Tasmanië

Tasmanië 2023

Natuurlijke schoonheid van Tasmanië
(de laatste bestemming op onze route)

Al vaak wordt het unieke karakter en de natuurlijke schoonheid van Tasmanië geprezen als één van de mooiste bestemming ter wereld. Dit eiland heeft een andere sfeer en dierenrijk dan de rest van Australië. Onze nieuwsgierigheid heeft er voor gezorgd dat wij ook dit stukje Australië aan onze reis hebben toegevoegd. Ga jij mee een rondje Tasmanië doen?

16-18 november Hobart en omgeving
Ons avontuur begon in Hobart . Al vanuit het vliegtuigraampje kon ik zien dat deze stad ligt in een schitterend landschap aan de oever van een rivier, tussen bergen en bossen.

Eerst bezochten we Hobart zelf en dan de omgeving. Het historische hart van de stad wordt gevormd door het levendige Salamanca plein met veel kunstgalerijen en lokale winkeltjes met ambachtelijke producten en eettentjes in XIX -eeuwse pakhuizen. Via de Kelly’s trappen uit het koloniale tijdperk liepen we omhoog naar de meest schilderachtige straatjes van Battery Point met veel charmante huisjes. Vroeger was dit armeman dorp, maar nu is dit een modieuze buitenwijk om in te wonen of te verblijven want veel van de huisjes zijn omgebouwd tot pension.
Niet ver van Hobart ligt Wellington Park. De rit naar de top van de Kunayi berg, ook wel Mt. Wellington genoemd is prachtig. Je rijdt langs regenwoud, berglandschap, rotsformaties en eindigt met adembenemend uitzicht over Hobart en omgeving. Onderweg spotten we de eerste dieren: echidna’s en wallaby’s.
Ook een dagtrip naar Tasman Peninsula was een succes.

Behalve de geschiedenis van de site Port Arthur, vind je hier een opvallend kustlandschap met veel natuurlijke wonderen: Eaglehawk Neck, Tessellated Pavement, Tasman Arch, Devil’s Kitchen, Blow Hole. Deze sites zijn te bereiken via korte wandelingen.
Voor ieder National Park op Tasmanië is een National Park Pass vereist, zo ook voor deze plek. Je kunt er voor kiezen om voor ieder park apart entree te betalen maar het voordeligste is om een Holiday Pass aan te schaffen voor 2 maanden.
Mocht je tijd over hebben, overweeg een bezoek aan Hartz Mountain National Park of Mount Field National Park. Het is een wildernis vol gletsjermeren, watervallen en bergtoppen, waar je prachtig kunt wandelen.

18-21 november Authentieke Bruny Island
Vanuit Hobart reden we richting het zuiden naar de haven van Kettering en namen we een veerboot (incl. auto) naar Bruny Island. Het is hier duidelijk anders dan in de omgeving van Hobart. Weinig verkeer, rust, ruimte en ruige natuur. Een paradijs voor natuurliefhebbers. Alleen al de uitkijkpunt bij The Neck, een smal strookje land dat het noordelijke met het zuidelijke deel van het eiland verbindt is adembenemend.

Op het eiland kun je prachtige wandelingen maken, bijzondere dieren en vogels ontmoeten en mooie stranden zien. Bruny Island staat ook bekend om zijn lokale producten zoals kaas, oesters of bier.
Tijdens ons verblijf makten we een paar mooie wandelingen, spotten de albino kangoeroe, wat wel bijzonder was, omdat deze alleen op de Bruny Island leven.

De wandelingen die ik je zou aanraden zijn Cape Queen Elisabeth Track, Mavista Walk en Fluted Cape Walk of een verkorte versie van deze wandeling genaamd Grass Point Track.
Ook de boottocht langs de ruige kust en vol bijzondere rotspartijen was prachtig. Tijdens deze tocht zagen we ook zeeleeuwen en een grote groep dolfijnen.
Het rijke vogel leven heeft ons zo betoverend dat we eigenlijk nog een begeleiden excursie ‘’vogels spotten” wilden doen, maar helaas zat deze vol. Mocht je liefhebber van vogels zijn dan zou ik je aanraden om excursie te boeken via Inala Nature Tours. Wees op tijd, de groepen zijn erg klein en snel vol.

21- 24 Het Oostkant van Tasmanië (Bicheno)
Volgende verblijf was in Bicheno, een ideale uitvalbasis om de oostkust van Tasmanië te ontdekken.
Ons huisje lag pal aan het strand, waar in het donker de kleine pinguïns aan land kwamen om te overnachten. Zelfs in onze achtertuin waren de holen van deze schattige dieren. Elke avond rond een uur of negen hoorde we ze binnenkomen en in de vroege ochtend om vijf uur vertrokken ze weer richting zee.
Slechts 30 minuten rijden met de auto van Bicheno bevind zich het spectaculaire Freycinet National Park. De thuisbasis van één van de beroemdste bezienswaardigheden van Tasmanië: Wineglass Bay. Een bezoek aan Freycinet is niet compleet zonder de steile klim over de Hazards naar Wineglass Bay, die één van de meest gefotografeerde stranden van Tasmanië is. Tijdens deze wandeling beklim je veel trappen, maar het uitzicht is geweldig!

Het park met zijn vele wandelpaden door bossen en langs prachtige baaien is een walhalla voor wandelaars. Tijdens het wandelen in het park kwamen we ongelooflijk veel fotogenieke plekken tegen.
De volgende dag gingen we The Bay of Fires verkennen. De plek die je zeker niet mag missen tijdens je reis door Tasmanië. Dit deel van het eiland is uniek vanwege het oranje korstmos die op enorme granieten rotsblokken groeit. We hebben enorm genoten van dit prachtig gebied, één van de meest opvallende kustlijnen van Tasmanië.

