Vietnam/Cambodja

Noord Vietnam en Cambodja 2014

Kalksteenrotsen, kleurrijke dorpen, rijstvelden en mysterieuze tempels

VIE-2014-DSC05790

21 oktober Hanoi
In de ochtend zijn we aangekomen in Hanoi voor onze reis door noord Vietnam. Op het vliegveld werden we opgewacht door onze gids Phouc met een bos bloemen. Xin Chao! Welkom in Vietnam!
Na een paar uurtjes geslapen te hebben gingen we ’s middags de stad in. Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en telt 6 miljoen inwoners. Het verkeer is echter wel een chaos. Honderden brommertjes luid toeterend razen ons voorbij. Hier tussen bewogen ook nog velen auto’s en riksja’s. Links inhalen, rechts inhalen, toeteren, alles is geoorloofd in het verkeer. Niemand houdt zich aan de verkeersregels! Oversteken in Hanoi is gevaarlijk, we kijken eerst de truck af bij de locals, verzamelen alle moed bij elkaar en gaan! Langzaam schuifelen we recht de straat over en alle brommertjes en auto’s gaan om ons heen. Al snel hebben we het onder controle en bewegen soepel door het verkeer.
’ s Middags hebben we kennis gemaakt met de Vietnamese cultuur. In Thang Long theater hebben we een waterpoppen voorstelling geboekt. We kregen een Vip plek, op de eerste rij, precies in het midden! Een duizend jaar oude typische kunstvorm uit deze regio was erg mooi om te zien. Mensen stonden tot het middel in het water en van achter de rieten gordijn bedienen ze poppen aan een stok. Aan de zijkant zat een bandje die het uitgebeelde verhaal vertelt en van live muziek voorziet.

Hoan Kiem Lake

Hoan Kiem Lake

22 oktober Hanoi
Na een lekker en uitgebreid ontbijt hebben we een stadstour gemaakt. In het park van Hoan Kiem Lake zagen we nog ochtend rituelen, de lokale bevolking oefende dans en gymnastiek. Hier heerst een complete rust, een groot contrast met de drukte van de stad. We bezochten een Zonnestraalbrug en de Jadeberg tempel gelegen in het Hoan Kiem Lake. De naam van het meer: “Teruggenomen Zwaard” verwijst naar een legende uit de 15de eeuw.
Een zekere Le Loi, die later keizer werd, kreeg een zwaard uit de hemel waarmee hij de Chinezen uit Vietnam verdreef. Toen hij later over het meer voer, vroeg een schilpad hem het zwaard terug te geven en hij deed het.
Nog voor de middag zijn we in een typische Vietnamese fietstaxi gestapt voor een tour door de oude wijk van Hanoi- Old Quarter. De nauwe straatjes zijn genoemd naar de producten die de handwerkslieden er maken. Je kunt hier vinden de Papierstraat, de Zijdestraat, de Schoenenstraat enz. Een ritje in de riksja was erg gezellig, we reden langs koloniale Franse gebouwen, diverse kleine barretjes en restaurantjes en natuurlijk veel kleine winkeltjes. Een leuke ervaring om door de smalle straatjes tussen al dat verkeer zich voort te bewegen.
De volgende stop was de Literatuurtempel, de eerste universiteit van Vietnam uit 1070, gebouwd in traditionele stijl. Erg mooi.
We hebben nog een Ho Chi Minh complex gezien en gouverneurspaleis, gebouwd in Frans-koloniale stijl.
‘s Middags in het hotel hebben we ons heerlijk verwend met een body massage!
Het was een kort verblijf in Hanoi, maar we merkten dat het zeer toegankelijke stad is met vriendelijke mensen.

23 oktober Hanoi – Cuc Phuong N.P.
Na het ontbijt verlieten we drukte van de stad en reden in de zuidelijke richting. Na drie uur rijden kwamen we aan in Cuc Phuong, het oudste en de grootste National Park in Vietnam. Het park is een groot regenwoud, omringd door kalksteenbergen. Er groeien hier bomen die al heel wat eeuwen meegaan zoals de 1000 jaar oude “Big Tree”. De dieren die je het meest zult tegenkomen in de jungle van Cuc Phuong zijn apen, gibbons en kalkoenen. Er leven hier ook panters en zelfs beren, maar deze dieren houden zich gewoon beter verscholen in de diepe bossen en zijn erg moeilijk te spoten. Tijdens ons wandeling hebben we heel veel soorten vlinders gespot, insecten en kleine dieren zoals kameleon, hagedis en kikker. Omringd door oerwoudgeluiden zijn we bijtijds ons bed in gekropen.

