USA 2010
Reis door het “Wilde Westen”
We zijn pas een paar jaar aan het reizen, maar direct na onze eerste grote reis raken we besmet met het reisvirus.
Aangezien we nog niet in Noord Amerika zijn geweest, kiezen we omwille van de prachtige natuur voor een rondreis door het Westkust van USA.
Deze streek is voornamelijk bekend om zijn vele Nationale Parken, maar ook prachtige steden en één van de mooiste kustroute ter wereld.
In drie weken tijd reizen we door het “Wilde Westen”.
09 juli Amsterdam-Londen
Aangezien we via Londen naar Los Angeles vliegen, hebben we de eerste dag in Londen doorgebracht.
Ik wilde altijd al eens naar Londen en nu was de kans.
Londen is een fascinerende metropool met een eigen karakter. Op straat komen we al een kenmerkend decor tegen zoals de rode dubbeldekkers, de zwarte Londense taxi’s en velen pubs. Dankzij de velen parken is er schaduw genoeg in de stad en dat is goed ook, want het is erg warm. We bezoeken de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de Tower Bridge, Buckingham Palace, House of Parlement, de St. Paulus Kathedral en Harrods.
Moe maar voldaan keren we terug naar het hotel.
10 juli Londen-Los Angeles
Na een prima vlucht komen we ’s avonds (Amerikaanse tijd) in Los Angeles aan. Met de shuttlebus gaan we naar ons hotel. We willen maar één ding en dat is slapen!
11 juli Los Angeles
Het is een grote dag vandaag! Nederland staat in de finale van de WK voetbal dus we moeten drastisch onze plannen aanpassen.
Vroeg in de ochtend gaan we richting Hollywood en kort daarna om 11.00 gaan we op zoek naar een TV scherm.
Tussen de Spanjaarden door kijken we bloedspannende finale, die helaas is verloren.
In de middag gaan we naar Old Pasadena, een oude deel van de stad met veel cafeetjes en leuke winkeltjes. Bij “21 Choices” eten we heerlijk softijs op een speciale manier gemaakt.
We zijn een beetje gaar, verloren finale en nog niet echt gewend aan de Amerikaanse tijd dus we gaan vroeg slapen.
12 juli Los Angeles-Indio (Joshua Tree N.P.)
Vroeg in de ochtend vertrekken we richting Joshua Tree, het eerste N.P. op onze Amerika reis. Onderweg zien we honderden windmolens, grote vrachtauto’s en hele lange treinen. Dit is Amerika! Alles is hier zo groot!
Het landschap wordt al gauw kaal en bergachtig. We rijden door de Mojave woestijn. Hier bevindt zich Joshua Tree park. Het karakteristieke landschap van het park, bestaat naast de grappige bomen, uit heuvels en rotsen genaamd boulders.
De yucca-achtige boom kan 9 meter hoog worden en 1000 jaar oud.
We maken een wandeling naar de Barker Dam, een oase in de woestijn, stoppen bij de Keys View en maken een korte wandeling bij Cholla Cactus Garden.
De temperatuur is erg hoog, zo’n 40-45 graden. Iedere stap die je zet is er ook eigenlijk één te veel!
Aangekomen in ons hotel, koelen we af in het zwembad.
13 juli Indio-Kingman
We vervolgen onze reisroute via Lake Havasu naar Kingman, het hart van de historische Route 66. Vandaag passeren we de grens met Arizona.
Het is warm, erg warm, ruim 47 graden! Langzamerhand wennen we aan de hoge temperaturen.
We rijden door de woestijn, langs de Colorado rivier. Het landschap van Arizona is zeer gevarieerd, maar zeker ook kleurig te noemen.
14 juli Kingman-Grand Canyon N.P.
Vandaag rijden we via de historische Route 66 richting Grand Canyon, één van ‘s werelds beroemdste landschappen. Route 66 in Arizona loopt door uitgestrekte gebieden waar weinig teken van leven is te zien. Af en toe komen we een authentiek dorpje tegen, waar de tijd lijkt stil te staan.
