West Canada

Canada 2015

Per camper van de Pacific Coast naar de Rocky Mountains

CAN-2015-DSCF4857

Onze camper “Henio”

9 mei Amsterdam-Vancouver
Het is eindelijk zo ver. Vandaag kunnen we vertrekken naar Canada.
Een reis die al lange tijd op onze planning stond en vorige jaar (toen was alles al geboekt) wegens een ongelukkige val niet door kon gaan. Het is voor ons de eerste keer dat we per camper gaan rijden en dat is enorm spannend!
Na ruim negen uur vliegen zijn we aangekomen in Vancouver.
Eind van de middag besluiten we nog een frisse neus gaan halen en gaan we met de Sky Tram naar de stad. We lopen door de Gastown, een oude wijk met mooie gevels, chique boetiekjes en straten met kinderkopjes. We bekijken de wereldberoemde Steam Clock en “beklimmen” de Harbour Center Tower voor de mooiste uitzicht over Vancouver. Tegen de avond gaan we naar het Stanley Park, maar we worden snel moe. Onze biologische klok staat op de Nederlandse tijd nog ingesteld en het is rond 6 uur ’s ochtends toen we terug waren in het hotel.
We gaan eindelijk slapen!

Vancouver stad

Vancouver stad

10 mei Vancouver-Victoria
Na de eerste nacht in een hotel te hebben geslapen, halen we in de ochtend de camper op en vertrekken richting Victoria, een stad gelegen in het zuiden van Vancouver Island. We nemen een ferry vanuit Tsawwassen. We varen tussen de eilandjes wiens hoge kliffen prachtig begroeid zijn met gele brem. Op een klein eilandje zien we een kolonie zeehonden.
Het centrum van Victoria is erg mooi en gezellig. Dat de stad nog zeer Brits aandoet is vooral te zien aan de rode dubbeldekkers en de paardenkoetsen die hier nog rond rijden. De binnenhaven wordt omringd door statige gebouwen, waaronder het Empress Hotel en Parliament Buildings en versierd met prachtige straatlantarens.
Tegen de avond zoeken we een plekje op de camping voor onze eerste nacht in de camper.

11 mei Victoria-Tofino
Het was de eerste keer dat we in de camper hebben geslapen en dat is niet tegengevallen, maar we hebben een probleem want de elektra doet het niet.
Na wat telefoontjes met de camper verhuurbedrijf kunnen we in Port Alberni langs een reparatie bedrijf.
Onderweg genieten we van leuke stops. Chemainus, een leuk stadje met veel muurschilderingen die beschouwd worden als de grootste openluchtgalerie van Canada. Bij Little Qualicum Falls Provincial Park maken we een korte wandeling naar de waterval en bij Mac Millan Provincial Park stopen we bij “Cathedral Grove” die bekend staat om zijn laatste restanten van het oerbos dat vroeger het hele eiland bedekte. Sommige Douglassparren zijn tot 800 jaar oud en hebben een omvang van negen meter.
Gelukkig duurde reparatie van onze camper niet lang en konden we verder rijden.
Onderweg naar Tofino bij één van de riviertjes, zagen we een zwarte beer! Yes!
De eerste is altijd bijzonder! Het mooiste is als je zelf de dieren kunt vinden in hun natuurlijke habitat en dat is ons gelukt.
We hebben er nog niet genoeg van en besluiten een berentour voor morgen te boeken.

12 mei Tofino-Ucluelet
Eindelijk hebben we goed geslapen vannacht, geen last meer van de jetlag, heerlijk!
Vanmorgen zijn we naar Long Beach geweest voor een strandwandeling langs door wind en golven geteisterde stuk strand, waar je bij eb veel zeediertjes kan vinden en velen anderen zeeschatten. Dit stukje strand is één van het meest toegankelijk gebied van Pacific Rim National Park.
’s Middags gingen we op beren tour. Al bij de haven zagen we een californische zeeleeuw. De route van de boot ging tussen de fjorden en was prachtig. Tijdens eb kan je veel wildlife zien op zoek naar eten. Hier leven voornamelijk zwarte beren en wolven. Op de droog gevallen rotsen zagen we veel vogels: aalscholvers, zeearenden, eenden en vele anderen.
Ineens langs de bosrand zagen we de eerste beer zoekend na eten, later nog één, maar onze crew was niet tevreden want laatste dagen is hier een moeder beer met twee kleintjes gespot. Verder kwamen we nog een zeehonden kolonie tegen. Op de terugweg zagen we eindelijk de moeder beer, maar nog steeds geen kleintjes… toen ineens uit de bos kwamen drie zwarte bolletjes te voorschijn! Een geweldige ervaring! Daar konden we wel de uren naar kijken hoe de kleintjes achter de moeder huppelde terwijl moeder zonder problemen de stenen aan de kant schoof op zoek naar zeediertjes. De kleine beertjes waren 5 maanden oud en bij de geboorte wogen ze 250 gram, terwijl de volwassen beer 1000 keer zijn geboorte gewicht kan halen. Ze moeten dus nog veel groeien.