Cuc Phuong N.P.

Cuc Phuong N.P.

 24 oktober Cuc Phuong N.P. – Hanoi
In de ochtend verlieten we het nationaal park. Onderweg zagen we her en der boeren op het land aan het werk. Nog voor de middag bezochten we een historische plaats Hoa Lu, dat in de 11e eeuw de hoofdstad was van de toenmalige dynastie. We hebben een boeddhistische tempel bezocht versierd met snijwerken uit de 10e en 11e eeuw.
Later in de middag zijn we richting Trang An gereden voor een boot excursie. Dit kleine bootje, bestuurd door de voeten van de lokale bewoner, nam ons mee door het prachtige landschap van rijstevelden met hoge, kalkstenen rotsen die overal uit het landschap omhoog rezen. Onderweg passeerden we grotten en af en toe zagen we een mooie vogel. Dit gebied wordt de Halong Bai op het land genoemd en is zijn naam zeker waard.
‘s Avonds hebben we nog lekker in de stad gegeten en daarna werden we naar het nieuwe treinstation gebracht voor de nachtrit naar Sa Pa.

Tam Coc

Tam Coc

25 oktober Hanoi – Lao Cai – Sa Pa
In de vroege ochtend kwamen we aan op het station in Lao Cai. We werden opgehaald door onze gids- May, een vrouw afkomstig van Dao minderheid, één van de bergvolkeren van noord Vietnam.

Sa Pa

Sa Pa

Terwijl het licht werd en de mist langzaam oploste, reden we richting Sa Pa, een plaats gelegen op 1500 m. Onderweg genoten we van prachtige vergezichten over de dalen bedekt met rijstterrassen.
Na een stevig ontbijt in het plaatselijke restaurantje zijn we vertrokken voor de wandeling door de bergen. We liepen door het regenwoud, rijsteterrassen en door verschillende bergdorpjes. We hebben genoten van weidse uitzichten en hebben veel prachtige foto’s gemaakt. We hebben ook veel etnische groepen leren kennen, allen met hun eigen gewoontes, klederdracht en talen. In de namiddag werden we heel lief ontvangen bij een familie, waar we onze eigen picknick lunch hebben gegeten. Totaal hebben we 14,5 km gelopen.

Omgeving Sa Pa

Omgeving Sa Pa

Moe, maar voldaan kwamen we rond 16.00 uur in het hotel aan. Massage zat al vol dus gingen we lekker naar de sauna.
’s Avonds hebben we heerlijk gegeten en een dansshow gekeken.

26 oktober Sa Pa – Bac Ha – Lao Cai
Het was zondag vandaag dus gingen we naar Bac Ha voor de grootste markt in de regio. De kleurrijke lokale markt was erg leuk om mee te maken. Hier kan je allerlei lokale producten kopen die door verschillende bergvolkeren worden aan geboden. In de middag hebben we een bezoek gebracht aan een authentiek dorp, waar we even om het hoekje mochten kijken hoe mensen hier wonen en leven. Vroeg in de avond gingen we naar het treinstation voor onze nacht rit richting Hanoi.

De markt van Bac Ha

De markt van Bac Ha

27 oktober Hanoi – Halong Bay
Op het treinstation werden we opgewacht door Phouc. Na het ontbijt in een lokaal restaurant was het tijd om naar de Halong Bay te gaan. Tegen de middag kwamen we aan boord op een luxe boot. Al snel lieten we de pier achter en varen we omringd door vele kalksteen rotsen die uit het water omhoog staken en voor unieke landschap zorgden. De schitterende baai heeft een oppervlakte van 1500 km² met her en der meer dan 2000 spitse kalksteen en dolomietbergen.

Halong Bay

Halong Bay

Het was erg gezellig op de boot, we waren maar met z’n tienen. Ontspanen en genieten was het motto van onze manager. In de middag zijn we naar een vissersdorpje gevaren en daarna gezwommen in het water van Halong Bay. Nog voor het diner hadden we een kookdemonstratie aan boord en daarna nog even genoten van de rust en stilte in de donkere omgeving, waar alleen de verlichting van de geparkeerde boten zichtbaar was.

