Toscane

Toscane 2018

Een reis door één groot openluchtmuseum

Italië is voor ons de meest geliefde plek van Europa. Overal waar je bent zie je de adembenemende uitzichten, geschiedenis en cultuur is volop aanwezig, de zon, de uitstekende keuken en het Italiaanse levensgevoel maken ontspannen en genieten alleen nog makkelijker.
Één van de mooiste regio in Italië is voor mij Toscane. De streek staat al tijden bekend als één van de meest romantische plekken in de wereld. De plek is zo mooi dat UNESCO werelderfgoed bepaalde plaatsen op hun lijst heeft gezet. En al hebben we in het verleden hier rond gereden, deze regio verveelt nooit.

26 juni Eindhoven-Bologna-Florence
Vanuit Eindhoven vliegen we voor een paar tientjes naar Bologna. Via Ruta Panoramica A1 rijden we direct richting Florence. Het is laat in de middag dus niet zo gunstig voor een bezoek aan de stad. We rijden richting de Piazzale Michelangelo aan de zuidkant van de rivier de Arno, waar je het mooiste uitzicht over de stad hebt. Hier vanuit het panoramische terras genieten we van de schoonheid van Florence. Het uitzicht is fenomenaal!

Florence

27 juni Florence en route Chiantigiana
Voor Florence hebben we maar één dag gereserveerd en dat is veel te weinig voor wat de stad allemaal te bieden heeft. Schitterende kerken, indrukwekkende pleinen, prachtige paleizen en wereld beroemde musea vormen een schatkamer aan renaissancekunst.
Wat je zeker niet over moet slaan is het Duomo plein. Hier vind je onder andere Duomo, de bekendste kathedraal en één van de wereldwonderen, maar ook Baptisterium met byzantijnse mozaïeken moet je niet overslaan.Vroeg in de ochtend beklimmen we 463 treden naar de imposante koepel van de Duomo. Dit is een goede manier om wakker te worden.
Éénmaal benden wordt het duidelijk dat Florence behoorlijk toeristisch kan zijn in de zomer maanden. Voor de kathedraal staat al een behoorlijke rij te wachten. Op Piazza Signiora is het ook een drukte van jewelste. Geen wonder. Het plein is omringd door prachtige gebouwen. Hier bevind zich Palaza Vecchio, een prachtig stadhuis, het openluchtmuseum met beeldhouwwerken en het Uffizi museum, gevuld met kunstwerken gemaakt onder andere door Boticelli, Leonardo en Michelangelo, om slechts enkele te noemen.
Vanaf dit punt is het nog maar klein stukje lopen richting de Ponte Vecchio.
Florence is zo mooi, dat je het met eigen ogen moet zien. Voor mij is één dag genoeg om te beseffen dat ik nog eens terug moet om de rest van de stad te ontdekken.
Eind van de middag zitten we weer in de auto om de route Chiantigiana te rijden. Via de kronkelende wegen rijden we door een heuvelachtig, groen landschap van de Chianti regio. Ik kijk mijn ogen uit. Groene bossen, kleine stenen dorpjes, eindeloze wijngaarden die bezoeken en wijnproeverijen aanmoedigen, oude olijfboomgaarden afgewisseld met kronkelende en smalle wegen, beplant met rijen cipressen overtreffen al mijn verwachtingen. Ik begrijp meteen waarom zoveel mensen verliefd zijn op deze regio.

Chianti regio

28 juni Siena en Abbey of San Galgano
In Toscane vind je schitterend gelegen middeleeuwse stadjes en ik kan me nog herinneren dat 20 jaar geleden Siena een enorme indruk op me achter heeft gelaten. Prachtige pleinen, oude poorten, smalle straatjes en geplaveide steegjes geven je een volledige indruk van de Middeleeuwen.
Op Piazza de Campo, vroeg in de ochtend is men al druk met voorbereidingen op een paardenrace, die al sinds 1644 tweemaal per jaar wordt gehouden, waarbij uit 10 deelnemende ruiters een winnaar wordt gekroond. Van de 17 stadsdistricten doen er steeds 10 mee aan de wedstrijd, op basis van een roulatiesysteem. Elke ruiter gaat gekleed in de kleuren van het stadsdistrict waar hij voor rijdt. De hele stad komt samen om de ruiters aan te moedigen tijdens dit feestelijke evenement. Het schelpvormige plein vormt het hart van de stad en is uitgeroepen tot één van de mooiste middeleeuwse pleinen van Italië.

