Slovenië

Slovenië 2019

De natuurlijke parel verborgen achter de Alpen

Er zijn zo veel mooie plekken die aan onze eisen voldoen, dat het kiezen van een vakantiebestemming altijd een lastige opgave is. Deze keer reizen we af naar Slovenië, hoewel klein, heeft het eigenlijk alles wat we zoeken voor een perfecte vakantie.
Slovenië is voor de gemiddelde Nederlander, hooguit een weinig bekend, klein land, dat we alleen bezoeken door over te steken, terwijl we reizen naar een veel populairder Kroatië. Tijd om het te veranderen!

03 juni Onderweg naar Logar Valley
Slovenië is slechts de helft zo groot als Nederland, maar het landschap is enorm divers en kan veranderen om de kilometer. Meteen als we het kleine vliegveld in Ljubljana verlaten, zien we de bergen en bossen.
We rijden eerst langs het historische stadje Kamnik. Deze pittoreske stad is omringd door bergen. De mooiste vergezichten heb je vanuit de kasteelheuvel Mali Grad, maar ook de hoofdstraat Sutna met zijn pastelgekleurde huizen is interessant.

Kamnik

In de middag brengen we een bezoek aan Velika Planina, het herdersdorp met zijn traditionele houten huisjes, gelegen op een glooiende groene weide op 1.600 meter boven zeeniveau. Hoewel nog altijd in gebruik bij de herders, is het plateau tegelijkertijd een openluchtmuseum, waar je mooi kunt wandelen en proeven van lokale producten.
We overnachten in Robanov Kot, waar het landschap varieert van vlak boerenland tot met sneeuw bedekte bergtoppen en idyllische Alpenvalleien, die volop in bloei staan.

04 juni Wandelen in Logarska Dolina
Logarska Dolina ook genaamd de Logar Vallei is gelegen in het hart van de pure natuurlijke omgeving en is een populaire bestemming voor wandelingen. Hier ontdek je de groene bossen en het levendige landschap van prachtige watervallen en bergen met adembenemende uitzichten.
Een korte wandeling brengt ons naar Rinka waterval, één van de hoogste vrijvallende watervallen van Slovenië.

Rinka waterval

De omgeving is zo mooi dat we besluiten een pad links van de waterval naar boven te volgen. Dit is Moeder Natuur in optimale vorm, waar de bergen je kleineren en het landschap je imponeert.
Daarna rijden we de Solcava Panorama Route. Achter de ruige bergwanden verstoppen zich weelderige groene dalen, vredig bekleed met bossen en pittoreske, traditionele boerderijen. De natuur in Slovenië is adembenemend!

05 juni Bled en omgeving
We verlaten de prachtige Logar Valley en rijden richting Bled.
In Radovljica, een klein schattig stadje, wandelen we door een historisch centrum met gekleurde huisjes en versierde gevels. Bij één van de cafeetjes proeven we gibanica, traditionele Sloveense laagjes gebak.
In de middag maken we een wandeling door de schilderachtige Vintgar kloof, waar de rivier Radovna zo turkoois kleur heeft, dat het bijna onwerkelijk lijkt. We wandelen langs steile rotswanden, kleine watervallen, stroomversnellingen en door een schitterend ruig bosgebied. De totale route is 1,6 km en voert over goed aangelegde houten paden en bruggetjes richting de Sum waterval.

Vintgar kloof

De volgende stop is misschien wel de meest sprookjesachtig plek van Slovenië. Ik heb het over het meer van Bled. In het fraai gekleurde meer ligt een pittoresk eilandje met daarop een kerkje, op het steile klif toornt een kasteel, op de achtergrond zie je de machtige bergketen. De sfeer bij het meertje is behalve romantisch ook wel toeristisch. Hier ben je zeker niet alleen, maar als je Ojstrica Trail loopt, deel je dit prachtige uitzicht met een handje vol toeristen. Deze wandeling is niet lang, maar vrij steil. Na 20 minuten klimmen kwamen we boven op het uitkijkpunt en konden we genieten van dit spectaculaire uitzicht!

06 juni Het noorden van Triglav N.P.
Het natuurgebied van Triglav park heeft voor iedereen wat wils: kraakheldere rivieren, ongerepte bossen, gigantische bergtoppen, blauwe gletsjermeren, beboste valleien en nog veel meer.
We rijden met de auto door Vrata vallei. Halverwege stoppen we bij Peričnik waterval, die goed te zien is vanaf de hoofdweg, maar veel leuker is het om naar boven te klimmen om achter deze bijzondere waterval te wandelen. Aan het einde van het dal zie je de gigantische bergtoppen van de Julische Alpen. De Sloveense natuur verrast me telkens opnieuw.
Op de terugweg naar Bled, stoppen we nog bij Zelenci natuurreservaat, waar je een smaragdgroen meertje met super helder water kunt vinden. Hier kom je een groot aantal verschillende dier- en plantensoorten tegen, die vooral te vinden zijn in de omgeving van het meer.