28 oktober Halong Bay – Hanoi
De dag begon heel vroeg met de zonopkomst en Tai Chi les. Na het ontbijt zijn we naar een grot gevaren. Hang Sung Sot genaamd ook Surprise grot heeft drie kamers die je bereikt via een lange trap. Hier waren we getuigen van een onvoorstelbaar mooi spel van licht, prachtig om te zien.

Suprise Cave

Suprise Cave

Na de lunch kwamen weer terug aan wal. Deze twee dagen zullen ons nog lang bij blijven. We hebben genoten van deze uitzonderlijke baai, die niet voor niets op het werelderfgoed van UNESCO staat. We hebben genoten van het heerlijke eten, omgeving en sympathieke bemanning en vaargenoten. In de middag zijn we in Hanoi gearriveerd. Als afsluiting van onze reis door Vietnam hebben we ons lekker verwend met de massage en een heerlijk diner.

29 oktober Hanoi – Siem Reap
Het eerste deel van onze reis is tot einde gekomen. We hebben genoten van de prachtige natuur in noord Vietnam. In de middag zijn we naar het vliegveld gereden voor onze vlucht naar Siem Reap. Aangekomen in Cambodja, hebben we kennis gemaakt met onze chauffeur Khi  en gids Ra. Binnen enkele minuten waren we aangekomen in het hotel. Welkom in Cambodja!

30 oktober Siem Reap
Na het ontbijt zijn we richting indrukwekkende Angkor complex gereden. Dit tempel complex staat op het werelderfgoed lijst van UNESCO en is één van de belangrijkste archeologische ontdekkingen in Zuidoost Azië. Onze tour was begonnen in Angkor Thom. De oeroude stad Angkor Thom telt vijf poorten, vier voor elke windrichting en een extra poort aan de oostkant, alle met gigantische stenen gezichten. De stad telt verscheidene ruïnes.

Angkor Thom - Bayon tempel

Angkor Thom – Bayon tempel

Het beroemdste is de Bayon, bijzonder sfeervolle tempel, gelegen in het hart van dit historische complex. Deze tempel telt drie verdiepingen en omvat 54 torens met daarop meer dan 200 enorme mysterieus glimlachende gezichten.
Ta Prohm gelegen tussen de groene bossen is meest mysterieuze tempelgebouw in Angkor. Overal zie je enorme wortels van de kapokbomen die de Ta Phrom tempel overwoekeren.

Ta Prohm

Ta Prohm

De bekendste tempel van Angkor is Angkor Wat. De vijf torens van Angkor Wat verheffen zich over drie etages tot een grootst centraal heiligdom. Het hele complex is omgeven door dikke muren en een brede gracht, die de oceaan van het heelal symboliseert. Aan de andere kant van de gracht heb je mooi uitzicht op de tempel, door de reflectie van de torens in het rimpelloze water. We hebben een fantastische dag gehad en we kunnen nu wel zeggen dat Angkor met recht uitgeroepen is tot één van de wereldwonderen!

Angkor Wat

Angkor Wat

31 oktober Siem Reap
Vandaag stond een vrije dag op het programma. We hebben nog even aan gedacht om drijvend dorp te bezoeken, maar na wat speuren op internet en slechte ervaringen van andere te hebben gelezen, hebben we besloten om niks te doen! Lekker zonnen, zwemmen, gewoon relax! Om een relaxe dag compleet te maken, bestelden we Khmer massage, iets andere techniek wat we gewend zijn, maar zeker net zo lekker. In de middag nog genoten van de High Thea in ons hotel.

‘s Avonds zijn we richting het centrum van de stad gereden om te gaan eten.
Vandaag is Halloween en overal door de stad liepen verkleden mensen, het was erg gezellig.

01 november Siem Reap – Battambang
Het was 2,5 uur rijden naar Battambang. De weg voerde door landelijk landschap. We passeerden kleine dorpjes, gekleurde lotus velden, groene rijst velden, bruiloft feesten en een begrafenis ceremonie. Nog voor de middag arriveerden we in Wat Banan, een mooie tempel uit de 11e eeuw dat mooi boven op de heuvel lag. Deze tempel leek veel op Angkor Wat, alleen is het veel kleiner.

