Zuid Thailand

Thailand 2015         

De Juwelen van de Andaman Zee

Leamtong Beach op Phi Phi Don

Leamtong Beach op Phi Phi Don

Het is december. De dagen zijn kort, het weer is niet best, we besluiten de zonvakantie naar het tropische Thailand te boeken. We kiezen voor een afwisselende reis naar de mooiste gebieden rond de Andaman Zee.

26 januari-30 januari Khao Lak – Khao Sok
Onze reis begon in alle rust in Khao Lak, een onbekend stukje Zuid Thailand.
Daarna zijn we richting de jungle bij Khao Sok gegaan. Een schitterend tropisch regenwoud met kristalheldere rivieren en uitbundige vegetatie. We slapen in kleine huisjes op palen, aan de rand van het Nationale Park Khao Sok. Dit nationale park bestaat uit één van ’s werelds oudste tropische regenwouden.

Sok rivier

Sok rivier

Onze eerste kennismaking met de jungle was per kanotocht over de Sok rivier. Prachtig stukje natuur, omgeven door de enorme grillige kalkstenen bergtoppen. De lokale gids bestuurde de kano en liet ons kennis maken met de flora en fauna van deze omgeving. We zagen een slang, gekleurde vlinders, verschillende vogels, kikkers, eekhoorntje en tropische bomen met vruchten.
Vanuit de kano hebben we genoten van de indrukwekkende wereld die de afgelopen duizenden jaren weinig is veranderd.
De tweede dag zijn we per auto naar het Cheow Lan meer gereden. Per longtail boot hebben we een prachtige tocht gemaakt langs de indrukwekkende kalkstenen rotsformatie die oprezen uit het water.
Het Cheow Lan meer is een enorm stuwmeer dat is gevormd toen de grote dam werd gebouwd. Een groot stuk land is daarmee onder water gelopen. Omdat het een heuvelachtig landschap was, steken de rotsen nog steeds als eilandjes boven het wateroppervlak uit. Het prachtige geheel lijk dan ook een beetje op de beroemde Halong Bay in Vietnam.

Cheow Lan meer

Cheow Lan meer

We hebben een korte wandeling door de jungle gemaakt. Onderweg hebben we kameleon, apen, krekels en vliegende hagedissen gezien. Ze vliegen niet echt, maar zweven van boom naar boom. Als ze hun poten spreiden, hebben ze tussen hun voor en achterpoten twee vleugels. Ze kunnen daar mee een afstand van zo’n 12 meter overbruggen.
Later zijn we per bamboevlot naar de grot gevaren waar de stalactieten en stalagmieten formaties te zien waren.
Bij één van de drijvende dorpjes hebben we een heerlijke lokale lunch gegeten.
Na de middag hebben we nog een frisse duik genomen in het kraakheldere water van het meer. Heerlijk om af te koelen, want Thaise temperaturen zijn stukje hoger dan in Nederland.
De laatste dag stond een jungle wandeling op het programma. Een uitgelezen kans om de vele exotische planten en bomen te bekijken en bij beetje geluk ook de wilde dieren te spotten.
In het regenwoud aangekomen, liepen we door een bamboe bos. Al vanaf het begin konden we merken dat onze gids zich hier erg thuis voelde. Heel enthousiast vertelde hij over de flora en fauna van het park, ondertussen spottend naar dieren.
We kwamen apen, vliegende hagedissen, kameleon, gekleurde vlinders, spinnen en verschillende vogels tegen. We hebben ook een watervalletje bezocht.
Rond de middag zijn we bij een jungle meertje aangekomen waar we konden zwemmen.
Wat was het mooi! Boven in de boom lag python te slapen, achter ons slingerde een groep apen van boom naar boom, af en toe vloog een vogel in de lucht. Een stukje paradijs op aarde!

Expeditie Robinson met eigen kok

Expeditie Robinson met eigen kok

Tijdens ons relax momentje was onze gids hard aan het werken. Hij maakte een klein kampvuur, kapte een stuk bamboe om een koker te maken waar later water werd gekookt volgens hem voor de spinnensoep.
We kregen een lekkere lokale lunch aangeboden en koffie geserveerd in bamboe servies, gemaakt door onze gids. We waren er stil van. Dit was voor ons een ‘’Expeditie Robinson’’ gevoel, maar in de luxe uitvoering, met een eigen kok erbij. Om ons gevoel helemaal compleet te maken, kregen we als toetje een gegrilde krekel, lekker.
Op de terugweg heeft onze gids zijn zinnen gezet op het vangen van de vliegende hagedis om hem beter te bekijken. Hij sloeg met zijn handen om een boom en pakte een beestje voor de demonstratie. Daarna liet die de salamander los voor de terugkeer in de natuur.

