Tanzania

Tanzania 2005

Op zoek naar de ‘big five’

Ngorongoro krater

Ngorongoro krater

We gaan voor het eerst naar de vakantiebeurs om een leuke bestemming uit te zoeken.
Al snel weten we dat het Afrika wordt, maar waar naar toe? Kenia, Tanzania, Zuid Afrika…, weten we het nog niet dus struinen we wat standjes af.
Bij Miles Travel lieten we onze oog vallen op een privé reis door Tanzania.
Ja, dat gaan we doen!
Samen met Kees en Jeanet gaan we op safari, op zoek naar de “big five”.
Voor mij en Joris is dat de eerste grote reis buiten Europa, spannend!

8 juni Amsterdam-Arusha
In de avond komen we aan op het vliegveld vlakbij de Kilimanjaro. Een sympathieke, dikke neger wacht ons op en stelt zich voor: Matthew is zijn naam. Buiten is het al donker, weinig te zien dus er zit niets anders op dan eten en slapen. Morgen begint het grote avontuur!

Het straatleven langs de route

Het straatleven langs de route

9 juni Arusha-Lake Manyara
De eerste echte dag in Tanzania.
We vertrekken ’s morgens vroeg richting Lake Manyara, zo’n 130 km rijden. Onderweg zien we de eerste giraffes en zebra’s, een onvergetelijk moment!
Vlakbij de Serena Lodge worden we verwelkomd door een grote apenfamilie. Tijdens de lunch genieten we van het mooie uitzicht over Manyara Lake.
’s middags de eerste gamedrive in het kleine, maar afwisselende park Lake Manyara. Het park gaat binnen enkele kilometers over van een dicht bos naar moeras en uiteindelijk het (soda) water. Het water komt hier uit de grond vanaf de Ngorongoro krater. In het park zien we veel beesten op een betrekkelijk klein oppervlak: olifanten, waterbuffels, giraffen, apen, gnoes, vechtende nijlpaarden, zebra’s en verschillende  antilopen, onder andere het kleinste soort dikdik genaamd. Op een gegeven moment werd de weg nog versperd door een olifant. Prachtig om het beest van zo dicht bij te kunnen aanschouwen.
In het park leven ook veel soorten vogels. Op de valreep komen we nog twee grote leguanen tegen en een dief die stiekem aan het vissen is. Onze chauffeur Matthew heeft dat onmiddellijk door aan de parkwachters. Lang leve de mobilofoon!
Om 19.00 is al donker.

Lake Manyara

Lake Manyara

10 juni Lake Manyara – Serengeti 
In de ochtend vertrek richting Serengeti Park, het meest bekende nationale park van Tanzania.
De weg loopt wat omhoog via de Ngorongoro krater tot 2400 meter. We komen in de mist terecht en daarna in een stukje tropisch regenwoud. Tijdens de afdaling rijden we plotseling weer in de zon en binnen een paar kilometer wordt alles kurkdroog. Dit is het land van de Masai. Hier trekken ze met hun vee door het dorre landschap op zoek naar gras.
We zien grote kuddes impala’s en thompson gazellen.
Vlak bij de ingang van het park zien we een secretarisvogel en even later de scherpe ogen van onze gids ontdekken een leeuw. We komen dichterbij en tot onze verbazing zien we hele familie leeuw: vader, moeders en een paar kleintjes. Op weg naar de Sopa lodge zien we nog 6 leeuwen en 2 cheeta’s!
We zien ook veel vogels, waaronder de grote struisvogel, roofvogels en bij het meertje een aantal flamingo’s. Onze verzameling wilde dieren wordt uitgebreid door de antilopes topi, hartebeest, impala’s en hyena’s.
Tijdens zonsondergang op het terrasje zien we een olifant vlakbij onze lodge.
Hij komt een drankje nemen vanuit een grote plas water.

Cheeta op de uitkijk

Serengeti N.P.