Verder hebben we nog een paar korte wandelingen vanuit ons huisje gelopen en East Coast Natureworld bezocht. Eigenlijk ben ik geen fan om dat soort plekken te bezoeken. Dieren in zijn natuurlijke habitat vind ik veel en veel leuker en we hebben ontzettend veel dieren mogen spotten. Maar dit was de enige kans dat we een Tasmaanse Duivel zouden zien. De kans dat je hem in het wild tegen komt is zeer klein en ik zou Australië niet verlaten tot ik de ontmoeting met Tasmaanse Duivel op mijn lijstje erbij kon zetten.

Deze opvang verzorgt verweesde en gewonde dieren. Sommige kunnen wel terug in de natuur uitgezet worden, maar de meeste zouden daar moeten blijven.

24-27 november Wandelparadijs Cradle Mountain
Als ik één plek op de kaart van Tasmanië zou moeten aanwijzen, zou dit Cradle Mountain zijn. Het is één van de bekendste natuurgebieden van Tasmanië en wordt gekenmerkt door zijn ruige landschap, oeroude regenwouden, alpenheide, ijzige beekjes, gletsjermeren en een overvloed aan wilde dieren.

We logeerden in een schattige kleine blokhut omringd door dieren en prachtige woud, aan de overkant van het bezoekerscentrum. Dagelijks hadden we een bezoek van wallaby’s, pademelons en possums.
Bij het Visitor Center is een grote parkeerplaats waar je gratis je auto kunt parkeren om verder met een shuttlebus het park te ontdekken. Een kaartje voor de shuttlebus is niet inbegrepen bij je Holiday Pass, die moet je dus apart betalen.
De bus gaat om de 10-15 minuten en brengt je naar vier plekken in het park. Iedere halte is eigenlijk een beginpunt van de wandelroutes. De meest populaire zijn Ronny Creek, waar de meerdaagse hike begint en schattige wombats grazen, maar ook Dove Lake, waar je vanaf de oevers een indrukwekkend uitzicht hebt op Cradle Mountain, maar ook een startpunt is voor meerdere wandelingen.

Bij Ranger Station heb je Interpretation Centre en een paar kortere wandelingen, maar zeker niet minder mooi. Tijdens de wandeling naar Knyvet Falls Walk, zagen we bij een waterval een vogelbekdier. En al was dit de vijfde platypus, die we tijdens deze reis hebben gespot, het blijft fascinerend!
Of je nu een gemakkelijke wandeling van 10 minuten wilt maken of een deel van de legendarische Overland Track wilt ervaren, het maakt eigenlijk niet uit. Je zou altijd genieten van een overweldigende ongerepte natuur met bergen, valleien, bossen, rivieren, meren en watervallen.

Wat ik nog wil vermelden, is het weer. Of je een korte middagwandeling doet en slentert over houten promenades of je klautert naar adembenemend uitzicht, ga voorbereid op pad. Het weer kan zeer veranderlijk zijn!

27-29 Corinna Wilderness Village (West Coast)
Corinna ligt niet ver van Cradle Mountain vandaan dus hadden we genoeg tijd om onderweg nog wat leuke stops te maken.
We reden richting Queenstown, het stadje die voornamelijk bekend is om zijn kopermijnen, wat zorgde voor een gekleurd landschap in de omgeving.

Onderweg was het grote contrast tussen de oost- en westkant van het eiland gelijk zichtbaar. Ongerepte natuur heeft hier steeds de overhand, er wonen minder mensen en er rijden bijna geen auto’s.
Via de kronkelende bergweggetjes reden we richting Lake Burbury en even later naar Corinna.
Vroeger was Corinna een goudmijndorpje, maar tegenwoordig is het één van de meest afgelegen plekken ter wereld, het toevluchtsoord in het regenwoud van Tarkine. Er is hier geen telefoon of wifi signaal. Hier stem je alles af op de natuur.

Wandelend door prachtige oerbossen en cruisen over kalme wateren van Pieman River hebben we onze tijd doorgebracht. Tijdens de wandelingen spotten we veel wallaby’s, pademelons en vogels. Aan boord van de beroemde en bijna 100 jarige Arcadia II kregen we veel informaties over de geschiedenis en enkele van de unieke kenmerken van het gebied door een zeer deskundige schipper.
Dit was een unieke verblijf, ver van de bewoonde wereld, waar je voornamelijk je ziel en zintuigen kunt voeden, midden in de wildernis.

Tussen mij en Tasmanië was het zeker geen liefde op het eerste gezicht. In begin moest ik even wennen. Ik had verwacht overal bergen te zien en ongerepte natuur in handbereik, maar onze route voerde voornamelijk langs de kust met veel stedelijk en landbouw gebieden. We zaten veel in de auto om van A naar B te komen en de vermoeidheid van de reis sloeg zichtbaar toe.

Na 2000 km te hebben gereden, kan ik concluderen dat Tasmanië schitterend is!
In het bijzonder het idyllische Bruny Island, de wereldberoemde Wineglass Bay, de rode rotsen van Bay of Fires en het wandelparadijs Cradle Mountain met zijn overweldigend natuur en de meest schattige dieren ter wereld: de wombats, die de meeste harten doen smelten. Eigenlijk is twee weken veel te kort voor Tasmanië. Er is hier veel meer moois te ontdekken.

29-01 december Melbourne
De allerlaatste halte van onze geweldige reis door Australië was Melbourne.
Helaas tijdens de fietstocht door de stad is Arleta gevallen en heeft ze haar arm gebroken. Van de stad hebben we niet veel gezien, maar mooie herinneringen, die we hebben verzameld tijdens deze lange en bijzondere reis, blijven voor altijd in ons hart!

Voor meer foto’s, klik op deze link.