Khao Sok N.P.

Khao Sok N.P.

Aan het einde van de wandeling kregen we een cadeautje, mooi ingepakt in een groot jungleblad. We mochten hem pas ’s avonds tijdens het diner open maken. Het was spannend. Wat zou er in zitten? Nieuwsgierig dat we waren, hebben we hem gelijk open gemaakt. Er zat een gevlochten armbandje in, gemaakt van bamboe. Erg leuk!
Wat hebben we genoten van de jungle wandeling, wat hebben we genoten van het hele verblijf in de jungle… De ervaring om wakker te worden met op de achtergrond de beeldschone natuur en jungle geluiden was onvergetelijk!

30 januari-03 februari Krabi en omgeving
Het volgend verblijf was gepland in Krabi, een plaatsje dat ingesloten is door de tropische jungle aan de ene zijde en een schitterende baai aan de andere zijde.
Voor de kust lagen felgekleurde vissersboten. In de verte doemde onbewoonde eilandjes en kalksteenformaties vanuit de zee.
De eerste dag gingen we kajakken op zee. Mooie tocht door het mangrovebos, langs steile grillige kalksteen kliffen en groten. Onderweg kwamen we apen tegen die op zoek waren naar eten en flesjes water.

Krabi

Krabi

De tweede dag stond de eilanden tour op het programma. Per speedboot maakte we een tocht langs vier eilanden: Phra Nang, Tum, Chicken en Poda. Een tocht langs prachtige witte stranden, heldere groenblauwe zee en enorme rotsformaties, maar wat was het druk…
De tientallen bootjes vertrekken tegelijkertijd richting de eilandjes in verband met het tij.
Op Phra Nang hebben we lekker gewandeld langs de beroemde grot naar de andere rustige kant van het eiland. We hebben veel rotsklimmers gezien en apen.
Tum eiland is bekend door een zandbank die met laag water droog komt te staan zodat je naar een ander eilandje kan lopen.

Tum eiland

Tum eiland

Chicken eiland dank zijn naam aan een rots die de vorm van een kippen kop heeft.
Poda eiland is bekend door zijn enorme rots formatie en prachtige witte strand. Zeer geliefd bij veel toeristen. Op Poda eiland kwamen we weer een familie apen tegen die niet bepaald vriendelijk waren.
Onze laatste dag in Krabi hebben we besloten om niets te doen. Lekker luieren aan het zwembad en laten masseren. Het is ten slotte vakantie!

03 februari-06 februari Koh Phi Phi eilanden
Vroeg in de ochtend werden we opgehaald in de lobby om naar de pier van Krabi te gaan. Vandaar uit gingen we met de ferry naar de Phi Phi Don, het grootste eiland van de Phi Phi archipel, gelegen tussen Krabi en Phuket.

Leamtong Beach

Leamtong Beach

We waren echt benieuwd, want de Phi Phi eilanden zijn ongelooflijk hard getroffen tijdens de tsunami van 10 jaar geleden. Er is hard gewerkt de afgelopen jaren aan de wederdoopbouw van het eiland en dat was goed te zien. Overal stonden grote ressorts, restaurants en massa’s mensen! Waar zijn we terecht gekomen?
Al snel zagen we een klein, tenger mannetje met het bord waar onze namen op stonden. Hij naam onze koffers in ontvangst en we moesten hem volgen… We doorkruisten een badplaats vol barretjes, eettentjes en straatwinkeltjes.
Ineens belande we aan het prachtige poeder witte strand en een azuurblauwe zee.
Hier gingen we verder met de longtail boot richting ons hotel die gelegen was aan het rustige stukje eiland –Leamtong  Beach.
De reis per boot was erg mooi. Onderweg zagen we de prachtige rotsformaties en wat vogels.
Ons complex lag aan het prachtige witte poederzand strand en azuurblauwe zee. Hier en daar wuifden de hoge palm bomen, af en toe vloog een vogel door de lucht. We kregen meteen een ‘’bounty eiland gevoel’’! We zijn geland in een paradijsje!
De volgende dag zijn we per longtail boot op ontdekkingsreis door de omgeving gegaan.
’s Morgens vroeg gingen we gelijk richting de Maya Bay, gelegen op Phi Phi Ley.

