Sicilie

Sicilië 2014

Historische stadjes, prachtig landschap en natuurlijk de Etna!

SIC-2014-DSC04263

Na een korte vlucht van 2 uur en 45 minuten landen we op Bella Sicilia!
We willen zoveel mogelijk van dit eiland zien, daarom halen we meteen onze gehuurde auto op. Heerlijk, alle vrijheid!
Voor ons geen all-inclusive formule, maar knusse B&B, kleinschalige hotels en ’s avonds eten bij de plaatselijke ‘’Taverne’’, zoals de echte Sicilianen dat doen, lekker genieten!

Het bezoek aan de Etna is een grote belevenis!
We hebben al veel gezien hier en daar in de wereld, maar op de rand van de krater van een actieve vulkaan hebben we nog niet gestaan. Aan de noordzijde van deze vulkaan, boeken we het langste toer, die helemaal tot de top gaat.
Tot 2800 meter rijden we met de four wheel drive. Daarna onder de begeleiding van een gids, wandelen we naar te top.

Op de top van de Etna

Op de top van de Etna

Het is een stevige wandeling door de vulkanisch as en losse lava steentjes, maar de uitzicht is onvergetelijk! Het omliggende landschap bestaat uit vulkanisch as, mooie zwarte bergen, zonder planten en bomen, surrealistisch, maar prachtig!
We klimmen tot net boven de 3300 meter en voelen meteen de macht van ‘’moeder natuur’’. We staan omringd door de zwaveldampen en actieve fumaroles. De bodem van de krater kunnen we niet zien. De krater van Etna heeft 400 meter doorsnee en is 500 meter diep.
De vulkaan is steeds actief, er komt steeds rookwolk uit de vulkaan!
Onze gids vertelt dat de laatste uitbarsting aan de noordzijde vorige maand was en aan de zuidzijde nog net geen twee weken geleden, onwerkelijk!
Beneden bij de parkeerplaats kunnen we nog zwarte lava tongen zien, die alles meenemen wat op hun pad stond: huisjes, bomen etc… Wat voelen we ons klein bij dit natuur geweld!

Lavatong van een recente uitbarsting

Lavatong van een recente uitbarsting

Dat Sicilië niet alleen een bestemming is voor mensen die op zoek zijn naar zon, zee en strand, bewijzen de vele actieve mogelijkheden.
Voor de avonturiers, zoals wij mag de Gole Alcantara niet ontbreken.
Deze kloof is ontstaan door de vulkaanuitbarsting in het jaar 2400 voor Christus. Door de uitbarsting werd het hele dal van Alcantara bedolven onder de lava, maar door een aardbeving splitste de lava zich waardoor de kloof is ontstaan. Doordat het water bleef stromen, hebben de rotswanden een natuurlijke glans gekregen wat een prachtig gezicht is om te zien. Je kunt van mei tot september door de kloof wandelen en deze unieke ervaring meemaken, al is het water erg koud!
Boven de kloof loopt ook een wandelroute door het park, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de kloof.
Aan de andere kant van het eiland, vlakbij Palermo, ligt het beschermde natuurgebied Lo Zingaro.

Lo Zingaro

Lo Zingaro

Dit natuurreservaat is ruim 1700 hectare groot en ligt aan het ongerepte kustlandschap, ver van alle drukte en lawaai. Er zijn hier verschillende gemarkeerde wandelroutes.
We kiezen voor de route langs de kust, met magnifieke uitzichten langs hoog oprijzende bergen. We wandelen langs een haast oogverblindend blauwe zee en sprookjesachtige baaitjes met strandjes.  De temperatuur is hoog, erg hoog. We besluiten om halverwege te gaan uitrusten aan één van de afgelegen baaitjes. Het is hier net een tropische paradijsje! Jammer, dat we hier niet alleen zijn….

