Zuid Afrika – Madikwe

Zuid Afrika 2024

Op avontuur in Madikwe

Het is inmiddels ruim 10 jaar geleden dat we voor het laatst op safari waren en het kriebbelde al lange tijd om dat weer eens te gaan doen. Afrika kent vele gezichten en ongeëvenaarde landschappen. De rust en verlaten schoonheid in combinatie met wilde dieren spotten is met niets te vergelijken. ‘s Morgens voor dag en dauw opstaan, de jeep in, op zoek naar de Big Five. Het idee geheel op te gaan in de echte natuur, dat is waar het tijdens een safari om gaat.
Omdat safari’s in landen als Kenia en Tanzania erg toeristisch zijn geworden, hebben we besloten om buiten de gebaande paden te treden. We plannen een bezoek in Madikwe Game Reserve, een park die minder bekend is bij massatoerisme.

26 februari De reis gaat beginnen!
Samen met Joris en Hiske vertrokken we met een paar uur vertraging vanaf Schiphol richting Zurich. Gelukkig hadden we een ruim overstaptijd, waardoor we op tijd waren om de vlucht richting Johannesburg te halen.
Het waren de kinderen, die deze reis hebben gekozen om ons 30 jarige huwelijksjubileum te vieren. En we waren super blij dat de keuze op safari was gevallen, want zo werd ons stille verlangen vervuld.

27 februari Dagje guesthouse
Oorspronkelijk was het plan om een auto te huren en zelf te gaan rijden, maar aangezien Zuid Afrika de laatste tijd veel in negatieve publiciteit is gekomen, gooien we het over een andere boeg.
Op het vliegveld werden we opgehaald door een gratis pendel bus van Sunrock Guesthouse, waar we de eerste dag doorbrachten. Een prachtige plek, een groene oase van rust en 10 minuten rijden van het vliegveld. De tuin is begroeid met tropische bloemen en planten, overal hoor je vogeltjes. We relaxten aan het zwembad, laten ons masseren en genieten alvast van de Afrikaanse keuken. De vakantie is begonnen.

28 februari Vliegen naar Madikwe
Madikwe Game Reserve ligt in het noordwesten van Zuid Afrika, vlak aan de grens met Botswana. Over de weg is dit zo’n 4-5 uur rijden, maar met het vliegtuigje is het amper een uurtje vliegen. Al vanaf de lucht beleven we de eerste safari toen we de kudde gnoes in Pilanesberg spotten.
De landingsbaan ligt midden in het park en voor we op de grond stonden, zagen we verschillende dieren… Onderweg naar de lodge worden we verwelkomt door impala’s, zebra’s, giraffes, koedoes en olifanten. Het avontuur in de Afrikaanse savanne is begonnen.

Thakadu River Camp, zoals de naam al aangeeft ligt aan de oevers van de Marico Rivier. Hier verblijven we de hele week. We slapen in prachtige tentensuites, elke met een eigen badkamer en een veranda met zicht op het omliggende natuur en de rivier.
Dit kleinschalig kamp met 12 tenten is volledig eigendom van de lokale gemeenschap, een uniek concept.
Rond 16.00 uur vertrokken we voor de eerste gamedrive. We zagen niet alleen het hele dierenrijk voorbij komen, maar ook prachtige landschappen met verschillende begroeiing, van grasland tot acacia bomen. Tegen de schemering reden we langs een drinkplaats. Een groep van maar liefst 9 neushoorns bij elkaar, ontroerde ons allemaal.

29 februari Ontbijt bij de leeuwen
Om 5 uur werden we gebeld: “ wake up call…” het is tijd voor safari. Na een “morning koffie” vertrokken we in het pikdonker richting het park. In het eerste uurtje zien we niet veel, maar even later kwamen impala’s en waterbokken in het vizier. We zien ook giraffen, zebra’s, gnoes, wratten zwijnen, jakhalzen… maar onze gids Percy is op zoek naar één katachtige want die zijn hier al vier dagen niet gezien.
Op een gegeven moment komen we bij de klaar gedekte tafel van de leeuwen. Een mannetje leeuw is net begonnen aan zijn maaltijd, twee leeuwinnen keken toe. Vers gevangen zebra staat op het menu en het is fantastisch dat we dit mogen aanschouwen. De voorbij lopende neushoorn heeft weinig bekijks want iedereen geniet van dit leeuwen tafereeltje. Niet ver er vandaan liggen nog twee leeuwen te wachten op hun beurt.