Net na de middag komen we aan in Grand Canyon N.P.
Grand Canyon is een lange kloof van 446 km, gemiddeld 16 km breed en ongeveer 1500 m diep. We nemen de pendelbus en rijden richting de Hermits Rest. Onderweg stoppen we bij verschillende uitkijkpunten.
Steile, hoge kliffen en pieken in allerlei kleuren en steeds verschuivende patroon van licht en schaduw is adembenemend!
We liggen bijtijds in bed om morgenvroeg de zonsopkomst in de canyon te aanschouwen.
15 juli Grand Canyon-Page
De weg naar Page gaat dwars door erosie uitgesleten, ruige landschappen van canyons. Spectaculair!
Aangekomen in Page, gaan we met een jeep excursie richting de Antelope Canyon. Deze excursie is alleen mogelijk met een lokale Navajo gids.
We zijn er precies rond de middag uur, wanneer de bijzondere lichtstralen in de canyon te zien zijn. We lopen door een spleet naar binnen en zijn meteen onder de indruk. De zonnestralen in de kloof, kleuren prachtig de binnenwanden, waardoor de structuur van de stenen goed zichtbaar is. Wat een schoonheid!
Later rijden we met de auto richting Lake Powell, die ontstaan is door de bouw van een dam in de Colorado rivier. Het helderblauwe water contrasteert fel met de oranjeroze rotswanden eromheen. Een prachtige verschijning!
We wandelen nog naar Horseshoe Bend, een hoefijzervormige bocht in de canyon.
Het is een zware wandeling, door het droge, open gebied, maar zeker de moeite waard!
Uitgeput komen we aan in ons hotel, waar we gauw afkoeling in het zwembad zoeken.
’s Avonds heerlijk bij ‘Dam Bar and Grill’ gegeten.
16 juli Page-Moab
Vandaag ben ik jarig.
We hebben een lange reisdag gepland, maar dat is absoluut geen straf.
De landschappen in USA zijn indrukwekkend.
Op weg naar Moab stoppen we eerst bij Monument Valley, een park die in handen van Navajo Indianen is. Sommige van hun wonen hier nog steeds en houden de traditie van hun voorouders in ere.
De silhouetten van de drie eenzame rode rotsen gelegen in een enorme vlakte vormde al vaak een decor in tientallen films. We rijden de 17 mijl lange weg “Valley Drive”. De tocht van twee uur voert langs de verschillende rots formaties en is een absolute aanrader! Het hele gebied lijkt op een groot schilderij!
Eind van de middag komen we aan in Moab. We verwennen ons met een heerlijk steak.
17 juli Moab
We staan vroeg op en rijden richting de Arches N.P.
Het bezoekcentrum is nog dicht, maar er rijden al genoeg auto’s in het park. Er zijn dus meer mensen met het zelfde idee zoals wij om voor de grootste hitte alle geplande wandelingen te maken.
Arches N.P. is een rode rots wonderland met een aantal van de meest schilderachtige en inspirerende landschappen op aarde.
We gaan de Landscape Arch trail lopen. Landscape Arch is één van de grootste bogen ter wereld. Hij is 93 meter breed en ruim 32 meter hoog. We hebben ook Delicate Arch gezien, de bekendste boog in het park en het rondje Windows Section met zijn vele bogen gelopen.
Vroeg in de middag keren we terug naar ons hotel voor een verfrissende duik in het zwembad.
18 juli Moab-Torrey
Op weg naar Torrey gaan we een kort bezoekje brengen in de minder bekende Capitol Reef N.P.
Daar aangekomen, worden we verrast door een schoonheid van het park.
Zo ver je kunt kijken zie je de zandstenen rotsen in alle pastellen kleuren.
We rijden de Scenic Drive en krijgen zo al een aardige indruk van het park.