Maya Beach

Maya Beach

Een prachtige baai die aan drie kanten wordt beschut door 100 meter hoge kliffen. Het 200 meter lange witte strand was al aardig vol ‘’bezaaid’’ met bootjes. Maya Bay is erg populair bij toeristen, sinds het hagelwitte strand gefilmd is voor de film “The Beach”.
Via een klein parkje, vol tropische bomen, zijn we naar de andere kant van het eiland gewandeld en we hebben nog gesnorkeld.
Later hebben we nog een bezoekje gebracht aan twee anderen baaien: Loh Sama Bay en Pileh Bay, beide omringd door toren hoge kliffen.
We hebben ook nog langs de Viking Cave gevaren. In de grot bevinden zich in spleten en tegen de plafonds veel zwaluwnestjes. Met behulp van lange bamboestokken worden ze van de hoge plafonds van de grot afgehaald en verzameld door de lokale bevolking, aangezien ze in Thailand een ware delicatesse zijn.
Onze laatste stop was Monkey Beach. Een strand op Phi Phi Don die bevolkt wordt door apen.
In de na middag hebben we nog gesnorkeld bij hotel. Wat was het mooi!
In het glashelder water zagen we veel koraal en prachtige vissen. Rondom zwommen de nieuwsgierige zebra vissen, in het koraal verstopte zich de zee egels, in het zand op de bodem zagen we veel zeeanemonen, die meteen dicht gingen toen we ons in hun buurt bevonden. Onze “favoriet” was een wit, gespikkelde vis die telkens uitdagend met z’n neus recht op ons afzwom… De prachtige onderwater wereld met z’n gekleurde bewoners hield ons even bezig.
De volgende dag hebben we samen met Patrick en Lisette, onze vakantie vrienden, die we hier in Thailand hebben ontmoet, een wandeling gemaakt naar een uitzichtpunt van Koh Phi Phi. Dit punt ligt 186 m boven het zeeniveau op het langste deel van het eiland. Het schilderachtig decor van palmbomen en de steile rotsen, maakt deze plek een onvergetelijk uitzichtpunt op een prachtige Phi Phi Don.

Kho Phi Phi

Kho Phi Phi

Phi Phi eilanden, een waar paradijs voor zee en strand liefhebber, maar deze eilanden hebben ook schitterende bergen, rotsen, grotten en bebossing.

06 februari-07 februari Kho Phi Phi- Phuket
Onze laatste bestemming was Phuket, het grootste eiland van Thailand.
We dachten een snelle reis per ferry af te leggen, maar het werd best een lange reisdag.
In de morgen nog even relaxen in de paradijselijke omgeving van Phi Phi.
Rond 13.00 uur gingen we richting de pier van Leamtong. Een half uur later vertrokken we met de ferry richting de Tonsai Bay, waar tientallen mensen in de hitte stonden te wachten op de ferry. Wat waren we blij dat we al op de ferry zaten, lekker in de airco.Nadat iedereen aan boord was, zetten we koers naar Phuket, dat dachten we…
Na een paar minuten varen, stopte de ferry midden op zee om nog wat passagiers aan boord te laden. Zes longtail bootjes vol! Heel bijzonder! Alles heeft veel tijd gekost en met een uur vertraging kwamen we pas om 17.00 uur in Phuket aan.
Ons hotel bleek aan de andere kant van de stad te liggen, dus moesten we nog wat kilometers in de dikke files afleggen. Rond 18.15 uur kwamen we op de plek.
Die avond hebben we nog samen gegeten met Patrick en Lisette, die al dezelfde avond naar huis gingen. We hadden nog een volle dag tegoed.
De volgende dag in de ochtend stond een city tour op het programma. We zijn naar een mooi uitzichtpunt gereden, Big Buddha bezocht en de Wat Chalong Tempel.
Verder was er niet veel bijzonder aan. Onze gids wilde ons nog verblijden met de olifanten tocht en de optredens van papegaaien en apen, maar we hebben haar duidelijk gemaakt dat we daar niet in geïnteresseerd waren.
In de middag hebben we nog een paar uurtjes door gebracht aan het zwembad van het hotel, genietend van de laatste zonnestralen en mooi weer.
Nog voor het laatste avondmaal zijn we langs een massage centrum geweest voor ons relax momentje. Een heerlijke afsluiting van een leuke en relaxte vakantie!

Rond 21.00 uur werden we opgehaald in het hotel voor de terugreis naar huis.

We hebben maar een klein stukje van Thailand gezien, maar mogen concluderen dat Zuid Thailand een paradijs is voor liefhebbers van zon, zee en strand. Met zijn temperaturen boven de 30 graden, een geweldig bestemming in onze Hollandse winter.

Voor meer foto’s van Thailand klik hier

reisroute

Reisroute