Wat Banan

Wat Banan

Later zijn we naar Phnom Sampeau gereden, waar zich ooit de beruchte “Killings Caves” bevonden tijdens het Rode Khmer regime. We hebben eerst naar de boven kant van de grot gelopen, waar mensen naar beneden werden gegooid… Het moment dat je de grot inloopt voel je het gewoon, we werden geraakt. Er lagen nog schedels en botten opgeslagen. Ra vertelde dat zijn grootvader die leraar was, is ook tijdens Khmer regime omgekomen. Er zijn veel hoogopgeleiden mensen en hun familie toen opgepakt en die zijn nooit terug gezien. Afschuwelijk! Zijn vader had een been verloren toen hij op een mijn stapte. Voor alle slachtoffers is hier een mooi monument gemaakt met de slapende Budda die over hun zielen waakt. Phnom Sampeau is nu een vredige plaats om van het landschap te genieten. In de middag kwamen we aan in ons hotel, een oase van rust. Eerst gezwommen en afgekoeld en later nog een kleine city tour per tuk-tuk door de stad gemaakt. Het was vandaag een erg warme dag met strak blauwe lucht.

02 november Battambang- Phnom Penh
Het was al weer tijd om Battambang te verlaten en door te reizen naar de hoofdstad van het land, Phnom Penh. Een prachtige rit door het binnenland van Cambodja. We zagen traditionele huizen op palen, en veel frisse groene rijstvelden. We zijn gestopt in één van de kleine dorpjes die bekend staat om zijn pottery. Het wordt hier op een authentieke wijze nog aardewerk gemaakt, mooi om te zien.

De volgende stop was net buiten Oudong, de voormalige Koninklijke hoofdstad van Cambodja. We hebben een ritje in een ossenwagen gemaakt. Grappig was, dat we deze keer zelf een attractie waren voor de lokale mensen. We werden toegejuicht en iedere keer als we mensen voorbij gingen werd naar ons gezwaaid. Een jonge man makte zelfs een filmpje van ons vanuit zijn auto. We hebben erg genoten van alle aandacht! We bezochten ook een lokale markt waar alles te koop was van vlees, fruit tot gegrilde kakkerlakken, kikkers en waterslangen. In de middag kwamen we aan in Phnom Penh, een drukke stad! Nog voor het donker hebben we een bezoek gebracht aan het Koninklijke Paleis. Ik ben nog steeds verbaasd over de pracht van zulke gebouwen en bezienswaardigheden. De avond maaltijd hebben we gegeten in één van het restaurantjes gelegen in Rivierfront met een mooi uitzicht over de Mekong rivier.

03 november Phnom Penh
Vandaag hebben we een excursie naar Koh Dach (Silk Eiland) gemaakt. Het eiland ligt in de Mekong en je kunt er alleen met de ferry komen. Na het ontbijt hebben we vlakbij het hotel een tuk-tuk geregeld met een jonge, vlotte en sympathieke Cambodjaan die goed Engels sprak. Hij heeft ons begeleid op het eiland en later weer naar het hotel terug gebracht.

Silk Island

Silk Island

Het was fantastisch! We hebben gezien hoe op traditionele wijzen het katoen en zijden worden geweven. Het eiland zelf is nog authentiek gebleven, we hebben het echte Cambodjaanse leven kunnen zien. Veel dorpelingen leven hier van de plantages en zijdeproductie. De mensen waren erg sympathiek en we mochten bijna overal kijken. Sommige vroegen zelfs om een foto. Er komen hier nog weinig toeristen en daarom is deze plek bijzonder!

Silk Island

Silk Island

 04 november Phnom Penh – Amsterdam
De laatste dag van de vakantie hebben we lekker relax aan het zwembad doorgebracht. Er stond ons lange vlucht naar huis te wachten dus een beetje rust voor af was geen overbodige luxe. Rond vier uur zijn we opgehaald bij ons hotel en naar het vliegveld gebracht. Via Hongkong zijn we doorgevlogen naar Amsterdam.

We hebben een individuele rondreis gehad met veel prachtige natuur in noord Vietnam, een fantastische cruise in de schilderachtige Halong Bay en natuurlijk het mysterieuze Angkor in Cambodja.
We hebben kennis gemaakt met authentieke bergdorpjes, namen een kijkje in het leven van de bewoners op het platte land, gekleurde markten bezocht, maar ook miljoenensteden Hanoi en Phnom Penh. We zijn meer te weten gekomen over de bewogen geschiedenis van beide landen.

We hebben een plezierige reis gehad door het oude Indochina. Vietnam en Cambodja, twee bijzondere bestemmingen met een heel eigen karakter.

Voor meer foto’s van Vietnam klik hier

Voor meer foto’s van Cambodja  klik hier