Zwarte beren

Zwarte beren

Voor we bij de haven aankwamen zagen we weer een grote beer. De berenteller staat op 8!
’s Middags bij de camping zagen we nog twee hertjes.
Het was een mooie dag met veel wildlife.

13 mei Ucluelet-Vancouver
Vanmorgen hebben we de Wild Pacific Trail gelopen. Een mooi wandelpad door het regenwoud met uitzichten op een wilde kust van Vancouver Island.
Later zijn we nog naar een klein strandje geweest, waar bij laag water veel zeesterren aanspoelen, maar we zagen alleen groene en roze zeeanemonen.
In de middag zijn we gestopt bij Sproat Lake. Mooie locatie, waar je veel vogels kan spoten. Het was volop zon dus genieten aan het water was het motto!
Onderweg naar Nanaimo hebben we besloten om door te rijden richting de ferry. Met een beetje gelukt konden we nog mee met de ferry om 17.00. Dat scheelt morgen weer vroeg op staan!

14 mei Vancouver-Wisthler-Lillooet
Het was erg zonnig toen we vanuit Vancouver vertrokken richting Wisthler. We reden over Highway 99, zogenaamde Sea To Sky Highway. Het eerste gedeelte van de weg voerde langs de fjorden/inhammen van de ocean en de bergen, met uitzicht over de Vancouver en Vancouver Island. Erg mooi!
Onderweg waren ook wat uitzicht punten over de besneeuwde bergtoppen, maar we konden af en toe een glimp opvangen want alles zat in de wolken. Dit viel dus tegen. Onderweg hebben we wel twee mooie watervallen gezien: Shannon Falls en de prachtige Brandywine Falls.
Aangekomen in Wisthler, waren we van plan met de gondel naar boven te gaan, maar ook hier was weinig te zien van besneeuwde bergtoppen.
We besluiten om door te gegaan richting Lillooet. De weg was erg mooi. We reden langs de Duffy Lake en de Fraser Canyon met zijn reusachtige stenen bergen. Aan de bosrand hebben we vijf muildier herten gespot en een fazant/patrijs achtige.
Voor vannacht hebben we een leuk plekje gevonden, aan de oever van de Fraser rivier.

Fraser Canyon

Fraser Canyon

15 mei Lillooet-Clearwater
Het is prachtig weer, volop zon.
We vertrekken vanuit Lillooet richting de Clearwater. De eerste kilometers rijden we door de Fraser Canyon met prachtige uitzichten! De hooggelegen vlaktes waren begroeid met salie struikjes, welke een kruidige geur verspreide.
We kiezen voor de route langs de 100 Mile House, waar we bij 70 Mile drie Amerikaanse dassen hebben gezien, zonnend op een rots.
Richting de green Lake zagen we verschillende bever burchten, maar konden geen bevers ontdekken.
Bij het meer hebben we een lunchpauze genomen.
Later zagen we nog vier herten grazen in het valleitje.
We zijn vroeg op de camping vandaag en genieten nog van het zonnetje.
Nog voor het eten gaan we bij het meer kijken en zien we paar painted turttels zwemmen. Ze zijn heel schuw, foto maken is best moeilijk.