11 juni Serengeti
We zijn net een kwartiertje onderweg en komen al weer een leeuw tegen. Hij ligt een beetje verscholen tussen het gras. We rijden toch een stukje door en toen we even later weer terug komen, had de leeuw een gnoe gevangen. Dat hadden we helaas gemist!
Een stuk verderop wordt dit weer goed gemaakt toen we plotseling midden tussen de migratie van duizenden gnoes stonden. Indrukwekkend! Je staat midden in de savanne, geniet van de zonsopkomst en je wordt gepasseerd door enorme kudde beesten, de aarde schudt, stofwolken komen onder het trappen van de miljoenen hoeven, oorverdovend! De geluiden die ze maken, onvergetelijk! Niets houdt ze tegen. De kilometers lange stoet vertrapt alles wat in zijn weg staat.
2 cheeta’s en wederom een familie met 13 leeuwen kunnen we vandaag ook bij tellen bij onze verzameling.
Bij een nijlpaarden poel gaan we picknicken. Hier is het veilig dus mogen we zelfs uit de auto komen. Plotseling ontdekken we aan de andere kant van het riviertje een paar leeuwen. Joris schrikt, maar volgens Matthew hebben ze geen honger en konden we rustig doorgaan met eten.
’s middags zien we nog 3 luipaarden met zijn prooi in de bomen liggen en 2 boomklimmende leeuwen.
Een dag vol avontuur!

Masai jongen langs de weg

Een jonge Masai

12 juni Serengeti 
Vandaag blijven we nog in Serengeti.
Na een paar honderd meter rijden, zien we een dode antilope bij het water. De serene stilte wordt verstoord door een zwerm gieren, die met z’n snavels zo scherp als messen proberen iedere stuk vlees uit de lijf van het dood beest te halen.
Naast de gnoes, antilopen, topi’s, olifanten, giraffes hebben we een echte vogeldag vandaag. We zien geelsnavel ooievaars, kroonkraanvogels, parelhoentjes en prachtig gekleurde fisher love birds.
Voor de tweede keer zitten we midden in de migratie van vele duizenden gnoes. Ook zien we een luipaard met z’n prooi, die nu wat kleiner is dan gisteren.
Op weg naar de lodge, komen we nog een paar waterbokken tegen.

Trekking van de duizenden gnoe's

Serengeti N.P.

13 juni Serengeti – Ngorongoro krater
Om 05.30 gaat de wekker!
Nog voor zonsopkomst vertrekken we richting savannes, in de hoop jagende leeuwen te zien.
De zon komt prachtig op!
Bij het flamingomeertje staat een grote kudde gnoes en ontdekten we ook een leeuw. We blijven!
Tijdens het oversteken van een beekje, zien we de leeuwin in actie komen. Ze neemt een gnoe te grazen. Hierbij belande het gezelschap in een modderpoel en na een gevecht in de modder legde de gnoe het loodje. Toen plotseling een zacht stemmetje van Joris, maakt ons attent dat er achter ons nog veel meer leeuwen te zien zijn. De hele familie dacht een lekker hapje te krijgen maar dat viel tegen. De gnoe zat zo erg onder de modder zodat het hapje niet smaakte. Twee en half uur hebben we hier naar gekeken!
Een reis door de eindeloze grasvlakte en de Masai dorpen, bracht ons bij de Ngorongoro krater. Sopa Lodge  ligt op 2375 meter hoog, aan de rand van de krater en dat geeft een prachtig uitzicht over de kraterbodem.
De Ngorongoro krater is het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld. Er leven naar schatting 25.000 dieren op de kraterbodem.

Slokje water na het vangen van een gnoe

Serengeti N.P.