In het noorden ligt Cathedral Valley, een woestijnlandschap met daarin hoog uitstekende zandsteen rotsen die door hun vorm aan kathedralen doen denken. Het voornaamste geologische fenomeen in het zuiden is een rechte, 160 km lange plooi in de aardkorst. De immense wanden van deze plooi bestaan uit rotslagen, gevormd in verschillende geologische tijdperken. Die wanden zijn door kracht in de aardkorst helemaal schuin gedrukt, zodat de verschillende rotslagen goed zichtbaar zijn geworden.
Midden tussen de rotsen vind je ook nog een prachtig begroeid gebied rondom Fremont Rivier. Mormoonse kolonisten hebben hier vroeger een nederzetting gesticht, waar zij gewassen teelden en boomgarden aanlegden.
We stoppen bij de boomgaarden en plukken zelf de abrikozen. Er staat een kistje en de weegschaal waar je zelf de “schade’’ moet afrekenen.
Hier in Amerika overtreft het ene natuurwonder het andere… We krijgen er niet genoeg van en besluiten nog twee korte trails te lopen met prachtige uitzichtpunten.
Capitool Reef is een park, dat je zeker op je reis naar Amerika niet mag missen!
’s Avonds eten we bij “Cafe Diablo”, de beste van de staat Utah.
19 juli Torrey-Cannonville(Bryce Canyon)
De weg naar Bryce Canyon is erg mooi.
Aangekomen bij Bryce, rijden we de Scenic Drive voor alle uitkijkpunten. Zo krijgt je de beste indruk van het park. Bryce Amfitheater is zeer indrukwekkend! Het is wel jammer dat het beetje bewolkt is, maar we hebben toch geluk, want in de verte zien we onweer.
Morgen gaan we het park anders verkennen. We gaan de canyon in!
20 juli Bryce Canyon N.P.
Om 6.45 gaan we op pad. Onderweg ontbijten we bij de plaatselijke bakkerij.
Om 7.45 uur staan we bij de poort van het park. Alles is nog dicht want die gaat pas om 8.00 uur open.
Dan is het zo ver, we kunnen beginnen.
Om in één wandeling het mooiste te zien wat Bryce te bieden heeft, is de combinatie van Navajo en Queens Garden trail. Dat gaan we doen!
We beginnen aan de “Queens Garden” trail. Het eerste stukje langs het Rim en verder naar beneden langs mooie oranjerood gekleurde rotsen.
Beneden zagen we een boordje staan met de naam “Peekaboo Loop Trail”, we besluiten die ook nog te lopen.
Wat is het mooi! Dit zou ik niet willen missen! We gaan steeds hoger en hoger langs de oranjerood gekleurde pieken en rotsen. Boven aan hebben we een schitterend uitzicht over Bryce Amfitheater. We blijven foto’s maken!
Weer beneden moeten we het laatste stukje via Navajo trail steil omhoog lopen!
In totaal lopen we 12 km met veel klimmen en dalen. We zijn erg moe, maar deze ervaring is zeker de moeite waard geweest! Dit is het ultieme hoogtepunt van onze vakantie! Daar zijn we het over eens!
We zitten net 10 minuten in de auto, begint het te regenen en te onweren…
Later horen we dat alle wandelpadden afgesloten zijn.
21 juli Bryce Canyon-Zion N.P.
Nog voor de middag arriveren we in Springdale, gelegen op korte afstand van Zion N.P.
We kunnen vroeg inchecken en dat is lekker.
In het dorp huren we waterschoenen en stokken en gaan we het park in.
Vandaag staat de ‘The Narrows trail’ op het programma.
Het eerste stuk lopen we over een verharde pad en daarna door het water. De hoogte van het water varieert. Op veel plekken komt het maximaal tot aan je knieën, maar soms ook tot je middel.
Deze prachtige trail is heel populair. Het is ook best druk, maar hoe verder je loopt, hoe stiller en rustiger het wordt.