16 mei Wells Grey Provinciaal Park
Vandaag hebben we een hele dag uitgetrokken voor een bezoek aan Wells Grey P.P., gelegen aan het zuiden van de Cariboo Mountains.
Het park zelf was niet echt spectaculair, weinig uitzichten en veel dicht begroeide wouden. De hele dag waren we op zoek naar wild, maar we hebben er niets gezien vandaag.
We hebben drie watervallen bezocht en de één was nog mooier dan de andere.
Spahats Falls is 73 meter en stort zich vrijwel vanuit het woud op spectaculaire wijze de diepte in.
Dawson Falls is 107 m breed en slechts 18 m hoog. Het water van de Murtle River stort zich over glad gepolijste rotsholtes naar beneden, wardoor het geheel een bijzonder luidruchtig spektakel is.
Helmcken Falls, met recht de mooiste van het park genoemd!
Als we aankomen bij de kloof zien we als eerste een grote wolk nevel die de waterval veroorzaakt. Het water stort zich 141 m naar beneden en het is een prachtig gezicht.
Het was nog steeds mooi weer toen we op de camping terug kwamen, we besluiten lekker te luieren de rest van de avond.

Dawson Falls

Dawson Falls

17 mei Clearwater-Blue River
We hoefden vandaag niet veel te rijden, naar Blue River is ong. 115 km.
Onderweg zien we een marmot, een groep herten en je geloof het of niet, twee beren! De eerste beer stak de weg over ongeveer 100 m voor ons en verdween direct in de bosjes. De tweede beer deed dat op zijn dode gemak en bleef langs de weg grazen. We hadden alle tijd om hem goed te bekijken en te filmen.
Aangekomen bij Blue River hebben we een bootsafari geboekt. Een mooie tocht langs de wouden waar we vrij snel een boommarter tegen kwamen. Het beestje was verstoppertje aan het spelen, hij verdween onder de struiken om vervolgens boven de boomstam zijn kop uit te steken en nieuwsgierig in het rond te kijken. Het was erg grappig om te zien.
Verder op zagen we een beer, een zeldzame zilverharige zwarte beer. Erg mooi om te zien. We hebben erg veel geluk gehad op de boottocht want het weer was vandaag niet geweldig, veel regenbuien.
Vroeg in de middag arriveerde we op de camping en maken het plan voor de komende dagen. Vanaf morgen trekken we de Rocky’s in!
De berenteller staat op 11!

18 mei Blue River-Jasper
Wat een dag, wat een dag…
Onderweg naar Jasper hebben we al 5 beren gezien! Het is te merken dat we al Rocky’s in gereden hebben want ze staan hier langs de weg en op de parkeerplaatsen.
Nog voor Jasper zijn we bij Mount Robson Provinciaal Park gestopt voor een prachtig uitzicht op de hoogste berg van Rocky Mountains die met zijn bijna 4000 meter hoogte een enorme indruk maakte. Even paar foto’s gemaakt en door gereden richting Jasper.

Mount Robson (3954m)

Mount Robson (3954 m)

We waren net het park gate voorbij toen we in een berenjam terecht kwamen.
Al weer een beer, dachten we, maar toen het bleek om de grizzly beer te gaan, werden we meteen enthousiast. Geweldig!
In de vroege avond zijn we richting Malinge Lake gegaan. Onderweg veel mooie foto’s gemaakt bij Medicine Lake en Malinge Lake, gelegen op 1670 m boven zeeniveau. Ondanks dat het meer bevroren was, was het mooi om te zien. Het meer is omringd door drie gletsjers en ook door veel bergtoppen.
Op de terug weg kwamen we voor de tweede keer vandaag in berenjam terecht, dit keer waren dat liefst drie: moeder met twee kleintjes.
Een paar kilometers bij onze camping vandaan zagen de scherpe ogen van Kees-Jan nog een beer door het bos lopen, nummer 9 voor vandaag! Hoe bijzonder is dat?
De berenteller staat op 20 plus 1 grizzly beer!

19 mei Jasper Nationaal Park
Het is vandaag strak een blauwe lucht en heerlijk warm. We ontbijten snel en gaan de omgeving van Jasper verkennen.
Bij de uitgang van onze camping komen we meteen een wapitihert tegen, elk in het Canadees, bijzonder dier.
Eerst gaan we richting Patricia Lake en Pyramid Lake. Erg mooi om te zien hoe de toppen van Pyramid Mountain spiegelde in het rimpelloze, blauwgroene water van beide meren.