Tussen de middag toen we aan het zwembad lagen, hoorden we veel getoeter. Een groep olifanten kwam bij het rivier om zich af te koelen. Spelen in het water, duiken (wist niet dat olifanten dit kunnen), zelfs de liefde bedrijven zorgde voor hilarische momenten in het water.
Om 16.00 uur vertrokken we voor de middag gamedrive. Percy vroeg aan ons wat willen we nog zien. Nou, we hebben best een lange lijst: waterbuffel, luipaard, wilde honden, cheeta’s, hippo’s… te veel om op te noemen.

Op zoek naar de waterbuffel kruisten we vele kilometers door het park. We zien olifanten, zebra’s, impala’s, giraffen, wratten zwijnen, stokstaartjes, neushoorns, gnoes, zebra’s, maar geen buffels. Percy geef aan dat water buffels en luipaard moeilijk te spotten zijn.
In de avond wordt er een boma diner georganiseerd voor alle gasten. Tafeltjes rondom het kampvuur. Ontzettend gezellig. 

01 maart Buffels gespot
Het reservaat Madikwe is het vijfde grootste wildreservaat van Zuid Afrika, zo’n 680 vierkante kilometers. Je vind hier 80 soorten zoogdieren, waaronder de complete Big Five, wilde honden, cheeta’s en 250 verschillende soorten vogels.

Onze ochtend safari staat in het teken van de vogels. We rijden langs het water, waar we de meest gekleurde vogels spotten, maar ook veel dieren. De meeste indruk op ons maken de drie leeuwen welpjes, die we spotten op de landingsbaan bij het vliegveldje. Ze passeren onze auto op zo’n twee meter, heel bijzonder!

Tussen de middag krijgen we weer tijd om al onze stress te ontladen en liggen heerlijk aan het zwembad.
Na een afternoon tea is weer tijd voor de tweede gamedrive van de dag. Vol goede moed vertrokken we richting het park. Al na 15 minuten rijden zien we de waterbuffel. Die kunnen we dus afvinken.

Verder zien we olifanten, zebra’s, gnoes, impala’s, koedoes en vogels, o.a. de vliegende banaan. Een vogel met een grote, kromme, gele snavel die op een banaan lijkt.
Later bij de drinkplaats zien we nog twee waterbuffels en een kudde neushoorns. Zo’n 15 bij elkaar!

02 maart Koning van Madikwe
Op een gamedrive val je continue van de ene verbazing in de andere.
Al zijn dat niet jakhalzen aan het ontbijten, dan weer de hyena’s of een brullende leeuw. Blondie is een 6 jaar oude mannetjes leeuw die in z’n eentje een grote giraffe heeft gedood. Hij wordt gezien als de koning van Madikwe en dat laat het weten met zijn luide gebrul. Zijn geluid is zo hard, dat het tot 8 km te horen is. We staan er boven op en ervaren dit als indrukwekkend!

In dit park zijn geen dag bezoekers toegestaan, waardoor je enkel de logde bezoekers tegen komt onder begeleiding van een gids. Omdat het lekker rustig is en je ook off road mag rijden, kan je altijd dicht bij de dieren komen.
Het is een warme dag vandaag en we passen ons aan het langzamere tempo van het leven in de bush.
Tijdens de middag safari besluit Percy langs de waterpoelen te rijden. We zien weer een hele beestenboel voorbij komen: kudde olifanten, zebra’s, gnoes, neushoorns, giraffen… het is te zien dat dieren last hebben van warmte, ze vechten voor de beste plek bij het water.

We werden nog aangevallen door een neushoorn, die recht op ons auto af kwam, maar gelukkig was Percy er snel bij en wist hij op tijd gas te geven.
Niet ver van de drinkplaats vandaan komen we nog een groep leeuwen tegen, die genieten van hun prooi, een heel kleine baby waterbuffel. In korte tijd zien we vier van de Big Five.
In de avond genieten we weer van boma diner.