14 juni Ngorongoro krater
Ngorongoro krater ontstond toen ruim drie miljoen jaar geleden, de krachtige explosie sloeg een enorme krater in het landschap.
Het Ngorongoro dal is volledig omsloten door de cirkelvormige bergrug. Het is de grootste vulkaankrater ter wereld die niet onder water is gelopen. Het dal beslaat zo’n 260 vierkante kilometer en heeft een doorsnee van 17-21 km.
Op de bodem zien we 23 leeuwen, heel veel waterbuffels, nijlpaarden, olifanten, cheeta, hyena’s en jakhalzen.
Voor het eerst zien we de zo verlangde neushoorns die de ‘big five’ (neushoorn, leeuw, luipaard, waterbuffel en olifant) kompleet maakte. De zwarte neushoorn was ooit de meeste voorkomende neushoorn, maar inmiddels is het de meest bedreigde neushoorn van de twee soorten die Afrika telt. Aangezien er maar een paar in dit gebied leven, mogen we van geluk spreken dat we er twee (moeder met kleine) hebben gezien.
In het midden van de krater ligt een zoutmeer, een geliefde plek van de flamingo’s en zebra’s.
Tegen de avond keren we terug naar onze lodge.

Flamingo's in het kratermeer van Ngorongoro

Ngorongoro krater

15 juni Ngorongoro – Tarangire
Onderweg naar Tarangire rijden we door een paar Tanzaniaanse dorpjes: Karatu en Muskito, waar we een paar amusante foto’s van het dagelijks leven hebben gemaakt.
Het Tarangire park staat vol met enorme baobab bomen van duizenden jaren oud. Sommige exemplaren met een diameter van wel elf meter.
Bij binnenkomst worden we direct welkom geheten door grote kudde olifanten. We zien ook giraffen, wrattenzwijntjes, dikdik, impala’s, klipdassen, eekhoorntjes en veel vogels waaronder pelikanen, maraboes en arenden.
Op de terugweg naar de lodge mogen we een prachtige zonsondergang aanschouwen met op de voorgrond de enorme baobab bomen. Prachtig!

Olifanten in Tarangire

Tarangire N.P.

16 juni Tarangire
In de vroege ochtend vertrekken we richting het park. We rijden door prachtige landschappen, zoals rivieren, acacia bossen en eindeloos glooiende heuvels. Onverwachts komen we een familie van 18 leeuwen tegen. We waren net iets te laat want een andere auto hadden er 31 geteld.
Verder zien we enorme kudde olifanten die aan het drinken waren. Voor het eerst zien we ook een paar marmotten.
Matthew lat ons vruchten van een baobab proeven, maar dat smaakte een beetje apart.
De prachtige landschappen worden hier afgewisseld met de moerasgebieden die het leefgebieden zijn voor de grootste groep broedvogels.
Dit is de laatste dag in het park, de laatste dag op safari en we kunnen moeilijk afscheid nemen. Laat in de middag keren we terug naar onze lodge.

Ook giraffen moeten drinken

Tarangire N.P.

Hoe groot kan een boabab boom zijn ?

Hoe groot kan een boabab boom zijn ?

17 juni Tarangire-Arusha 
De laatste dag is aangebroken.
We verlaten vroeg het park, anders moeten we extra gaan betalen.
Vlak voor de uitgang zien we nog een grijze gnoe.
Het Afrikaanse avontuur is voorbij, vanavond vertrekken we weer naar huis.
Matthew heeft nog een verassing in petto! Stiekem heeft hij nog een dagkamer voor ons geregeld in de chique koffie plantage lodge in Arusha.
Een unieke ervaring om dat mee te mogen maken!
Hier was het voor de vliegreis nog even nagenieten van de prachtige kamers midden in de plantage en de heerlijke koffie.
Op weg naar het vliegveld hebben we nog een bezoek gebracht aan Matthew z’n familie. Kennis gemaakt met zijn vrouw en 5 kinderen.
Wat een contrast met Nederland. Wat een armoede, maar met warmte worden we ontvangen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Arusha koffieplantage

Het was een prachtige en onvergetelijke reis! Hier zie je natuur op z’n best!
Hier, in Afrika komen we nog zeker terug!

 

Voor meer foto’s van onze vakantie, kijk dan via deze link

Routekaart

Routekaart