Patricia Lake

Patricia Lake

Het einde van de ochtend gaan we met Jasper Tramway naar de top (2277 m), waar we een prachtig uitzicht hebben over de Whistler Mountain, Jasper en omringende meren.
Op weg naar Beauvert Lake komen we zes dikhoorn schapen tegen, grazend langs de weg, erg leuk, want die hebben we nog niet gezien.
In de middag gaan we een stukje over de Icefields Parkway rijden, richting Athabasca Falls die van een twaalf meter hoge rotstrap naar beneden donderen. Op de achtergrond verheft zich de 2955 meter hoge Mount Kerkeslin die zijn schaduw werpt over het brede Athabsca dal. De uitzichtpunten en een korte wandeling door de Athabsaca Canyon waren erg mooi.
Voor de terugweg naar de camping kiezen we de weg via de andere zijde van Athabasca rivier in de hoop wat wilde dieren nog spotten, helaas is deze keer niet gelukt.

20 mei Icefields Parkway
Icefields Parkway is een 230 km lange weg tussen Jasper en Lake Louise. Met recht genoemd de meest spectaculaire panoramaroute van Noord Amerika.
Na iedere bocht valt je mond weer een beetje verder open van al het adembenemende natuurschoon om je heen. Hoge bergen wisselen elkaar af met ijsblauwe meren, machtige gletsjers en naaldbossen. Met een beetje geluk zie je nog wat wild. We hebben vandaag weer een top dag gehad, we hebben gezien: hert, grijze wolf, eland en drie dikhoorn schapen. Later kwamen we nog in de berenjam terecht, “ beer nummer 21’’ hebben we genoteerd en zijn we doorgereden.
Onderweg hebben we gestopt bij de Sunwapta Falls die leken op de Athabasca Falls, maar zijn wel kleiner.
Het mooiste moment van de dag was toch een stop bij Athabasca Glacier!
Indrukkwekend om er bij te staan bij zo’n grote ijsmassa.
In de middag zijn we nog langs een paar prachtige meren gereden.
Waterfowl Lake was mooi gekleurd. Aan de westelijke oever van de meer rijst het markante massief van 3307 meter hoge Mount Chephren.
Het volgende meer was Peyto Lake, waar we via een steile weg door het naaldwoud naar het Peyto Lake Viewpoint zijn gewandeld. Het wateroppervlak van het meer was voor het grootste deel bedekt met een ijslaag, maar hier en daar kon je toch een prachtige groenblauw kleurtje van het water zien.
De laatste stop was een Bowl Lake die nog bevroren was, maar de omgeving maakte het wel goed.
Indrukwekkend natuur en wildlife, hebben er voor gezorgd dat we vandaag een top dag hebben gehad!

21 mei Lake Louise-Yoho Nationaal Park
Vroeg in de ochtend, nog voor de grote drukte, zijn we naar Moraine Lake gereden. Het bevroren meer was prachtig gelegen in de Valley of Ten Peaks.
Voor het mooie uitzicht hebben we nog een korte klim naar de Rock Pile gemaakt. Deze uit rotsblokken opgestapelde, natuurlijke heuvel is een mooi uitkijkpunt over het meer.
De bochtrijke Moraine Lake Road was één van de mooiste die we deze vakantie hebben gereden. Prachtige panorama’s en uitzichten op de besneeuwde bergtoppen.

Moraine Lake

Moraine Lake

Eén van de bekendste meren in de Canadese Rocky’s is zeker Lake Louise.
Het meer wordt gevoed door het smeltwater van de Victoria Glacier dat langs ‘de majestueuze Mount Victoria naar benden stroomt. Tijdens ons bezoek was de ijslaag van het wateroppervlak gedeeltelijk gesmolten, daardoor kregen we een bijzonder mooie weerspiegelingen van de dicht beboste bergflanken en besneeuwde toppen te zien.
We hebben een korte wandeling langs het meer gemaakt en ook het luxueuze hotel “Chateau Lake Louise’’ bezocht.
Later op de ochtend hebben we nog de Bow Parkway Road gereden waar we een grizzly beer tegen kwamen.
In de middag zijn we aangekomen in Field voor onze overnachting.