Siena – Piazza de Campo

De beste manier om de geweldige sfeer te proeven is wandelen en verdwalen in de smalle straatjes. De stad is heel erg fotogeniek en heeft een intiemere uitstraling dan Florence.
De Duomo van Siena is een beeldige gotische kathedraal en onvoorstelbaar mooi! Zijn uiterlijk is slechts een introductie van het interieur, waar standbeelden, fresco’s en beroemde marmeren vloeren te bewonderen zijn.
En als je toch in de stad wandelt, vergeet niet de Mangia Toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad en Toscaanse heuvels.
Siena is een pareltje, een stad die je absoluut niet over mag slaan tijdens je bezoek in Toscane! Je bent hier op een UNESCO Werelderfgoedplaats!
Op een klein uurtje rijden vanuit Siena liggen de adembenemende ruines van Abbey of San Galgano. Dit middeleeuws klooster stond op mijn “must see” lijstje wegens zijn surrealistische uitstraling.

29 juni San Gimignano, route Crete Senesi en Trequanda
San Gimignano is een klein stadje, dat zeker uniek is te noemen in Toscane. Dit vanwege zijn veertien middeleeuwse torens. Op het hoogtepunt waren er maar liefst 72. Families bouwden deze torens om hun economische kracht te laten zien. Hoe hoger de toren, hoe belangrijker de familie. Niet voor niets wordt San Gimignano ook wel het Manhattan van de middeleeuwen genoemd. Hoewel er nog maar 14 torens overeind staan kun je de unieke architectuur bewonderen, waarbij verschillende bouwstijlen en invloeden van naburige stadjes te zien zijn. De sfeer in dit stadje is fantastisch mede dankzij de liefdevolle pleinen die ongelooflijk pittoresk zijn.
Na een wandeling door de stad, proeven we nog een ijsje bij Dondoli, één van de beroemdste ijssalons ter wereld om verder door te gaan naar het zuiden van Toscane.
Het mooie van zuidelijk Toscane is dat het landschap veel opener is dan in het noorden. Overal waar ik kijkt zie ik adembenemende uitzichten waar ik vlinders van in mijn buik krijg. Nog nooit was ik op een plek waar de werkelijkheid zo beantwoord aan het beeld dat ik ervan had. Dit gebied heet Crete Senesi en behoort tot één van de mooiste regio van Italië. Pittoreske heuvels met de meest ondenkbare vormen en kleuren komt je hier tegen. Slechts op zeldzame plekken staan boerenwoningen, kerkjes en wat bomen, vaak de typische cipressen. Deze streek wordt ook gekenmerkt door de typische rotsformaties bestaande uit klei, steenzout en gips die zo’n 2,5 miljoen jaren geleden gevormd zijn. De Crete Senesi lijkt wel weggeplukt uit een middeleeuws schilderij.

Crete Senesi

Nog voor we op ons laatste verblijf plaats aankomen, stoppen we in het piepklein dorpje Trequanda. Hier gaan we uitgebreid lunchen bij II Conte Matto, een restaurant met vermelding in de Michelin gids. Vanuit het prachtig terras genieten we van het uitzicht over de bergen en verrukkelijk eten! Dat is toch echt een must om even te gaan kijken!

30 juni Toeren door Val d’Orcia
Val d’Orcia is een schitterende vallei in het zuiden van Toscane. Het kenmerkt zich voornamelijk door de prachtige natuur. Een droomachtig landschap met brede heuvels vol cipressenbomen. Het gebied leent zich goed voor een roadtrip. Toscaanse landschappen hebben een vredige uitstraling en zijn niet alleen populaire voor op de ansichtkaarten, maar ook in de filmindustrie. Betoverende kleine dorpjes, maken het plaatje compleet.
We bezoeken Pienza, de geboorteplaats van paus Pius II. Dankzij hem kwam hier de renaissance architectuur tot stand. Pienza wordt volgens Unesco ook wel als een magistraal doolhof gezien. Het straatbeeld van Pienza straalt rust en schoonheid uit en dat maakt dit stadje uniek. Het is een geweldige plek om te verdwalen, maar ga vroeg want de stad is een geliefde bestemming bij vele toeristen.

