Yorkshire

Engeland 2017

De vele gezichten van Yorkshire

Het groene landschap van Yorkshire

Vakantie in Engeland is niet voor iedereen een must, zo ook niet voor ons. Het typisch Engelse weer houdt ons altijd tegen om een langere reis door Engeland te plannen.
Aangezien ik al jaren daar familie heb, plannen we een bezoekje voor een paar dagen.
Het landschap van de graafschap Yorkshire kenmerkt zich door mooie groene heuvels, hoog gelegen heidevelden, rotsachtige stranden en vele ruïnes van abdijen, kerken en kloosters.
De paar dagen trekken we er op uit om het afwisselende landschap te ontdekken.

Middeleeuws stadje York
We beginnen ons bezoek in York, de hoofdstad van graafschap Yorkshire. De oude ommuurde stad is niet voor niets genoemd als één van de mooiste steden van Engeland. In elke straat kun je nog sporen uit het verleden vinden. De binnenstad straalt een oude middeleeuwse karakter uit. The Shambles is wel idyllisch te noemen. Hier kom je veel authentieke, kleine winkeltjes in de oude en kleine vakwerkhuizen tegen. Ook de chocolade liefhebbers kunnen hun hart in York ophalen. In de stad is een Chocolate House en Store gevestigd.
Wat je zeker niet mag missen is een wandeling langs de oude, bijna perfect bewaarde stadsmuren. Vanuit de oude stadsmuren met 45 torens en vijf porthuisjes, heb je een prachtig uitzicht op de adembenemende York Minster, de grootste gotische kathedraal van Noord Europa met grootste middeleeuws glas in lood ramen.

York Minster

Behalve de buiten attractie kan je nog een kijkje nemen in één van de wereldklasse musea, die stad rijk is. Jorvik Viking Centre is beroemd door het nabootsen van een eeuwen oud Viking stadje, het gigantische National Railway Museum heeft enkele van de meest iconische treinen uit de geschiedenis of een bezoek een het geweldige York Castle Museum, gelegen in een voormalige gevangenis voor schuldenaars.
York is een stad met een pittoreske uitstraling, vol geschiedenis en cultuur. Het is bijzonder hoe al die lagen uit het verleden nog altijd tastbaar aanvoelen. Oude plekken verdringen elkaar bijna, interactieve musea bootsen vervlogen tijden na en evenementen zoals het grootste Viking Festival in Europa, brengen uitgestorven culturen weer tot leven.
York is een heerlijke stad om eens lekker rond te struinen.

Yorkshire Coast
Rond de historische stad York bevindt zich het afwisselende landschap van Yorkshire.
We gaan richting de oostkust en bezoeken Flamborough Headland. Een prachtig kustgebied met torenhoge kliffen. Van nature witte kliffen zijn van kalksteen en steken prachtig uit boven de woeste zee. De fraaie kliffenkust loopt van Filey Bay richting het schiereiland Flamborough. Langs de kliffen bevindt zich een makkelijke pad met hier en daar goed begaanbare uitzichtpunten.
Het is een boeiend gebied, bekend om vele kolonie broedende zeevogels. We zagen enorme aantallen noordse stormvogels, drieteen meeuwen, zilvermeeuwen en zelfs de papegaaiduikers.
Je staat verstelt over de schoonheid van dit natuurreservaat. De uitzichten over rotsachtige inhammen, steile kliffen en grazige bovenkant vol bloemen zijn erg mooi.
Het hele gebied is niet alleen prachtig, maar ook zeker indrukwekkend te noemen, vooral bij eb. Als de zee zich terug trekt, bestaat mogelijkheid om vanuit de aanwezige strandjes tussen de kliffen te lopen. De geheime plekken zijn zeker een bezoek waard!

Flamborough Headland

Yorkshire Dales en Bolton Abbey
Langs de karakteristieke Engelse dorpjes met huizen van grijs zandsteen en leien daken, rijden we verder richting het Westen.
Yorkshire Dales is één van de verrassende natuurgebieden van Engeland. Een zeer fraai en heuvelachtig gebied. Overal zie je groene vriendelijke weilanden, begraast met kuddes schapen. Hier vindt je kalksteenplateaus, onafzienbare lange rijen stenen muurtjes, je hoort rivieren en beekjes kabbelen. Dit fascinerende landschap leent zich goed voor wandelingen en is een absolute aanrader!

Malham Cove

Net buiten het Park bevindt zich één van de historische bezienswaardigheden van deze regio: Bolton Abbey. Een prachtig landgoed gelegen op de glooiende weilanden, die  eigendom is van de adellijke familie Cavendisch.
De ruïnes van het klooster en het landgoed zijn publiek toegankelijk. Dankzij zijn unieke ligging aan de rivier Wharf, is deze plek zeer populair bij de Engelsen zelf. Er worden hier familie ontmoetingen georganiseerd, vol outdoor activiteiten.

Bolton Abbey

Op de thee bij Betty
Als je in Engeland bent is een bezoek aan het theehuis, niet weg te denken. Betty’s tearoom, veruit de bekendste en meest bezochte tearooms van Yorkshire. Het assortiment van taarten, cakejes en chocolaatjes is enorm. De recepten gaan terug tot 1919, het jaar dat Betty haar deuren opende. De tearoom is prachtig om te bewonderen en te proeven. Alles wordt geserveerd in Chinees porselein met zilveren bestek erbij. Een belevenis op zich. Zelfs een uurtje in de rij staan wachten voor het tafeltje, nemen we voor lief.

Ilkley Moor
De natuur van Yorkshire is waanzinnig. Iedere keer als we ergens komen, maakt de natuur weer enorme indruk op me. Zo ook één van de lievelingsplekjes van mijn nichtje, Ilkley Moor.
Dit fraaie gebied is bezaaid met enorme granieten rotsen en begroeid met struikheide en oude bossen. De heidevelden strekken zich hier uit tot de horizon. De eerste bloemetjes komen voorzichtig tevoorschijn, maar de geur van de bloeiende heide is nog ver te zoeken. De beste manier om de wilde natuur van Ilkley Moor te ontdekken is te voet. We trekken wandelschoenen aan en maken een paar korte wandelingen om de weidsheid van dit gebied te ervaren.

Ilkley Moor

 

Yorkshire is een graafschap met vele gezichten, soms grijs en somber, dan weer lieflijk en charmant. Hier kan je genieten van mooie winkels, de gezellige restaurants, lekker eten, maar vooral van de mooiste natuurgebieden. Ben je een natuurliefhebber, dan zit je in Yorkshire goed!

 

Meer foto’s kunt u zien via deze link