22 mei Yoho Nationaal Park
Yoho Nationaal Park is een prachtig park in de Canadese Rocky’s.
Bij de Visitor Centre kregen we te horen dat de weg naar Takkakaw waterval en Lake O’ Hara nog gesloten zijn, jammer.
Het park heeft nog wel de andere bezienswaardigheden wat zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.
Wij beginnen met een bezoek aan Natural Bridge, waar het water van de Kicking Horse River zich wringt onder de dikke rotsblokken zo danig dat er een brug uit natuursteen is ontstaan. Na een kort bezoek zijn we verder door gereden richting Emerald Lake. Het meer wordt gevoed door de omringende gletsjers en heeft een prachtig smaragdgroene kleur. Overweldigend om te zien! Het water oppervlak was erg vlak waardoor kregen we een droompanorama te zien van de besneeuwde bergtoppen weerspiegelend in het water. We hebben langs het meer een korte wandeling gemaakt genietend van enkele mooie uitzichten.
Als laatste hebben we een wandeling door het bos gemaakt richting de Wapta Falls.
De weg van Field naar Golden voerde door een enorm canyon landschap met mooie uitzichten over de besneeuwde bergen, beboste flanken en rivierdalen.
We hebben onderweg de eerste sneeuwgeit met kleine spitse hoorns gespot.

23 mei Glacier en Revelstoke Nationaal Park
Vanmorgen zijn we naar de wolven opvang geweest, want we moesten even onze foto laten zien voor de bevestiging dat we inderdaad een wolf hebben gezien. Daar werd ons vermoeden bevestigd. Yes!
Over de Rogers Pass kwamen we Glacier Nationaal Park binnen. Onderweg genoten we van de prachtige uitzichten wat dit park te bieden heeft over de grandioze bergomgeving.
We zagen twee zwarte beren en de sneeuwwitte berggeit.
In Revelstoke Nationaal park hebben we “de Meadows in the Sky Parkway” gereden. Jammer genoeg, was de weg maar gedeeltelijk open en konden we niet komen bij de top van Mount Revelstoke.
Bij de camping was een zwembad, maar daarvoor moest je extra betalen. Dat hebben we niet gedaan want we blijven toch Nederlanders.

24 mei Revelstoke-Radium Hot Spring
In de ochtend brachten we een bezoek bij de Bizon Ranch, waar stier Cheester een grote kudde leidt. We mochten de bizons van heel dichtbij bekijken, prachtig om te zien. De ranch wordt gerund door cowboy Leo, een zeer gepassioneerde man, die veel informatie over de bizons heeft verteld.
Vanmiddag kwamen we aan in Radium Hot Spring, een klein stadje die bekend is geworden om zijn thermale bronnen. We dachten, lekker baden in de warme bronnen, waarom ook niet? We hebben een relax middag gehad.
We slapen aan de rand van Kootenay Nationaal Park, die we morgen gaan bezoeken.

Dikhoorn schapen

Dikhoorn schapen

 25 mei Kootenay Nationaal Park-Lake Minnewanka
Vroeg in de ochtend verlieten we de camping op weg naar het Kootenay Nationaal Park. Vlakbij de camping zagen we al een kudde dikhoorn schapen, deze beesten zijn erg fotogeniek.
Via de Sinclair Canyon reden we het Kootenay Naionaal Park binnen, waar op het eerste stuk weg verboden was te stopen wegens de beren. Je gelooft het of niet, we hebben weer twee gezien!
We reden langs Olive Lake, die zijn naam dank aan olijfgroen kleurtje en dat was goed te zien. Langs de weg bij de bosranden zagen we nog drie kleine hertjes.
We hebben een korte wandeling gemaakt naar de Paint Pots, koude, ijzerhoudende minerale bronnen midden in het bos. De naam is afkomstig van de Kutenai Indianen, die okeroranje kleurige modder van de vijvers gebruikte als kleurstof om hun lichaam te beschilderen.
Het Kootenay Nationaal Park is in 2003 getroffen door een enorme brand die 40 dagen door het park heeft gewoed en veel schade heeft aangericht, die goed zichtbaar was bij Marble Canyon. Lichte, marmerachtige gesteente van de canyon in combinatie met afgebrande bomen gaf een rommelig landschap. Het blauwe gletsjerwater van de rivier heeft deze 37 meter diep en 600 meter lange canyon door de jaren heen gecreëerd.
Via de Bow Valley Parkway reden we richting de camping. We kwamen weer een groepje dikhoorn schapen tegen en een prachtig wapiti hert met een gewei van pluche en later nog een grote groep andere herten.
In de middag hebben we Vermilion Lakes Drive gereden. Een prachtige weg langs de drie met elkaar verbonden meren in het mooie berglandschap, waar we veel verschillende vogels hebben gezien.
Na het avondeten gingen we nog op pad, op zoek naar wild.
We reden een weg langs de bos richting Two Jack Lake’s, Lake Minnewanka en Johnson Lake. Weer herten en dikhoorn schapen gezien.
Het was weer een top wildlife dag!