Vrata valley

07 juni Op ontdekking rond het meer van Bohinj
We rijden richting het grootste meer van Slovenië, het Bohinj meer, gelegen op 30 km afstand van Bled. Het mooie meer van Bohinj is ongerept en mysterieus en omgeven door de natuur. Langs de oevers zijn enkel de bossen en bergen. Geen grote hotels, camping of talloze restaurantjes zoals aan het meer van Bled. Dit is een lust voor het oog. Vanaf de brug in Ribcev Laz heb je het mooiste uitzicht over het meer. We nemen ook een kijkje in het naast gelegen kerkje, waar sierlijke fresco’s vertellen ieder zijn verhaal.
Niet ver hier vandaan ligt ski gebied Vogel. Eenmaal boven, genieten we nog van het panoramische uitzicht over het meer tussen enorme bergen. Verder vind ik dit skigebied niet zo bijzonder, bovendien is het boven erg koud.

Meer van Bohinj

Wat wel hier mooi en moeite waard is, is een wandeling richting de Savica waterval. We kiezen voor de makkelijkste weg vanaf Savica restaurant. In 20 minuten bedwingen we 500 traptreden en staan oog in oog met een waterval. Eigenlijk zijn er twee: één van 78 meter en één van 25 meter. Een prachtig gezicht!
Als je op ontdekking rond het meer van Bohinj gaat, mag een wandeling rond de Mostnica kloof zeker niet ontbreken. De Mostnica rivier heeft een kloof door het kalksteen uitgesleten. De rotswanden zijn erg steil, op de smalste plaatsen is het ravijn nauwelijks een meter breed. De beek heeft mooie blauwe kleur en is kristalhelder. Soms stroomt het water wild door de kloof, op andere plekken kabbelt het gemoedelijk door de bedding. Hier en daar heeft stromende water poelen uitgesleten, waar je even kunt pootjebaden. Let wel op, het water is erg koud! We hebben enorm genoten van deze wandeling. Wat een beauty!

08 juni Panoramische weg Ruska Cesta
De natuur is in Slovenië echt adembenemend. Je valt van de ene verbazing in de andere. Na iedere haarspeldbocht word je weer verrast.
We zijn onderweg naar onze volgende bestemming en rijden de panoramische route over Vršič Pass, ook wel genaamd Ruska Cesta. Deze weg met 1611 meter hoogte is ooit aangelegd door Russische krijsgevangenen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit is de hoogste pas in Slovenië. Over de lente van 24 km kom je bijna 50 haarspeldbochten tegen. Het gebied is ruig met veel bossen, wit gesteente en hoge bergen als decor. Onderweg kan je stoppen voor prachtige uitzichten, maar er zijn ook veel mogelijkheden voor de wandelingen.

Vršič Pass, ook wel genaamd Ruska Cesta

Jammer genoeg was de weg naar Mangart wegens lawine gevaar afgesloten.
We stoppen in Bovec, waar duidelijk te zien is dat het hier het mekka voor buitensport is. Hier kan je veel excursie boeken met grote adrenaline gehalte zoals paraglijden, raften of kanoën.
We kiezen om rustig aan te doen en maken een wandeling naar Kozjak waterval. Dit is een vrij makkelijke wandeling en binnen 20 minuten zien we een prachtige waterval, dat stroomt in het blauwgroen meertje in de grot.

09 juni Wandelen in omgeving van Tolmin
Dit is het gebied waar de Sloveense Alpen de koning zijn. Rivieren, watervallen, grotten en kloven zijn hier te vinden. De diepe Tolmin kloof is de grootste attractie van deze regio. Het bizar heldere water is bij de zonnige weersomstandigheden bijna nep, zo blauw. In combinatie met de vele bijzondere planten, bomen en het heldergroene mos dat tegen de rotswanden groeit, is het net alsof je door een sprookjesbos wandelt. Tolmin kloof is ruiger, en mooier dan de toeristische Vintgar kloof. Een overweldigend fenomeen en een In de middag maken we een wandeling vanaf Javorca richting Tolmin Valley. Het is een leuke wandeling met als hoogte punt een mooi uitzicht over de idyllische vallei en omgrenzende bergen.

Tolmin kloof

10 juni Richting het zuiden
Slovenië verrast me steeds weer opnieuw. Een roadtrip door dit land is zo geweldig. We verlaten Triglav park en rijden richting het zuiden.
De lichtglooiende, groene heuvels van Vipava Valley, doen me denken aan Toscane. Je ziet er lieflijke landschap vol wijngaarden, olijfbomen en cipressen.
Tussen de heuvels verscholen zich pittoreske dorpjes. Het middeleeuwse plaatsjes Šmartno is een super klein dorp, maar heel romantisch. Het is hier stil en uitgestorven. Vanaf de stadsmuren hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving. En dan rijden we nog door naar Štanjel, op een heuveltop gelegen een natuurstenen dorp. Het oude vestingstadje ziet er grotendeels nog uit zoals halverwege 19e eeuw, inclusief de stadswallen, torens en stadspoorten.
In de middag komen we aan bij de grotten van Postojna. Dit is één van de mooiste grot van de Sloveense karstgebied. Ruim 4 km lange gangenstelsel is met recht overweldigend te noemen. Zo iets moois heb ik nog nooit gezien. Rotsen met geribbelde wanden, uit de grond groeiende enorme zuilen en flinterdunne spaghettislierten, die van het plafond hangen. Soms lijkt het, dat we door de sprookjes bos, vol schitterende kastelen wandelen. Onder water zwemt oogloze salamander die meer dan honderd jaar kan worden. Een bijzondere plek!

