan” en de afgelopen twee dagen werd er duidelijk waarom.

07 juni Praslin-Tour over het eiland
Ik voel me na drie dagen al helemaal thuis op dit eiland. Groot kun je het eiland niet noemen, het is namelijk 10 km lang en 4 km breed. Tot nu toe hebben we alles te voet en per openbaar vervoer gedaan, maar voor de laatste dag hebben we een auto gehuurd. Zo kunnen we, zo goed als alles zien wat het eiland te bieden heeft.
Je kunt het eiland niet verlaten zonder zijn paradijselijke stranden te zien. We bezoeken Anse Georgette, Anse Volbert en Anse Lazio. Het laatste behoort volgens de reisgidsen tot één van de mooiste stranden ter wereld. Ik zou echt niet kunnen kiezen.

Anse Georgette

Alle stranden op Seychellen zijn adembenemend. Overal is zand parelwit, water felblauw en groeien de bomen bijna tot in de oceaan, zodat een natuurlijke schaduw ontstaat. Het is de ultieme droomplek. Ik begin te begrijpen dat de Seychellen tot de mooiste plekken van de wereld behoren.
Praslin is een bergachtig eiland met weinig inwoners, waardoor we het relaxte karakter van dit eiland hebben ervaren. Het eiland trekt vooral natuurliefhebbers en laten we hopen dat het zo blijft!

08 juni Praslin-La Digue-Anse Source d’Argent
Door naar het tweede paradijs. Per ferry verplaatsen we ons naar het vlakbij gelegen La Digue.
Zodra we op het eiland stappen, zijn we verkocht. La Digue is een karakteristiek eiland waar een gemoedelijke sfeer heerst. Er rijden nauwelijks auto’s, iedereen gaat op de fiets met een mandje achter op! Een bizarre ervaring. Zo ver van huis, maar toch een typisch Hollandse plaatje.
Ook wij mengen ons tussen alle fietsende mensen door en rijden richting het beroemdste strand van het eiland – Anse Source d’Argent. Fietsend door Union Estate Park kijken we onze ogen uit. Overal wuiven enorme kokospalmen, in de lucht hang er een zoete geur van de vanilleplantage, hier en daar rijzen granieten rotsen omhoog en we zien nog grote landschildpadden. Het is een prachtig stukje natuur.
Dan komen we aan op Anse Source d’Argent. Het één van de meest gefotografeerde stranden ter wereld. Het strand is bezaaid met enorme granieten rotsblokken die aan het eind van de dag prachtig kleuren. Niet voor niets wordt dit strand vaak gebruikt als decor voor films en reclames. Gelukkig hoeven we dit stukje paradijs niet met al te veel mensen delen.

Anse Source d’Argent

09 juni La Digue-Grand Anse en Petit Anse
Het vijf kilometer lange en drie kilometer brede La Digue heeft vele hagelwitte‚ verlaten stranden waar wuivende kokospalmen het paradijselijke plaatje compleet maken.
We fietsen door de jungle richting Grand Anse en al is het weer vandaag niet optimaal, het lang gerekte strand is zeker één uit de boeken. Klimmend door de groene jungle lopen we verder naar Petit Anse met als beloning een prachtig wit strand en een felblauwe zee.
Op La Digue kan je uitstekend eten, maar één restaurant stond op mijn wenslijstje. Restaurant Belle Vue, gelegen halverwege de klim naar de top van de Nid D’Aigle. Een prachtig plek, heerlijke keuken, fantastisch uitzicht over Praslin en waarschijnlijk een spectaculaire zonsondergang. Jammer genoeg hebben we dat laatste niet meegemaakt want de zon liet zich vandaag niet vaak zien.

10 juni La Digue-Fietstocht langs de kust
De zon op mijn gezicht, de warme wind langs mijn benen, fietsend genieten we van een mooie kustroute. Het is alsof we in een droomwereld zijn beland. De stranden zijn adembenemend, de één nog mooier dan de ander. Liggend en luierend op het hagelwitte strand, starend naar het felblauwe water en gigantische granieten rotsen, voelt als een feestje. Beetje zwemmen en snorkelen, de dag vliegt voorbij. Het is heerlijk vertoeven op deze tropische stranden. Dit is vakantie op een droombestemming!
Niet alleen liefhebbers van strand hebben het hier na hun zin. Ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Tussen de prachtige baaien en de gigantische granieten rotsen vind je op la Digue volop ongerepte natuur.

Anse Severe

11 juni La Digue-Praslin-Mahé
Vandaag wacht ons een nieuw eiland. Mahé, het grootste en meest bevolkte eiland van de Seychellen is net zo groot als Texel, maar door de aanwezigheid van vele kronkelweggetjes en bergen lijkt het eiland veel groter. Huren van een auto is dus geen overbodige luxe. We gaan richting het zuiden. De zuidkant van het eiland bestaat voornamelijk uit mooie stranden, maar jammer genoeg is het weer vandaag niet optimaal.

12 juni Mahé-Rondje om het eiland
Er zijn veel meer mooie plekken op dit eiland dan alleen idyllische strandjes. Het binnenland van Mahé is bergachtig en begroeid door tropisch regenwoud. Het hoogste punt rijst iets meer dan 900 meter boven de zeespiegel en ligt midden in het Morne Seychellois National Park. Er zijn hier genoeg wandelpaden, maar alleen al een ritje met de auto is de moeite waard. Het ene fantastische uitzicht na het andere, zowel op de bergen als de kustlijn.

Uitzichtpunt op Mahé eiland

Een bezoek aan de oude plantage met een bijzondere kruidentuin “Le jardin du Roi” is ook zeker de moeite waard, net als één van de kleinste hoofdsteden ter wereld –Victoria, waar je de Hindoe -tempel, de kerk, de markt en de clock tower gezien moet hebben.
Aan de westkust van het eiland ervaar je nog steeds het ontspannen eilandgevoel. Er wonen hier weinig mensen en er rijdt weinig verkeer. Overal langs de weg zien we lokale fruitverkopers. Langs de kust zien we de mooiste strandjes en romantische baaitjes, waar het zand echt parelwit en het water echt blauw is. Al is het grootste eiland van de Seychellen niet de mooiste, sommige plekjes zijn net een ansichtkaart.

Anse à la Mouche

13 juni Mahé-Afscheid
De Seychellen beschikken over alle aspecten om je vakantie onvergetelijk te maken. Onderwater of boven water, je blijft je verbazen over deze prachtige eilandengroep. Helder, lichtblauw zeewater, parelwitte stranden en wuivende palmbomen stonden vandaag op ons programma, maar de regen gooit het roet in het eten. En als we het toch over het eten hebben, dan lekker uitgebreid lunchen bij ons favoriete restaurant Del Place, dat is ook een waardig afscheid van deze prachtige archipel. Del Place is een toppertje! Een plek waar je U tegen zegt en de keuken waar je je vingers bij aflikt!

Restaurant Del Place

Moeder Natuur was erg gul voor deze eilandjes die verspreid liggen in de Indische Oceaan en heeft ze enorm verwend. We hebben op de mooiste stranden ter wereld gelegen die zonder twijfel een grote attractie zijn, maar ook bewandelde we de ongerepte stukken oerwoud met exotische flora en fauna. We hebben gezwommen in afgelegen, meest romantische baaien, maar vooral genoten van alle drie eilanden. De zon schijnt hier bijna altijd en het wordt overdag niet kouder dan 25 °C. Is dat nu niet het paradijs op aarde?

Voor meer foto’s Praslin, volg deze link

Voor meer foto’s La Digue, volg deze link

Voor meer foto’s Mahé, volg deze link