26 mei Banff
Het was vandaag regenachtig weer.
We hebben eerst door het dorpje Banff gewandeld. Later in de ochtend hebben we een bezoek gebracht aan “Cave en Basin National Historic Site’’, een soort museum over het ontstaan van Banff Nationaal Park. In 1883 stoten drie spoorwegarbeiders toevallig op de warmwaterbronnen en omdat een warm water in deze “badkamerloze” tijden heel zeldzaam was, zorgde deze ontdekking voor een grote toeristische toeloop en vormde de aanzet tot de oprichting van het park.
In de middag hebben we de Bow River Falls bezocht en “Tunnel Mountain Drive” gereden.
Laat in de middag, toen we al op de camping stonden, barste het onweer los, maar toch vrij snel werd weer droog en zijn we naar The Keg, een heerlijk steakhouse gereden.
In de avond hebben we nog een korte wandeling gemaakt richting de hodoos, een geologisch verschijnsel in de Bow River Valley.
Vandaag hebben we veel herten gezien op verschillende plekken.

Banff N.P.

Banff N.P.

27 mei Banff
Het was weer prachtig weer vandaag.
Al vroeg in de ochtend hebben we de Johnston Canyon Trail gelopen. We liepen via een smalle kalksteenkloof richting twee watervallen. Onderweg zagen we wat vogels, eekhoorntjes en vlinders. Deze trail is heel populair bij toeristen, maar voor de grote drukte waren we al klaar.
Via de Bow Valley Parkway, waar je gegarandeerd wild kan spotten, zijn we terug naar Banff gereden. Onderweg hebben we veel herten gezien, dikhoorn schapen en ook een wapiti hert met zijn grote pluche gewei.
De middag hebben we doorgebracht in het zonnetje aan de Vermilions Lakes, een prachtige plek! Drie meren met elkaar verbonden, omringd door een groot bergmassief, waar je veel vogels kan spotten.
’s Avonds weer lekker gegeten bij The Keg, een aanrader!
Op weg naar de camping zijn we in de berenjam terecht gekomen. Dit keer was de grizzly beer in de belangstelling, nummertje 3! Toen kreeg we er direct zin in, in de avond safari dus zijn we gaan toeren met als resultaat: hertjes, elks, zwarte beer en dikhoorn schapen. Met een goed humeur keerde we in het donker terug naar de camping.

28 mei Banff-Canmore
Het weer vandaag was niet best. Dikke bewolking bedekte alle berg toppen rondom Banff, geen weer voor mooie uitzichten. We hebben besloten om richting Canmore te gaan, een oud mijnwerkersstadje die zijn bekendheid dankt aan de Olympische Spelen in 1988. Canmore was toen een gaststad voor de wedstrijden in langlaufen en biatlon.
Down Town van Canmore is het erg gezellig. Hier kan je lekker wandelen langs kleine winkeltjes, boetiekjes en galerijtjes, waar alles te koop is.
Het weer werd niet beter, het was ook koud, maar 12 graden! We zijn deze temperaturen niet gewend dus we zijn op tijd richting de camping gegaan, lekker de kachel aan.
Morgen gaan we Kananaskis Country verkennen, gelegen ten zuiden van Canmore.