Grotten van Postojna

11 juni Bezoek aan de Sloveense kust
De kust van Slovenië is heel kort. Er zijn weinig stranden, maar zeker is de moeite waard om richting de kust te rijden en bezoek te brengen aan Piran. Dit havenstadje, gelegen op een smalle landtong is ook wel de ‘parel aan de Adriatische zee’ genoemd. Tijdens de wandeling door de kronkelige straatjes komen we oude kerken, stadsmuren, licht geverfde huizen en Venetiaanse paleizen tegen. Niet ver hier vandaan ligt een idyllisch stadje Izola en de haven stad Koper. We wandelen door smalle steegjes, middeleeuwse straatjes, langs pastel gekleurde huizen en proeven een mediterrane sfeer die hier heerst. Soms heb ik het gevoel, dat ik in Italië ben.

Piran

12 juni UNESCO wereld erfgoed en Ljubljana
Voor we richting de hoofdstad rijden, stoppen we in Škocjan. De grotten van Škocjan bieden een bijzonder fenomeen. Diep onder de grond, heeft moeder natuur een prachtig onderwereld van het karstgebied gecreëerd. Een enorme kloof met woeste rivier, watervalletjes en druipstenen in alle grillige vormen. De omvang is enorm. De kloof is 3,5 km lang, tot 60 m breed en meer dan 140 m hoog. Lange steile rots wanden en kolkende water van de rivier Reka heeft enorme indruk op ons gelaten. Het is niet te beschrijven hoe fantastisch zijn de Škocjan grotten. Als ik eerlijk moet zijn, vind ik ze nog indrukwekkender dan de grotten van Postojna. De natuur doet hier wat ze wil, de plek is ongerept en het aantal bezoekers beduidend minder. Deze grotten moet je gezien hebben!
Bij gekomen van alle indrukken van Škocjan, beginnen we aan de stadswandeling in Ljubljana. Het eerste wat opvalt in Ljubljana is de rijke architectuur. De oude stad oogt gemoedelijk en ontspannen. Het eeuwenoude centrum met klassieke gevels, schilderachtige bruggen en de vele verschillende stijlen als barok en jugendstil geven de stad een romantisch karakter. Hier vind je ook en taal leuke kleine winkeltjes, cafeetjes, pubs en gezellige terrasjes aan de rivier. Ondanks veel mensen op straat, is het in Ljubljana fijn vertoeven. Het stadscentrum is een auto vrije zone, waardoor je in alle rust kunt wandelen.

Grotten van Skocjan

13 juni Kranj en omgeving
De laatste dag brengen we in de buurt van Kranj, de hoofdstad van de Sloveense Alpen. De stad ligt tussen de bergen. We gaan naar de top van Smarjetna Gora, waar je uitzicht hebt over de stad en omgeving. Daarna wandelen we door de Kokra kloof, een groene oase in de stad en ook door het oude centrum, die klein, maar gezellig is.
In de middag gaan we naar Skofja Loka, een middeleeuws stadje. De oude kern van Skofja Loka wordt sinds 1987 beschouwd als historisch monument en dat is goed te merken vandaag. Hier wordt vandaag een reclame spotje gedraaid met de eerste auto ter wereld. 16-eeuwse huizen in de kleuren beige en wit en middeleeuwse gebouwen sieren deze straten, die vandaag het decor zijn voor deze monumentale Benz.
Wat een bizarre ervaring om dat mee te mogen maken. De hele camera ploeg, de kast gekleed in toepasselijke kleding en de regisseur aan het werk zien. En natuurlijk niet te vergeten die oude auto, die soms hulp nodig heeft om op gang te komen. Een mooie afsluiter van onze vakantie.

Skofja Loka

Pas als je in Slovenië geweest bent, zie je hoe bijzonder dit land is. Hoewel het land behoorlijk klein is, kan zeker qua natuurschoon met zijn buurlanden, Italië en Oostenrijk, concurreren. Overal waar je reist, heb je de weelderige natuur binnen hand bereik. De Slovenen zijn gek op natuur en zorgen dan ook goed voor de omgeving. De straten zijn schoon en fris. Het is een genot om hier te mogen zijn.
Slovenië is voor mij de grootste verassing van Europa!

Voor meer foto’s, volg deze link