We zien het canyon steeds smaller worden tot op het laatst, hangen de steile rotsen boven ons hoofd. Het is erg indrukwekend!
Wat een bijzondere ervaring!
22 juli Zion N.P.- Las Vegas
‘s Morgens rijden we nog met de pendelbus voor de hoogtepunten van het Zion park en maken we een wandeling naar de waterval.
Het park heeft geen mooie uitzichten, maar de hoge rotsen zijn zeer indrukwekkend.
We rijden richting Las Vegas.
Onderweg bezoeken we nog het Valley of Fire park met veel rood en oranje (hoe kan het ook anders) gekleurde rotsen.
Dan ineens, midden in de woestijn, verschijnt de stad. Welkom in Las Vegas!
Het is heel apart om zo uit het niets een stad te zien “groeien”.
Dan rijden we er binnen, de overdadige hotels, grote casino’s, dure auto’s en de sfeer doen onze ogen uitkijken. Ongelooflijk en bizar!
We krijgen een kamer op de 27 verdieping met een mooi uitzicht over de Strip, het belangrijkste deel van Vegas.
’s Avonds op straat is het een totale chaos dan komt de stad tot leven!
23 juli Las Vegas- Death Valley N.P.
Vandaag rijden we naar Death Valley.
Op de plek van bestemming laat de autothermometer, een temperatuur van 122 graden Fahrenheit zien en dat is precies 50 graden Celsius!
We worden meteen geconfronteerd dat dit het heetste, droogste en laagst gelegen plek van heel Noord Amerika is.
We rijden langs de hoogtepunten van het park en maken af en toe korte wandelingen. Bij zulke hoge temperaturen zijn lange wandelingen zeker geen pretje.
Het park heeft prachtige zandduinen, uitzonderlijke mooie rotsformatie in alle kleuren van de regenboog, schitterende woestijnlandschappen en zoutvlaktes. Laat in de middag komen we aan bij onze huisje, gelegen in de oase Furness Creek, midden in Death Valley.
24 juli Death Valley-Yosemite N.P.
We verlaten de heetste plek van Amerika en rijden richting Yosemite N.P. Onderweg maken we een stop bij het Mono Lake, bekend om z’n vreemd gevormde kalksteentorens in het water en op de oever. Deze torens worden tufa’s genoemd. Erg mooi!
We gaan lekker picknicken met het uitzicht over het meer om vervolgens via de Tioga Road door te rijden naar Yosemite.
In het park is het erg druk met auto’s en mensen, veel mensen… Dat zijn we niet gewend, erg jammer!
Het was erg moeilijk om een betaalbare accommodatie in het park te vinden dus we hebben een tent cabin gereserveerd. We dachten wat gewend te zijn, maar het is erg klein en er staan alleen maar twee bedden, verder niets!
Aangezien er 500 tenten bij elkaar staan is het heel gehorig en de matrassen zijn ook niet van de beste kwaliteit.
25 juli Yosemite N.P.
We staan vroeg op. Zo hebben we lekker de hele dag in het park.
We zitten buiten te ontbijten en ineens horen we een hoop kabaal. Kees-Jan en Joris gaan kijken… Een beer loopt door het kamp en iedereen moet zijn eten in het daar voor bestemde ijzeren kastje stoppen.
Ineens horen we een geschreeuw:” bear,bear…” Ik ga kijken en zie ik beer op 10 meter afstand. Van schrik vergeet ik een foto te maken.
We gaan het park verkennen.
In de Mariposa Grove lopen we tussen de enorme Sequoia bommen. Deze Giant Sequoias worden ook wel Sierra Redwoods genoemd, vanwege de rode kleur van de stam. De grootste boom is ongeveer 90 meter hoog. De Grizzly Giant heeft een van de grootste omtrek van 28 meter. De oudste boom in Mariposa Grove is ongeveer 1900-2400 jaar oud.