29 mei Kananaskis Country
Vanmorgen was er nog steeds dikke, grijze bewolking in de lucht en we hebben ook niet best geslapen. De privé campings hier in Canada zijn gelegen pal aan het spoor en de hele nacht door rijden de treinen, soms had ik het gevoel dat we op de trein zaten en bij iedere stationnetje stopten we met de flinke dosis kabaal.
Met ons “wenslijstje” zijn we de Kananaskis Trail gaan rijden. Een onverharde weg door donkere bossen en langs de Spray Lake, gelegen aan de voet van de hoge bergen, waar je de grote kans hebt om wilde dieren te spotten.
Wat waren we blij toen plotseling vlak voor onze auto, zagen we twee elanden de weg over steken! Fantastisch, die grote dieren zo van dichtbij te mogen aanschouwen.

Elanden

Elanden

 De verdere weg voerde door bijzonder mooi berglandschap en donkere bossen, maar helaas de dichte bewolking speelde parten en van prachtige uitzichten was weinig te zien.
Tot onze blijdschap, zagen we nog hertjes en een grote kudde dikhoorn schapen.
Vanmiddag zijn we richting Banff gegaan voor twee nachten op de camping, prachtig gelegen midden in het bos waar je regelmatig wapiti herten ziet lopen.
Het weer is vanmiddag opgeknapt dus gelijk na het avondeten zijn we nog richting “de Hoodoos” gelopen, de zandsculpturen midden in het bos.
De rest van de avond zijn we weer op safari gegaan. Het was een zeer vruchtbare avond want we zagen twee zwarte beren, kleine herten, wapiti’s, Amerikaanse haas, drie coyotes en een grote kudde berg schapen.
De berenteller staat op 29! Drie grizzly’s en 26 zwarte beren!

30 mei Banff
Het was nog bewolkt vanmorgen dus gingen we naar de Hot Springs, lekker in het warme bad poelen.
Later hebben we nog een bergweggetje gereden, op zoek naar wild. We zagen de bekende exemplaren zoals: herten, berg schapen, een grote bergmarmot en een witte sneeuwgeit.
Tegen de middag, brak het zonnetje door, en werd het heerlijk warm!
Je kon wel merken in het dorp dat het weekend is, behalve de toeristen, zag je ook veel Canadezen het weekend vieren.
We houden niet van drukte dus vanmiddag “vluchten “ we de natuur in. We hebben nog alle favorieten plekjes in Banff bezocht om afscheid te nemen van de Rocky Mountains.
De dag sluit we af met een heerlijk diner in “The Keg”.

Johnson Lake

Johnson Lake

31 mei Banff- Calgary
Het is weer prachtig weer, volop zon.
We rijden richting Calgary voor onze laatste overnachting in Canada.
Voor de middag maken we nog de camper schoon, we wilden niet 120 dollar aan de verhuur bedrijf betalen dus moesten we zelf aan het werk.
Het gaat ons goed af. We rijden door het “wasstraat” en binnen 45 minuten, staan we buiten met een schone camper.
De middag besteden we aan het lekker relaxen in het zonnetje.
‘s Avonds pakken we onze spullen in en gaan nog met de laatste slag overal met de doek langs.

01 juni Calgary
In de ochtend brengen we de camper weg en gaan we nog schoppen in één van de winkelcentra.
Tegen de avond vertrekken we met de nachtvlucht naar Amsterdam, waar we de volgende ochtend aankomen.

De rondreis door Canada was een genot! Het land heeft veel te bieden. Onderweg zagen we de overweldigende natuurschoon, ruige kusten van Vancouver Island, adembenemende vergerzichten in de Rocky Mountains en een unieke dieren wereld.
Canada is een ideale bestemming voor de campervakantie, mede dankzij de verlaten wegen en eindeloze ruimte.
Het was voor ons de eerste keer dat we met de camper op pad waren. In het begin was erg wennen aan deze vakantiestijl, maar het is ons enorm goed bevallen. Je hebt altijd alles bij de hand, kunt stoppen en picknicken wanneer je zin hebt en als je iets niet mooi vind, rijd je gewoon door.
We hebben genoten van de natuur, vrijheid en rust!

Onze wildteller ziet als volg uit:
Zwarte beren-26
Grizzly beren-3
Grijze wolf-1
Coyotes-3
Eilanden-3
Witte sneeuw geiten-3
Berg hazen-3
Amerikaanse dassen-3
Grote berg marmot-1
Boom marter-1
Zeeleeuw-1
Wapiti’s (grote herten), kleine herten, dikhoorn schappen, eekhoorns en zeehonden in tientallen.

Voor meer foto’s van West Canada klik hier