Pienza

San Quirico d’Orcia is een prachtig stadje dat bovenop een heuveltop in landelijke omgeving ligt. Vroeger was San Quirico een belangrijke stad voor gelovige mensen. De stad ligt precies op één van de belangrijkste pelgrimsroute van de middeleeuwen, de Via Francigena. Deze route verbond Noord-Europa met Rome. San Quirico was een belangrijke stop voor mensen die op pelgrimstocht waren.
De natuur en het landschap rondom San Quirico d’Orcia is erg indrukwekkend en schilderachtig. Waar je ook kijkt, zie je glooiende heuvels, kronkelende landweggetjes, ontelbare cipressenbomen en eenzame landhuizen. De natuur is overweldigend en veel is bewaard gebleven. Zijn er toch dingen aangepast, dan is dat altijd gebeurd met respect voor de natuur.

Val d’Orcia

01 juli Tufasteden in de Maremma en Montepulciano
Één van de meest ongewone uitzichten van Toscane zijn tufasteden: Sorano en Pitigliano. De tufstenen dorpen zijn gebouwd op de steile kliffen en liggen in de regio Maremma, in het zuiden van Toscane. De oude gebouwen zijn gemaakt van het tufsteen, wat zorgt voor een surrealistisch uitzicht. Dit gebied is één van de charmantste bestemmingen van Toscane. De kleine stadjes, ongelooflijke uitzichten en lieflijke sfeer zorgen er voor dat je verliefd kunt worden.

Pitigliano

Montepulciano ligt op de top van de kalkstenen heuvel en domineert boven de Val d’Chiana vallei. De stad ligt op een hoogte van ruim 600 m boven de zeespiegel en is omringd door olijfboomgaarden en zacht glooiende wijngaarden. Montepulciano betovert door middeleeuwse architectuur, mooie paleizen en pleinen, verleidt met prachtige landschappen en onderscheidt zich met wereldberoemde wijn. Het belangrijkste monument van deze stad is de kathedraal van Santa Maria Assunta, genaamd de Duomo di Montepulciano, waar veel Toscaanse kunstwerken verborgen zijn. Het is ook de moeite waard om een bezoek te brengen aan het plein Piazza di San Frascenco, het mooiste uitkijkpunt vanwaar u de prachtige olijfboomgaarden, cipressen en wijngaarden kunt zien. In de hoofdstraten van Montepulciano is het de moeite waard aandacht te schenken aan paleizen en woningen uit de 15e en 16e eeuw en natuurlijk aan de wijn proeverijen.

Montepulciano

02 juli Bologna
We verlaten Toscane en rijden richting Bologna. Deze middelgrote stad is de hoofdstad van regio Emilia Romagna en wordt vooral gezien als de culinaire hoofdstad van Italië.
De stad heeft in de loop ter jaren meerdere bijnamen gekregen. Één van is “de rode stad “en het wordt vrij snel duidelijk als we richting het historische centrum van Bologna wandelen. Alle panden hebben z’n beetje aardtinten en de daken zijn voorzien van rode dakpannen.

Bologna – Piazza di Maggiore

Na een korte wandeling door het historische centrum, komen we aan bij een symbool van de stad: de twee enorme scheve torens. De torens dateren uit een periode in de middeleeuwen waarin het gezicht van Bologna door maar liefst door 180 torens bepaald werd. De Torre degli Asinelli is met bijna honderd meter de hoogste van de twee. De Torre dei Garisenda stond in de middeleeuwen al zo scheef dat men hem uit angst voor instortingsgevaar heeft gehalveerd. Komisch gezicht.
Als er iets is wat je in Bologna moet doen, dan is je buik vol eten. De hoofdstad van Emilia Romagna wordt ook het hart van Italiaanse gastronomie genoemd.
Bij Fico Eataly World krijgt je mogelijkheid om de lokale lekkernijen uit te proberen.

03 juli Bologna-Eindhoven
Met de ochtendvlucht vertrekken we weer naar huis.

Toscane wordt met recht ‘het openluchtmuseum van Italië’ genoemd vanwege de talloze kunstschatten die zich hier bevinden. We raakten niet uitgekeken op de bijzondere architectuur, de indrukwekkende kathedralen, mooie pleinen, de sierlijke paleizen. We genoten van de schitterende landschappen met glooiende heuvels, de romantische weggetjes omzoomt door cipressen en vele pittoreske dorpjes. We begrijpen waarom Toscane in de afgelopen decennia is uitgegroeid tot één van de meest geliefde gebieden van Europa.

Voor meer foto’s, volg deze link