We gaan naar Galcier Point voor het meest schitterende uitzicht over de mooiste panorama’s van het park.
We bezoeken de grootste waterval van Noord Amerika, de Yosemite Falls.
We stoppen bij verschillende weides die volop in bloei staan.
Yosemite is bekend om zijn grijze, grauwe rotsen, die vanuit vele plekken in het park goed zichtbaar zijn.
In de loop van de middag komen we terug bij de tent.
Er is al weer een beer gesignaleerd op de campsite. Joris gaat op pad en komt terug met grote verhalen en een paar leuke foto’s van een beer.
26 juli Yosemite N.P.- San Francisco
Via Golden Gate Bridge rijden we San Francisco binnen.
Het regent en het is koud, z’n 15 graden Celsius!
De laatste weken waren we hele andere temperaturen gewend.
We zien dat San Francisco een hele gezellige stad is. Het is een mengelmoes van bouwstijlen en culturen. Hier staan de moderne kantoorgebouwen naast kerken uit 18e eeuw en Chinese tempels. De stad spreidt zich uit over 34 heuvels, soms zijn de straten behoorlijk steil en is dat een pittige klim, ook met de auto.
In de middag gaan we met de historische tram richting Pier 39 aan de Fisherman’s Wharf, de gezelligste plek in de stad. Hier hebben we een mooi uitzicht over de baai en Alcatraz Island.
27 juli San Francisco
In de ochtend rijden we over de Scenic Drive om de hoogtepunten van de stad te zien.
Tussen de middag eten we een heerlijke crab cake sandwich bij ‘ Boudin’.
Daarna lopen we langs de drukke Market Street met veel winkels en warenhuizen. Bij de Cheese Factory smullen we van een lekker stukje taart.
Het leuke van San Francisco is dat er wel altijd wat valt te ontdekken in één van de vele sfeervolle wijken van de stad. Van prachtige Victoriaanse architectuur tot grappige winkeltjes tot geweldige restaurants. In San Francisco vind je het allemaal!
San Francisco is een mooie stad en zeker een bezoekje waard!
28 juli San Francisco-San Simeon
Via de kustweg rijden we eerst richting Montery.
Op het schiereiland bij Montery, rijden we de 17 miles lange weg door een prachtig stadspark met rijkelijk flora en fauna. We zien: herten, zeehonden en veel verschillende vogels. De omgeving met zijn grote, chique huizen en golfbanen leek net de Gooistreek van Californie.
Via de Highway 1 rijden we verder richting het zuiden.
Highway 1 is door vele beschouwd als de mooiste kustroute ter wereld.
Het is een lange, kronkelige weg met veel rotsen en kliffen. Schilderachtig!
Bij Pacific Bay zien we een groep walvissen, wel ver weg, maar toch mooi om te zien.
Bij San Simeon zien we zeeolifanten op het strand liggen. Wat zijn die besten groot!
Laat in de avond komen we aan bij ons hotel, waar we nog net van de zonsondergang kunnen genieten.
29 juli San Simeon-Oxnard
Via de kustweg rijden we verder richting het zuiden.
Dit stuk van de route is minder spectaculair dan gisteren.
’s Avonds bij ‘Outback Steakhouse’ eten we nog een steak.
30 juli Oxnard-Los Angeles
Nog de laatste honderd kilometer en dan zitten we weer in Los Angeles.
We leveren onze auto in en gaan richting de vliegveld.
Het wordt een lange nacht!
Door Amerika reizen is een belevenis!
We hebben 5000 km gereden, vier staten, drie steden en negen nationale parken bezocht, waar de natuur overweldigend is.
Ondanks de hoge temperaturen hebben we een prachtige vakantie gehad.
De mensen zijn erg vriendelijk en heel behulpzaam.
Rondreizen per eigen auto of camper door USA is de manier om dit prachtige land te leren kennen.
Meer foto’s kan je zien via deze link