03 maart Een dag zonder safari
Wegens mijn darmproblemen, blijf ik een dagje in het kamp, maar ook als je hier in het kamp blijft zie je genoeg fauna voorbij komen: eekhoorns, vlinders, vogels, aapjes, bushbokjes, waterbokken, zebra’s en natuurlijk de olifanten. Olifanten komen hier dagelijks langs om te poelen in de rivier, maar vandaag waren ze zo vrij dat ze zelfs het water uit het zwembad dronken. Echt grappig gezicht!
De rest van de familie is wel op beide safari’s geweest en natuurlijk zagen ze de hele beestenboel voorbij komen.

04 maart Big Five compleet!
Zoals iedere dag gaat om 5 uur de telefoon.
Een stemmetje in me zeg dat ik mee moet op safari, maar ik voel me nog niet 100% en besluit nog een ochtend door te brengen in de lodge.
De rest ging op de ochtend gamedrive en toen ze rond 10.00 uur terug kwamen met een grote lach, wist ik al genoeg… ze hebben iets bijzonder gezien. Je geloof het niet, ze hebben het luipaard gezien.

Als enige van de drie jeeps, wat wel voor felle discussie zorgde bij ontbijt. Ontevreden gasten verwijten hun gids dat ze hem niet hebben gezien, maar dieren blijven niet poseren, die leven hun eigen leven.
In de namiddag ga ik weer mee. Percy is vast beraden om oryx en cheeta’s aan ons te laten zien. We speuren hun leefgebied, maar behalve een eenzame struisvogel hebben we in dit gedeelte van het park niets gezien. Wel op terug weg naar de lodge zagen we genoeg dieren voorbij lopen.

05 maart Cheeta’s gesignaleerd
Buiten is het nog donker als we weer op game drive gaan.
Ook vandaag zagen we weer ontzettend veel: van hyena’s, jakhalzen, gnoes, zebra’s, giraffes, impala’s, wratten zwijnen, leeuwen, kudde olifanten, meerdere neushoorns, toen we op de radio te horen krijgen dat één van de gidsen een verse afdruk van een cheeta poot heeft gezien. Met zijn alle speuren we het enorme gebied af en tot onze stomme verbazing vinden we drie cheeta welpen, die verderop in het gras liggen te zonnen.

En als klap op de vuurpijl komen we ook nog wilde honden tegen! Yes, deze kunnen we ook afvinken.
Het is super warm toen we in de middag op game drive gaan. Percy Reed langs de wateren waar we veel vogels spotten, maar ook een krokodil en een leguaan. Natuurlijk ook andere dieren laten ze zich weer zien: gnoes, zebra’s, leeuwen, giraffen, olifanten en neushoorns.

06 maart Al weer een cheeta?
Het is tijd voor de allerlaatste safari. En als je denk dat het gaat vervelen dan heb je het mooi mis. Geen safari is hetzelfde , elke dag, elke moment is anders. De ene dag spot je nauwelijks wild en de andere dag staat je fotocamera niet stil en maak je honderden foto’s, zoals vandaag. We zijn weer cheeta’s op het spoor. Dit keer passeren ze ons op een meter afstand van de auto. Ze zijn met z’n vieren: moeder en haar drie welpen. Het fototoestel maakt de overuren. Het is echt bijzonder om ze vanaf zo dichtbij te mogen bekijken, echt een kers op de taart! Wat een onvergetelijk gamedrive!

In de middag werden we door Percy richting het vliegveldje gebracht voor onze terug vlucht naar Johannesburg.
Onderweg nemen we afscheid van prachtige landschappen en wilde dieren die we voorbij zien komen.
Afrika is mijn favoriete continent en afscheid nemen valt me best zwaar.
In de avond stappen we op het vliegtuig naar huis.

07 maart Terug op de Nederlandse bodem
Het is even wennen in Nederland. Een wereld vol prikkels, drukte op Schiphol en de temperatuur ver weg van de Afrikaanse… het is hier echt een andere wereld. Mijn zen gevoel is meteen weg, maar de foto’s en herinneringen zullen me altijd memoreren aan deze prachtige reis.

Wat hebben we genoten van deze unieke plek met zijn mooie natuur, de indrukwekkende landschappen en verschillende dieren. We hebben Big Five gezien, wilde dogs en als bonus cheeta’s. Kortom we lieten ons een week lang compleet onderdompelen in de authentieke safariwereld van het prachtige Madikwe Game Reserve.

Voor meer foto’s, volg deze link.