De moeite waard om te bezoeken zijn twee middeleeuwse stadjes: Monreale en Ericé.
Vlakbij Palermo ligt het oude stadje Monreale. Het plaatsje ontstond in de middeleeuwen rond de kathedraal en het Benedictijnen klooster. In tegenstelling tot de buitenkant van de kathedraal, is het interieur rijkelijk versiert met schitterende mozaïeken. Prachtig om te zien!
Het hooggelegen dorpje Ericé, heeft een middeleeuws centrum dat vrijwel nog geheel intact is.
Heerlijk slenteren tussen de smalle straatjes op zoek naar al het moois die het plaatsje te bieden heeft…

Ericé

Ericé

Palermo is de hoofdstad van Sicilië en met 660.000 inwoners de op vier na grootste stad van Italië.
Er zijn hier unieke bouwwerken met een bijzondere mix van stijlen te vinden. Tot de bekendste bezienswaardigheden behoren de overblijfselen uit de tijd van Normandiërs: met mozaïeken verfraaide paleizen, graven van keizers en rode koepelkerken. Andere blikvangers zijn de in barokstijl opgetrokken kerken en paleizen uit de tijd van de onderkoningen.
In verband met het drukke verkeer in de stad hebben we besloten de stad ter voet en openbaar vervoer te bezoeken.
Het is warm, erg wam, het kwik liep tot boven de 30 graden en iedere stap die we zetten was er eigenlijk één te veel. Openbaar vervoer is hier ook geen uitkomst, aangezien we steeds heel lang op de bus moeten wachten… en toch lukte ons om veel van de stad te kunnen zien.

Palermo

Palermo

De kust van Sicilië is ook net als de hele eiland veelzijdig.
In het noorden, aan de voet van een steile rots, bezoeken we het historische stadje Cefalú.
We slenteren door de nauwe straatjes, vol kleine winkeltjes en brengen een bezoek aan de Noormannenkerk. Deze indrukwekkende kerk uit de middeleeuwen met de schitterende Arabische mozaïeken is zeker een bezoek waard. Daarna gaan we relaxen op een prachtige stuk zandstrand en zwemmen in het warme water van de Middellandse Zee.

Cefalú

Cefalú

In het oosten ligt de oudste badplaats van Sicilië -Taormina. Deze pittoresk, bloemrijke stadje biedt prachtige vergezichten over de Middellandse zee, de kust en de majestueuze Etna.
Het antieke Teatro Greco-Romano in Taormina wordt nog steeds voor voorstellingen en concerten gebruikt en is beschouwd als het mooiste openluchttheater ter wereld.
Gek genoeg heeft Taormina als mooiste en meest bezochten badplaats van Sicilië vooral keienstranden.
Prachtige zandstranden kun je vinden bij Scala dei Turchi, in het zuiden van het eiland.
Scala dei Turchi zijn bijzondere, witte, kalksteen rotsen die prachtig uitsteken boven het azuurblauwe water van de zee. De moeite waard om te bezoeken!

Op het eiland kun je veel Griekse tempels vinden, maar de meest bijzondere is Valle dei Templi bij Agrigento. Deze unieke tempels behoren tot best bewaard gebleven bouwwerken uit de Griekse wereld. Ze zijn prachtig gelegen op een steil oprijzende rotskam van de antieke stad Akragas.

Valle dei Templi

Valle dei Templi

Een bezoek aan Sicilië is niet compleet zonder Siracusa, maar vooral  het oude stadscentrum. Ortygia ligt op een eilandje voor de kust en is via de brug verbonden met de rest van de stad. Makkelijk te bereiken per openbaar vervoer. Er rijden door de stad elektrische bussen.
Hier vind je mooie pleinen, oude gebouwen en sfeervolle straatjes. Dankzij de zeewind is het hier vaak aangenaam koel. In de stad met zoveel geschiedenis kun je gewoon slenteren, shoppen en heerlijk eten!
Hier, bij Bistro “ Le Vin de L’assassin’’ hebben we heerlijkst gegeten van de hele vakantie!

Ortygia

Ortygia

’s Avonds, wanneer de monumenten prachtig verlicht worden, is Ortygia een plaatje!
Het binnenland van Sicilië wordt gekenmerkt door golvende akkers, plantages van sinaasappelbomen, citroenen, wijngarden, zilver glanzende olijfgaarden. Hier kan je ook authentieke stadjes en oude boeren dorpen vinden.

Ortygia

Ortygia

Sicilië is een groot en veelzijdig eiland. Een ideale bestemming voor zowel cultuurliefhebbers als wandelaars en zonaanbidders! Een reis door Sicilië is een groot avontuur!

Voor meer foto’s klik hier